Magazyn "Trzoda chlewna", w numerze 2/2009 między innymi:
5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Oryginalnie i pomysłowo
|
R. Chojnacka
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
15
|
Stado loch dzielimy na grupy
|
A. Konarkowski
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
17
|
Świnie przed sądem
|
A. Mielczarek, C. Klocek
|
HODOWLA
|
|
19
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
22
|
Stare rasy świń w Europie – nero siciliano
|
K. Szulc
|
ROZRÓD
|
|
24
|
Rozród – uwarunkowania efektywnej produkcji trzody chlewnej
|
A. Jarczyk
|
29
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
ŻYWIENIE
|
|
30
|
Prestartery nowej generacji
|
|
32
|
Aspekty żywienia płynnego - tłum. z Pig International
|
P. Best
|
36
|
Standardowa strawność jelitowa aminokwasów podstawą receptur mieszanek dla świń
|
L. Buraczewska
|
40
|
Egzotyczne komponenty białkowe w żywieniu świń
|
M. Kasprowicz-Potocka
|
45
|
Rola enzymów paszowych w żywieniu świń cz. 2
|
K. Lipiński
|
50
|
ZE ŚWIATA
|
|
REPORTAŻ
|
|
52
|
Drzwi otwarte w nowej tuczarni świń z certyfikatem Label Rouge - tłum. z Porc Magazine B. Pastuszewska
|
F. Berger
|
TECHNIKA
|
|
57
|
Nowoczesna chlewnia z sektorami tuczu wstępnego i końcowego na około 500 sztuk zwierząt
|
R. Hübner
|
62
|
Odory z chlewni
|
T. Kołodziejczyk i wsp.
|
65
|
Sterowniki ułatwiają życie hodowcy cz. 2
|
Z. Domagalski
|
70
|
Stacja żywienia loch – technologia
|
R. Pleskot
|
PRAWO
|
|
74
|
Zagadnienia związane z rejestracją świń
|
G. Zając
|
WETERYNARIA
|
|
78
|
Dobra diagnoza podstawą dobrego leczenia cz. 1
|
M. Gasiński
|
81
|
Korzystna nowelizacja Rozporządzenia dotyczącego programu zwalczania choroby Aujeszkyego
|
Z. Pejsak, A. Lipowski
|
85
|
Zespół MMA – wciąż aktualny problem w hodowli trzody chlewnej
|
K. Wierzchosławski
|
DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEKARZY WETERYNARII
|
|
II
|
Parwowirus świń
|
K. Kotowski, B. Kotowski
|
IX
|
Pochodne pleuromutyliny w terapii chorób trzody chlewnej
|
M. Pomorska-Mól, A. Szczotka
|