ASF na wschodzie Polski ciągle się rozprzestrzenia
Walka z wirusem ASF w powiecie chełmskim
Jaka przyszłość polskich strączkowych?
WSPOMNIENIE
|
7
|
Pamięci Profesora Krzysztofa Kostro
|
E. Grela, S. Winiarczyk
|
Z KRAJU
|
12
|
ASF na wschodzie Polski ciągle się rozprzestrzenia
|
M. Soszka
|
EKONOMIA
|
16
|
To jest płot („miś”?) na miarę naszych możliwości...
|
M. Kozera-Kowalska
|
HODOWLA
|
19
|
Świadectwa zootechniczne dla materiału biologicznego
|
A. Hammermeister
|
20
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS
|
T. Blicharski,M. Tyra, M. Marciniak
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
24
|
Co się dzieje na świńskiej gembie
|
P. Włódarczak
|
ŻYWIENIE
|
28
|
Sód w żywieniu świń
|
K. Lipiński
|
31
|
Zapobieganie obniżaniu parametrów produkcyjnych u trzody chlewnej poprzez efektywne wiązanie mikotoksyn
|
M. Bochenek, M. Hinrichs
|
34
|
Jaka przyszłość polskich strączkowych?
|
P. Nowak
|
44
|
Duńskie standardy zapotrzebowania pokarmowego świń
|
M. Wantuła
|
REPORTAŻ
|
48
|
Walka z wirusem ASF w powiecie chełmskim
|
|
TECHNIKA
|
56
|
Nowe wyzwania środowiskowe dla właścicieli ferm świń
|
A. Pietruszka
|
59
|
Odory w chlewni
|
M. Soszka
|
65
|
Wykorzystanie odpadów rolnych i z przemysłu rolno-spożywczego w procesie kompostowania
|
A. Smurzyńska
|
68
|
Silosy do przechowywania zboża i paszy
|
R. Pleskot
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
73
|
Powtórka z dezynfekcji
|
A. Wilczek-Jagiełło
|
WETERYNARIA
|
76
|
Jak zwalczono ASF w Hiszpanii
|
Z. Pejsak
|
82
|
Bakteriofagi mogą stać się alternatywą antybiotyków paszowych
|
|
84
|
Czy mamy alternatywę dla antybiotyków w produkcji świń?
|
P. Kołodziejczyk
|
88(90)
|
Biegunki poodsadzeniowe u prosiąt na tle bakterii Escherichia coli
|
A. Skoracki
|
|
5
|
NOTOWANIA
|
|
8
|
Z KRAJU
|
|
10
|
KONTAKT Z CZYTELNIKIEM
|
|
11
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
22
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
53
|
ZE ŚWIATA
|
|