Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - ceny Å›ruty sojowej
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 mar 2024, 18:05

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 504 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  NastÄ™pna
Autor Wiadomość
Post: poniedziaÅ‚ek 21 lis 2016, 23:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
1780 brutto worek 50 kg


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 09:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Posty: 1808
Lokalizacja: wielkopolska
U mnie workowana po 1750 brutto, w bagach 20 zeta taniej


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 19:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 lut 2013, 22:07
Posty: 140
Wczoraj śr sojowa luz 1700 br 11t
Dziś zamówiona wanna śr rzepakowa 930 br


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 20:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 maja 2010, 15:36
Posty: 1769
Lokalizacja: nakło nad notecia
po ile kupujecie ostreby pszenne ???


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 20:23 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 839
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
mat pisze:
po ile kupujecie ostreby pszenne ???

po co Ci otręby, jak w ich cenie jęczmień czy pszenżyto kupisz?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 20:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 maja 2010, 15:36
Posty: 1769
Lokalizacja: nakło nad notecia
krzysieko71 pisze:
mat pisze:
po ile kupujecie ostreby pszenne ???

po co Ci otręby, jak w ich cenie jęczmień czy pszenżyto kupisz?



wcale nie całego tira można kupic po 380 netto a mniejsze ilości to więcej dlatego pytam po ile


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 21:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 lut 2013, 22:07
Posty: 140
Otręby pszenne zakupione 26t luz co prawda miesiąc temu ale z dostawą 340 brutto.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 22:55 
Offline

Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1614
Lokalizacja: wlkp
Gdzie takie ceny na białkowe?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 23:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 lut 2013, 22:07
Posty: 140
Pablo80 pisze:
Gdzie takie ceny na białkowe?

Gostkowo koło Miejska Górka otręby i soja.
Konarzew kolo Krotoszyna rzepakowa


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 02 gru 2016, 11:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 maja 2010, 15:36
Posty: 1769
Lokalizacja: nakło nad notecia
321 pisze:
Otręby pszenne zakupione 26t luz co prawda miesiąc temu ale z dostawą 340 brutto.


Tukan cos ci się nie pomylilo czasami ??? 340 a nie 440 brutto ??? bo ja mam mam ale po 450 netto mniejsze ilości


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 02 gru 2016, 21:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 lut 2013, 22:07
Posty: 140
Nie Tukan kolego! Nie dziwię się że masz wątpliwości do podanej ceny sam je miałem bo 2 tyg wcześniej(przed zakupem wanny otrąb 24,8t którą nagrał mi paszowiec ) kupując na punkcie paszowym 500m od miejsca zamieszkania 0,5t otrąb pszennych obowiązywała cena 480 zł/brutto. Moje wątpliwości zostały rozwiane gdy został potwierdzony termin i cena.Miałem jeszcze wątpliwości co do jakości że byc może będzie dużo plew itd. Ku mojemu zdziwieniu bez plew pryzma nie "chodzi" ma przyjemny zapach. Zapłaciłem gotówką po otrzymaniu faktury 8430 zł.Przed wyładunkiem i po wyładunku auto ważone.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 04 gru 2016, 00:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
przy luzie i bliskiej dostawie miesiac temu to mozliwe, ale zadzwon dzis i zapytaj czy Ci w tej cenie sprzedadza...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 04 gru 2016, 09:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 maja 2010, 15:36
Posty: 1769
Lokalizacja: nakło nad notecia
ile dajecie tych otrÄ…b pszennych i w jakiej grupie wagowej ?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 07 gru 2016, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
jakie ceny u Was workowanej przy kilku tonach z dostawÄ…?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 07 gru 2016, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
1820 brutto


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 07 gru 2016, 22:56 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 839
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
1,66 netto ostatnio w big-bagach, ale podobno ostro podrożała...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 09 gru 2016, 20:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
1700 zł/t netto worek 25 kg... 10 t z terminem płatności 130 dni, więc chyba cena znośna...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 00:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 wrz 2010, 16:53
Posty: 191
Lokalizacja: pomorskie
panowie pytanie trochÄ™ z innej beczki
czy śrutujecie śrutę sojową?
trzeba czy nie trzeba?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 08:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1428
Lokalizacja: podlasie
A po co???


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 09:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Ja kupuje juz zesrutowana.
Nie wiem czy to zasluga tej srutowanej soi czy premiksu, ale odkad biore dodatki z Agrocentrum to wyniki w tuczu sie znacznie poprawily w porownaniu z Cargillem.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 09:40 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Posty: 813
Lokalizacja: Lubelskie
Powinno sie srutować. Nawet zywieniowcy zalecaja, chyba ze przyjedzie bardzo drobna, ale jak czasami sie trafia grudnki jak 50 gr to swina z tego pozytku nie ma.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 09:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sty 2016, 15:01
Posty: 26
Kazik pisze:
Ja kupuje juz zesrutowana.
Nie wiem czy to zasluga tej srutowanej soi czy premiksu, ale odkad biore dodatki z Agrocentrum to wyniki w tuczu sie znacznie poprawily w porownaniu z Cargillem.

Witam wszystkich.
Mam pytanie stosowałeś premiks czy koncentrat.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 10:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
W Cargillu stosowałem koncentrat.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 12:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 691
Lokalizacja: podlaskie
Ale koncentrat typowo z cargilla? Bo oni wykupili jeszcze parÄ™ innych firm


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 12:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Tak, typowy farmerski z Cargilla... Nie z żadnej Nutreny czy innego Provimi..


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 13:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sty 2016, 15:01
Posty: 26
No tak koncentraty dla mnie to zło.
Ja narazie testuje pork max.
Wyniki wydają się być obiecujące, a
zwłaszcza redukcja białka obólnego w
growerze na 15.2% przy 14 MJ energii.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 20:43 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 25 lis 2016, 18:35
Posty: 2
Lokalizacja: Pomorskie
Kazik pisze:
Nie wiem czy to zasluga tej srutowanej soi czy premiksu, ale odkad biore dodatki z Agrocentrum to wyniki w tuczu sie znacznie poprawily w porownaniu z Cargillem.


Cześć,
Zależy jaki miałeś przedtem udział koncentratu w paszy.
Żeby zrobić 16% białka potrzeba ok. 150 kg koncentratu, który ma 40 białka, na premiksie żeby wyciągnąć 16% białka potrzebujemy około 130 kg śruty sojowej (zależy jeszcze jaki jest układ zbóż), dodać do tego 30 kg premiksu to mamy 160 kg udziału w paszy czystej soi+premiksu, w koncentracie na pewno są oprócz soi otręby i DDGS, czyli nigdy nie wyciągniemy takich parametrów w paszy jak z udziałem premiksu i soi.

Podejrzewam, że jakbyś dał 175 kg koncentratu to wyniki byłyby bardzo zbliżone do tych z żywieniem na soja+premiks.

Teraz kwestia ekonomii, co bardziej się opłaca :)

Do tego dochodzi jeszcze czynnik genetyki - jeżeli robisz to na Danbredzie to udział białka nie musi być tak duży, ale za to witaminy muszą być na wyższym poziome, jeżeli na innej genetyce to lepiej trochę podciągnąć białko.

Podsumowując, jeżeli masz bardzo dobry mieszalnik, przykładasz się do mieszania paszy to wynik na premiksie i soi teoretycznie powinien być lepszy. Koncentrat to przedmieszka soi i premiksu także na pewno pasza będzie miała dużo bardziej wyrównany skład.

Pozdrawiam


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 21:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Białko białkiem, ale u mnie liczą się też witaminy ( w szczególności E) oraz aminokwasy, bo w dawce mam do 60% CCM-u.. A będę testował jeszcze większy udział...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 21:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sty 2016, 15:01
Posty: 26
No tak aminokwasy najważniejsze, ale redukcja biała
daje dużo korzyści chodz by miejsce obciążenie organizmu. No podstawa to bilans aminokwasowy na tip
top no ale większość premików tego nie oferuje i nadrabiam białkiem. A kto stosuje pork max ten wie
jaki ma skład.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 10 lut 2017, 21:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Mi robią premiks specjalnie pod CCM, także w żadnym katalogu go nie ma...
Nie będę robił im reklamy, ale jest naprawdę mocny :)
I wszystko ma, co jest potrzebne do żywienia z dużą ilością kukurydzy...
A growera robię na 16% białka..


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 13:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38
Posty: 196
w jakiej cenie kupujecie na dziś otręby??


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 13:31 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Posty: 813
Lokalizacja: Lubelskie
Warto zwrócić uwage z czego zrobiony jest premiks, jakie nośniki, strawnosc aminokwasów, Aminokwasy to nie wszystko. Czasami pewnych dodatków dane jest az na wysost ale tylko po to by ładnie na kartce wyglądało. Soja 1860 brutto w big bagu.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 14:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
No zgadza się.. Jak dasz w paszy trochę pszenicy, trochę jęczmienia, trochę pszenżyta to i 9-10% lizyny styknie w premiksie..
Ale jak dowalisz 60% CCMu to już te 10% będzie za mało... Nie mówiąc już o białku, witaminach i reszcie aminokwasów... U mnie nawet w premiksie jest 30% białka :)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 15:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sty 2016, 15:01
Posty: 26
Jak tak to pochwal się składem aminokwasów i ile go stosujesz na tonę. A co do lizyny w premiksach niestety ale mało białka ogólnego wymusza sporo lizyny.
Co niezmienna faktu że lnb ma 13.5% lizyny a potrzebuje tylko12.5% no ale podwszyskie zboża się niedopasuje ideanie. A tak to niewiem czego firmy paszowe sypiom za dużo, jak w najlepszym okresie rosną ponad 1.35kg dziennie to niema co zabardzo oszczędzać.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 15:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Daj maila na PW to Ci wysle sklad.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 17:14 
Offline

Rejestracja: środa 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3302
Panowie jak sie chodzilo do podstawowki [u mnie to byla VII i VIII klasa] to uczyli ze bialko sklada sie z aminokwasow [okolo 90]. Organizm potrzebuje endogennych i egzogennych ,jedne musimy dostarczyc drugie potrafi wyprodukowac sam z pokarmu ktory dostarczamy .Niewiele mozemy wywnioskowac z etykiety paszy na ktorej sa podane trzy aminokwasy .Najlepszym zrodlem przyswajalnych aminokwasow jest mieso , ktore zostalo zabronine w hodowli swin [ maczka miesno kostna ] .W zamian dano nam chemiczne aminokwasy ktorymi nigdy nie zbilansujemy bialka w przewidywalny sposob poniewaz nie znamy przyswajalnosci aminokwasow chemicznych .Nigdy nie bedziecie pewni czy ktoregos nie brakuje a moze on limitowac pobieranie np. lizyny .Mozna to porownac do produkcji roslinnej na sztucznych nawozach ktore powinny tworzyc prawidlowy sklad aminokwasowy zboz .


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 17:27 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Kazik pisze:
Białko białkiem, ale u mnie liczą się też witaminy ( w szczególności E) oraz aminokwasy, bo w dawce mam do 60% CCM-u.. A będę testował jeszcze większy udział...

A ja zchodze z ccm do max 20%. Jak za tone ccm mam tonę pszenżyta to wolę sprzedać krowiarzom a karmic zbożem. Mniej białka trzeba dołożyć a i premix tańszy.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
jak dobrze, że jestem zacofany i karmie zbożem z okolicznych pól i koncentratem...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 18:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 24 sty 2016, 15:01
Posty: 26
Niech każdy robi jak uważa a ja lubię experymentować
i porównywać no ale trzeba się trochę wysilać no i pobawić się w ważenie.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 18:12 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
baraki pisze:
Kazik pisze:
Białko białkiem, ale u mnie liczą się też witaminy ( w szczególności E) oraz aminokwasy, bo w dawce mam do 60% CCM-u.. A będę testował jeszcze większy udział...

A ja zchodze z ccm do max 20%. Jak za tone ccm mam tonę pszenżyta to wolę sprzedać krowiarzom a karmic zbożem. Mniej białka trzeba dołożyć a i premix tańszy.
Namówiłes Kazika na papranie się kiszonym ziarnem kuku , a teraz się z tego brechtasz :lol: :lol: :lol: a Kazik uwierzył i grzebie patykiem w kiszonce


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 18:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
baraki pisze:
A ja zchodze z ccm do max 20%. Jak za tone ccm mam tonę pszenżyta to wolę sprzedać krowiarzom a karmic zbożem. Mniej białka trzeba dołożyć a i premix tańszy.


Nadążyć za Tobą Marku, to trzeba mieć łeb :D

baraki pisze:
Tu się niema czemu dziwować, kiszenie poprawia strawność białka i gotowej paszy. Bakterie które ten cały proces kiszenia realizuja to jest prawie czyste białko i to lepsze od soi, ale to nie wszystko bo dochodzi jeszcze działanie probiotyczne, bakterie hulają w przewodzie pokarmowym (w takim jelicie grubym 80% masy kału to bakterie) pomagają w rozkładaniu pokarmu a jak zemrą sa same rozkładane i wchłaniane. Badanie zawaratości białka to jest tylko pomiar poziomu azotu w danej próbce i przemnożenie tego poziomu przez współczynnik 6,25. I teraz już można mówić o pewnych przekłamaniach bo jak głębiej podrążyc temat to okazuje się że ten współczynnik dla kukurydzy wynosi 6, dla pszenicy, żyta pszenżyta 5,7 a dla soi 5,5 ale jesli mowa o kukurydzy kiszonej to współczynnik będzie jeszce wyższy gdyż bakterie absorbują azot niebiałkowy (którego tez pewne ilości się w ziarnie znajduja) i zamieniają na białko. Także pasza która na papierze wyglada słabo w praktyce okazuje si znacznie lepszą niz się by to mogło wydawać. W badaniach strawnosci okazuje się ze kiszenie ziarna poprawia strawność od 5 do 10% natowmiast suszenie pogarsza od 5 do 10 tak wiec w skrajnych przypadkach pomimo mniejszej zawartosci suchej masy kiszone ziarno może mieć nawet wyższą wartosć pokarmowa niż suszone.


I gdzie jest prawda?

Stan, ja tym patykiem grzebie 600kg w 10 minut z zegarkiem w ręku, więc o czym mowa?
A sprzedając ześrutowaną, popakowaną, poważoną kiszoną kukurydzę i kupując pszenżyto robimy sobie dodatkową robotę, czyli śrutowanie.. Bo pszenżyta kupujesz całe ziarno.. Jednym słowem musisz 2 razy śrutować to co skarmiasz, więc nie wiem, czy to taki złoty interes.. Nie wspominając już o kosztach dodatkowej pracy, big bagów, wkładów foliowych i lepszej strawności kiszonej kukurydzy względem pszenżyta..
...Ale każdy orze jak może :)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 19:15 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Kazik i Ty wierzysz w to ze przyjdzie krowiarz i kupi big baga kiszonej kuku od BARAKIEGO po tyle co pszenżyto ??????????????? tyle woreczków co nakisił to w tygodniu powrzuca przez okienka i po kiszonce :lol: :lol: :lol: :lol:
tak czasami jeden drugiego robi w .... robi że głowa boli :lol: :lol: :lol: :lol:
może i ta metoda się sprawdza w gospodarstwach które karmią na mokro ziemie podmokłe że zboże wygnije , ale przy obecnych odmianach zbóż i plonach nie widze sensu się zabawiać kiszonką


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 19:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Kupić to może i kupi, bo już zmielona gotowa pasza do sypania w paszowóz/korytarz paszowy... A pszenżyto trzeba jeszcze śrutować ...

A która odmiana stan da Ci dziś 12t/ha na Mazowszu? Pszenica i jęczmień ozimy hybrydowy może podejść pod tą granicę, jak ich nie wymrozi... A sami wiemy jakie ostatnio są zimy.. A z kukurydzą jest dodatkowy plus oprócz plonu, stanowisko bardzo dobre no i zagospodarowanie gnojowicą... W maju możesz wozić i w listopadzie również po zbiorach...
A na mokro żywienie wcale nie musi się opierać o CCM.... Głównie chodzi o serwatkę, dostęp do ubocznych produktów przemysłu spożywczego, młóto browarniane, pulpa ziemniaczana itp... Znam gościa co w żywieniu na mokro daje tylko 14% CCMu..

stan1069@o2.pl pisze:
może i ta metoda się sprawdza w gospodarstwach które karmią na mokro ziemie podmokłe że zboże wygnije , ale przy obecnych odmianach zbóż i plonach nie widze sensu się zabawiać kiszonką


To żeś napisał.... A w październiku/listopadzie wjedziesz w takie podmokłe kawałki kosić kukurydzę? :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=EaKOKvO-WfE
https://www.youtube.com/watch?v=GRF9i_DirzM


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 19:54 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Kazik np. jęczmien jary jak sie dobrze zachmurzy to już zółknie :lol: :lol: są tez ziemie że wczesną wiosną pozalewane potem ok no i jeszcze mozliwość po mrozie kuku wymłocić
co do plonu to kuku jak by nie patrzeć największy , ale z zawartośćią poszczególnych składników z ha z pozostałymi zbozami moze być różnie , ale kazdy robi co mu pasuje :mrgreen: :mrgreen:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 20:00 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4698
Lokalizacja: kuj-pom
zawsze można sprzedać kukurydze prosto z pola a za kase kupić zboże


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 20:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1428
Lokalizacja: podlasie
arek pisze:
zawsze można sprzedać kukurydze prosto z pola a za kase kupić zboże

Ja tak robię i całkiem to dobrze wychodzi.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 21:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lut 2011, 20:25
Posty: 204
pan Marek Jarczewski to gość naprawde w czepku urodzony , kto normalny da za ccm tyle co za pszenżyto? podczas gdy w żniwa kukurydza była po 300 a nawet taniej.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 22:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
wystarczy że da o 15% taniej od pszenżyta bo tyle jest w ccm wody więcej od zboża i suche zboże jest mniej problemowe nie zawiesza się w karmikach, w paszociągu, śruta się nie zagrzewa można na dłuższy okres zrobić, kukurydza góra 9% bialka a pszenżyto w tym roku około 12%


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 23:17 
Offline

Rejestracja: środa 30 maja 2007, 16:42
Posty: 164
kukurydzę to najlepiej było wysuszyć i teraz sprzedać po 640


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 23:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1428
Lokalizacja: podlasie
No nie wiem 370 netto za mokrą przy 30% jak kosiłem miała 27-28% czyli cena w górę samochody postawione bez dopłaty bo skupnik 10 km ode mnie myślę że w moim przypadku suszenie bez sensu. Bo pracy przy tym dużo i suszarni swojej brak.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 504 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  NastÄ™pna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB