Magazyn "Trzoda chlewna", w numerze 3/2009 między innymi:
5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Domowa pizza
|
R. Chojnacka
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
13
|
Jak długo lochy przebywają w sektorze porodowym? Cz. 1
|
A. Konarkowski
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
16
|
Droga Hiszpanii do osiągnięcia pozycji drugiego producenta wieprzowiny we Wspólnocie Europejskiej
|
E. Sujka
|
HODOWLA
|
|
20
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
24
|
Stare rasy świń w Europie – calabrese
|
K. Szulc
|
26
|
Świnie wietnamskie w gospodarstwach agroturystycznych
|
A. Panek, J. Błaszyk
|
ŻYWIENIE
|
|
30
|
Rola enzymów paszowych w żywieniu świń cz. 3
|
K. Lipiński
|
34
|
Kukurydza w żywieniu świń
|
M. Kasprowicz-Potocka
|
42
|
Preparaty wspomagające odchów prosiąt
|
A. Rekiel
|
REPORTAŻ
|
|
49
|
Z wizytą u hodowcy!
|
K. Białecki
|
50
|
Kulawizna loch – najważniejszy jest stan stóp - tłum. z Porc Magazine B. Pastuszewska
|
F. Berger
|
56
|
Zimą w Dobiercicach
|
M. Gasiński
|
60
|
Początkowe niepowodzenia przekute w sukcesy
|
|
TECHNIKA
|
|
64
|
Nowoczesna chlewnia z sektorami tuczu wstępnego i końcowego o obsadzie 1160 sztuk zwierząt
|
R. Hübner
|
68
|
Wentylacja naturalna w budynkach trzody chlewnej
|
R. Pleskot
|
73
|
Właściwości i zastosowanie gnojowicy od trzody chlewnej
|
S. Gosek
|
76
|
Ładowacze rolnicze
|
R. Pleskot
|
WETERYNARIA
|
|
80
|
Bezpieczna dezynfekcja na fermie - tłum. z Pig International
|
L. Ledoux
|
82
|
Nowe – immunologiczne – możliwości kastracji knurów
|
Z. Pejsak
|
85
|
Uczymy się patologii – przewód pokarmowy cz. 5 (Trzustka)
|
A. Szczotka, M. Pomorska-Mól
|
88
|
Pleuropneumonia świń
|
P. Kołodziejczyk
|
DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEKARZY WETERYNARII
|
|
II
|
Metody kontroli choroby cirkowirusowej świń (PCVAD) - nowa era w immunoprofilaktyce chorób świń?
|
T. Trela
|
|
|
|
|