Indeks witryny Indeks witryny

a-one a-one agrobios

..

Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest sobota 07 gru 2019, 02:06

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Nast─Öpna
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 16 lis 2012, 19:52 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, szczerze powiem, że za tyle kasy to ja bym się zastanowił, czy to ma sens.
Mam kolektory, zak┼éada┼éa mi je prawdopodobnie ta sama firma co by┼éa u Ciebie. Tak do max 5 ty┼Ť to na pewno warto, powy┼╝ej nale┼╝a┼éoby si─Ö zastanowic. Idea dzia┼éania kolektor├│w to zamiana energii promieniowania s┼éonecznego na ciep┼éo, przy czym, niezb─Ödna jest do tego energia elektryczna, za kt├│r─ů trzeba zap┼éacic. W uk┼éadzie b─Ödzie chodzic minimum jedna pompka, kt├│ra zapenia obieg glikolu w instalacji. W dni bez s┼éo┼äca lub w dni pochmurne, wody do mycia nawet intalacja nie nagrzeje a o podgrzaniu wody w instalacji c.o. nie ma co marzyc. W d┼éugie dni s┼éoneczne, temperatura wody osi─ůga nawet po 80 stopni - to fakt.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 16 lis 2012, 20:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Czyli koszty podobne ja po g┼é─Öbszym zastanowieniu stwierdzi┼éem ┼╝e te prawie 8000 to mi starczy do ┼Ťmierci na podgrzewanie wody ┼╝eby si─Ö umy─ç tym bardziej ┼╝e nie znamy dnia ani godziny to mo┼╝e nawet zostanie :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 16 lis 2012, 21:44 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Jarek mnie ta┼╝ troch─Ö ta cena odpycha ,ale wygoda kosztuje . Arek ┼Ťlubnej ┼éazienk─Ö zrobi┼é za ponad 50 000 z┼é , to te kolektory to ma┼éy piku┼Ť.
Jest kilka założonych w naszej gminie przed podjęciem ostatecznej decyzji porozmawiam z użytkownikami .
Jarku a te kolektory kt├│re u┼╝ytkujesz to s─ů pr├│┼╝niowe , czy te p┼éaskie .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 10:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 1896
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
No jak se miastowi poczytaj─ů jak sie rolnikom powodzi to dochodowy za rok murowany :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 13:23 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3392
mietko zakladasz duzy zbiornik i mieszadlo przy zbiorniku aby na chate szlo max 50 stopni. Przy zbiorniku min 300 l nawet 60 godzin bez slonca nie przeszkadza.
Jak masz min 5 osob w domu to lepiej wez 3 ekrany


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 16:39 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3392
I z cen─ů te┼╝ jest ro┼╝nie. Mo┼╝esz mie─ç instalacj─Ö za 15 a mozesz za 8 wszysko zalezy czego oczekujesz.

Ja jestem po zrobieniu elektryki u siebie w domu. To koszt w chacie 160 m2 + garaż 30m + gabinet 20m wyniósł mnie bagatela 12 000.
Sporo nie?
Fakt że jest dużo dodatkowych instalacji i koszt się rozłożył 4 tys robocizna a 8 materialy to jednak przetrawic mi to ciężko.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 17:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1211
Lokalizacja: CLI
lukas nie p┼éacz przy twojej sprzeda┼╝y,taki wydatek to piku┼Ť.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 17:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
W sumie to niczym nie zaskoczy┼ée┼Ť ludzie robi─ů ┼éazienki za 50 tysia a tu instalacja za 12 nic wcale dziwnego


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 20:52 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, ja mam pr├│┼╝niowe, ponoc s─ů lepsze.
Je┼Ťli chodzi o ┼Ťcis┼éo┼Ťc, to ja mam zasobnik w┼éa┼Ťnie 300l, zaw├│r ustawiony jest tak, ┼╝e wi─Öcej ni┼╝ 60 stopni w instalacj─Ö nie pu┼Ťci. Przy czym w lecie cz─Östo sterownik pokazuje, ┼╝e na kolektorach temp. to ponad 100 stopni i glikol o takiej temperaturze kr─ů┼╝y w instalacji. W moim przypadku, dodatkowy rachunek za pr─ůd to oko┼éo 30-35 z┼é/miesi─ůc. Przy takiej pogodzie jak ostatnio, wod─Ö i tak grzeje piec, bo s┼éo┼äca albo brak, albo ┼Ťwieci zbyt kr├│tko.
Rozwa┼╝aj─ůc zasadno┼Ťc monta┼╝u kolektor├│w moim zdaniem powinno si─Ö brac pod uwag─Ö tylko okres, kiedy nie dzia┼éa centralne ogrzewanie, bo wtedy w┼éa┼Ťnie trzeba urachamiac koci┼é tylko do podgrzania wody.
Jest to na pewno duża wygoda, tylko trzeba zawsze indywidualnie przeanalizowac ile można za to zapłacic.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 17 lis 2012, 23:10 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Dokładnie tak jest jak piszesz . Ja jednak pokusiłbym się na zbiornik 500l, większy zapas ciepła .
Lukas kolektory musz─ů by─ç dopasowane z wod─ů . Jak b─Ödzie ich zbyt du┼╝o b─Öd─ů si─Ö przegrzewa─ç podobno a to jest z kolei najcz─Östsza przyczyna awarii .Go┼Ť─ç opowiada┼é ┼╝e jaka┼Ť firma pozak┼éada┼éa za du┼╝o kolektor├│w wzgl─Ödem wody , to latem ludzie nakrywaj─ů je czym si─Ö da aby s┼éo┼äce tak nie grza┼éo .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 12:06 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4265
Lokalizacja: kuj-pom
LUKAS a czy elektryk pomy┼Ťla┼é o sterowaniu roletami okiennymi i nawiewem dla kominka nie m├│wi─ůc o instalacji internetowej tv czy muzycznej


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 21:52 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3392
kominka nie mam. Nawiew b─Ödzie z reku. Pozostale instalacje s─ů. Dodatkowo wyprowadzenie pod agregat, instalka pod reku i odkurzacz centralny. Osobna instalacja pod 3 punkty rtv dzieki czemu jednym przyciskiem przed nyny wy┼é─ůcze wszyskie diody.
Troche kable jest tez puszczone pod ledy na schodach i w salonie.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:16 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
A kogóż Ty będziesz na te SALONY przyjmował ?Czyżby wielce szanownych forumowiczów .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:19 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4265
Lokalizacja: kuj-pom
a o domofonie do furtki i sterowaniu bram─ů wjazdowa pomy┼Ťla┼é no i obowi─ůzkowo pod┼Ťwietlanym nr domku


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 18 lis 2012, 22:30 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Mietek, z tym zbiornikiem 500l to si─Ö nie rozp─Ödzaj, strzelisz sobie w kolano. Nagrzany zbiornik 500l wody starczy na d┼éu┼╝ej, tylko tak─ů ilo┼Ťc wody podgrzac o 1 stopie┼ä to trzeba godzin─Ö pracy instalacji. Wtedy dobrze b─Ödzie od maja do wrze┼Ťnia,a poza tym raczej lipa. Pompka za┼é─ůcza si─Ö przy r├│┼╝nicy tem. na kolektorze i zasobniku wynosz─ůcej 10 stopni, przy zbyt du┼╝ym zbiorniku pompka b─Ödzie pracowac wi─Öcej, bo zbiornik b─Ödzie si─Ö bardzo wolno nagrzewa┼é. Przesada w ka┼╝d─ů stron─Ö nie wyjdzie tu na dobre.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Nast─Öpna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 2 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB