Trzoda-Chlewna - Forum • Wyświetl temat - ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest piątek 29 mar 2024, 02:16

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 87  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 29 mar 2014, 06:16 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
http://www.youtube.com/watch?v=AMgZ0SBEL5I


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 mar 2014, 06:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
Polka z takim akcentem na zachodzie furory nie zrobi zapewne.
http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 064,1.html
tu trzeba jeszcze popracować, a potem sterta papierów i dopłaty podobno szybsze niż normalne płatności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 mar 2014, 08:02 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
From: mariusz nackowski [mailto:mariusz_narew@interia.pl]
Sent: Saturday, March 29, 2014 6:59 AM
To: kancelaria@minrol.gov.pl; rzecznik.prasowy@minrol.gov.pl
Cc: Ania Pietraszewicz (pietraszewicz@pirol.pl); agnieszka.krolak@farmer.pl; m.kaplon@kzp-ptch.pl; polsus@polsus.pl (polsus@polsus.pl); jelska@o2.pl; 'trzoda.chlewna@wwr.horyzont.net'; Paweł Hadyński (aaa730@wp.pl)
Subject: ASF dzika cd

Panie Ministrze
Uzgodniono na szczeblu unijnym dofinansowanie z tytułu strat rolników ze strefy buforowej do każdego tucznika w wadze WBC od 50 do 100 kilogramów w wysokości około 35,7 euro. Wielokrotnie informowano nas rolników że dofinansowanie będzie wynosiło właśnie około 150 złotych do każdego sprzedanego tucznika ze strefy
http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 50033.html
za przerośnięte tuczniki w wadze wbc powyżej 100 kg dopłata według projektów będzie wynosiła tak jak za sztuki do 100 kg wbc co krzywdzi rolników którzy musieli tak przerośnięte tuczniki karmić coraz drożej- bo więcej jedzą, a na dodatek za tak przerośnięte sztuki cena zakupu była najniższa. Było by więc zasadne zrekompensować straty finansowe i moralne rolników i w ramach przyznanej pomocy płacić niezależnie od wagi sprzedanego tucznika jedną kwotę tak jak to uzgodniono na szczeblu unijnym.
Zgodnie z uzgodnieniami unijnymi około 150 złotych za każdego sprzedanego na fakturę tucznika ze strefy. Nie zaś tak jak się obecnie planuje pomniejszając kwotę wypłat proporcjonalnie do wagi wbc. Wobec czego za tucznika 70 kilo wbc rolnik otrzyma tylko około 100 złotych dofinansowania.
I nie jest to tylko jakaś dopłata. To jest rekompensata za brak dopływu gotówki do gospodarstwa przez przeszło miesiąc, straty za niewielką cenę uzyskaną za przerośnięte tuczniki i szereg innych niepoliczalnych strat. Te straty są ogromne.
Śledząc sposób postępowania Pana Ministra w tej bardzo istotnej dla rolników ze ściany wschodniej, dotkniętej klęską dwóch dzików z ASF sprawy, jestem pełen podziwu dla działań Pana Ministra w tym zakresie. To jest prawdziwy majstersztyk w ramach obowiązującego prawa.
Wydaje mi się że ta drobna korekta w planowanym sposobie wypłaty rekompensat nie jest skomplikowana, natomiast pozwoli zrekompensować w znaczny sposób straty, jakie rolnicy ze strefy buforowej ponieśli.
Ci właśnie polscy rolnicy-hodowcy swoim kosztem i kosztem swoich nerwów zmagali się z ASF dzików chroniąc Unię Europejską i jej granicę przed zalewem ASF dzików. Tych strat nie wyrówna nikt i nigdy.

Mariusz Nackowski
Pełnomocnik Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej „Forum Tch”
ds. zwalczania ASF na granicy wschodniej
505123346


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 mar 2014, 14:48 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
A ile miał ten tucznik wagi przed zaaresztowaniem , jak po miesięcznym areszcie ma 70 kilo WBC ????????????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 mar 2014, 14:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
Stan,
nie wiesz że w areszcie też się dzieci rodzą? Unia doskonale o tym wie dając zadośćuczynienie za bezpłatny poligon od 50 kilo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 mar 2014, 15:09 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Jak do 70 kilo 100 to do 50 ile 70 ?? z tego połowa z krajowego budżetu to po ++++ zadość uczynienie :lol:
a ile można wziąć za takiego zbuja 50 WBC ??????? łącznie z dopłatą mniej niż za prosie ?????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 mar 2014, 15:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
Stan.
zadośćuczynienie wymyślili unici. Oni nie wiedzą że w Polsce tak małej wieprzowiny raczej się nie jada a u nich to i owszem. Tak wielkiej wagi jak u nas to też tamte świnie nie wytrzymują bo choroby w wadze powyżej setki je dziesiątkują. Na żywca mało kto tam kupuje i dlatego zadośćuczynienie wyrażono w wubecu. Pierwotna wersja była też taka że i warchlaki z więzienia na rzeź pójdą więc może te 50 kilo wymyślili. 30 kilo warchlaka plus 2 miesiące więzienia to by jakieś do 90 kilo żywca wydało. A ile pójdzie z jakiego budżetu to się okaże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 mar 2014, 22:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 00:15
Posty: 655
czy może ktoś podać aktualną listę ZM skupujących tuczniki ze strefy zapowietrzonej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 kwie 2014, 07:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
wszystkie zakłady mogły i nadal mogą kupować ze strefy nazwanej przez ciebie zapowietrzoną. Ale obowiązku zakupu nikt nie wprowadził.

Niektórzy mają takie problemy
http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i- ... 50085.html
Nie ma żadnych skupów chociaż strefa została zmniejszona ,żaden pośrednik nie chce kupować ,a mamy tuczniki po 5-10czy 15 sztuk co miesiąc,własny lekarz weterynarii nic nie wie dalej wysyła do powiatowego bo on sam nie morze świadectwa wystawić ,pytam się co to jest ,przecież to się nic nie zmieniło ,tak jak byśmy dalej byli w strefie i nie mogli normalnie handlować,tak jak 3 miesiące temu ,on na to nie mają żadnego rozporządzenia , to jakieś brednie i farsa , co mi ze zniesienia strefy jak obostrzenia i biurokracja zostały takie jak bym był w strefie ,,nic się nie zmieniło ..powiat Biała Podlaska..
rolnik, 2014-03-31 20:00:24

Co chcesz wiedzieć? Jaki ty masz problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 kwie 2014, 10:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 31 marca 2014 r.
Poz. 420
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1)
z dnia 31 marca 2014 r.
w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń
Na podstawie art. 47 ust. 1 i art. 48a ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu
chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. W związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej afrykańskiego pomoru świń u dzików, na obszarach
wymienionych w części I ust. 2 załącznika do decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r.
w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach
członkowskich (Dz. Urz. UE L 95 z 29.03.2014, str. 47), zwanych dalej „obszarami ochronnymi”, oraz na obszarach
wymienionych w części II ust. 2 załącznika do tej decyzji, zwanych dalej „obszarami objętymi ograniczeniami”, nakazuje się:
1) utrzymywanie świń w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami;
2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki,
knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a) wjazdami i wejściami do gospodarstw, w których są utrzymywane świnie, oraz wyjazdami i wyjściami z tych
gospodarstw,
b) wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń
– a także stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka
dezynfekcyjnego;
5) stosowanie przez osoby mające kontakt z dzikami środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się
afrykańskiego pomoru świń, w tym odkażanie rąk i obuwia;
6) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
2. Na obszarze objętym ograniczeniami nakazuje się ponadto:
1) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed:
a) wjazdami i wejściami do miejsc przeznaczonych do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu
świń oraz miejsc przeznaczonych na targi, w których są gromadzone świnie przed przemieszczeniem do rzeźni
lub do przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy w rozumieniu art. 2 lit. l rozporządzenia
Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania
(Dz. Urz. UE L 303 z 18.11.2009, str. 1), zwany dalej „podmiotem gospodarczym”,
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78,
poz. 513, z 2013 r. poz. 1287 oraz z 2014 r. poz. 29.
Dziennik Ustaw – 2 – Poz. 420

b) wyjazdami i wyjściami z miejsc, o których mowa w lit. a
– a także stałe utrzymywanie wyłożonych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka
dezynfekcyjnego;
2) stosowanie przez osoby mające kontakt ze świniami w miejscach przeznaczonych do prowadzenia działalności nadzorowanej
w zakresie skupu świń lub w miejscach przeznaczonych na targi, w których są gromadzone świnie przed
przemieszczeniem do rzeźni lub do przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy, środków higieny
niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia.
§ 2. 1. Na obszarze ochronnym oraz na obszarze objętym ograniczeniami zakazuje się wnoszenia i wwożenia na teren
gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych
pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych
pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002
(rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.),
zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego”, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów,
które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń.
2. Na obszarze objętym ograniczeniami zakazuje się ponadto:
1) organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów zwierząt z udziałem świń;
2) prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub pośrednictwa w obrocie świniami, z wyjątkiem
pośrednictwa bez wykorzystania obiektów budowlanych lub innych miejsc, będących w posiadaniu podmiotu prowadzącego
taką działalność;
3) polowań na zwierzęta łowne i odłowów takich zwierząt, bez zgody powiatowego lekarza weterynarii, z wyjątkiem
polowań indywidualnych na zwierzęta łowne inne niż dziki;
4) dokarmiania dzików.
3. Zgodę, o której mowa w ust. 2 pkt 3, wydaje powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na położenie obwodu
łowieckiego, a w przypadku gdy obwód łowiecki jest położony na obszarze więcej niż jednego powiatu – właściwy ze względu
na położenie największej części tego obwodu, po przeprowadzeniu analizy ryzyka, która wykaże, że polowania na zwierzęta
łowne i odłowy takich zwierząt nie spowodują zagrożenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń.
§ 3. 1. Nakazuje się oczyszczanie i odkażanie, po każdym przemieszczeniu świń lub produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego otrzymanych ze świń, środków transportu, które były użyte do ich przemieszczenia na obszarze ochronnym lub
obszarze objętym ograniczeniami lub z tych obszarów.
2. Dokument potwierdzający przeprowadzenie oczyszczenia i odkażenia środka transportu, o którym mowa w ust. 1,
jest przechowywany przez podmiot, który dokonał przemieszczenia określonego w ust. 1, przez 3 lata od dnia zakończenia
tego przemieszczenia.
3. Dokument potwierdzający przeprowadzenie oczyszczenia i odkażenia środka transportu po ostatnim przemieszczeniu
świń lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego otrzymanych ze świń albo jego kopia są przewożone w tym środku
transportu i udostępniane na żądanie urzędowego lekarza weterynarii.
§ 4. 1. Zakazuje się przemieszczania świń z obszaru objętego ograniczeniami poza ten obszar.
2. Dopuszcza się przemieszczanie świń z gospodarstwa położonego na obszarze objętym ograniczeniami poza ten obszar
do miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli w okresie 30 dni bezpośrednio poprzedzających przemieszczenie
żadna świnia nie została wprowadzona do tego gospodarstwa, a przemieszczane świnie przebywały w tym gospodarstwie
co najmniej przez 30 dni poprzedzających przemieszczenie lub od dnia urodzenia oraz:
1) zostały poddane:
a) badaniu laboratoryjnemu w kierunku afrykańskiego pomoru świń, zgodnie z instrukcją diagnostyczną określoną
w decyzji Komisji Europejskiej 2003/422/WE z dnia 26 maja 2003 r. zatwierdzającej podręcznik diagnostyczny
dotyczący afrykańskiego pomoru świń (Dz. Urz. UE L 143 z 11.06.2003, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 39, str. 59), zwaną dalej „instrukcją diagnostyczną”, w okresie 15 dni przed dniem przemieszczenia
i uzyskano ujemny wynik tego badania oraz
b) przez urzędowego lekarza weterynarii badaniu klinicznemu w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego
pomoru świń zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek określonymi w części A rozdziału IV instrukcji
diagnostycznej nie wcześniej niż 24 godziny przed ich przemieszczeniem lub
Dziennik Ustaw – 3 – Poz. 420

2) pochodzą z gospodarstwa:
a) w którym:
– świnie są utrzymywane w zamykanych pomieszczeniach,
– materiał wykorzystywany jako ściółka w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, jest zabezpieczony
przed dostępem dzików,
– czynności związane z obsługą świń są wykonywane przez osoby nieuczestniczące w polowaniach na zwierzęta
łowne lub odłowach takich zwierząt, chyba że od zakończenia takiego polowania lub odłowu minęły 72 godziny,
– świnie chore są utrzymywane w sposób wykluczający kontakt ze świniami zdrowymi,
b) które co najmniej 2 razy w roku bezpośrednio poprzedzającym przemieszczenie świń było poddane kontroli przeprowadzonej
przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie z wytycznymi i procedurami określonymi w rozdziale
IV instrukcji diagnostycznej i kontrola ta:
– obejmowała badanie kliniczne i pobranie próbek zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek określonymi
w części A rozdziału IV instrukcji diagnostycznej,
– potwierdziła prawidłowe stosowanie środków określonych w § 1 ust. 1 pkt 1, 3–6, § 2 ust. 1 oraz § 15 ust. 2,
c) w którym świnie powyżej 60. dnia życia są poddawane badaniu laboratoryjnemu w kierunku afrykańskiego pomoru
świń przeprowadzonemu zgodnie z instrukcją diagnostyczną.
3. Próbki do badań, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a i pkt 2 lit. b tiret pierwsze, są pobierane przez urzędowego lekarza
weterynarii.
§ 5. 1. Na obszarze objętym ograniczeniami świnie przemieszcza się bezpośrednio do gospodarstwa, rzeźni lub do
przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy po uzyskaniu pozwolenia powiatowego lekarza weterynarii
właściwego ze względu na miejsce pochodzenia świń.
2. Na obszarze objętym ograniczeniami świnie można przemieścić do rzeźni lub przedsiębiorstwa kontrolowanego
przez podmiot gospodarczy również po uprzednim ich zgromadzeniu w miejscu przeznaczonym do prowadzenia działalności
nadzorowanej w zakresie skupu świń lub w miejscu przeznaczonym na targ, położonych na obszarze objętym ograniczeniami:
1) po uzyskaniu pozwolenia powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsca pochodzenia świń na
takie ich przemieszczenie;
2) jeżeli w tym miejscu nie znajdują się jednocześnie zwierzęta inne niż świnie.
3. Po wydaniu pozwolenia, o którym mowa w ust. 1 i 2, na przemieszczanie świń do rzeźni lub przedsiębiorstwa kontrolowanego
przez podmiot gospodarczy położonych na obszarze objętym ograniczeniami powiatowy lekarz weterynarii niezwłocznie
informuje o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeznaczenia świń.
4. Posiadacz świń, który zamierza przemieścić te świnie do rzeźni lub przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot
gospodarczy po uprzednim ich zgromadzeniu w miejscu przeznaczonym do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie
skupu świń lub w miejscu przeznaczonym na targ, położonych na obszarze objętym ograniczeniami, we wniosku
o wydanie pozwolenia, o którym mowa w ust. 2, wskazuje maksymalną liczbę świń, które zamierza przemieścić, oraz położenie
tego miejsca.
5. W pozwoleniu, o którym mowa w ust. 2, powiatowy lekarz weterynarii określa maksymalną liczbę świń, które mogą
zostać przemieszczone do rzeźni lub przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy po uprzednim ich zgromadzeniu
w miejscu przeznaczonym do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub w miejscu przeznaczonym
na targ, położonych na obszarze objętym ograniczeniami, oraz położenie tego miejsca.
6. Świnie wprowadza się do miejsca przeznaczonego do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń
lub do miejsca przeznaczonego na targ, położonych na obszarze objętym ograniczeniami, po okazaniu pozwolenia, o którym
mowa w ust. 2, urzędowemu lekarzowi weterynarii obecnemu przy wprowadzaniu tych świń.
7. W świadectwie zdrowia, o którym mowa w § 6 ust. 1 i 2, urzędowy lekarz weterynarii, o którym mowa w ust. 6,
umieszcza adnotację o przemieszczeniu świń po uprzednim ich zgromadzeniu w miejscu przeznaczonym do prowadzenia
działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub w miejscu przeznaczonym na targ, położonych na obszarze objętym
ograniczeniami.
Dziennik Ustaw – 4 – Poz. 420

8. Świnie zgromadzone w miejscu przeznaczonym do prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń
lub w miejscu przeznaczonym na targ, położonych na obszarze objętym ograniczeniami, przemieszcza się bezpośrednio do
rzeźni lub przedsiębiorstwa kontrolowanego przez podmiot gospodarczy.
9. W przypadku przemieszczania świń spoza obszaru objętego ograniczeniami do gospodarstwa położonego na obszarze
objętym ograniczeniami świnie te przemieszcza się wyłącznie po uzyskaniu pozwolenia powiatowego lekarza weterynarii
właściwego ze względu na miejsce przeznaczenia świń.
10. Pozwolenie, o którym mowa w ust. 1, na przemieszczenie świń do gospodarstwa wydaje się po uzyskaniu zgody
powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeznaczenia świń.
11. Pozwolenie, o którym mowa w ust. 1, 2 i 9, oraz zgodę, o której mowa w ust. 10, wydaje się po przeprowadzeniu
analizy ryzyka, która wykaże, że przemieszczanie świń nie spowoduje zagrożenia rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego
pomoru świń.
§ 6. 1. Nakazuje się zaopatrywanie świń przemieszczanych na obszarze objętym ograniczeniami oraz z tego obszaru
poza ten obszar do miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w świadectwo zdrowia wystawione przez
urzędowego lekarza weterynarii na podstawie badania klinicznego świń przeprowadzonego nie wcześniej niż 24 godziny
przed przemieszczeniem tych świń, zawierające:
1) dane identyfikacyjne wystawiającego świadectwo;
2) numer świadectwa;
3) liczbę przemieszczanych świń;
4) numery identyfikacyjne świń;
5) miejsce pochodzenia świń;
6) miejsce przeznaczenia świń;
7) określenie środka transportu świń oraz jego numer rejestracyjny;
8) poświadczenie spełniania przez świnie wymagań zdrowotnych określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt
oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
9) datę wystawienia oraz pieczęć i podpis urzędowego lekarza weterynarii.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w przypadku, gdy przemieszczane świnie zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia
wystawione zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania
i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń (Dz. U. poz. 1440).
3. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 i 2, zawierają również:
1) poświadczenie spełnienia wymagań określonych w § 4 ust. 2 − w przypadku przemieszczania świń z obszaru objętego
ograniczeniami poza ten obszar do miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) numer plomby weterynaryjnej − jeżeli ma zostać nałożona na środek transportu.
§ 7. 1. Zakazuje się przemieszczania świń z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza to terytorium, chyba że świnie te:
1) pochodzą spoza obszaru ochronnego i obszaru objętego ograniczeniami oraz
2) nie pochodzą z gospodarstw, do których, w okresie 30 dni bezpośrednio poprzedzających przemieszczenie tych świń,
zostały wprowadzone świnie z obszarów, o których mowa w pkt 1.
2. Dopuszcza się przemieszczanie świń z gospodarstwa położonego na obszarze ochronnym poza terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej, jeżeli:
1) przebywały w tym gospodarstwie co najmniej przez 40 dni bezpośrednio poprzedzających ich przemieszczenie lub od dnia
urodzenia, a w okresie co najmniej 30 dni bezpośrednio poprzedzających to przemieszczenie żadna świnia nie została
wprowadzona do tego gospodarstwa oraz
Dziennik Ustaw – 5 – Poz. 420

2) pochodzą z gospodarstwa, w którym:
a) świnie są utrzymywane w zamykanych pomieszczeniach,
b) materiał wykorzystywany jako ściółka w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, jest zabezpieczony
przed dostępem dzików,
c) czynności związane z obsługą świń są wykonywane przez osoby nieuczestniczące w polowaniach na zwierzęta
łowne lub odłowach takich zwierząt, chyba że od zakończenia takiego polowania lub odłowu minęły 72 godziny,
d) świnie chore są utrzymywane w sposób wykluczający kontakt ze świniami zdrowymi;
3) w okresie 15 dni przed dniem przemieszczenia zostały poddane badaniu laboratoryjnemu w kierunku afrykańskiego
pomoru świń, zgodnie z instrukcją diagnostyczną, i uzyskano ujemny wynik tego badania oraz nie wcześniej niż
24 godziny przed przemieszczeniem zostały poddane przez urzędowego lekarza weterynarii badaniu klinicznemu
w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego pomoru świń lub
4) pochodzą z gospodarstwa, które co najmniej 2 razy w roku bezpośrednio poprzedzającym przemieszczenie świń było
poddane, w odstępie co najmniej 4 miesięcy, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie
z wytycznymi i procedurami określonymi w rozdziale IV instrukcji diagnostycznej i kontrola ta:
a) obejmowała badanie kliniczne i pobranie próbek zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek określonymi
w części A rozdziału IV instrukcji diagnostycznej,
b) potwierdziła prawidłowe stosowanie środków określonych w § 1 ust. 1 pkt 1, 3–6, § 2 ust. 1 oraz § 15 ust. 2.
3. W świadectwie zdrowia, w które zaopatruje się świnie określone w ust. 2, przemieszczane z terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej poza to terytorium, umieszcza się ponadto informację w brzmieniu:
„Świnie spełniające warunki art. 6 ust. 2 decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE (*)
(*) Dz. U. L 95 z 29.3.2014 r., s. 47.”.
§ 8. 1. Zakazuje się wysyłania do innych państw niż Rzeczpospolita Polska produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
otrzymanych ze świń, chyba że świnie te pochodziły z gospodarstw położonych poza obszarem objętym ograniczeniami.
2. Dopuszcza się wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska produktów pochodnych w rozumieniu art. 3
pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w § 2 ust. 1, zwanych dalej „produktami pochodnymi”, uzyskanych z produktów
ubocznych pochodzenia zwierzęcego pozyskanych ze świń pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami, jeżeli:
1) produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego zostały poddane obróbce zapewniającej, że uzyskane z nich produkty
pochodne nie stwarzają zagrożenia rozprzestrzenienia się wirusa afrykańskiego pomoru świń;
2) są zaopatrzone w dokument handlowy, którego wzór jest określony w załączniku VIII w rozdziale III rozporządzenia
Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego,
nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu
do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy
(Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).
§ 9. Zakazuje się wysyłania do innych państw niż Rzeczpospolita Polska nasienia, komórek jajowych i zarodków świń,
chyba że:
1) nasienie pochodzi od knurów utrzymywanych w zatwierdzonych centrach pozyskiwania nasienia położonych poza
obszarem objętym ograniczeniami;
2) komórki jajowe i zarodki powstałe w wyniku zapłodnienia tych komórek nasieniem, o którym mowa w pkt 1, pochodzą
od macior utrzymywanych w gospodarstwach spełniających wymagania, o których mowa w § 7 ust. 2, położonych
poza obszarem objętym ograniczeniami.
§ 10. 1. Zakazuje się wysyłania do innych państw niż Rzeczpospolita Polska świeżego mięsa pozyskanego ze świń
pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych
wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie
mięso.
Dziennik Ustaw – 6 – Poz. 420

2. Dopuszcza się wysyłanie do innych niż Rzeczpospolita Polska państw członkowskich Unii Europejskiej:
1) świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami i spełniających warunki określone
w § 4 ust. 2 pkt 1 lub 2;
2) mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających
się z mięsa świń, o których mowa w pkt 1, lub zawierających w swoim składzie takie mięso.
3. Dopuszcza się wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska produktów mięsnych wyprodukowanych
z mięsa świń pochodzących z obszaru objętego ograniczeniami również w przypadku, gdy:
1) świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, z których
zostały wyprodukowane te produkty, zostały wyprodukowane i poddane obróbce zgodnie z art. 10 ustawy z dnia
16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.3)) oraz z § 2
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia
zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom (Dz. U. Nr 183,
poz. 1231 oraz z 2014 r. poz. 120);
2) w świadectwie zdrowia, w które zaopatruje się te produkty, została ponadto umieszczona informacja w brzmieniu:
„Produkty zgodne z decyzją wykonawczą Komisji 2014/178/UE z dnia 27 marca 2014 r. w sprawie środków kontroli
w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich (*)
(*) Dz. U. L 95 z 29.3.2014 r., s. 47.”.
§ 11. 1. Zakazuje się wysyłania dzików z obszaru ochronnego i obszaru objętego ograniczeniami poza te obszary do
miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub na terytorium innego niż Rzeczpospolita Polska państwa
członkowskiego Unii Europejskiej.
2. Każdy dzik odstrzelony na obszarze objętym ograniczeniami albo na obszarze ochronnym jest niezwłocznie dostarczany
wraz ze wszystkimi częściami ciała, w tym z narządami wewnętrznymi, do położonego na tym samym obszarze:
1) punktu skupu dziczyzny lub zakładu obróbki dziczyzny lub
2) innego zakładu nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze lub
skóry dzików.
3. Tusze, wszystkie części ciała oraz skóry dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym albo na obszarze objętym
ograniczeniami mogą być przemieszczane z punktów i zakładów, o których mowa w ust. 2, wyłącznie po uzyskaniu ujemnego
wyniku badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń.
4. W punktach i zakładach, o których mowa w ust. 2, tusze, części ciała i skóry dzików przechowuje się w sposób zapobiegający
bezpośredniemu kontaktowi nieprzebadanych tusz, części ciała i skór dzików z surowcami i innymi przedmiotami,
które mogą spowodować rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń.
§ 12. 1. Zakazuje się wysyłania świeżego mięsa pozyskanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym albo na
obszarze objętym ograniczeniami oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających
się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso poza te obszary do miejsca położonego na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej lub na terytorium innego niż Rzeczpospolita Polska państwa członkowskiego Unii Europejskiej.
2. Dopuszcza się wysyłanie świeżego mięsa pozyskanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym oraz mięsa
mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających
w swoim składzie takie mięso poza ten obszar do miejsca położonego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po uzyskaniu
ujemnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń.
§ 13. 1. Nakazuje się znakowanie:
1) świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów
mięsnych, których wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska jest zakazane zgodnie z § 10 oraz
2) świeżego mięsa otrzymanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów
mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso
– specjalnym znakiem weterynaryjnym.
3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145,
poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, z 2013 r. poz. 1650 oraz
z 2014 r. poz. 29.
Dziennik Ustaw – 7 – Poz. 420

2. Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt koła i zawiera:
1) w górnej części – litery „PL”;
2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3) w dolnej części – litery „IW”.
3. Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:
1) załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli
w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139
z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), a jego średnica
wynosi 6 cm, albo
2) załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9–14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia
zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3,
t. 45, str. 14).
§ 14. 1. Nakazuje się znakowanie świeżego mięsa pozyskanego z dzików odstrzelonych na obszarze objętym ograniczeniami
oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików
lub zawierających w swoim składzie takie mięso specjalnym znakiem weterynaryjnym.
2. Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt pięciokąta i zawiera:
1) w górnej części – litery „PL”;
2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3) w dolnej części – litery „IW”.
3. Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:
1) załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli
w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi albo
2) zgodnie z załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9−14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego.
§ 15. 1. Powiatowy lekarz weterynarii pobiera próbki do badań w kierunku afrykańskiego pomoru świń:
1) z każdego dzika padłego lub odstrzelonego na obszarze ochronnym albo na obszarze objętym ograniczeniami, lub
dostarczonego do położonych na tych obszarach punktów lub zakładów, o których mowa w § 11 ust. 2;
2) w gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym lub obszarze objętym ograniczeniami od świń chorych lub ze
świń padłych, u których w wyniku przeprowadzonego badania klinicznego nie można wykluczyć afrykańskiego pomoru
świń.
2. Posiadacz świń informuje urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie
położonym na obszarze ochronnym lub na obszarze objętym ograniczeniami.
§ 16. Główny Lekarz Weterynarii sporządza i przedstawia Komisji Europejskiej plan zwalczania afrykańskiego pomoru
świń u dzików na obszarach objętych ograniczeniami.
§ 17. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie środków podejmowanych
w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. poz. 247, 322 i 354).
§ 18. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. T. Nalewajk

może to coś wyjaśni a może nie. Ja tego jeszcze nie czytałem. Tylko wysyłam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 kwie 2014, 11:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
Aha


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 kwie 2014, 12:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
i o to chodzi.
jakieś inne pytania?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 kwie 2014, 14:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosc ... /id/111159
Posłuchaj: Z dyrektorem największej tuczarni świń w Parcewie w powiecie bielskim - Mariuszem Nackowskim rozmawia Włodzimierz Filipowicz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 kwie 2014, 20:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 lut 2014, 19:10
Posty: 28
Lokalizacja: Podlasie
W nowej strefie z ograniczeniami sytuacja wygląda następująco:
Aby mięso nie było znakowane należy przeprowadzić badanie krwi prawdopodobnie z 26 sztuk tucznika na 100, które chce się sprzedać (co do ilości to są różne wersje). W ciągu 15 dni od badania należałoby je sprzedać. Badanie kosztuje 270 zł. ale powiatowa inspekcja weterynarii nie ma na to pieniędzy więc badań nie robi i mięso musi iść ze znaczkiem. A poza strefą musi być poddane obróbce 80 stopni. Takie to informacje można uzyskać u lekarza powiatowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 kwie 2014, 21:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
270 złotych za zbadanie 26 sztuk czy 26 razy 270 złotych = 7000 złotych.
100 sztuk sprzedane dofinansowanie po 100 złotych =10000
w rytmie tygodniowym trzeba by co tydzień krew puszczać. Znowu poligon sobie zrobili tylko na mniejszą skalę. Dofinansowanie przez jeszcze 2 miesiące a strefa na 3 lata. Dziki zdychać nie chcą a unici rolników męczą. Z eksportu i tak nici.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 kwie 2014, 22:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
Gdzie te dofinansowanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 kwie 2014, 22:36 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
a no właśnie gdzie? Miało być dofinansowanie szybciej niż zaplata za świnie. A tu i z rolnikami umowy na 4 tygodnie ponoć pisali a i zasady wypłat jeszcze nie opublikowane, a na dodatek nasi urzędnicy są tak dobrzy jak pies ogrodnika. Unia dała 150 złotych do ogona od 50 do 100 kilo wubec a za przerosty dodatkowych pieniędzy nie dała. A nasi za przerosty też nie dali ale za to za małe będą obcinać. Potem będzie tłumaczenie że pieniądze były ale rolnicy ich nie wykorzystali bo w przeciągu tygodnia nie potrafili wszystkich świń ze strefy upłynnić. Niezłą gimnastykę proponuje się tym co w nowej strefie z ograniczeniami zostali.
Dopłat szybko nie będzie bo do wyliczania dopłat ma być brany kurs euro z końca kwietnia. Więc na szybkie pieniądze liczyć nie można. A złotówka się umacnia więc budżet dodatkowo zyska. Mają głowę na karku ci nasi decydenci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 kwie 2014, 16:59 
Offline

Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Ten kurs ma wynosić 4,15 i w pierwszej kolejnosci dla działaczy PSL zapewne - wielu z nich sprzedało prawdopodobnie po kilka tys. ogonów. w strefie ................................
Normalnie sama kur...wa i złodziej sprawuje rządy w naszym kraju.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 kwie 2014, 17:35 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Posty: 767
Lokalizacja: Lubelskie
nemezis pisze:
Ten kurs ma wynosić 4,15 i w pierwszej kolejnosci dla działaczy PSL zapewne - wielu z nich sprzedało prawdopodobnie po kilka tys. ogonów. w strefie ................................
Normalnie sama kur...wa i złodziej sprawuje rządy w naszym kraju.

A ten PSL ktoś do władzy wybrał, a teraz to co też ich wybiorą bo to chłopska partia ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 kwie 2014, 17:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 lut 2014, 19:10
Posty: 28
Lokalizacja: Podlasie
świeżak pisze:
W nowej strefie z ograniczeniami sytuacja wygląda następująco:
Aby mięso nie było znakowane należy przeprowadzić badanie krwi prawdopodobnie z 26 sztuk tucznika na 100, które chce się sprzedać (co do ilości to są różne wersje). W ciągu 15 dni od badania należałoby je sprzedać. Badanie kosztuje 270 zł. ale powiatowa inspekcja weterynarii nie ma na to pieniędzy więc badań nie robi i mięso musi iść ze znaczkiem. A poza strefą musi być poddane obróbce 80 stopni. Takie to informacje można uzyskać u lekarza powiatowego.



Z dzisiejszych wiadomości uzyskanych u lekarza powiatowego.
Krew ma być pobierana od 26 sztuk na 1000, które chce się sprzedać. Pieniądze z dniem dzisiejszym już się znalazły, więc rolnik już nie musi za nie płacić. W ciągu 15 dni musi być sprzedane, bo inaczej badanie nieważne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 kwie 2014, 07:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 lut 2014, 19:10
Posty: 28
Lokalizacja: Podlasie
Pomyłka. 26 sztuk gdy ogólna liczba świń w gospodarstwie do 1000.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 kwie 2014, 08:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
w maju planowane są kontrole wet. w obszarze z ograniczeniami połączone z pobraniem krwi. Po 4 miesiącach nastąpi drugie pobranie krwi ze stada i po potwierdzeniu braku wirusa w stadzie nie będzie obowiązku pobierania krwi każdorazowo przed wysyłką. Obowiązywać będzie zasada dwóch pobrań w ciągu roku. Obecnie każdorazowo należy powiadomić weta kilkanaście dni przed wysyłką, pobiorą krew i wyślą do zbadania, dzień przed wysyłką wizyta weta , badanie kliniczne i świadectwo. Wtedy mięso po uboju otrzymuje owalną pieczęć unijną. Zostało wstępnie uzgodniona możliwość pobierania krwi przez lekarza opiekującego się fermą w uzgodnieniu z powiatowym.

Dzika nadal będziemy chronić ( na samice jest okres ochronny) a z chłopskich świń krew będziemy toczyć ASF dzika zwalczając.

Dzik, szkodnik, siewca chorób groźnych dla zwierząt. I ludzi?

http://anad.republika.pl/dzik.htm
Głównym pożywieniem dzika są trawy, zioła, krzewy, liście, korzenie, owoce leśne (żołędzie i bukiew), jagody, grzyby, oraz żyjące w ściółce leśnej wszelkiego rodzaju robaki, larwy i chrząszcze. Ponadto dzik zjada ślimaki, jaja ptasie, myszy, gniazda trzmieli, młode ptactwo i mniejszą zwierzynę, którą uda mu się złowić oraz padlinę. Najbardziej ulubione są żołędzie, bukiew i ziemniaki. Dzik z braku dostatecznej karmy w lesie oraz dla zmiany swego żeru wychodzi chętnie na pola i tutaj zjada kartofle, buraki, rzepę, marchew, zboża oraz wszelkie rośliny strączkowe.


http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzik
Gatunek inwazyjny poza naturalnym zasięgiem występowania[4].
W Wielkiej Brytanii dzik został wytępiony w XVII wieku, jednak wiele dzików hodowlanych uciekło z farm i wracają na niektóre tereny dawnego występowania (Kent, East Sussex, Dorset)[7]. W Danii ostatnie osobniki upolowano na początku XIX wieku. Do roku 1900 dzik znikł wTunezji i Sudanie, do 1940 w wielu regionach Niemiec, Austrii, Szwajcarii i Włoch. Zwierzę wytępiono również w Szwecji. W latach 70. XX wieku i później małe grupy dzików pouciekały jednak z zagród i obecnie populację w południowej Szwecji ocenia się na 50000–70000 osobników. Parlament (Riksdag) zaliczył niedawno dziki do fauny szwedzkiej. W ograniczonym stopniu zezwolono na polowania[potrzebne źródło].
Jeszcze w początkach XX wieku dzik był w Polsce uważany za szkodnika jako sprawca szkód w uprawach rolnych. Nie obowiązywały żadne zasady ochrony gatunku, nie obowiązywały okresy ochronne i nie prowadzono dokarmiania. W latach 30. liczebność dzika w kraju spadła do zaledwie około 16 tysięcy. Jeszcze w latach 50. dzik prawie nie występował w centralnej i wschodniej części Polski. Wzrost liczebności populacji tego gatunku w późniejszych latach związany jest przede wszystkim z powstaniem upraw wielkołanowych. W roku 2006 liczebność na terenie Polski wynosiła ok. 177 tys.
Znaczenie gospodarcze
Z gospodarczego punktu widzenia dziki wyrządzają sporo szkód w przyleśnych uprawach rolnych oraz łąkach. W Polsce wyrządzają szkody zwłaszcza w uprawach roślin okopowych (ziemniak, burak, rzepa i marchew), zbożowych i bobowatych[12]. W lasach niszczą mrowiska.
Zagrożenia i ochrona
W polskim prawie łowieckim dzik jest objęty ochroną sezonową. Według przepisów obowiązujących od października 2009, w okresie od 16 stycznia do 14 sierpnia nie można przeprowadzać polowań na lochy[26]. Polowania zbiorowe na dziki można prowadzić w terminie od 1 października do 15 stycznia (rozporządzenie Ministra Środowiska). Liczebność polskiej populacji dzika szacowana jest obecnie na ok. 270 tys. osobników (dane GUS na podstawie inwentaryzacji z marca 2011 r.; źródło: Brać Łowiecka 11/2011).
Ze względu na ryzyko zarażenia ciężką chorobą pasożytniczą, jaką jest włośnica, mięso z dzika należy przed spożyciem poddawać badaniu weterynaryjnemu[27].
Dziki są podatne na zakażenie wirusem ASF (w Polsce nie występuje). Są nosicielami herpeswirusa świń, wywołującego u nich chorobę Aujeszkyego[28].


Podsumowanie Marucha
Dzik.
Padlinożerca i buchtujący na polach w poszukiwaniu pokarmu w momencie gdy

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/uwaga-tv ... czka/3h82w
Zwierzęta hodowlane w Polsce są masowo karmione zakazaną mączką mięsno - kostną, czyli spalonymi szczątkami zwierząt – to ustalenia dziennikarskiego śledztwa "Uwagi!" TVN. Mączka mięsno-kostna uważana jest za główny powód rozprzestrzenienia się choroby BSE, popularnie nazywanej chorobą szalonych krów.

U ludzi może wywoływać wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba, która wpływając na układ nerwowy zawsze prowadzi do śmierci. Tak zwana mączka mięsno-kostna to dodatek do pasz, stosowany przez hodowców w celu zmniejszenia kosztów produkcji żywca.

Choć niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt, jest ponad dwukrotnie tańszy niż soja. Mączkę można legalnie stosować – pod ścisłymi warunkami – jako nawóz na pola i jako półprodukt do produkcji karmy dla psów i kotów.

W Polsce od 2003 roku obowiązuje całkowity zakaz karmienia mączką mięsno-kostną zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakaz ma związek z epidemią szalonych krów, która wybuchła w 1985 roku w Wielkiej Brytanii. W jej wyniku zmarło już co najmniej 227 osób a według specjalistów liczba ta znacznie się zwiększy w związku z bardzo długim okresem inkubacji choroby.

Marucha
Czy dzik może wobec powyższych faktów padlinożerca i mączkożerca zjadany przez ludzi może być powodem rozprzestrzenienia się między innymi choroby BSE, popularnie nazywanej chorobą szalonych krów. U ludzi może wywoływać wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba, która wpływając na układ nerwowy, zawsze prowadzi do śmierci?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 kwie 2014, 21:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 11:33
Posty: 16
nemezis pisze:
Ten kurs ma wynosić 4,15 i w pierwszej kolejnosci dla działaczy PSL zapewne - wielu z nich sprzedało prawdopodobnie po kilka tys. ogonów. w strefie ................................
Normalnie sama kur...wa i złodziej sprawuje rządy w naszym kraju.

nemezis -prawda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 kwie 2014, 21:06 
Offline

Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Ale co prawda rozwin mysl.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 kwie 2014, 16:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 11:33
Posty: 16
SAMA KU..WA I ZŁODZIEJ SPRAWUJE RZĄDY W TYM KRAJU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 kwie 2014, 08:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
http://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-r ... 50362.html
http://www.farmer.pl/fakty/polska/plano ... 50330.html
Zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii Przemysław Nawrocki mówił, że masowy odstrzał dzików nic nie da. Powoływał się przy tym na najnowszy raport europejskiego urzędu ds. bezpieczeństwa żywności, z którego wynika, że "odstrzały depopulacyjne" nie poprawiają sytuacji związanej z ASF.

a skąd on wie ze nic nie da? Odstrzeliwał?- Nie odstrzeliwał. Dania wszystkie swoje dziki już dawno skonsumowała i żaden dzik niemiecki do nich się na wyżerkę nie wybiera. A jak się wybierze to go wytępią jak szkodnika, tak jak u nas tępi się myszy i szczury roznoszące zarazę. Radził się unitów. - Przecież oni nigdy do czynienie z taką sytuacją nie mieli żeby był wirus u dwóch dziczych padlaków a żadnego pomoru z tego nie było. POMORU NIE MA. wszyscy to wiedzą. Wybicie dzików nic nie da a wybicie chłopskich świń i owszem. To my do czynienia z tym samym ASF mamy? Prawo trzeba zmienić. Człowiek prawo stanowi, człowiek może je zmienić. Ale unici palcem w tym zakresie nie ruszą bo im ta sytuacja pasuje. Poligon darmowy mają i doświadczenia kosztem naszych rolników sobie robią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 kwie 2014, 12:57 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
http://fakty.interia.pl/zachodniopomors ... Id,1407102
http://www.miastokolobrzeg.pl/wiadomosc ... dziki.html
Kilkanaście tygodni na plusie a tu wciąż lud kruchy . :?:
http://www.tvp.pl/szczecin/aktualnosci/ ... i/14797870

Nasza rzeka też była zamarznięta te które ja martwe widziałem po tygodniu już rozpadły się . Jeden znikł cały a z drugiego tylko tylne szyneczki pozostały , na święta pozostaną tylko kości .
Coś mi się wydaje że to omijanie badań padliny ma na celu zainfekowanie całego kraju . Jak już z Odry będą wyławiać to dopiero zrobią szczegółowe badanie i wyniki opublikują .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 kwie 2014, 16:43 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Bzdura, dziczyzna nie rozkłada sie tak szybko jak piszesz.
Jak by one od pomoru zdychały to raczej nie w rzece, Pejsak pisze ze osobniki zakazone ASF traca apetyt i pragnienie wieć do rzeki pic by nie poszły bo sie im nie chciało, w takim razie po co chory na ASF dzik oddawał by samobójczy skok do rzeki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 kwie 2014, 18:03 
Offline

Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Najwidoczniej nie miały w pobliżu przytulnego trzęsawiska i w celu ochłody skorzystały z rzeczki. :D :D
Ale ciekawsze jest to skąd ruskie wiedzą iż nasze dziki nie umieją pływać????????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 kwie 2014, 18:14 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Nie żadna bzdura . Akurat koło tej rzeki jeździłem dość często , bo łąkę świeżo kupioną z krzaków porządkowałem i wiem co piszę a nawet świadków z weterynarii mógłbym postawić . Wszystko widzieli , bo do ambony myśliwskiej tamtędy co sobota jeżdżą .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 kwie 2014, 23:01 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Skoro polują i monitorują pomór i pośród ustrzelonych nie ma choroby to po co nieboszczyków badać ?????????????? widać że nie masz świń na stanie bo byś dołeczki kopał i dziki wapnem malował :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 kwie 2014, 07:06 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Teraz to chyba okres ochronny jest i polować raczej nie wolno , bo rozrody .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 kwie 2014, 07:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Okres ochronny to teraz przez cały rok będzie bo można nawet w jesieni spotkaćć lochę z małymi prosiętami a dzików multum jak nigdy i na chore wcale nie wyglądają jeszcze trochę to trudniej będzie konia zobaczyć niż dzika może to to GMO powoduje że się mnoą na potęgę :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 kwie 2014, 08:12 
Offline

Rejestracja: piątek 29 sty 2010, 08:57
Posty: 1684
Lokalizacja: EPI
dzik nie ma obecnie naturalnych wrogow i jesli ich nie odstrzela to w niedlugim czasie bedzie ich wiecej niz swinek i wpierd... ekologow z kopytami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 kwie 2014, 23:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6025
1963 pisze:
dzik nie ma obecnie naturalnych wrogow i jesli ich nie odstrzela to w niedlugim czasie bedzie ich wiecej niz swinek i wpierd... ekologow z kopytami

.................bardzo Cię polubiłem , masz głowę na karku.
.. a TUSK szuka kasy na odstrzał dzików.
..teraz mętne i smętne dywagacje ,czy dzik rządzi ,czy Putin panisko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 kwie 2014, 09:35 
Offline

Rejestracja: środa 16 kwie 2014, 11:33
Posty: 14
"Eksperci prognozują, że w czerwcu żywiec wieprzowy może kosztować 5,0-5,3 zł za kg, a we wrześniu jego cena wzrośnie do 5,3-5,7 zł za kg.

Po wprowadzeniu embarga przez Rosję, w lutym 2014 r. żywiec wieprzowy w Polsce skupowano przeciętnie po 4,60 zł/kg czyli o 9 proc. taniej niż w styczniu 2014 r. i o 11 proc. taniej niż w lutym 2013 r. W marcu br. ceny wzrosły, ale nadal były niższe niż przed rokiem. Na początku kwietnia żywiec wieprzowy skupowano średnio po ok. 5 zł za kilogram."


http://www.wsparcierolnika.pl/start/aktualnosci/90-nizsze-ceny-wieprzowiny-skutkiem-embarga

1963 pisze:
dzik nie ma obecnie naturalnych wrogow i jesli ich nie odstrzela to w niedlugim czasie bedzie ich wiecej niz swinek i wpierd... ekologow z kopytami

hehehe dobra myśl :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 kwie 2014, 14:20 
Offline

Rejestracja: środa 16 kwie 2014, 11:33
Posty: 14
Pozwolę sobie jeszcze raz zacytować ale tym razem artykuł i wywiad zamieszczony w Polskim Radiu 24 na temat embarga

"Oficjalnie w Rosji odkryto 600 przypadków zachorowań wśród świń, a w Polsce ani jednego. Nasza trzoda chlewna nie była zarażona. Znaleziono jedynie dwa chore dziki 900 metrów od granicy z Białorusią. Jednak mięso z Rosji jest normalnie konsumowane, a te dwa przypadki z Polski spowodowały nałożenie embarga. Dlatego Polska złożyła skargę do WTO, ponieważ obawy rosyjskie są niewspółmierne do faktów – stwierdził w PR24 Szczepan Wójcik z Fundacji Wsparcia Rolnika Polska Ziemia."
http://www.polskieradio.pl/130/2791/Artykul/1106328,Rosja-zniesie-embargo-na-wieprzowine-z-Polski

i tutaj stawiam pytanie. Jeżeli w Rosji wykryto 600 przypadków zachorowań wśród świń to czy na Rosje też inne państwa nałożyły embargo na wieprzowinę :?:

