Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - Kupcy knurków
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest sobota 27 kwie 2024, 20:47

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: Kupcy knurków
Post: sobota 15 wrz 2012, 17:29 
Offline

Rejestracja: sobota 24 lip 2010, 17:53
Posty: 38
Witam , powiedzcie mi co zakłady robią z mięsem dorosłych knurów po 4 zł za kg ?


Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 21:57 przez Jarpo16x, Å‚Ä…cznie zmieniany 1 raz

Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 18:19 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Jak Ci płacą po 4 zł. to powinieneś się cieszyć :lol: :lol: :lol:
a wcale bym się nie zdziwił jak ja albo Ty kiedyś miałeś go kawałek na kanapce i bylo pycha :roll:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 19:09 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
To sie nazywa czarny rynek albo szara strefa jak zwał tak zwał.Nie zdziw sie jak tego pana spotkasz kiedy gdzies na straganie z kielbaska na ciepło ,szaszłykiem itp.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 19:28 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Zaraz tam czarny rynek...
Jesli dobrze rozumie nie chodzi tu o knury rozpłodowe tylko tuczniki w wadze ok. 100 kg nie poddane kastracji i tutaj przy obecnej technologii chowu zapach knura między bajki można włożyć. Problem zapachu knurzego dotyczy 1-2% osobników które można wyeliminowac na lini ubojowej a reszta jest pełnowartościowym surowcem. W Holandii nie stosuje sie kastracji (jedynie prosiaki wysyłane na eksport sa kastrowane) i knurki ida na rzeź niekastrowane! A potem nasze zakłady za ciężkie pieniądze kupują mięcho (i jeszcze zachwalają jaka to super jakość), następnie to knurze mięcho trafia na półiki naszych marketów! A wy tu się nadziwic nie możecie czemu sa chętni na pełnowartościowy surowiec za pół ceny.
Zresztą sam bym takich knurków chętnie kupił po te 4 zeta, następnie dziabnął bym każdego improvakiem i po miesiącu sprzedał bym po 6.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
mieso z kunrów nadaje sie do spozycia w przetworzonej postaci
ale tłuszcz jest do utylizacji tak mi mówił technolog

poz


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 19:57 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Ja mam na mysli te rozpłodowe własnie 300-400kg paro letnie.A 100 kilowego to sie kastruje i w 1 klasie tucznik idzie.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 20:34 
Offline

Rejestracja: środa 05 wrz 2012, 11:29
Posty: 60
Lokalizacja: świętokrzyskie
kiedys widzialem na ubojni jak to idzie.
knur uwiazany za ryj dostaje dawke pradu ogluszajaca. a gosc z tylu kosa sru po jajkach . cala akcja trwa jakies 20-30 sekud i powstaje tucznik.
nikt na ubojni nie wyrzuca czegos co mozna przerobic.
jak ktos ubija 1000- 2000 tucznikow nawet i tygodniowo to myslicie ze ktos wyrzuca jakis tluszcz. dodawanu jest do kielbas i kaszanki.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 15 wrz 2012, 21:51 
Offline

Rejestracja: sobota 30 paź 2010, 13:00
Posty: 818
Lokalizacja: wielkopolska
Raz to mój tucznik w pewnej ubojni okazał się knurkiem niby miał jądro gdzieś tam w środku i zapach płci jak to pisał pan doktor weterynarz w papierach które dostałem poszedł w klasie K czyli do pieca a ja dostałem pare groszy z łaski od pośrednika sąsiad nie dostał ani grosza czyli knurki idą do pieca :)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 16 wrz 2012, 10:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 sie 2011, 21:42
Posty: 102
Z małymi knurkami to raczej zalezy od ubojni, niektóre biją i nic nie mówią albo pare kila otrącają na jajka ;) a niektórzy utylizują ale fakt faktem że w zdecydowanej większości naprawde jest inny zapach. I może w wedlinach jest to niewyczuwalne ale nie chciałby nikt z was takiej pieczeni na obiad.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 16 wrz 2012, 13:44 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
podobno z knurów robią salami


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 23 kwie 2015, 13:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Ma ktoÅ› dobrego kupca na knura jakie ceny na dzisiaj?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 23 kwie 2015, 15:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1428
Lokalizacja: podlasie
A mój znajomy który takie okazy kupuje mowi ze to rarytas i bogaci np warszawiacy za 100g takie mięsa na talezu placa krocie oczywiscie bedąc swiecie przekonanym ze jakies egzotyczne zwierze zjadają ale kto by tam bogatemu bronił maciora tez im starsza tym lepsza bo mieso ma byc tak ciemne jak to tylko mozliwe


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 27 kwie 2015, 21:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 20:39
Posty: 356
Lokalizacja: mazowsze
Ten znajomy mercedesem jeździ BHA :) ???Rodak z okolic Hajnówki???


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: wtorek 28 kwie 2015, 06:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: wtorek 28 kwie 2015, 07:27 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Przy tej cenie czasownik sprzedałem nie pasuje , bardziej pasuje przekazałem , oddałem albo wydałem pasuje :roll:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: wtorek 28 kwie 2015, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
to jeszcze zrób rozbiór zdania Stan:)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: wtorek 28 kwie 2015, 11:28 
Offline

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 16:53
Posty: 133
Kazik pisze:
Wczoraj sprzedałem knura po 1,80 zł

dostałem 2 -5%


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 91 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB