Indeks witryny Indeks witryny



a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest wtorek 14 lip 2020, 01:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 16 lis 2012, 19:52 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, szczerze powiem, że za tyle kasy to ja bym się zastanowił, czy to ma sens.
Mam kolektory, zak┼éada┼éa mi je prawdopodobnie ta sama firma co by┼éa u Ciebie. Tak do max 5 ty┼Ť to na pewno warto, powy┼╝ej nale┼╝a┼éoby si─Ö zastanowic. Idea dzia┼éania kolektor├│w to zamiana energii promieniowania s┼éonecznego na ciep┼éo, przy czym, niezb─Ödna jest do tego energia elektryczna, za kt├│r─ů trzeba zap┼éacic. W uk┼éadzie b─Ödzie chodzic minimum jedna pompka, kt├│ra zapenia obieg glikolu w instalacji. W dni bez s┼éo┼äca lub w dni pochmurne, wody do mycia nawet intalacja nie nagrzeje a o podgrzaniu wody w instalacji c.o. nie ma co marzyc. W d┼éugie dni s┼éoneczne, temperatura wody osi─ůga nawet po 80 stopni - to fakt.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 16 lis 2012, 20:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Czyli koszty podobne ja po g┼é─Öbszym zastanowieniu stwierdzi┼éem ┼╝e te prawie 8000 to mi starczy do ┼Ťmierci na podgrzewanie wody ┼╝eby si─Ö umy─ç tym bardziej ┼╝e nie znamy dnia ani godziny to mo┼╝e nawet zostanie :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 16 lis 2012, 21:44 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Jarek mnie ta┼╝ troch─Ö ta cena odpycha ,ale wygoda kosztuje . Arek ┼Ťlubnej ┼éazienk─Ö zrobi┼é za ponad 50 000 z┼é , to te kolektory to ma┼éy piku┼Ť.
Jest kilka założonych w naszej gminie przed podjęciem ostatecznej decyzji porozmawiam z użytkownikami .
Jarku a te kolektory kt├│re u┼╝ytkujesz to s─ů pr├│┼╝niowe , czy te p┼éaskie .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 10:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 1913
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
No jak se miastowi poczytaj─ů jak sie rolnikom powodzi to dochodowy za rok murowany :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 13:23 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
mietko zakladasz duzy zbiornik i mieszadlo przy zbiorniku aby na chate szlo max 50 stopni. Przy zbiorniku min 300 l nawet 60 godzin bez slonca nie przeszkadza.
Jak masz min 5 osob w domu to lepiej wez 3 ekrany


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 16:39 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
I z cen─ů te┼╝ jest ro┼╝nie. Mo┼╝esz mie─ç instalacj─Ö za 15 a mozesz za 8 wszysko zalezy czego oczekujesz.

Ja jestem po zrobieniu elektryki u siebie w domu. To koszt w chacie 160 m2 + garaż 30m + gabinet 20m wyniósł mnie bagatela 12 000.
Sporo nie?
Fakt że jest dużo dodatkowych instalacji i koszt się rozłożył 4 tys robocizna a 8 materialy to jednak przetrawic mi to ciężko.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 17:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1212
Lokalizacja: CLI
lukas nie p┼éacz przy twojej sprzeda┼╝y,taki wydatek to piku┼Ť.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 17:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
W sumie to niczym nie zaskoczy┼ée┼Ť ludzie robi─ů ┼éazienki za 50 tysia a tu instalacja za 12 nic wcale dziwnego


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 20:52 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, ja mam pr├│┼╝niowe, ponoc s─ů lepsze.
Je┼Ťli chodzi o ┼Ťcis┼éo┼Ťc, to ja mam zasobnik w┼éa┼Ťnie 300l, zaw├│r ustawiony jest tak, ┼╝e wi─Öcej ni┼╝ 60 stopni w instalacj─Ö nie pu┼Ťci. Przy czym w lecie cz─Östo sterownik pokazuje, ┼╝e na kolektorach temp. to ponad 100 stopni i glikol o takiej temperaturze kr─ů┼╝y w instalacji. W moim przypadku, dodatkowy rachunek za pr─ůd to oko┼éo 30-35 z┼é/miesi─ůc. Przy takiej pogodzie jak ostatnio, wod─Ö i tak grzeje piec, bo s┼éo┼äca albo brak, albo ┼Ťwieci zbyt kr├│tko.
Rozwa┼╝aj─ůc zasadno┼Ťc monta┼╝u kolektor├│w moim zdaniem powinno si─Ö brac pod uwag─Ö tylko okres, kiedy nie dzia┼éa centralne ogrzewanie, bo wtedy w┼éa┼Ťnie trzeba urachamiac koci┼é tylko do podgrzania wody.
Jest to na pewno duża wygoda, tylko trzeba zawsze indywidualnie przeanalizowac ile można za to zapłacic.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 23:10 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Dokładnie tak jest jak piszesz . Ja jednak pokusiłbym się na zbiornik 500l, większy zapas ciepła .
Lukas kolektory musz─ů by─ç dopasowane z wod─ů . Jak b─Ödzie ich zbyt du┼╝o b─Öd─ů si─Ö przegrzewa─ç podobno a to jest z kolei najcz─Östsza przyczyna awarii .Go┼Ť─ç opowiada┼é ┼╝e jaka┼Ť firma pozak┼éada┼éa za du┼╝o kolektor├│w wzgl─Ödem wody , to latem ludzie nakrywaj─ů je czym si─Ö da aby s┼éo┼äce tak nie grza┼éo .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 12:06 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4350
Lokalizacja: kuj-pom
LUKAS a czy elektryk pomy┼Ťla┼é o sterowaniu roletami okiennymi i nawiewem dla kominka nie m├│wi─ůc o instalacji internetowej tv czy muzycznej


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 21:52 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3443
kominka nie mam. Nawiew b─Ödzie z reku. Pozostale instalacje s─ů. Dodatkowo wyprowadzenie pod agregat, instalka pod reku i odkurzacz centralny. Osobna instalacja pod 3 punkty rtv dzieki czemu jednym przyciskiem przed nyny wy┼é─ůcze wszyskie diody.
Troche kable jest tez puszczone pod ledy na schodach i w salonie.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:16 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
A kogóż Ty będziesz na te SALONY przyjmował ?Czyżby wielce szanownych forumowiczów .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:19 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4350
Lokalizacja: kuj-pom
a o domofonie do furtki i sterowaniu bram─ů wjazdowa pomy┼Ťla┼é no i obowi─ůzkowo pod┼Ťwietlanym nr domku


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:30 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, z tym zbiornikiem 500l to si─Ö nie rozp─Ödzaj, strzelisz sobie w kolano. Nagrzany zbiornik 500l wody starczy na d┼éu┼╝ej, tylko tak─ů ilo┼Ťc wody podgrzac o 1 stopie┼ä to trzeba godzin─Ö pracy instalacji. Wtedy dobrze b─Ödzie od maja do wrze┼Ťnia,a poza tym raczej lipa. Pompka za┼é─ůcza si─Ö przy r├│┼╝nicy tem. na kolektorze i zasobniku wynosz─ůcej 10 stopni, przy zbyt du┼╝ym zbiorniku pompka b─Ödzie pracowac wi─Öcej, bo zbiornik b─Ödzie si─Ö bardzo wolno nagrzewa┼é. Przesada w ka┼╝d─ů stron─Ö nie wyjdzie tu na dobre.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:39 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Tak , ale 500L przys┼éuguje na 6-8 os├│b a ja jestem jeden i mam m┼éod─ů ┼╝onk─Ö i jak na razie mamy tylko czworo dzieci .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 19 lis 2012, 00:05 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
500 litrow to węgla trzeba ładować a nie solary :lol: :lol:
na kr├│tkim dniu to co w dzien podgrzeje to w nocy wychudnie :wink:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 19 lis 2012, 10:33 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietko, nie b─Öd─Ö sie spiera┼é, ale u mnie wszyscy maj─ů pozak┼éadane zbiorniki po 300 l i w d┼éugie s┼éoneczne dni, instalacja spokojnie nagrzeje 2 x 300 l, byle tylko pobrac sensownie tak─ů ilo┼Ťc wody.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 19 lis 2012, 13:12 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Przed chwil─ů podpisali┼Ťmy umow─Ö na 400L . Sam sprzedaj─ůcy odradzi┼é 500L.Taki du┼╝y zbiornik ma podobno utrzyma─ç ciep┼éo w domu do samego rana gdy piec wyga┼Ťnie w godzinach nocnych .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 23 gru 2012, 10:54 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Zaraz po ┼Ťwi─Ötach ma by─ç monta┼╝ , ale czuj─Ö si─Ö zobowi─ůzany ostrzec Was o haczyku . Refundacja teoretycznie wynosi 45 % ale aby by┼éa, wszystko musi i┼Ť─ç przez bank w kredycie . Oprocentowanie wynosi 8- 11 procent + prowizja . Przy najszybszym terminie sp┼éaty koszt 500 z┼é . Najwi─Ökszy haczyk jest na ko┼äcu i ka┼╝dy dowiaduje si─Ö o nim w trakcie podpisywania umowy z bankiem . Po roku od sumy refundowanej ka┼╝dy musi odprowadzi─ç do urz─Ödu skarbowego 19 % .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 23 gru 2012, 20:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
To ┼╝e tak powiem w dupie z tak─ů refundacj─ů 8)
Do mnie dzwonili bodaj┼╝e przedwczoraj dzwonili i informowali ┼╝e od nowego roku zmniejsza si─Ö dotacja do m2 kolektora i ┼╝eby podpisa─ç umow─Ö jeszcze w tym roku to wszystko p├│jdzie po staremu


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 24 gru 2012, 14:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23
Posty: 1575
Mietko75 to chyba co┼Ť wiecej zosta┼éo z tych ┼Ťwi┼ä ni┼╝ tylko na hal├│wki :):)??


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 09 sty 2013, 21:16 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
Mietko jak tam solary ???? zdały egzamin ????????


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 09 sty 2013, 23:10 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Zimom na wiele nie ma co liczy─ç , aczkolwiek jak jest s┼éo┼äce to si─Ö za┼é─ůczaj─ů . Jeszcze jedno spostrze┼╝enie . Jak piec wyga┼Ťnie i na nowo jest napalone , to chwila moment i ju┼╝ jest ┼╝─ůdana temperatura . To zas┼éuga 400l dobrze wyizolowanego zbiornika z zapasem ciep┼éej wody .
Zaraz id─Ö z niej skorzysta─ç , bo po przerwie ┼Ťwi─ůtecznej by┼éem na hali , na pi┼éce i jestem niesamowicie wyko┼äczony . Kondycja przychodzi po woli , ale umyka b┼éyskawicznie . W ubieg┼éym tygodniu nie by┼éem na treningu i w domu te┼╝ nie biega┼éem ( jak zawsze ) bo by┼éem na zi─Öbiony , to dzi┼Ť masakra . Dobrze ┼╝e ┼Ťlubna spa─ç posz┼éa i do obowi─ůzk├│w ma┼é┼╝e┼äskich nie nagania , bo dzi┼Ť by by┼éa mocno zawiedziona. :oops:
Dwie godziny gry i wszystko mnie boli . :x


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 10 sty 2013, 13:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Mietko, ze ┼Ťlubn─ů to nie obowi─ůzek, tylko przyjemno┼Ť─ç. Chyba, ┼╝e...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 10 sty 2013, 13:33 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Przed ┼Ťlubem to i przyjemno┼Ť─ç .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 11 sty 2013, 00:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 wrz 2010, 16:53
Posty: 190
Lokalizacja: pomorskie
Mietko, a jak wygl─ůda sprawa jak w tym 400litrowym bojlerze woda si─Ö wych┼éodzi do temperatury powietrza? Ca┼éy piec musi sie wypali─ç, ┼╝eby to nagrza─ç?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 11 sty 2013, 08:32 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Zbiornik ma 2 w─Ö┼╝ownice do nagrzewania . Kolektory grzej─ů od do┼éu , czyli ca┼éy a ta od pieca jest umiejscowiona w g├│rnej cz─Ö┼Ťci zbiornika , tak aby nie grza─ç ca┼éego .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 11 sty 2013, 10:04 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 08 lut 2012, 11:57
Posty: 44
Lokalizacja: Polska Pół-Wsch
mietko75 pisze:
Przed ┼Ťlubem to i przyjemno┼Ť─ç .
Nie trzeba na treningi chodzi─ç, to ┼╝onie energji zostanie.,a tak patrz aby s─ůsiad obowi─ůzk├│w nie spe┼énia┼é.jak w piosence disco polo"s─ůsiadka" :idea: :idea: :idea: :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 11 sty 2013, 18:27 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
mietko75 pisze:
Przed ┼Ťlubem to i przyjemno┼Ť─ç .


A po ┼Ťlubie to co?
Teraz wiemy ju┼╝ na pewno, ┼╝e Twoja ┼╝ona tego forum nie czyta :wink: Bo w przeciwnym wypadku, Tw├│j post m├│g┼éby si─Ö ju┼╝ w karnawale rozpocz─ůc :lol:

Odno┼Ťnie kolektor├│w to od marca mo┼╝e zacznie to jako tako funkcjonowac, przy d┼éu┼╝szym dniu i wi─Ökszym nat─Ö┼╝eniu promieniowania s┼éonecznego.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 17:52 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3062
dottkka tylko co? oczyszczalnia sprzed dwoch lat , kolektory sprzed czterech ? :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 20:28 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5531
Kolektory to jak jest burza to pioruny ┼Ťci─ůgaj─ů .
...ale co to b─Ödzie jak sko┼äcz─ů si─Ö zasoby ropy naftowej ?? 8)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 22 wrz 2017, 19:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 wrz 2017, 13:57
Posty: 3
Lokalizacja: Tychy
Nie chodzi o to, ┼╝e si─Ö sko┼äcz─ů kiedy┼Ť tylko ┼╝e ropa po prostu przestanie si─Ö op┼éaca─ç. B─Öd─ů ta┼äsze ┼║r├│d┼éa energii. Jeszcze z 10 lat i na pewno ropa b─Ödzie po prostu za droga.

_________________
Pozdrawiam, Janusz


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 22 wrz 2017, 20:04 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5531
Trzeba mie─ç na uwadze jedn─ů wa┼╝k─ů , wa┼╝n─ů , istotn─ů wizj─Ö gospodarczo -surowcow─ů .
Ropa naftowa to ropa naftowa i nic i nikt jej walor├│w u┼╝ytkowych nie zast─ůpi. 8)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 6 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
cron
Technologi─Ö dostarcza phpBB