Indeks witryny Indeks witryny



a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest ┼Ťroda 23 wrz 2020, 18:44

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomo┼Ť─ç
Post: niedziela 24 kwie 2016, 22:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 1996
Lokalizacja: północne mazowsze
krzysieko71 pisze:
Troch─Ö si─Ö nie zgodz─Ö, bo co z tego, ┼╝e zjedz─ů 2,45/ kg przyrostu jak b─Öd─ů ros┼éy w samym tuczu 180 dni.
danbredowi mo┼╝esz s┼éabsz─ů pasze dawa─ç i wolniej nie bedzie r├│s┼é tylko wi─Öcej b─Ödzie jad┼é co z tego jak ci szybko zejdzie a zje 3kg najwa┼╝niejszy w tuczu jest wynik ekonomiczny lepiej zrobic 3 rzuty w roku i zarobi─ç na ka┼╝dym ni┼╝ 4 i nic nie zarobi─ç to nie rajd samochodowy ┼╝e tylko pierwszy puchar dostaje i nagrod─Ö


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 07:24 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 31 pa┼║ 2012, 22:57
Posty: 168
Lokalizacja: Łódzkie
Przedlurzal kto┼Ť paszoci─ůg. Jak po┼é─ůczy─ç spirale? Spawana wytrzyma?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 08:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 1996
Lokalizacja: północne mazowsze
wytrzyma bez problemu tylko zakładu nie dawaj za dużego bo bedzie się zapychał


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 13:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 gru 2008, 15:16
Posty: 292
Lokalizacja: Wielkopolska
2 zwoje zakładu i będzie ok.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 04 sie 2016, 21:05 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ma ktos moze paszociag firmy ms agrotech?
Jakie opinie, bo cene mam nawet kozystna tylko zastanawiam sie czy warto ?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sie 2016, 06:25 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 29 sty 2010, 08:57
Posty: 1626
Lokalizacja: EPI
beniu33 pisze:
2 zwoje zakładu i będzie ok.
jakie kur.. dwa zwoje ,nie wprowadzaj ludzi w b┼é─ůd . dwa ,trzy centymetry to wszystko


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sie 2016, 09:23 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3087
niby dlaczego ma sie zapychac, pasza idzie po wstedze i niema znaczenia ile zalozysz na siebie ,a spawac ta stal "mozna "tylko po zewnetrznej i wewnetrznej krawedzi delikatnie i na paru centymetrach tego nie zrobisz .Chyba ze pasza idzie z opakowaqniem?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sie 2016, 10:06 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5627
Naocznie wida─ç ,┼╝e Stanis┼éaw to "fachura ca┼é─ů g─Öb─ů"


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sie 2016, 10:24 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Witam, mam pytanie do do┼Ťwiadczonych. Przerabiam tuczarnie ze ┼Ťci├│┼éki na ruszta, powierzchnia ruszt b─Ödzie ok 30x8 m chc─Ö tam zrobi─ç tam 4 kojce po 75 sztuk i jeden kojec po 50 sztuk, tak pasuje mi akurat rozmieszczenie s┼éup├│w. Czy uwa┼╝acie, ┼╝e takie kojce zdadz─ů egzamin czy b─Öd─ů za du┼╝e i stado mo┼╝e wariowa─ç?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sie 2016, 16:26 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3464
Ja mam po 100szt w kojcu i stado nie wariuje :D :D Tak┼╝e luz.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sie 2016, 16:35 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
poważnie mówisz? utrzymujesz je na ruszcie? ja słyszałem, że podobno powyżej 50 sztuk w kojcu nie ma hierarchi i straszna agresja jest w stadzie dlatego wolę się dowiedzieć jak to jest, zamiast zrobić i żałować.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 10:53 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
krzysieko71 pisze:
poważnie mówisz? utrzymujesz je na ruszcie? ja słyszałem, że podobno powyżej 50 sztuk w kojcu nie ma hierarchi i straszna agresja jest w stadzie dlatego wolę się dowiedzieć jak to jest, zamiast zrobić i żałować.

Ja mam kojce po 37-45szt
Optymalny dost─Öp do wody oraz paszy
Uważam ze utrzymywanie do 50szt jest korzystniejsze, nawet chorego łatwiej znaleźć i zaszczepić niż w obsadzie 100szt
Kazdy robi jak uwa┼╝a


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 11:15 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5627
10-15 sztuk i ┼Ťci├│┼éka w postaci s┼éomy to optymalna optymalno┼Ť─ç.
Takie zbiorowisko ┼Ťwi┼ä tyczy jednej buchty lub kojca. 8) 8)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 06 sie 2016, 12:24 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Ewentualnie mog─Ö zrobi─ç kojce 3x8 i obsada 35 sztuk, ale czy kojec b─Ödzie komfortowy dla ┼Ťwi┼ä, bo troch─Ö ma┼éa szeroko┼Ť─ç.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 19 sie 2016, 05:49 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 29 sty 2010, 08:57
Posty: 1626
Lokalizacja: EPI
lukas1982 pisze:
Ja mam po 100szt w kojcu i stado nie wariuje :D :D Tak┼╝e luz.
mam podobnie i jest ok a Sanislow jak nie spawales spirali to nie pierd.. glupot


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 19 sie 2016, 22:22 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5627
1963 pisze:
lukas1982 pisze:
Ja mam po 100szt w kojcu i stado nie wariuje :D :D Tak┼╝e luz.
mam podobnie i jest ok a Sanislow jak nie spawales spirali to nie pierd.. glupot



..jak Stanisław wie co to Ursus 914 - to znaczy ,że wie co mówi. 8)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 07 kwie 2017, 10:00 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Witam czy ┼╝ywa kto┼Ť z Was w tuczarni automat├│w paszowych TR27 ? co┼Ť takiego https://www.google.pl/search?q=automat+ ... cgN_WnswjM:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 08:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 sty 2017, 08:42
Posty: 77
A czy posiadacie na wyposa┼╝eniu jaki┼Ť generator energii elektrycznej. Czasami pojawiaj─ů si─Ö braki w dostawie spowodowane kiepskimi warunkami atmosferycznymi. Nie s─ů one d┼éugie, ale gdyby jednak by┼éy d┼éu┼╝sze, to mo┼╝e to by─ç problematyczne.
Zastanawia┼éem si─Ö nad czym┼Ť takim od KD o mocy 2500W - link. Z silnikiem benzynowym.


Ostatnio zmieniony czwartek 27 kwie 2017, 08:24 przez nikolas, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 17:19 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3087
mam dwa jednego chetnie sprzedam + pradnica 4kw .Niedrogo nikolas . :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 28 lis 2017, 17:47 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Mo┼╝e kto┼Ť poleci─ç mi jak─ů┼Ť wag─Ö elektroniczn─ů do chlewni, tak ┼╝ebym m├│g┼é ustawi─ç j─ů w ganku przep─Ödowym i przep─Ödzane sztuki wa┼╝y─ç?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: ┼Ťroda 29 lis 2017, 14:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2016, 12:19
Posty: 6
Czy stosuje kto┼Ť p┼éyty grzewcze?
Jak si─Ö u was sprawdzaj─ů? Mam zamiar zakupi─ç na przysz┼ée zimne dni... chodzi mi dok┼éadnie o te poni┼╝ej:
https://www.fermo.pl/286-plyty-grzewcze ... osiat.html


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 07:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 25 maja 2017, 08:27
Posty: 66
Koszta wyposa┼╝enia zwykle nie nale┼╝─ů do najni┼╝szych. Profesjonalne wyposa┼╝enie musi troch─Ö kosztowa─ç. Wentylacja, ogrzewanie, o┼Ťwietlenie i inne tego typu systemy to sporoy wydatek - zw┼éaszcza na pocz─ůtku.
Ale kto┼Ť kto buduje, wyposa┼╝a pewnie jest tego ┼Ťwiadomy.
Przyk┼éadowe koszta agregat├│w pr─ůdotw├│rczych - LINK, kt├│re warto mie─ç na stanie.


Ostatnio zmieniony pi─ůtek 29 gru 2017, 08:14 przez mzen, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 13:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1363
Lokalizacja: podlasie
Koledzy jakie┼Ť doswiadczenia z gotowymi podci─ůgami pod ruszta betonowe bo moje lane sie sypi─ů ze staro┼Ťci a gotowy mo┼╝na wrzuci─ç bez przerwy w hodowli .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 20:09 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 09 pa┼║ 2008, 23:05
Posty: 3298
Lokalizacja: łódzkie
Ja powiem tylko tyle: je┼Ťli kto┼Ť twierdzi, ┼╝e dany podci─ůg mo┼╝e by─ç bez podparcia, to znaczy, ┼╝e trzeba da─ç minimum jedno...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 21:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
tzn dwa. Na pocz─ůtku i na ko┼äcu podci─ůgu.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 21:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1363
Lokalizacja: podlasie
Ja my┼Ťl─Ö ┼╝e 3m to faktycznie na pocz─ůtku i na ko┼äcu ale nie mam do┼Ťwiadczenia wi─Öc licz─Ö na podpowiedzi


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 22:51 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 29 sty 2010, 08:57
Posty: 1626
Lokalizacja: EPI
mam lane i podpora co 3m i jest ok ale szef firmy robi─ůcej takie rzeczy m├│wi┼é ze zak┼éadaj─ů gotowe i nic sie nie dzieje wiem ze ┼éowicz takie robi


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 19 gru 2017, 22:54 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 767
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
1963 pisze:
mam lane i podpora co 3m i jest ok ale szef firmy robi─ůcej takie rzeczy m├│wi┼é ze zak┼éadaj─ů gotowe i nic sie nie dzieje wiem ze ┼éowicz takie robi

Domy┼Ťlam si─Ö ile taki poci─ůgi wa┼╝─ů i jak du┼╝y problem jest z ich wniesieniem i u┼éo┼╝eniem skoro to gotowe elementy na powiedzmy 5 metrowy kana┼é.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 30 gru 2017, 23:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 wrz 2010, 16:53
Posty: 191
Lokalizacja: pomorskie
krzysieko71 pisze:
1963 pisze:
mam lane i podpora co 3m i jest ok ale szef firmy robi─ůcej takie rzeczy m├│wi┼é ze zak┼éadaj─ů gotowe i nic sie nie dzieje wiem ze ┼éowicz takie robi

Domy┼Ťlam si─Ö ile taki poci─ůgi wa┼╝─ů i jak du┼╝y problem jest z ich wniesieniem i u┼éo┼╝eniem skoro to gotowe elementy na powiedzmy 5 metrowy kana┼é.


jak robi┼éem u mnie to kupowa┼éem belk─Ö stropow─ů z pobliskiej betoniarni, wymiar 18x20 d┼éugo┼Ť─ç 3 metry i w czterech ch┼éopa montowali┼Ťmy je (nie by┼éo lekko ale da┼éo rad─Ö) i na nie bezpo┼Ťrednio ruszta, 3 metrowy odcinek podparty na pocz─ůtku i ko┼äcu i p├│ki co przez 2 lata nic si─Ö nie dzieje
Cena o ile pami─Ötam to jakie┼Ť 200-300z┼é


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sty 2018, 19:23 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
czy w chlewni wolno stoj─ůcej na terenie gospodarstwa musi by─ç pomieszczenie socjalne, mam na oku projekt chlewni niby spe┼énia warunki UE ale nie posiada WC i izolatki czy mo┼╝e tak by─ç? gdzie┼Ť czyta┼éem ┼╝e musi by─ç social i izolatka wi─Öc teraz nie wiem prosz─Ö o pomoc


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sty 2018, 20:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 cze 2017, 22:37
Posty: 354
S


Ostatnio zmieniony wtorek 30 sty 2018, 08:13 przez abcd, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 05 sty 2018, 21:06 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
no nie doczytałem dlatego pytam


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 12:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 25 maja 2017, 08:27
Posty: 66
Warto r├│wnie┼╝ w perspektywie czasu zastanowi─ç si─Ö nad zakupem agregatu pr─ůdotw├│rczego. Wiadomo, ┼╝e czasami, zw┼éaszcza na terenach wiejskich mo┼╝e zdarzy─ç si─Ö przerwa w dostawie energii elektrycznej. A niekt├│re urz─ůdzenia wymagaj─ů ci─ůg┼éej jej dostawy. Agregat o mocy oko┼éo 5000-6000W powinien wystarczy─ç do zapewnienia podstawowych funkcjonalno┼Ťci.
Przykładowa specyfikacja - odsyłacz.


Ostatnio zmieniony ┼Ťroda 31 sty 2018, 10:50 przez mzen, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 19 sty 2018, 13:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1363
Lokalizacja: podlasie
Mzen a co ten Agregat mia┼éby poci─ůgn─ů─ç na fermie??? Dajmy na to 2 niezb─Ödne sk┼éadniki ogrzanie prosi─ůt przy maciorach i wentylacja i nie ruszy.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 26 sty 2018, 12:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Posty: 1219
Lokalizacja: wlkp
https://www.youtube.com/watch?v=3CiqBZww23U pisz─ů, ┼╝e to ┼Ťwi┼äski raj


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 27 sty 2018, 10:59 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 5627
Falco pisze:
https://www.youtube.com/watch?v=3CiqBZww23U pisz─ů, ┼╝e to ┼Ťwi┼äski raj



..tu ju┼╝ na kilometr wida─ç , ┼╝e antybiotyk i chemia rz─ůdzi .
..tyle ┼Ťwini a ka┼╝dy taki sam jak sklonowane , w naturze tak ni ma (s─ů grube, grubsze i jeszcze grubsze itd.....)
Jedzta to wieprzowine ; smacznego. 8)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 13 lut 2018, 15:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 paź 2015, 13:39
Posty: 88
Tego typ budynki s─ů zwykle w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w nara┼╝one na r├│┼╝nego rodzaju zagr┼╝enia zwi─ůzane z po┼╝arami. Dlatego ju┼╝ na etapie projektowania i konstrukcji nale┼╝y uwzgl─Ödni─ç takie materia┼éy budowlane, kt├│re b─Öd─ů minimalizowa┼éy ewentualne ryzyko zwi─ůzane z po┼╝arami. Jakie materia┼éy? Mam tutaj przede wszystkim na my┼Ťli p┼éyty ogniochronne, natryski termoizolacyjne, natryski ogniochronne, masy i zaprawy ogniochronn, farby, szk┼éo i inne lementy i materia┼éy budowlane ogniochronne kt├│rych specyfikacj─Ö mo┼╝na znale┼║─ç np tutaj: https://www.promattop.pl/pl-pl/products Fakt, s─ů to zwykle dro┼╝sze rzeczy, ale bezpiecze┼ästwo kosztuje.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 26 mar 2018, 09:37 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 31 pa┼║ 2012, 22:57
Posty: 168
Lokalizacja: Łódzkie
Gdzie┼Ť to ju┼╝ widzia┼éem ale nie mog─Ö znale┼║─ç. Chce zrobi─ç tani ciep┼éy strop w stodole co polecacie? na dachu eternit.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 22 cze 2018, 11:09 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 20 lis 2015, 11:06
Posty: 69
Z w┼éasnego do┼Ťwiadczenia mog─Ö powiedzie─ç, ┼╝e ca┼éy czas jest co┼Ť potrzebne. Rzadko bywa tak, ┼╝e wszystko jest na stanie, zawsze zachodzi konieczno┼Ť─ç zakupu jakiego┼Ť elementu, dokupienia czego┼Ť.
Kr├│tko m├│wi─ůc, trzeba mie─ç bud┼╝et przygotowany na jakie┼Ť nieplanowane wydatki.
Jeżeli chodzi o ceny sprzętu, to jest on zróżnicowany. Tutaj na przykładzie KraftDele: https://kraftdele.info


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 17 mar 2019, 18:23 
Offline

Rejestracja: sobota 06 mar 2010, 19:38
Posty: 48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Witam, posiada kto┼Ť z was p┼éyt─Ö xps agro jako ocieplenie w chlewni je┼╝eli tak to jak si─Ö sprawuje jak z wytrzyma┼éo┼Ťci─ů przy myciu , utrzymaniem ciep┼éa i og├│lne wra┼╝enia z u┼╝ytkowania ?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejd┼║ na stron─Ö Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 2 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB