Indeks witryny Indeks witryny



a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest poniedziałek 13 lip 2020, 22:24

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 17 paź 2012, 23:44 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
A gaz jeszcze do Was nie dociera ???
troche może drożej , ale za wygode trzeba niestety placić :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 paź 2012, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
a ja się właśnie buduję i celowo gazu nie podłączam. Idą za to kolektory, rekuperacja oraz piec z podajnikiem na ekogroszek. W kuchni płyta indukcyjna i mam w du... ruski gaz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 paź 2012, 12:53 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4350
Lokalizacja: kuj-pom
jak masz płytę indukcyjna to jeszcze zainwestuj w gary odpowiednie wtedy to będziesz miał gaz w d.....e


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 paź 2012, 18:42 
Offline

Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2587
baraki pisze:
Kolejne marnotractwo pieniędzy podatników, podobnie jak niedawna akcja budowy płyt obornikowych których conajmiej połowa juz stoi nieużywana bo rolnicy porzucili hodowle z różnych względów. W mojej gminie i okolicznych jest tez akcja montażu takich dupnych przydomowych oczyszczalni ścieków.
A ja sie zastanawiam jak by wymodzic taką oczyszczalnie oczywiscie nie dupną i tanią i najwazniejsze dla PAPIERKA. M acie jakies pomysły?????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 paź 2012, 19:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Odnośnie oczyszczalni to w sąsiedniej gminie ruszył taki projekt i tam zakładaja to masowo w każdym domu koszt jedyne 1300 zł a oczyszczalnia ful wypas z przepompownią i napowietrzaniem praktycznie bezobsługowa.
Teraz robie u gościa elewacje i on sam sobie robił oczyszczalnie a dokładnie kupił gotowe szambo i rury zrobił rozsącze i mówi działa ale jak wiatr zawieje to wytrzymać nie idzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 paź 2012, 22:16 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
nemezis pisze:
baraki pisze:
Kolejne marnotractwo pieniędzy podatników, podobnie jak niedawna akcja budowy płyt obornikowych których conajmiej połowa juz stoi nieużywana bo rolnicy porzucili hodowle z różnych względów. W mojej gminie i okolicznych jest tez akcja montażu takich dupnych przydomowych oczyszczalni ścieków.
A ja sie zastanawiam jak by wymodzic taką oczyszczalnie oczywiscie nie dupną i tanią i najwazniejsze dla PAPIERKA. M acie jakies pomysły?????
Jak potrzebujesz papierka to zawież beczke na oczyszczalnie ścieków i Ci napiszą papierek , a reszte wypier... w pole i spokój :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 paź 2012, 22:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
Posty: 137
Temat o solarach, no to wrzuce filmik :)
http://www.youtube.com/watch?v=KJ0vYDb-CLw
A co powiecie o oczyszczalni trzcinowej??
http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,69/Itemid,41


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 lis 2012, 07:24 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Wczoraj byłem na spotkaniu z firmą , która ma zakładać kolektory w naszej gminie .Warunki i koszty podobne jak u Błażeja .Firma pochodzi ze Skierniewic .Cały system nie tylko ma ogrzewać wodę , ale CO do temperatury 30 stopni też .My się na takie rozwiązanie piszemy .Gdy będzie nas zakładało minimum 10 domów , to dostanie każdy urządzenie pomocnicze na czas braku prądu(500zł) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 lis 2012, 10:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
Mietek
to ta słoma z łubinu nie taniej wyjdzie? Przecież i tak centralnego ci solary nie załatwią.
A często u was prądu nie ma? Nie za drogo ta kąpiel za 500 złotych wyjdzie?
Za 500 to chyba się można i wykąpać porządnie i wymasować przy okazji


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 lis 2012, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5531
marucha pisze:
Mietek
to ta słoma z łubinu nie taniej wyjdzie? Przecież i tak centralnego ci solary nie załatwią.
A często u was prądu nie ma? Nie za drogo ta kąpiel za 500 złotych wyjdzie?
Za 500 to chyba się można i wykąpać porządnie i wymasować przy okazji
Solary to SCIEMA!
Węgiel , gaz i nawet zwykłe DREWNO - wygrywa już nA starcie.
To POLSKA ,a nie Hiszpaniaaaaaaaaaaa.
Pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 lis 2012, 22:00 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Całe lat na solarach ciepła woda bez paprania i subiekcji . Natomiast ta 500 zł to teoretyczny koszt zakupu tej zabawki na czas braku prądu . Może ona być , ale nie musi .Podobno przy takiej pogodzie jak dziś ,czy wczoraj , będą działać na 100% mocy , bo wykorzystują promienie rozproszone . W naszej gminie jest już kilka sztuk tej firmy i przed podpisaniem umowy dopytam użytkowników .Być może gdyby były solary , to w tęgie mrozy wystarczyła by tylko ta słoma i solary . Pożyjemy zobaczymy .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 lis 2012, 22:49 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
W lecie żeby była ciepła woda to nawet solarów nie potrzeba
beczkowoz na dach i ciepłej wody do bólu :lol: :lol:
korzystanie z kilku zrodeł energi wiąże się z kilkoma instalacjami , wydatkami i lataniem tu zakręć a tu odkręć , a i tak się w zimnej umyjesz :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 lis 2012, 23:35 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Podobno nic nie potrzeba zakręcać i odkręcać .Stary bojler zdejmują i zakładają jeden duży swój i ma współdziałać bez latania .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 lis 2012, 21:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Mietko to pochwal się ile będziesz musiał dopłacić do dotacji może oni taniej robią niż ci co byli u mnie :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 lis 2012, 07:51 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Najtańszy system na 3-4 osób to koszt 7,400 zł
najdroższy na 6-8 osób 9,600 zł obydwa po dofinansowaniu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 lis 2012, 19:52 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, szczerze powiem, że za tyle kasy to ja bym się zastanowił, czy to ma sens.
Mam kolektory, zakładała mi je prawdopodobnie ta sama firma co była u Ciebie. Tak do max 5 tyś to na pewno warto, powyżej należałoby się zastanowic. Idea działania kolektorów to zamiana energii promieniowania słonecznego na ciepło, przy czym, niezbędna jest do tego energia elektryczna, za którą trzeba zapłacic. W układzie będzie chodzic minimum jedna pompka, która zapenia obieg glikolu w instalacji. W dni bez słońca lub w dni pochmurne, wody do mycia nawet intalacja nie nagrzeje a o podgrzaniu wody w instalacji c.o. nie ma co marzyc. W długie dni słoneczne, temperatura wody osiąga nawet po 80 stopni - to fakt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 lis 2012, 20:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Czyli koszty podobne ja po głębszym zastanowieniu stwierdziłem że te prawie 8000 to mi starczy do śmierci na podgrzewanie wody żeby się umyć tym bardziej że nie znamy dnia ani godziny to może nawet zostanie :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 lis 2012, 21:44 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Jarek mnie taż trochę ta cena odpycha ,ale wygoda kosztuje . Arek ślubnej łazienkę zrobił za ponad 50 000 zł , to te kolektory to mały pikuś.
Jest kilka założonych w naszej gminie przed podjęciem ostatecznej decyzji porozmawiam z użytkownikami .
Jarku a te kolektory które użytkujesz to są próżniowe , czy te płaskie .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 10:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 1913
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
No jak se miastowi poczytają jak sie rolnikom powodzi to dochodowy za rok murowany :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 13:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
mietko zakladasz duzy zbiornik i mieszadlo przy zbiorniku aby na chate szlo max 50 stopni. Przy zbiorniku min 300 l nawet 60 godzin bez slonca nie przeszkadza.
Jak masz min 5 osob w domu to lepiej wez 3 ekrany


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
I z ceną też jest rożnie. Możesz mieć instalację za 15 a mozesz za 8 wszysko zalezy czego oczekujesz.

Ja jestem po zrobieniu elektryki u siebie w domu. To koszt w chacie 160 m2 + garaż 30m + gabinet 20m wyniósł mnie bagatela 12 000.
Sporo nie?
Fakt że jest dużo dodatkowych instalacji i koszt się rozłożył 4 tys robocizna a 8 materialy to jednak przetrawic mi to ciężko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 17:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1212
Lokalizacja: CLI
lukas nie płacz przy twojej sprzedaży,taki wydatek to pikuś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 17:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
W sumie to niczym nie zaskoczyłeś ludzie robią łazienki za 50 tysia a tu instalacja za 12 nic wcale dziwnego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 20:52 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, ja mam próżniowe, ponoc są lepsze.
Jeśli chodzi o ścisłośc, to ja mam zasobnik właśnie 300l, zawór ustawiony jest tak, że więcej niż 60 stopni w instalację nie puści. Przy czym w lecie często sterownik pokazuje, że na kolektorach temp. to ponad 100 stopni i glikol o takiej temperaturze krąży w instalacji. W moim przypadku, dodatkowy rachunek za prąd to około 30-35 zł/miesiąc. Przy takiej pogodzie jak ostatnio, wodę i tak grzeje piec, bo słońca albo brak, albo świeci zbyt krótko.
Rozważając zasadnośc montażu kolektorów moim zdaniem powinno się brac pod uwagę tylko okres, kiedy nie działa centralne ogrzewanie, bo wtedy właśnie trzeba urachamiac kocił tylko do podgrzania wody.
Jest to na pewno duża wygoda, tylko trzeba zawsze indywidualnie przeanalizowac ile można za to zapłacic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 lis 2012, 23:10 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Dokładnie tak jest jak piszesz . Ja jednak pokusiłbym się na zbiornik 500l, większy zapas ciepła .
Lukas kolektory muszą być dopasowane z wodą . Jak będzie ich zbyt dużo będą się przegrzewać podobno a to jest z kolei najczęstsza przyczyna awarii .Gość opowiadał że jakaś firma pozakładała za dużo kolektorów względem wody , to latem ludzie nakrywają je czym się da aby słońce tak nie grzało .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 lis 2012, 12:06 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4350
Lokalizacja: kuj-pom
LUKAS a czy elektryk pomyślał o sterowaniu roletami okiennymi i nawiewem dla kominka nie mówiąc o instalacji internetowej tv czy muzycznej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 lis 2012, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
kominka nie mam. Nawiew będzie z reku. Pozostale instalacje są. Dodatkowo wyprowadzenie pod agregat, instalka pod reku i odkurzacz centralny. Osobna instalacja pod 3 punkty rtv dzieki czemu jednym przyciskiem przed nyny wyłącze wszyskie diody.
Troche kable jest tez puszczone pod ledy na schodach i w salonie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:16 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
A kogóż Ty będziesz na te SALONY przyjmował ?Czyżby wielce szanownych forumowiczów .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:19 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4350
Lokalizacja: kuj-pom
a o domofonie do furtki i sterowaniu bramą wjazdowa pomyślał no i obowiązkowo podświetlanym nr domku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:30 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, z tym zbiornikiem 500l to się nie rozpędzaj, strzelisz sobie w kolano. Nagrzany zbiornik 500l wody starczy na dłużej, tylko taką ilośc wody podgrzac o 1 stopień to trzeba godzinę pracy instalacji. Wtedy dobrze będzie od maja do września,a poza tym raczej lipa. Pompka załącza się przy różnicy tem. na kolektorze i zasobniku wynoszącej 10 stopni, przy zbyt dużym zbiorniku pompka będzie pracowac więcej, bo zbiornik będzie się bardzo wolno nagrzewał. Przesada w każdą stronę nie wyjdzie tu na dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:39 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Tak , ale 500L przysługuje na 6-8 osób a ja jestem jeden i mam młodą żonkę i jak na razie mamy tylko czworo dzieci .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 19 lis 2012, 00:05 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
500 litrow to węgla trzeba ładować a nie solary :lol: :lol:
na krótkim dniu to co w dzien podgrzeje to w nocy wychudnie :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 19 lis 2012, 10:33 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietko, nie będę sie spierał, ale u mnie wszyscy mają pozakładane zbiorniki po 300 l i w długie słoneczne dni, instalacja spokojnie nagrzeje 2 x 300 l, byle tylko pobrac sensownie taką ilośc wody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 19 lis 2012, 13:12 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Przed chwilą podpisaliśmy umowę na 400L . Sam sprzedający odradził 500L.Taki duży zbiornik ma podobno utrzymać ciepło w domu do samego rana gdy piec wygaśnie w godzinach nocnych .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 gru 2012, 10:54 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Zaraz po świętach ma być montaż , ale czuję się zobowiązany ostrzec Was o haczyku . Refundacja teoretycznie wynosi 45 % ale aby była, wszystko musi iść przez bank w kredycie . Oprocentowanie wynosi 8- 11 procent + prowizja . Przy najszybszym terminie spłaty koszt 500 zł . Największy haczyk jest na końcu i każdy dowiaduje się o nim w trakcie podpisywania umowy z bankiem . Po roku od sumy refundowanej każdy musi odprowadzić do urzędu skarbowego 19 % .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 23 gru 2012, 20:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
To że tak powiem w dupie z taką refundacją 8)
Do mnie dzwonili bodajże przedwczoraj dzwonili i informowali że od nowego roku zmniejsza się dotacja do m2 kolektora i żeby podpisać umowę jeszcze w tym roku to wszystko pójdzie po staremu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 24 gru 2012, 14:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23
Posty: 1575
Mietko75 to chyba coś wiecej zostało z tych świń niż tylko na halówki :):)??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 21:16 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
Mietko jak tam solary ???? zdały egzamin ????????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 23:10 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Zimom na wiele nie ma co liczyć , aczkolwiek jak jest słońce to się załączają . Jeszcze jedno spostrzeżenie . Jak piec wygaśnie i na nowo jest napalone , to chwila moment i już jest żądana temperatura . To zasługa 400l dobrze wyizolowanego zbiornika z zapasem ciepłej wody .
Zaraz idę z niej skorzystać , bo po przerwie świątecznej byłem na hali , na piłce i jestem niesamowicie wykończony . Kondycja przychodzi po woli , ale umyka błyskawicznie . W ubiegłym tygodniu nie byłem na treningu i w domu też nie biegałem ( jak zawsze ) bo byłem na ziębiony , to dziś masakra . Dobrze że ślubna spać poszła i do obowiązków małżeńskich nie nagania , bo dziś by była mocno zawiedziona. :oops:
Dwie godziny gry i wszystko mnie boli . :x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 10 sty 2013, 13:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Mietko, ze ślubną to nie obowiązek, tylko przyjemność. Chyba, że...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 10 sty 2013, 13:33 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Przed ślubem to i przyjemność .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 sty 2013, 00:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 wrz 2010, 16:53
Posty: 190
Lokalizacja: pomorskie
Mietko, a jak wygląda sprawa jak w tym 400litrowym bojlerze woda się wychłodzi do temperatury powietrza? Cały piec musi sie wypalić, żeby to nagrzać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 sty 2013, 08:32 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Zbiornik ma 2 wężownice do nagrzewania . Kolektory grzeją od dołu , czyli cały a ta od pieca jest umiejscowiona w górnej części zbiornika , tak aby nie grzać całego .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 sty 2013, 10:04 
Offline

Rejestracja: środa 08 lut 2012, 11:57
Posty: 44
Lokalizacja: Polska Pół-Wsch
mietko75 pisze:
Przed ślubem to i przyjemność .
Nie trzeba na treningi chodzić, to żonie energji zostanie.,a tak patrz aby sąsiad obowiązków nie spełniał.jak w piosence disco polo"sąsiadka" :idea: :idea: :idea: :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 11 sty 2013, 18:27 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
mietko75 pisze:
Przed ślubem to i przyjemność .


A po ślubie to co?
Teraz wiemy już na pewno, że Twoja żona tego forum nie czyta :wink: Bo w przeciwnym wypadku, Twój post mógłby się już w karnawale rozpocząc :lol:

Odnośnie kolektorów to od marca może zacznie to jako tako funkcjonowac, przy dłuższym dniu i większym natężeniu promieniowania słonecznego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 17:52 
Offline

Rejestracja: środa 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3062
dottkka tylko co? oczyszczalnia sprzed dwoch lat , kolektory sprzed czterech ? :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5531
Kolektory to jak jest burza to pioruny ściągają .
...ale co to będzie jak skończą się zasoby ropy naftowej ?? 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 wrz 2017, 19:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 wrz 2017, 13:57
Posty: 3
Lokalizacja: Tychy
Nie chodzi o to, że się skończą kiedyś tylko że ropa po prostu przestanie się opłacać. Będą tańsze źródła energii. Jeszcze z 10 lat i na pewno ropa będzie po prostu za droga.

_________________
Pozdrawiam, Janusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 wrz 2017, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5531
Trzeba mieć na uwadze jedną ważką , ważną , istotną wizję gospodarczo -surowcową .
Ropa naftowa to ropa naftowa i nic i nikt jej walorów użytkowych nie zastąpi. 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB