12.02.2021 ZATŁOCZENIE TRZODY CHLEWNEJ ZMNIEJSZYŁO SIĘ O POŁOWĘ - WAGA UBOJOWA SPADA - IMPULSY DO WYŻSZYCH CEN PRODUCENTÓW STAJĄ SIĘ CORAZ WYRAŹNIEJSZE
Demontaż dżemu wieprzowego trwa nadal wielkimi krokami. W ciągu ostatnich kilku dni liczba ubojów została nieco spowolniona ze względu na pogodę, ale sytuacja na rynku trzody chlewnej wciąż się poprawia. Rynek niemiecki staje się coraz bardziej wolny, a różnica cen w stosunku do innych krajów na rynku UE jest coraz większa. Tym samym coraz wyraźniejsze stają się impulsy do wzrostu cen u producentów niemieckich.
Zwis świń gotowych do uboju zmniejszył się w minionym tygodniu ze znaczną prędkością o 140 000 zwierząt do ok. 620 000 świń przeznaczonych do uboju. I pomimo ograniczeń pogodowych dotyczących uboju w ostatnich dniach sytuacja coraz bardziej się odpręża. Tak jak poprzednio, dużą prędkość można przypisać znacznie niższej podaży w wyniku reakcji adaptacyjnych gospodarstw. Ponadto tyle samo haków ubojowych jest obecnie niedostępnych od czerwca 2020 r., Ponieważ prawie żaden pracownik rzeźni trzody chlewnej nie jest obecnie dotknięty infekcjami koronowymi. Sugeruje to, że koncepcje higieny przynoszą efekty. To zachęcające odkrycie, zwłaszcza biorąc pod uwagę rosnące zaniepokojenie mutacjami w koronawirusie.
Rynek świń jest zauważalnie relaksujący Jeśli uwzględni się usunięcie nawisu od bieżącego tygodnia do dnia dzisiejszego, zagęszczenie świń zmniejszyło się o połowę od początku roku. Szybkość usuwania zwisu znacznie wzrasta. Demontaż pozostałej połowy powinien być znacznie szybszy pomimo panującej obecnie pogody. Poprawę sytuacji widać również w średnich masach ubojowych w oficjalnych statystykach: w ostatnich dwóch tygodniach spadły one łącznie o 500 g do 99,1 kg. Masa ubojowa w północno-zachodnich Niemczech spada bardziej gwałtownie niż na południu. Rozwój ten bardzo wyraźnie odzwierciedla również sytuację rynkową świń rzeźnych, która na południu jest wciąż nieco bardziej napięta. Analityk rynku ISN Klaus Kessing przedstawia prognozy na najbliższe tygodnie:Śnieg w tym tygodniu trochę spowalnia demontaż nawisu, ale tak długo, jak oszczędza się korony na dużych polach bitew, demontaż powinien być kontynuowany w szybkim tempie, więc nie powinno minąć dużo czasu, zanim zatory wieprzowe zostaną usunięte.
Możliwy wzrost ceny Odnosząc się do obecnej sytuacji rynkowej, Kessing dodaje: Nawet jeśli korek nie został jeszcze rozwiązany, ma on obecnie niewielki wpływ na rynek. Wielu uczestników rynku już teraz uważa, że wzrost cen nie jest nieprawdopodobny.W pozostałych krajach UE od kilku dni obserwuje się pozytywne tendencje cenowe. W Belgii, Austrii i Hiszpanii ceny nieznacznie wzrosły. Cena włoskiej wieprzowiny również stale rośnie od tygodni. We Włoszech weszły w życie pierwsze zwolnienia związane z blokadą, na przykład restauracje mogą ponownie obsługiwać gości na miejscu do godziny 18:00. Wynikające z tego lepsze możliwości sprzedaży wieprzowiny, przy stale rosnącej różnicy między cenami niemieckimi i włoskimi, powinny uczynić niemieckie towary jeszcze bardziej konkurencyjnymi. Stwarza to również kolejny pozytywny impuls dla niemieckiej ceny, ponieważ Włochy są obecnie najważniejszym (mniej więcej na równi z Holandią) eksporterem niemieckiej wieprzowiny. Na pozostałym rynku UE niemiecka wieprzowina wypada obecnie bardzo korzystnie w porównaniu. Według porównania cen ISN, niemieckie ceny producentów są obecnie o 33 centy niższe od cen duńskich i 38 centów poniżej cen hiszpańskich. Analityk rynku ISN Klaus Kessing jest zatem optymistą:Widzimy, że rynek niemiecki jest wolny. Jednocześnie niemieckie mięso jest bardziej konkurencyjne na rynku unijnym niż od dawna. W rezultacie wzrost cen wydaje się również możliwy dla niemieckich hodowców świń, nawet jeśli ważne rynki krajów trzecich są nadal zablokowane.
Sprzedaż za pośrednictwem detalistów spożywczych jest ważna Przedłużenie blokady do 7 marca, o którym zdecydowano w środę, nie powinno zmienić obecnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Restauracje, stołówki itp. Są i tak zamknięte i nadal będą zamknięte. Obecnie sprzedaż generowana jest głównie za pośrednictwem detalicznego sektora spożywczego. Sprzedawcy tacy jak B. Lidl czy Netto zwiększają obecnie sprzedaż wieprzowiny poprzez promocje. Dyrektor zarządzający ISN Dr. Torsten Staack ocenia to:Promocje, takie jak te, które są obecnie realizowane na przykład przez Lidl lub Netto, są wyraźnie mile widziane. Szczególnie ze względu na zatory i obecnie wysokie poziomy zapasów ważne jest, aby maksymalnie zwiększyć sprzedaż za pośrednictwem ostatniego nienaruszonego kanału sprzedaży. Rodzaj działania również ma sens. W odróżnieniu od drobiu Lidl nie stosuje upustów cenowych, a jedynie nawiązując do niemieckiej produkcji. Na uwagę zasługują również oferowane pakiety mięsne XXL o wadze do 5 kg.
|