Indeks witryny Indeks witryny



a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest ┼Ťroda 23 wrz 2020, 16:45

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ] 
Autor Wiadomo┼Ť─ç
 Tytu┼é: Silos zbo┼╝owy
Post: pi─ůtek 24 lip 2009, 18:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 gru 2008, 18:39
Posty: 8
Witam! Przymierzam sie do zakupu silosa zbożowego BIN20W posiadam 10ha ziemi na której uprawiam głównie mieszankę jęczmień-owies oraz jęczmień, pszenżyto wiec tutaj moje pytania:
1. Czy na budow─Ö silosa moge otrzyma─ç jak─ů┼Ť dotacje z UE?
2. Jakiej firmy i rodzaj silosa byłby w moim przypadku najlepszy?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 24 lip 2009, 19:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56
Posty: 108
patrycjusz silos to dobra sprawa ale typ o kt├│rym wspomnia┼ée┼Ť to silo┼Ť p┼éaskodenny tak mi sie wydaje ale mog─Ö sie myli─ç . ja te┼╝ kiedy┼Ť kupi┼éem trzy sztuki 20 WR i dzi┼Ť takiego b┼éedu bym nie pope┼éni┼é . przedewszystkim silos z dnem lejowym al je┼Ťli chodzi o dotacje to zakup tego silosu to nie jest jaka┼Ť kosmiczna suma i niewiem czy gra jest warta ┼Ťwieczki


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 24 lip 2009, 22:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Posty: 629
Lokalizacja: wlkp
Tylko lejowe, i tylko z drzwiczkami na dole.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 24 lip 2009, 22:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
widze don ze nie lubisz latac po drabinie :) nie ale masz racje tak najwygodiej


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 24 lip 2009, 23:09 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
Ja bym sie zastanowi┼é czy wog├│le taki silos w 10ha gospodarstwie jest potrzebny. ┼╗eby zainstalowac BINa potrzebne jest pozwolenie na budowe a dodatkowo konieczny jest zakup dobrego wentylatora najlepiej ze sterownikiem, inaczej ziarno szlak trafi, do tego jeszcze co┼Ť do za┼éadunku.
Czy warto ponosic takie koszty ┼╝eby przechowa─ç 20t ziarna?
Moze lepiej zbudowac jakis garaz i wsypac do niego ziarno, a gdy odechce sie juz uprawiać zboże na tych 10ha mozna go bedzie jakos wykorzstać w przeciwieństwie do silosu.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 25 lip 2009, 09:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Niewiadomo jakie b─Öd─ů ┼╝niwa, mo┼╝e te silosy uratuj─ů ci ca┼éy plon.Jak by┼éy suche zbiory ka┼╝dy zapomnia┼é o zaletach tych silos├│w.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 25 lip 2009, 11:42 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
krzysztof bin to nie suszarnia! chcac dosuszac w binach trzeba miec mozliwosc mieszana ziarna, np 2 silosy i sprzet do przeładynku z jednego do drugiego, inaczej w binie splesnieje jeszcze szybciej niz w garazu.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 25 lip 2009, 22:43 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3464
Bin jest tragiczny do suszenia. U mnie przy suszeniu tak si─Ö skrapla┼éo ┼╝e od g├│ry woda ci├│rkiem lecia┼éa! a s─ůsiadowi tak na g├│rze zaros┼éo, ┼╝e nie m├│g┼é pszenicy z binu wyci─ůgn─ů─ç ;) Polecam silosy ale tylko lejowe!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 25 lip 2009, 23:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56
Posty: 108
Baraki ┼éebski z Ciebie Go┼Ť─ç co kilka razy ju┼╝ potwierdzi┼ée┼Ť to swoimi wypowiedziami i w przypadku zakupu bina na taki area┼é to w sumie te┼╝ masz racje tylko z tym wentylatorem do suszenia to bym sie z nie zgodzi┼é. ja sypie ziarno w 3 biny po 28 ton ka┼╝dy i jeszcze mi sie nie trafi┼éo abym zmarnowa┼éa ziarno z powodu zbyt du┼╝ej wilgotno┼Ťci co prawda u mnie temat wygl─ůda tak i┼╝ mamy w gospodarstwie kombajn i staram sie kosi─ç w opytmalnych warunkach . tylko tych obecnych ┼╝niw troche sie boje . a w mojej okolicy ostatnio modne jest sypanie zbo┼╝a w big bagi ale do tego trzeba mie─ç widlak albo du┼╝ego tura,.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 09:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Przyjaciele z forum cz─Östo kosi┼éem zbo┼╝e ,kt├│re nie chcia┼éo wylecie─ç z kombajnu .Podstawowa sprawa to odpowiedni wentylator najlepiej ┼╝eby by┼é wi─Ökszy ni┼╝ przewiduje producent.Dmuchawa od zbo┼╝a si─Ö wog├│le do tego nie nadaje za ma┼éa wydajno┼Ť─ç.Ja zbo┼╝e trzymam i 2 lata w binie bez przesypywania , strat nie ma.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 11:36 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
lukas1982 pisze:
Bin jest tragiczny do suszenia. U mnie przy suszeniu tak si─Ö skrapla┼éo ┼╝e od g├│ry woda ci├│rkiem lecia┼éa! a s─ůsiadowi tak na g├│rze zaros┼éo, ┼╝e nie m├│g┼é pszenicy z binu wyci─ůgn─ů─ç ;) Polecam silosy ale tylko lejowe!!