Pytam z czystej ciekawości bo nie wiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 kwie 2014, 15:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
A jakie jak oni i tak nie importują wieprzowiny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 kwie 2014, 08:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
wczoraj na spotkaniu z Ministrem Rolnictwa w Bstoku ogłoszono że kasy na rekompensaty nie zabraknie ( zapewne jeszcze dużo zostanie).
Wypłaty rozpoczną się zaraz po długim weekendzie ( o ile ktoś złożył wniosek).
Podobno są problemy z pobieraniem krwi - be weci czasu nie mają i problemy z otrzymaniem wyników badania krwi na czas. Są problemy bo podobno część zakładów nadal nie chce kupować świń ze strefy.
Jeżeli ktoś ma problemy to powinien niestety przestać działać na " ryj " i telefon tylko przejść na działanie na papierze. ASF to nie jest problem jedynie rolników ze strefy z ograniczeniami. To zadanie i problem także wetów i to oni muszą być na miejscu, na czas i na pewno. Mamy do czynienia z POMOREM a nie z jakąś sraczką. Ale powinniśmy ich informować ( najlepiej na piśmie) że dnia takiego i takiego planuję ( ważne słowo planuję a nie działam z zaskoczenia) sprzedaż świń w ilości ...... i wobec tego proszę o wskazane rozporządzeniem pobranie krwi i dopilnowanie aby wyniki w porę dotarły przed sprzedażą. Można przy okazji powiadomić wojewódzkiego a i głównego nie zaszkodzi a kto czuje niedosyt to i minrol chętnie pomoże. Miejsca w adresach mailowych nie brakuje. Maile czytają wszyscy a jak nie czytają to ich wina.
Jeżeli ktoś ma inne problemy to powinien je sygnalizować albo tutaj albo do Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej Forum TCh lub Stowarzyszenia Producentów Trzody Chlewnej Podlasie których to i innych skromnym członkiem jestem.
PS.
było też a może i w szczególności wobec zbliżających się wyborów o PROWIE.
Otóż, Panowie tuczarze, jeżeli w PROWie preferowane będą ( są) gospodarstwa które będą miały od 50 do 150 macior to niestety nadal będziecie musieli duny i holendry lub ostatni hit -Łotysze kupować. Ze 150 macior nikt wam ( no chyba że sami sobie je wyprodukujecie) warchlaków nie sprzeda. No to w najlepszym wypadku albo 200 warchlaczków co 3 tygodnie albo 70 co tydzień. No ale tak krawiec kraje jak mu materiału staje. A wybory tuż tuż.
PS.
osobiście myślę że i z 50 macior dobrze zarządzanych ( podkreślam dobrze) kasy na utrzymanie rodziny jest tyle że lepiej nie pisać ile żeby miasta ze wsią nie skłócić.


Ostatnio zmieniony sobota 26 kwie 2014, 08:50 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 kwie 2014, 08:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
No ale jeszcze nic nie jest wiadom kto dostanie te pieniądze czy kazdy czy tylko ci co sprzedali przy zaniżonej cenie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 kwie 2014, 08:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
Panie Ziutek. To ty przepisów nie znasz? Na stronie ARR wszystko już napisano. http://www.arr.gov.pl/index.php?option= ... temid=1106
Każdy kto w strefie był, świnie na fakturę sprzedał, świadectwo weta ( ksero) posiada i od powiatowego zezwolenie ( ksero) dopłaty dostanie. Ostatnie novum to to że najlepiej aby zm dał wykaz WBC bo inaczej urzędnicy nie będą wiedzieli ile ci skubnąć z dopłaty bo powyżej 100 wbc już nie płacą, a nie wiedzą ze świń nie sprzedaje się w zasadzie w Polsce na sztuki tylko na zestawy mniejsze lub większe na żywo lub wbc. Jak masz problemy to 505123346
PS. Początkowo była wersja że tylko dopłaty będą do ceny rynkowej poza strefą a teraz urzędnikom żal. Bo i w strefie pod koniec już po 5 się sprzedawało a poza strefą jedynie po 4,6. Ale unia napisała że około 150 zeta do 50-100 kilo wubeca i finito. A nasi urzędnicy dbający o nasze i unijne finanse na to owszem ale nie do sztuki 150 tylko proporcjonalnie do 100 kilo wubeca ( psy ogrodnika). Do sztuki 150 rady nie daliśmy pomimo usilnych starań. Ale cena sprzedaży nikogo nie interesuje.
I nie myślcie sobie Panowie pozastrefowicze że to taki cymes jest. Siwe włosy, bezsilność, sprzedawanie warchlaka ze strefy za bezcen, straty moralne i widmo nadal wiszące nad nami - 3 lata możliwego wygaszania produkcji w strefie to są straty niepoliczalne. I żadne rekompensaty tego nie zrekompensują.
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transm ... BD0038B206


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 maja 2014, 11:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
wg Topagrar 5/2014
USA, 1,5 mld dol. strat wyrządzają rocznie watahy dzikich świń,
dziki są nosicielem 30 chorób i 37 pasożytów groźnych dla zwierząt i ludzi. Wobec czego druga co do wielkości gospodarka świata przeznaczyła 20 mln dol. na opanowanie watah. A pierwsza gospodarka - UNIA EUROPEJSKA nadal na obszarze swojego poligonu PODLASIE dzika chronić będzie. http://www.farmer.pl/finanse/podatki-ra ... 50554.html
A ja byłbym za tym żeby dzika chronić w jego naturalnym środowisku nawet w 100 %. Niech w lasach gdzie dzik sobie buchtuje, gdzie przyczynia się do zmniejszania ilości szkodników, gdzie buchtując sadzi nowe drzewa niech jest nienaruszalny. Niech leśnikom drzewa sadzi żołędzie zagrzebując, ale na chłopskich polach powinien być tępiony w 100%. I tutaj żadne okresy ochronne nie powinny być stosowane. Podobnie jak należy niszczyć myszy i szczury. A nawet jest nakaz niszczenia tych szkodników w gospodarstwach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
http://www.3trzy3.pl/zdaniem_ekspertow/ ... iczne_377/

i jakie wnioski po lekturze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 maja 2014, 20:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
http://www.farmer.pl/fakty/swiat/na-bia ... 50731.html
a nasi ministrowie środowiska uważają że nie da sie zdepopulować dzika, a tu wystarczy opracować receptury a potem przy użyciu pułapek, z podejścia lub bez użycia broni złapać i skonsumować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 maja 2014, 08:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 15 paź 2007, 20:03
Posty: 62
Lokalizacja: Lubuskie
http://wolsztyn.naszemiasto.pl/artykul/ ... ml#galeria[url]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 maja 2014, 09:36 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Wyniki badań będą znane po wyborach .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 maja 2014, 09:47 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Mietek a co ma wspólnego wynik badania do wyników wyborów ????? podobnie myślisz jak ten niski Jarek z PIS :lol: :lol: a swoją drogą to te dziki topliwe się zrobiły :oops: może jak myśliwi nie mogą to rolnicy pomogą :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 maja 2014, 09:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
o 10 darmozjadów mniej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 maja 2014, 20:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 691
Lokalizacja: podlaskie
Dzisiaj w luźnej i co prawda zwięzłej rozmowie ze znajomymi z byłej strefy buforowej dowiedziałem się, że na ich terenach jest informacja o tym, że do 2017 rolnicy hodujący świnie mają czas, aby przekwalifikować się na inną produkcję.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale znając życie coś musi być na rzeczy.
Czy ktoś ma jakieś sprawdzone informacje w tej sprawie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 maja 2014, 20:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
Tylko i wyłączonie plotka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 87  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB