Indeks witryny Indeks witryny
Regulamin FORUM >>test
* Zaloguj si─Ö   * Zarejestruj si─Ö * FAQ    * Szukaj
Dzisiaj jest sobota 25 pa┼║ 2014, 13:50

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna
Autor Wiadomo┼Ť─ç
Post: czwartek 30 wrz 2010, 13:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 20:27
Posty: 14
Lokalizacja: war-maz
Witam koledzy i kole┼╝anki
Zastanawiam si─Ö z ojcem nad przerobieniem g┼é─Öbokiej ┼Ťci├│┼éki na ruszta. Mo┼╝e kto┼Ť z was to ju┼╝ zrobi┼éi by si─Ö wypowiedzia┼é czy warto si─Ö w to bawi─ç?
U mnie mam 10 kojc├│w i do ka┼╝dego wchodzi─ç po 50 sztuk na m2 przypada 0,9 sztuki. Jest to chlewnia ze stropem wiec s┼éom─Ö mam nad chlewami wiec ┼Ťciel─Ö kiedy mi si─Ö podoba nie musz─Ö si─Ö przejmowa─ç pogod─ů itp kto ma jaki spos├│b utrzymania wie o co chodzi. W tym roku sprasowali┼Ťmy cz─Ö┼Ť─ç s┼éomy w baloty o ┼Ťrednicy 160 cm (r├│wna si─Ö to 18 p─Öczkom ma┼éej kostki ). Jak wrzuc─Ö taki balot to z sci─Öleniem mam spok├│j na tydzie┼ä przy wadze ┼Ťwi┼ä powy┼╝ej 100kg mniejsze ┼Ťwinie mniej s┼éomy wychodzi wiadomo :D . Planowali┼Ťmy wyci─ů─ç tzn powiekszy─ç dziury w stropie do zrzucania s┼éomy 130x180 ┼╝eby balot si─Ö zmnie┼Ťci┼é. Ale teraz si─Ö zastanawiamy nad przerobieniem na ruszta wi─Öc bez sensu by┼éo by wycina─ç dziury a mo┼╝e je za jaki┼Ť czas zalewa─ç.
Usuwanie obornika trwa u mnie z całej chlewni ok 8 godzin 2 razy do roku. więc szybciej niż wywóz gnojowicy ale jesli dodam czas prasowania i zwózkę słomy to wyjdzie na to samo.
Jak bym chciał przerabiać na ruszta to muszę zerwać posadzkę wykopać kanał itp bo podest a legowisko to różnica 80 cm a wolał bym nie budować zbiornika bo to dodastkowe koszta wiadomo :D Chciałbym mieć kanal ok 150 cm głęboki.
Wiadomo ┼╝e na rusztach w jednym chlewie by si─Ö zmnie┼Ťci┼éo 70 sztuk i nie by┼éo by ┼Ťcielenia a na tydzie┼ä jak sam to robi─Ö to jakie┼Ť 2 godziny wychodzi.
Obornik usuwam ┼éadowark─ů a s┼éom─Ö zbieram turem wi─Öc nie ma pracy fizycznej jedynie przy ┼Ťcieleniu.
Ka┼╝dy m├│wi ┼╝e na rusztach ┼Ťwinie nie wytrzymuj─ů na stawy jest wi─Öcej agresji itp wi─Ö─ç je┼Ťli kto┼Ť ma na ruczcie niech si─Ö szczerze wypowie jak ma k┼éama─ç to niech lepiej zamilknie
Wi─Ö─ç zastanawiam si─Ö czy warto to przerabi─ů─ç czy mo┼╝e tak zostawi─ç jak jest czekam na wasze m─ůdre komentarze i rady :D
P.S. Mam cykl zamkni─Öty


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 30 wrz 2010, 19:02 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 09 pa┼║ 2008, 23:05
Posty: 1738
Lokalizacja: łódzkie
Ja mia┼éem dawniej na p┼éytkiej ┼Ťci├│┼éce, teraz mam na rusztach. R├│┼╝nica kolosalna, roboty du┼╝o mniej, no ale Ty masz na g┼é─Öbokiej, to te┼╝ nie masz du┼╝o. Na rusztach wylewam kiedy chce, czyli wiosn─ů i jesieni─ů. Spokojnie starcza, ale ja mam do┼éy g┼é─Öbokie. 150 to troch─Ö ma┼éo, ale mi do do┼é├│w leci deszcz├│wka, ┼╝eby gnojowica by┼éa ┼╝adsza. Z tymi stawami to jest tak: jak kupisz zdrowe prosiaki i o nie dbasz, to nic si─Ö nie dzieje. Kto┼Ť widocznie mia┼é problemy ze strepto na rusztach i tak powsta┼éa ta bajka. Na g┼é─Öbokiej te┼╝ ┼Ťwinie na to choruj─ů, tylko rzadziej.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 30 wrz 2010, 23:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 20:27
Posty: 14
Lokalizacja: war-maz
Ja mam cykl zamkni─Öty wi─Öc prosiaki mam swoje.
┼╗ebym mia┼é na p┼éytkiej ┼Ťci├│┼éce to dawno ju┼╝ bym przerobi┼é na ruszta bez ┼╝adnego zastanawiania.
A jak mam głęboko to się zastanawiamy.
Szczerze bardziej mi si─Ö podoba wyw├│z gnojowicy ni┼╝ obornika. Oczywi┼Ťcie je┼Ťli kto┼Ť ma dobre mnieszad┼éo i beczk─Ö. No i jeszcze dlatego ┼╝e gnojowice wozisz kiedy chcesz a s┼éom─Ö mo┼╝esz zbiera─ç tylko w ┼╝niwa i jak jest pogoda
Ja mam beczk─Ö z aplikatorem doglebowym pi─Ökna sprawa :D Nie kupi┼é bym ju┼╝ beczki bez aplikatora co wywie┼╝iesz masz zaraz wymieszane z gleb─ů, nie sp┼éywa z rzadnej g├│rki itp. i przede wszyskim wog├│le nie ┼Ťmierdzi na polu jak kto┼Ť nie wiedzia┼é by ┼╝e na pole by┼éa wo┼╝ona gnojowica to nie mo┼╝e uwierzy─ç bo tak wygl─ůda jak by by┼éo z gruberowane :D


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 30 wrz 2010, 23:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
z tym brakiem smrodu to lekko przesadziles!!!!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 01 pa┼║ 2010, 20:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 20:27
Posty: 14
Lokalizacja: war-maz
Nie przesadziłem bo taka prawda jest. Naprawdę nie czuć na polu że jest wożona gnojowica.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 22 pa┼║ 2010, 22:26 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 27 maja 2009, 21:37
Posty: 42
PANOWIE NIE ZASTANAWIAJCie SIE TYLKO PRZERABIAJCIE,


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 29 pa┼║ 2010, 22:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 lip 2007, 17:17
Posty: 186
Tomek nim co┼Ť zrobisz przemy┼Ťl. Jaki┼Ť czas temu mia┼éem ten sam problem zdecydowa┼éem g┼é─Öbok─ů ┼Ťci├│┼ék─Ö dlaczego. Mam 40 ha po┼éowa to 4 i 5 klasa pytanie co w glebie decyduje o plonie pr├│chnica nigdy nie dasz jej tyle co w oborniku. Druga sprawa koledzy maj─ů ruszta pojecha┼éem kiedy┼Ť latem na grilla pierwsze pytanie jaki ha┼éas drugie jak tam naprawd─Ö ┼Ümierdzi dos┼éownie o rachunkach za energi─Ö ju┼╝ nie spytam. Dobrostan zwierz─ůt du┼╝o lepszy mo┼╝e w upa┼éy problem ja otwieram wrota bo nic mi─Öcej nie mog─Ö zrobi─ç i wystarczy. Nie bardzo wyobra┼╝am sobie jak taki balot zleci na te zwierz─Öta to troch─Ö ekstremalne. Pozdrawiam


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 29 pa┼║ 2010, 22:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
Alf dlaczego mowisz z e na ruszcie wyzsze naklady na energie ???? wentylacja tak czy tak musi byc!!!!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 30 pa┼║ 2010, 06:37 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 2287
A jak masz dobrze zrobion─ů went na g┼é─Öbokiej ┼Ťc to otweranie wr├│t latem jest wr─Öcz niewskazane!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 30 pa┼║ 2010, 19:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 lip 2007, 17:17
Posty: 186
Je┼Ťli temperatura w ┼Ťrodku 35 na zewn─ůtrz 30 to co by┼Ť zrobi┼é poza tym ┼Ťwie┼╝e powietrze ten argument zawsze g├│r─ů. Mam wysoki budynek i du┼╝─ů kubatur─Ö. Je┼Ťli chodzi o pytanie to odpowiem, ┼╝e grawitacyjne jest nie zawodne i nigdy si─Ö nie zepsuje. Kolega mia┼é wyjazd wr├│ci┼é rano i 70 szt odebra┼é zak┼éad utylizacji bo przepali┼é si─Ö bezpiecznik za 5 z┼é.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 30 pa┼║ 2010, 20:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 gru 2008, 15:16
Posty: 222
Lokalizacja: Wielkopolska
Zgadzam si─Ö z lukasem(niewskazane otwieranie bram),Alf-je┼╝eli masz grawitacyjn┼í wentylacje to nie dziwota ┼╝e masz 35 stopni pomimo du┼╝ej kubatury,a najnowsze sterowniki maj┼í wbudowane najr├│┼╝niejsze alarmy w┼é┼ícznie z powiadomieniem na kom├│rk─Ö.Ja jak b─Öd─Ö budowa┼é nowe komory to zwi─Öksz─Ö ich wysoko┬ť─ç w por├│wnaniu do aktualnych,ale wentylacja tylko mechaniczna!!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 30 pa┼║ 2010, 20:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 lip 2007, 17:17
Posty: 186
Wiem masz rację ale nawet telefon możesz mieć poza zasięgiem albo się rozładuje prawda. W upały nikt chyba niema klimatyzacji może tylko zamgławiacze więc nie wiele możesz poradzić prawda.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 30 pa┼║ 2010, 20:32 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 3650
Lokalizacja: mazowieckie
Wentylacja grawitacyjna w czasie upa┼é├│w nie dzia┼éa (dzia┼éa ona na zasadzie wypierania l┼╝ejszego ciep┼éego powietrza przez ci─Ö┼╝sze zimne a sk─ůd wzi─ů─ç zimne powietrze latem?) dlatego wentylatory s─ů niezb─Ödne!!! I nie chodzi tu o to ┼╝e obni┼╝─ů one temperatur─Ö tylko przedewszystkim usun─ů szkodliwe gazy na zewn─ůtrz budynku, otwarcie wr├│t pomo┼╝e w tym jedynie wtedy gdy b─Ödzie wia┼é wiatr, w spokojne bezwietrzne dni praktycznie nic nieda bo 2m od wr├│t wg┼é─ůb kojca b─Ödzie brak jakiejkolwiek wymiany.
Co do awarii to polecam dwa niezale┼╝ne wentylatory na jedn─ů komor─Ö (ma┼ée prawdopodobie┼ästwo ┼╝e padna 2 na raz), agregat pr─ůdotw├│rczy gotowy do u┼╝ycia w ka┼╝dej chwili i sta┼éy nadz├│r nad ferm─ů.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 31 pa┼║ 2010, 21:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 lip 2007, 17:17
Posty: 186
Baraki cz─Ö┼Ťciowo si─Ö z Tob─ů zgadzam . Mechaniczne ma t─ů zalet─Ö, ┼╝e mo┼╝esz sobie regulowa─ç ale je┼Ťli zasysane powietrze ma 30 stopni to nie mo┼╝esz zmniejszy─ç temperatury ale lepiej wietrzysz pomieszczenie. Ja opr├│cz otwierania wr├│t w trakcie tuczu wywo┼╝─Ö obornik i maj─ů go┼é─ů posadzk─Ö nie ma tyle gaz├│w i nie jest tak ┼║le.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 01 lis 2010, 10:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 gru 2008, 15:16
Posty: 222
Lokalizacja: Wielkopolska
Do grawitacyjnych kominów załóż wentylatory a zobaczysz różnicę- gdy nie będzie pršdu może zadziała grawitacja


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 0 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB