Chlewnię wynajmę... Chlewnię oddam w dzierżawę?
Praca moją pasją
Prosięta z importu - potencjalne problemy zdrowotne u zwierząt i ludzi
WSPOMNIENIE
|
7
|
Profesor Mieczysław Ratajszczak
|
|
EKONOMIA
|
12
|
Chlewnię wynajmę... Chlewnię oddam w dzierżawę?
|
M. Kozera-Kowalska
|
WYDARZENIA
|
16
|
Uniwersytet Agri Plus
|
|
HODOWLA
|
18
|
Najliczniejsza rasa świń w Polsce na Liście Produktów Tradycyjnych
|
A. Hammermeister, M. Babicz, Z. Bajda
|
20
|
Wyniki oceny użytkowości świń ras rodzimych – rasa puławska
|
M. Szyndler-Nędza i wsp.
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
23
|
Co jest ważniejsze, wiek czy masa ciała odsadzanych prosiąt
|
A. Wierzba
|
ŻYWIENIE
|
26
|
Wapń w żywieniu świń
|
K. Lipiński
|
31
|
Kolejny krok w żywieniu loch
|
R. Bonekamp
|
34
|
Zdrowie zaczyna się od jelit Poprawa produkcyjności loch przy zastosowaniu probiotyków
|
M. Bochenek, A. Schulte
|
37
|
Mykotoksyny – czym są i jak zabezpieczyć się przed ich szkodliwym wpływem
|
M. Soszka
|
42
|
Komponenty i dodatki paszowe w mieszankach dla prosiąt
|
M. Soszka
|
52
|
Niektóre dodatki paszowe dla loch korzystnie oddziałujące na ich zdrowie
|
|
55
|
Lepiej zabezpieczać niż leczyć
|
R. Olejniczak
|
REPORTAŻ
|
58
|
Sprawdzeni partnerzy
|
M. Gasiński
|
60
|
Włoska eskapada z szynką parmeńską w tle
|
P. Włódarczak
|
TECHNIKA
|
64
|
Znaczenie światła dla potrzeb biologii stosowanej
|
J. Zalasiński
|
66
|
Jak właściwie przechowywać ziarna zbóż po żniwach
|
Ł. Wójcik
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
72
|
Sucha dezynfekcja jako jedna z metod walki z drobnoustrojami w pomieszczeniach inwentarskich
|
P. Nowak
|
WETERYNARIA
|
79
|
Praca moją pasją – rozmowa z Profesorem Zygmuntem Pejsakiem
|
|
82
|
Prosięta z importu - potencjalne problemy zdrowotne u zwierząt i ludzi
|
P. Wróbel
|
87
|
Kokcydioza – problem wciąż żywy
|
P. Kołodziejczyk
|
92(93)
|
PCV2 – jak rozpoznać i zwalczyć wirusa w chlewni?
|
P. Kołodziejczyk
|
95(97)
|
O celowości przeprowadzania szczepień w produkcji trzody chlewnej
|
A. Skoracki
|
|
5
|
NOTOWANIA
|
|
8
|
Z KRAJU
|
|
10
|
KONTAKT Z CZYTELNIKIEM
|
|
11
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
51,71
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
76
|
ZE ŚWIATA
|
|
90
|
O ZDROWIU ŚWIŃ I NIE TYLKO
|
|