Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Wojciech Rzeźnik

Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Oddział w Poznaniu

 

Wagi inwentarzowe

Ważenie zwierząt inwentarskich jest powszechnie wykonywaną czynnością w całym procesie produkcji żywca wieprzowego, począwszy od chwili urodzenia prosięcia do momentu sprzedaży dorosłego tucznika.

Masa ciała prosiąt po urodzeniu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na ich przeżywalność, tempo wzrostu i masę ciała przy odsadzeniu. Dlatego istotne jest jej kontrolowanie od pierwszych dni życia zwierząt. Dobre przyrosty w okresie odchowu prosiąt powodują osiąganie wysokich przyrostów dziennych w fazie tuczu. Z kolei na końcu tuczumasa jest podstawową wielkością, na podstawie której obliczana jest należność za sprzedany żywiec wieprzowy. Pomiar masy wykonywany jest przy użyciu wag inwentarzowych mechanicznych lub elektronicznych.

Wagi mechaniczne

Mechaniczne wagi inwentarzowe są to wagi szalkowe (rys. 1). Zasada działania opiera się na porównaniu masy ważonego zwierzęcia z masą odważników. W wagach mechanicznych stosuje się zróżnicowane długości ramion szalek, aby, używając odważników o małej masie, dokonywać pomiarów masy zwierząt w większym zakresie. Wagi te posiadają możliwość tarowania…

Bieżący numer

Sklepik internetowy