Lukas to normalka w BINie ┼╝e jak si─Ö przedmuchuje to powietrze zabiera wilgo─ç z dolnej warstwy ziarna i przemiescza do g├│rnej, wi─Ökszo┼Ť─ç tego wilgotnego powietrza uchodzi do atmosfery ale cz─Ö┼Ť─ç mo┼╝e si─Ö wykrapla─ç tam gdzie ziarno jest najch┼éodniejsze a wi─Öc w wie┼╝chniej warstwie, wystarczy co nieco go przemieszac i wszystko jest ok. Inna sprawa to trzeba wiedzie─ç kiedy w┼é─ůcza─ç wentylator bo zamiast suszy─ç mo┼╝na jescze nawil┼╝y─ç ziarno! Nigdy nienalezy wentylowac gdy temperatura na zewn─ůtrz silosa jest wy┼╝sza ni┼╝ temperatura ziarna!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 11:52 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
Tomek też mam własne kombajny ale czasmi pogoda jest bezlitosna i nie każdego roku da się zebrac super suche ziarno. Poza tym ja mam silosy 70t więc warstwa ziarna jest nieco wyższa niz w Twoich i bez wentylatora nawet po nasypaniu bardzo suchego ziarna wzrasta jego temperatura.
Po zaty co toznaczy nie "mia┼éem strat"? To ┼╝e ziarno nie sple┼Ťnia┼éo to jescze nie oznacza ┼╝e nie ma strat w masie sk┼éadnik├│w pokarmowych! W ┼Ťwie┼╝o zebranym ziarnie zachodz─ů intensywne procesy biochemiczne, ziarno oddycha wytwarzaj─ůc ciep┼éo, zu┼╝ywaj─ůc czesc zawartej w nim energi a proces ten nasila sie wraz ze wzrostem temperatury, dlatego aby zminimalizowa─ç te straty nale┼╝y jak najszybciej sch┼éodzi─ç ziarno spowalniajac w ten spos├│b biochemiczne procesy.
Zmierz temperature wewn─ůtrz ┼Ťwierzo zasypanego silosu a przekonasz si─Ö ┼╝e mam racje.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 12:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
ja juz sypalem do bina pszenice 16% wilgonosci wentylator z bina plus nagrzewnica bezproblemowo dosuszylem bez zadnego skraplania -t ylko trzeba pamietac zeby dekiel do gory otworzyc :DDD


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 12:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
a co do lejowych wprowadzasz zmijke pod spod bina pod podloga i ams zprawiejak lejowy :)) zaznaczam PRAWIE jak lejowy !!!! silos rozladowujesz prkatycznie raz do roku wiec czy warto zalozmy w przypadku 100 tonowego silosu placic 200% ceny ????? moim zdaniem nie to tylko 2 godziny roboty rocznie wiecej


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 12:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
[quote="maciek*"]a co do lejowych wprowadzasz zmijke pod spod bina pod podloga i ams zprawiejak lejowy :)) zaznaczam PRAWIE jak lejowy !!!! silos rozladowujesz prkatycznie raz do roku wiec czy warto zalozmy w przypadku 100 tonowego silosu placic 200% ceny ????? moim zdaniem nie to tylko 2 godziny roboty rocznie wiecej

EDIT: @ baraki warstwa zboza w silosie 70 i 28 ton jest taka sama sa to silosy tej samej wysokosci


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 19:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Uwa┼╝am ┼╝e bin sprzedaje za ma┼ée wentylatory do dosuszania.Do 200 tonowego silosa 1 wentylator to zama┼éo.Najlepiej jak przy przedmuchiwaniu u g├│ry silosa ziarno lekko si─Ö porusza wtedy na pewno zbo┼╝e b─Ödzie pe┼éno warto┼Ťciowe.Koledzy bez pracy to nie ma nic.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 26 lip 2009, 20:41 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
Krzysztof chodzi o to ┼╝e masz takie silne wentylatory ┼╝e podmuch powoduje poruszanie ziarna czy te┼╝ o to ┼╝e poruszasz ziarno ┼éopat─ů?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 27 lip 2009, 08:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Bin do swoich silos├│w sprzedaje 2 rodzaje wlot├│w wentylacyjnych fi 160 i fi320.Ten pierwszy to totalna pora┼╝ka.Ma┼éy jego przekr├│j powoduje od razu brak wydajno┼Ťci przedmuchiwania.Co 21 - 28 dni w zbo┼╝u wykluwaj─ů si─Ö grzyby i trzeba je przedmuchiwa─ç.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 28 lip 2009, 20:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Posty: 1453
Lokalizacja: wielkopolska
mam tez trzy BIN-y 70 tonowe , ale u mnie jest troche inna sprawa bo juz w listopadzie nie mam zboza :D :( no coz kochane blondyny ,ale wracajac do tematu to staram sie je przedmuchiwac po zniwach stara dmuchawa i jest ok


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 28 lip 2009, 22:29 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
Andre to ┼╝adna r├│┼╝nica czy le┼╝y do listopada czy do nast─Öpnych ┼╝niw, najbardziej krytyczny okres jest bezpo┼Ťrednio po zbiorze p├│ki nie ustabilizuj─ů si─Ö procesy fizjologiczne w ziarnie.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 29 lip 2009, 21:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
M├│wi─Ö o skrajnych przypadkach gdy zbo┼╝e 18% i wi─Öcej. Du┼╝o do┼Ťwiadczenia mam w dosuszaniu i przechowywaniu zbo┼╝a.Przedmuchuje ziarno cz─Östo dlatego ┼╝eby wyeliminowa─ç w razie choroby ┼Ťwi┼ä zbo┼╝e.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 29 lip 2009, 21:40 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
Tylko po co zbiera─ç zbo┼╝e kt├│re ma 18% ??? Chyba ┼╝e mowa o kukurydzy.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 30 lip 2009, 21:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Ka┼╝dy jest mistrzem ┼Ťwiata w hodowli jak ┼Ťwinia jest po 5 a zbo┼╝e po 350 nie zawsze tak by┼éo.Gdy zbo┼╝e by┼éo drogie kupowa┼éem r├│┼╝ne mokre taniej,grza┼éki,turbina i do przodu.Ziemi swojej mam bardzo ma┼éo.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 30 lip 2009, 23:34 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4374
Lokalizacja: kuj-pom
jak kopi┼ée┼Ť mokre w pa┼║dzierniku to nawet z┼éote grza┼éki nie pomog─ů tylko gorzelnia ma z tego po┼╝ytek


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 01 sie 2009, 22:13 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
i on mow;i o toksynach

poz


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 03 sie 2009, 15:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Jak jest ┼Ťwie┼╝o skoszone to da rad─Ö je dosuszy─ç. Mykotoksyn nie b─Ödzie.Ta robota ma sens w sezonie,w ┼╝niwa.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 03 sie 2009, 22:12 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
ale masz pojecie
jesli zboze niejest pryskane to i nawet suche jest porazone
a co dopiero jak jest wigotne to i nawet pryskane nadaje sie do gorzelni.

poz


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 05 sie 2009, 07:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
U nas by┼éy raptem 2 dni ┼╝niwne kiedy zbo┼╝e bez dosuszania mo┼╝na sk┼éadowa─ç.Teraz leje i leje.Kosi┼éem zbo┼╝e mokre j─Öczmie┼ä ozimy a potem pszen┼╝yto i uda┼éo si─Ö je dosuszy─ç. J─Öczmie┼ä daje ┼Ťwiniom i jest spok├│j.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 05 sie 2009, 11:47 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4608
Lokalizacja: mazowieckie
U mie to samo... 2 dni koszenia i swięto! Dzis nie pada ale słońca nie widac zza chmur i mam dylemat czy czekać na poprawe pogody czy kosić?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 05 sie 2009, 14:03 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4374
Lokalizacja: kuj-pom
baraki spokojnie damy rade to jeszcze nie wrzesien choc i we wrzesniu jest czasami pogoda na zniwa


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 05 sie 2009, 15:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 601
Lokalizacja: podlaskie
na suwalszczy┼║nie bez deszczu od pi─ůtku:)wiaterek s┼éo┼äce i ponad 20 kresek tak┼╝e pogoda jak z┼éoto:)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 06 sie 2009, 22:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Posty: 1453
Lokalizacja: wielkopolska
pld. wielkopolska niby 2 dni nie pada ale co z tego jak ostatnio przyszla taka pompa ze dzis zboze ma 20% wilgotnosci i tez stoimy. Zaczyna sie jednak troche nerwowo bo to co lezy to porasta :(


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 08 sie 2009, 22:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Pami─Ötam jednego roku cio┼éem mokre zbo┼╝e ┼╝e z kombajnu ledwie wylatywa┼éo i uda┼éo si─Ö je dosuszy─ç.Na mykotoksyny najta┼äszy ┼Ťrodek i najlepszy to siarczan miedzi , kt├│ry wyst─Öpuje w premiksach.Moje zdanie to ci─ů─ç i dosusza─ç i jecha─ç do przodu.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 26 cze 2015, 15:19 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3464
B─Öd─Ö robi┼é w paszarni zbiorniki blaszane na ┼Ťruty oraz pasz─Ö. B─Öd─ů one od 1 do kilku ton w rostawie od 1mx1m do 1,5mx2m
Co┼Ť na taki wz├│r
http://olx.pl/oferta/rivakka-silos-pasz ... abf04d743c
Profile przyjd─ů 50x50x3 lub 60x40x3
A moje pytanie odno┼Ťnie blachy 1000x2000 jak─ů grub─ů by┼Ťcie dali, 1.5 czy jednak 2?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 26 cze 2015, 20:48 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2600
http://olx.pl/oferta/zbiorniki-stalowe- ... 6c6b2df123


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 12 lip 2015, 22:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 00:15
Posty: 654
lukas1982 pisze:
B─Öd─Ö robi┼é w paszarni zbiorniki blaszane na ┼Ťruty oraz pasz─Ö. B─Öd─ů one od 1 do kilku ton w rostawie od 1mx1m do 1,5mx2m
Co┼Ť na taki wz├│r
http://olx.pl/oferta/rivakka-silos-pasz ... abf04d743c
Profile przyjd─ů 50x50x3 lub 60x40x3
A moje pytanie odno┼Ťnie blachy 1000x2000 jak─ů grub─ů by┼Ťcie dali, 1.5 czy jednak 2?


my┼Ťl─Ö ┼╝e 1.5 wystarczy i tak trzeba da─ç co┼Ť na wzmocnienie
nawet k─ůtownik 20x20 wystarczy pospawany punktowo mocno usztywni konstrukcj─Ö, a profil to bym wola┼é da─ç 50x50 ale z grubsz─ů ┼Ťciank─ů np. 5mm


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 22:49 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Ponownie poszukuje porady, bo co roku przed zniwami przy sprz─ůtaniu binow p┼éaskodennych prze┼╝ywam dramat. Pomimo przedmuchiwania binow powstaje ok 5 cm skorupa ze zgnilego zbo┼╝a, usuwanie tego to jaka┼Ť pora┼╝ka. Macie jakie┼Ť rady?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 29 lip 2018, 22:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 601
Lokalizacja: podlaskie
Zepsute zbo┼╝e masz na dnie czy ┼Ťcianach silosu?
Jak długo czasu zboże od zasypania leży w zbiorniku?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 30 lip 2018, 14:29 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Zepsute jest ca┼ée dno, zbo┼╝e le┼╝y ca┼éy rok, sprz─ůtam przed zniwami.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 15 sty 2019, 10:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 sty 2019, 23:37
Posty: 2
Witam. Chcialem postwawic dwa silosy plaskodene po okolo 100 ton i nie wiem ktora firme wybrac bin czy polnet macie jakies doswiadczenia?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 15 sty 2019, 10:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 sty 2019, 23:37
Posty: 2
Witam. Chcialem postwawic dwa silosy plaskodene po okolo 100 ton i nie wiem ktora firme wybrac bin czy polnet macie jakies doswiadczenia?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: ┼Ťroda 16 sty 2019, 18:52 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 22 sie 2012, 21:22
Posty: 228
Grunt to dobrze wyla─ç p┼éyt─Ö fundamentow─ů.
Ja robi┼éem j─ů sam w m┼éodych latach i niestety wysz┼éo leciutkie zag┼é─Öbienie.
Efekt taki ze woda wpływa pod silos.
Warstwa mo┼╝e p├│┼é centymetra w cz─Ö┼Ťci ale wystarczy, ┼╝eby tam zbo┼╝e dosta┼éo troch─Ö wilgoci i zaczyna┼éo si─Ö psu─ç chocia┼╝ jest przerwa 25 cm od dna silosu.

I zwr├│─ç uwag─Ö na uszczelnienie silosu.
Wg mnie to jest najwa┼╝niejsze.
Reszta jeden ciort.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: ┼Ťroda 16 sty 2019, 20:18 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5627
W dolnej cz─Ö┼Ťci pod pod┼éog─ů silosa musita zrobi─ç drugi otw├│r na przeciwko pierwszego tym samym zrobita przewiew pod pod┼éog─ů i ziarno b─Ödzie le┼╝e─ç kilka lat b┼éogo. 8)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: ┼Ťroda 16 sty 2019, 23:30 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
mytotoksyna1 pisze:
W dolnej cz─Ö┼Ťci pod pod┼éog─ů silosa musita zrobi─ç drugi otw├│r na przeciwko pierwszego tym samym zrobita przewiew pod pod┼éog─ů i ziarno b─Ödzie le┼╝e─ç kilka lat b┼éogo. 8)

Wiesz, ┼╝e to akurat nieglupie i te┼╝ ju┼╝ o tym my┼Ťla┼éem.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 17 sty 2019, 14:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 601
Lokalizacja: podlaskie
A dno perforowane nic nie pomaga?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 17 sty 2019, 16:46 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Nie pomaga, przez to dno idzie tylko wilgo─ç do zbo┼╝a.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 18 sty 2019, 01:27 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5650
Lokalizacja: Malopolska
Woda kt├│ra si─Ö znajdzie pod pod┼éog─ů paruje i si─Ö skrapla w zimnym zbo┼╝u i zbo┼╝e gnije , dziadostwo robi si─Ö przewa┼╝nie od wiosny bo zbo┼╝e wtedy najzimniejsze

przewa┼╝nie woda dostaje si─Ö po scianach silosu w deszcz wnikaj─ůc pomi─Ödzy blach─ů a tym betonikiem kt├│rym jest oblepiony silos

ten betonik by zdawa┼é egzamin jak by by┼é od ┼Ťrodka , jak jest na zewn─ůtrz to lepiej ┼╝eby go wcale nie by┼éo pod warunkiem ┼╝e p┼éyta r├│wna , bo jak naleje to szybko wyleci i wyschnie

wcze┼Ťniej zalecali p┼éyt─Ö wyla─ç na podsypce z piachu i w p┼éycie zostawi─ç kilka dziur ┼╝eby woda wsi─ůk┼éa w piasek

jak si─Ö robi t─ů obw├│dk─Ö betonowa to silos / blacha jest nowa i t┼éusta na dodatek silos pusty = beton nie chwyci do blachy a jak si─Ö wsypie ziarno do silosu to na dodatek si─Ö troch─Ö zw─Özi od samego do┼éu i woda p┼éynie pod pod┼éog─Ö

jak jest opaska betonowa to po zasypaniu silosa wskazany silikon albo co┼Ť podobnego


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 29 sty 2019, 22:22 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 22 sie 2012, 21:22
Posty: 228
Stan.
Ale Ty m─ůdrze m├│wisz. A┼╝ Ci─Ö nie poznaje.

Ja w jednym silosie zrobiłem tak jak mówisz.
Zdemontowalem pod┼éog─Ö w silosie i wylalem polmetrowy pier┼Ťcie┼ä po obwodzie


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 8 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB