Trzoda-Chlewna - Forum
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/

Koli bakterioza
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=3&t=2910
Strona 1 z 1

Autor:  rolnik27 [ wtorek 11 lut 2014, 21:31 ]
Tytuł:  Koli bakterioza

Witam chciałbym się zapytać czy wymiana loch pomogła by przy koli bakteriozie ??

Autor:  brzydal [ wtorek 11 lut 2014, 23:12 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

chodzi ci o kolibakterioze osesków ? wymiana loch nic ci nieda jak nie zmienisz swojego postepowania z nimi napisz cos wiecej w czym jest problem może cos ci wspolnie popowiemy

Autor:  rolnik27 [ środa 12 lut 2014, 19:19 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

nie chodzi o oseski tylko o takie miesiąc po odstawieniu od lochy mają w ten czas około 30 kg i wyżej
zaczynają chorować jak przestaje dawać subikol

Autor:  stan1069@o2.pl [ środa 12 lut 2014, 21:11 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

Pewnie to coli nie jest

Autor:  rolnik27 [ środa 12 lut 2014, 21:14 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

a więc co to może być jak nie coli??

Autor:  brzydal [ środa 12 lut 2014, 21:17 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

w którym tygodniu odsadzasz że po 4 tyg maja 30kg ?
jak długo dajesz suibikol ?
co to znaczy że zaczynają chorować ? co sie z nimi dzieje

Autor:  stan1069@o2.pl [ środa 12 lut 2014, 21:19 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

Napisz co się im dzieje

Autor:  rolnik27 [ czwartek 13 lut 2014, 15:38 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

odsadzam jak mają miesiąc życia
tydzień przed odsadzeniem zaczynam dawać subikol do wagi około 30 kg
Jak przestanę dawać subikol i zakwaszasz to po około tygodnia zaczynają chorować
momentalnie padają mają biegunkę i jak zdychają to piszczą i tak jakby dostawały padaczki

Autor:  rolnik27 [ czwartek 13 lut 2014, 15:46 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

prosiaki dostają paszę mieszaną
60 kg jęczmienia
60 kg pszenicy
25 kg pigi
1 kg subikolu
1 kg zakwaszacza
chorują tylko najładniejsze mioty i eneroksil nie działa nic

Autor:  kaluś [ czwartek 13 lut 2014, 19:07 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

to są objawy obrzękówki,a karmione są do woli?

Autor:  rolnik27 [ czwartek 13 lut 2014, 19:35 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

nie nie są karmione do woli
miałem swoje maciory i nie miałem takiego problemu teraz mam maciory zarodowe PBZ z Polsusa z województwa małopolskiego i tę chorobę dostałem gratis i wszystkie mioty od tych macior mają tą chorobę

Autor:  andrzej-guzik [ czwartek 13 lut 2014, 20:43 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

Nie mogłeś dostać koli w prezencie bo tą bakterię ma każda świnia tylko normalnie żyje ona w jelicie grubym gdzie nie powoduje szkód dopiero jak w jelitach robią się jakieś zaburzenia w trawieniu bakteria ta dostaje się do jelita cienkiego gdzie się namnaża i robi syf. Namnaża się to na niestrawionym białku dlatego pasza odsadzeniowa musi być łatwostrawna, jak już widzisz objawy że leży i piszczy to po zawodach antybiotyk tylko go dobije, można uratować jak choroba jest w fazie początkowej wtedy antybiotyk i wapno z fosforem to neutralizuje toksynę i jest szansa że pacjent nie padnie.
Jak chcesz mieć spokój to do paszy przez 2 tygodnie 5 kg/t zakwaszacza, enzymy koniecznie to jest złoty środek na trudnostrawne białko, tlenek cynku 4kg/t (lub subikol który stosujesz), przez następne 2 tyg. możesz wywalić z recepty tlenek lub subikol ale zostaw enzymy i zakwaszacz.
A tak na marginesie to znalazłem że pigi jest na 100 kg paszy a nie 125 po co ją osłabiasz potem jest za mało witamin i minerałów w kg paszy???? Ja w mieszance odsadzeniowej mam 20% białka i jest ok i jedzą ile dusza zapragnie.

Autor:  stan1069@o2.pl [ czwartek 13 lut 2014, 22:01 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

rolnik27 pisze:
prosiaki dostają paszę mieszaną
60 kg jęczmienia
60 kg pszenicy
25 kg pigi
1 kg subikolu
1 kg zakwaszacza
chorują tylko najładniejsze mioty i eneroksil nie działa nic
świnia jak wazy ponad 30 kilo to tucznik a nie prosie , tego zakwaszacza i subicolu też nie żałujesz :shock:

Autor:  bezbarwny [ czwartek 13 lut 2014, 22:30 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

stan...suibicolu sypie się 10kg na tonę paszy. Biorąc pod uwagę sumę wagi poszczególnych komponentów na pewno nie jest go z dużo - można by nawet powiedzieć, że kolega suibicolu świnkom żałuje :wink:

Autor:  rolnik27 [ czwartek 13 lut 2014, 22:49 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

jak daje tą swoją mieszankę zbożową to wszystko jest ok rosną w oczach przestane dawać subikol i zakwaszacz to zaraz biegunka i upadki a jak coś zostanie to robią się z tego takie szczury co jeść nie chcą

Autor:  Falco [ piątek 14 lut 2014, 01:29 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

ponad 7kg zakwaszacza na tonę :shock: ???? To chyba przeżarte flaki mają że chorują. Jedyna pasza z zakwaszaczem jaką podaję, to ta dla loch karmiących, inne dostają tylko koncentrat. To co to za zakwaszacz? Jak to faktycznie e.coli to powinieneś dawać najlepiej sam kw. mrówkowy, np sanocid Poza tym piggi to 20% konc. więc na worek powinno iść 100 kg śruty a nie 120.

Autor:  rolnik27 [ piątek 14 lut 2014, 09:06 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

na worku piggi pisze 200 kg koncentratu na 1000 kg paszy
ja mieszam najpierw w 100 kg paszy zjedzą to i dodaje trochę więcej zboża mielonego i do tego 1 kg zakwaszaczu i 1 kg subikolu

Autor:  bezbarwny [ piątek 14 lut 2014, 16:15 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

Falco pisze:
Poza tym piggi to 20% konc. więc na worek powinno iść 100 kg śruty a nie 120.

Falco, swoim świntuchom też tak mieszasz? bo mnie się wydaje (ale może się nie znam), ze ani 120, ani 100, a 80kg. 20% oznacza procentowy udział koncentratu w gotowej mieszance, czyli w 100%. Np. 80kg(80%) śruty pszenica/jęczmień + 20kg(20%) piggi = 100kg = 100%. Lub 800kg(80%) wspomnianej śruty + 200kg(20%) wymienionego z nazwy koncentratu = 1000kg = 100%.

Autor:  stan1069@o2.pl [ piątek 14 lut 2014, 16:55 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

rolnik27 pisze:
na worku piggi pisze 200 kg koncentratu na 1000 kg paszy
ja mieszam najpierw w 100 kg paszy zjedzą to i dodaje trochę więcej zboża mielonego i do tego 1 kg zakwaszaczu i 1 kg subikolu
Powołujesz się co pisze na worku a robisz co Ci się podoba . Co prawda takich wynalazków nie daje ale ;
1. pigi nie jest do swiń ponad 30 kilowych
2. subikol się tak długo nie podaje , 0 ile się go powinno dawać do koncentratu bo może on tam już jest podobnie z zakwaszaczem
Pewnie tak jest że jak są małe to latasz do nich co chwile i im posypujesz jak wróbelkom , później jak są większe to pożreją do woli i się przewracają

Autor:  nemezis [ piątek 14 lut 2014, 18:50 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

Jakie szczepienia stosujesz [lochy prosięta]???????? Kaszel jest???????Suche odchrząkiwanie na chlewni???? i pasza dla lk napisz ile czego mieszasz?????? Jak liczne mioty?????

Autor:  Falco [ piątek 14 lut 2014, 21:19 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

bezbarwny pisze:
Falco pisze:
Poza tym piggi to 20% konc. więc na worek powinno iść 100 kg śruty a nie 120.

Falco, swoim świntuchom też tak mieszasz? bo mnie się wydaje (ale może się nie znam), ze ani 120, ani 100, a 80kg. 20% oznacza procentowy udział koncentratu w gotowej mieszance, czyli w 100%. Np. 80kg(80%) śruty pszenica/jęczmień + 20kg(20%) piggi = 100kg = 100%. Lub 800kg(80%) wspomnianej śruty + 200kg(20%) wymienionego z nazwy koncentratu = 1000kg = 100%.


Akurat obecnie nie stosuję piggi, ale z tego co pamiętam, przynajmniej kiedyś worki miały po 25kg a nie po 20, stąd na worek wychodziło 100kg śruty ???

Autor:  bezbarwny [ piątek 14 lut 2014, 21:32 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

:D masz rację :oops:

Autor:  krzywy [ sobota 15 lut 2014, 15:02 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

rolnik27, w styczniowym numerze Farmera był artykuł chyba o Twoim problemie.
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 465,0.html

Autor:  rolnik27 [ sobota 15 lut 2014, 21:01 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

W piggi nie ma zakwaszaczu już parę lat
Karmie tymi piggami do wagi 30 kg +/- a następnie forte bez dodatku subikolu i zakwaszacza

W pierwszej dobie po urodzeniu szczepie longamox po 1 cm na ryjek i w trzeciej dobie żelazem (Ferran 100)

w moim stadzie młode lochy mają średnio 10 prosiaków a starsze 12-14 prosiaków

Nie ma zgniłych ani czarnych są żywotne i od razu doją maciorę

Czasami trafiają się obojniaki

Autor:  rolnik27 [ niedziela 27 lip 2014, 10:35 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

witam Sanocid pomógł i już nie mam upadków

Autor:  mytotoksyna1 [ poniedziałek 28 lip 2014, 00:49 ]
Tytuł:  Re: Koli bakterioza

rolnik27 pisze:
W piggi nie ma zakwaszaczu już parę lat
Karmie tymi piggami do wagi 30 kg +/- a następnie forte bez dodatku subikolu i zakwaszacza

W pierwszej dobie po urodzeniu szczepie longamox po 1 cm na ryjek i w trzeciej dobie żelazem (Ferran 100)

w moim stadzie młode lochy mają średnio 10 prosiaków a starsze 12-14 prosiaków

Nie ma zgniłych ani czarnych są żywotne i od razu doją maciorę

Czasami trafiają się obojniaki

..wiesz ,że takie BZDURY to możesz sobie opowiadać
..ale HODOWLA ŚWIN rządzi się swoimi prawami!!!
-bużka!

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/