Trzoda-Chlewna - Forum http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/ |
|
ile kg mięsa w świni http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=4&t=2057 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | tobiel [ poniedziałek 17 sty 2011, 19:08 ] |
Tytuł: | ile kg mięsa w świni |
Witam, nie mogę nigdzie znaleźć ile kg mięsa można uzyskać z tucznika po uboju. Zakładając żywą wagę 110 kg ile uzyskamy kg szynki, karkówki, żeberek, schabu i innych części. oraz jaka jest relacja po schłodzeniu półtusz. Pytam bo chcę porównać jak to się ma do cen sklepowych. Skoro zarabia rzeźnia, pośrednik i sklep to dlaczego miałbym nie skrócić tej drogi i otworzyć własnego sklepu. Czekam na odpowiedź |
Autor: | baraki [ poniedziałek 17 sty 2011, 19:16 ] |
Tytuł: | |
Ubij tucznika i zważ elementy to sie dowiesz, bo to zależy od genetyki, żywienia. Postawa godna jak najbardziej nasladowania, trzeba tylko wymóc na rządzie ułatwienia w prowadzeniu takiej działalnoąści. |
Autor: | tobiel [ poniedziałek 17 sty 2011, 19:19 ] |
Tytuł: | |
przepisy i wymagania są do przejścia, skoro inni sobie z tym radzą wystarczy trochę samozaparcia...o kosztach nie mówię bo to nieuniknione. Powiedzmy że swinie wydają ok 55% mięsności bo średnio tak jest u mnie (kiedyś było lepiej ale było w regionie kilku odbiorców a teraz jest jeden więc robi co chce a że szybko płaci to wiadomo...) |
Autor: | buntownik72 [ poniedziałek 17 sty 2011, 22:09 ] |
Tytuł: | |
Wybojowość kształtuje się na poziomie ok.80% . |
Autor: | Bobo [ poniedziałek 17 sty 2011, 23:30 ] |
Tytuł: | |
W centrum handlowym swojska kiełbaska 30zł/kg i kolejka nawet po te wędliny była a to było w warsawce |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+2godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |