Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej
funkcjonalności strony!
Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej
funkcjonalności strony!
|
5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
18
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
49
|
ZE ŚWIATA
|
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Szynka w roli głównej
|
R. Chojnacka
|
EKONOMIA
|
|
13
|
Obroty handlu zagranicznego żywą trzodą chlewną w Polsce
|
E. Szymańska
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
16
|
Pomniki świń
|
C. Klocek
|
PRAWO
|
|
19
|
Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych – Wyniki Ankiety
|
A. Konarkowski
|
22
|
Szanuję dobrych rolników
|
J. Łopata
|
HODOWLA
|
|
24
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
26
|
Stare rasy świń w Europie – blanc de l’Ouest
|
K. Szulc
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
28
|
Efekt wzorowej współpracy rzeźni z dostawcą
|
P. Gajewczyk, T. Błaszyk
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
32
|
Obecny stan produkcji świń w Azji tłum. z Pig International
|
D. Tan
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
17
|
W poszukiwaniu rezerw
|
M. Gasiński
|
ŻYWIENIE
|
|
36
|
Wybrane czynniki wpływające na pobranie paszy u prosiąt
|
K. Lipiński
|
41
|
Walina – kolejny aminokwas ograniczający przyrosty prosiąt
|
K. Serwa
|
44
|
Białko ziemniaka dla prosiąt i loch
|
M. Kasprowicz-Potocka
|
REPROTAŻ
|
|
50
|
Z niewielkiego gospodarstwa w prężną firmę
|
G. Zając
|
54
|
Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni
|
W. Wolny
|
TECHNIKA
|
|
55
|
Oszczędności w zużyciu energii w hodowli świń tłum. z Porc Magazine B. Pastuszewska
|
L. Viel
|
58
|
Biogazownie: dlaczego tak mało inwestycji
|
J. Dach
|
62
|
Kanały gnojowicowe
|
R. Pleskot
|
66
|
Sterowanie mikroklimatem w chlewni
|
R. Szulc
|
73
|
Ekonomiczne aspekty budowy i wyposażenia nowoczesnych budynków dla trzody chlewnej cz. 2
|
R. Hübner
|
WETERYNARIA
|
|
78
|
Sposoby nabywania lekooporności przez bakterie cz.1
|
Z. Pejsak
|
80
|
Udział dzików w rozprzestrzenianiu istotnych chorób zakaźnych trzody chlewnej na przykładzie klasycznego pomoru świń, afrykańskiego pomoru świń oraz choroby Aujeszky’ego
|
A. Szczotka
|
83
|
Mykoplazmowe zapalenie płuc – stan obecny i zwalczanie
|
Z. Gliński, K. Kostro
|
|
|
|
|
|
|
|