KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
1
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
2
|
Dania z jednego garnka
|
R. Chojnacka
|
KONKURS – PLEBISCYT
|
|
3
|
Prezentujemy nominowanych w V Edycji Ogólnopolskiego Konkursu – Plebiscytu na „Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej Roku 2008”
|
A. Konarkowski
|
EKONOMIA
|
|
4
|
Ryzyko działalności gospodarczej w sektorze trzodowym
|
M. Kozera
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
5
|
Jaki start, taki finisz...
|
M. Gasiński
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
6
|
Jak przedstawia się produkcja świń w Rosji tłum z Pig International D.Korytowska
|
S. Grey
|
PRAWO
|
|
7
|
Transport zwierząt – bardziej rygorystyczne przepisy
|
R. Eckert
|
HODOWLA
|
|
8
|
Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP
|
G. Żak
|
9
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
10
|
80 lat świń puławskich (gołębskich) w Polsce 1927-2007
|
M. Babicz, T. Blicharski
|
11
|
Ocena knurów i loszek w fermach hodowlanych w roku 2007 – rasy mateczne
|
G. Żak, M. Szyndler-Nędza
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
12
|
O jakości mięsa wieprzowego słów kilka
|
A. Kasprzyk
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
13
|
Masarstwo a przywiązanie do kuchni
|
P. Gajewczyk
|
REPORTAŻ
|
|
14
|
Polfamixy w Małopolsce
|
|
15
|
Wartość stada podstawowego a opłacalność produkcji
|
C. Mirczewska
|
16
|
Ferma nastawiona na produkcję prosiąt
|
G. Zając
|
ŻYWIENIE
|
|
17
|
Pszenica i produkty jej przetwarzania w żywieniu trzody chlewnej
|
A. Frankiewicz
|
18
|
Peluszka w żywieniu prosiąt
|
A. Konarkowski
|
19
|
Wpływ składników mineralnych na jakość mięsa
|
K. Lipiński
|
20
|
Ważne zalecenia umożliwiające zmniejszenie zużycia paszy na jednostkę przyrostu masy ciała świń
|
Z. Pejsak
|
TECHNIKA
|
|
21
|
Wilgotnościomierze do ziarna
|
L. Janowicz
|
22
|
Nowa biogazownia Poldanoru
|
J. Dach
|
23
|
System zraszania w budynkach inwentarskich
|
|
24
|
Wentylacja mechaniczna
|
Z. Domagalski
|
25
|
Przykłady realizacyjne
|
R. Hübner
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
|
26
|
Niechemiczne metody zwalczania much w chlewni
|
S. Ignatowicz
|
WETERYNARIA
|
|
27
|
Uczymy się patologii – przewód pokarmowy Cz.1 Przełyk i żołądek
|
A. Szczotka,
M. Fabisiak
|
28
|
Skutki zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS) w stadzie świń. Cz. II.
|
B. Galiński, A. Rekiel
|
29
|
Wybrane zagadnienia z 39. Sympozjum AASV, San Diego, California, USA
|
T.Stadejek
|