Trzoda-Chlewna - Forum
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/

ile kg mięsa w świni
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=4&t=2057
Strona 1 z 1

Autor:  tobiel [ poniedziałek 17 sty 2011, 19:08 ]
Tytuł:  ile kg mięsa w świni

Witam, nie mogę nigdzie znaleźć ile kg mięsa można uzyskać z tucznika po uboju. Zakładając żywą wagę 110 kg ile uzyskamy kg szynki, karkówki, żeberek, schabu i innych części. oraz jaka jest relacja po schłodzeniu półtusz. Pytam bo chcę porównać jak to się ma do cen sklepowych. Skoro zarabia rzeźnia, pośrednik i sklep to dlaczego miałbym nie skrócić tej drogi i otworzyć własnego sklepu. Czekam na odpowiedź

Autor:  baraki [ poniedziałek 17 sty 2011, 19:16 ]
Tytuł: 

Ubij tucznika i zważ elementy to sie dowiesz, bo to zależy od genetyki, żywienia.
Postawa godna jak najbardziej nasladowania, trzeba tylko wymóc na rządzie ułatwienia w prowadzeniu takiej działalnoąści.

Autor:  tobiel [ poniedziałek 17 sty 2011, 19:19 ]
Tytuł: 

przepisy i wymagania są do przejścia, skoro inni sobie z tym radzą wystarczy trochę samozaparcia...o kosztach nie mówię bo to nieuniknione. Powiedzmy że swinie wydają ok 55% mięsności bo średnio tak jest u mnie (kiedyś było lepiej ale było w regionie kilku odbiorców a teraz jest jeden więc robi co chce a że szybko płaci to wiadomo...)

Autor:  buntownik72 [ poniedziałek 17 sty 2011, 22:09 ]
Tytuł: 

Wybojowość kształtuje się na poziomie ok.80% .

Autor:  Bobo [ poniedziałek 17 sty 2011, 23:30 ]
Tytuł: 

W centrum handlowym swojska kiełbaska 30zł/kg i kolejka nawet po te wędliny była a to było w warsawce

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/