Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - Przyrosty ilość dni tuczu
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest sobota 27 kwie 2024, 12:21

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 10:12 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
I to zwykły pbz 58-59 mięsności :D :D :D :D Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.
nemezis pisze:
Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 12:43 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
U mnie tempo tak jak podaje Lukas, czasem słabsze.
Takze F1 tylko pogratulować! Masz genetyke z takim potencjałem i sprzedajesz jako tuczniki :shock: Toz to każdy zapłaci conajmniej 1000 za taką loszkę, bo danbredy i inne nie mają szans. Zrobic tylko marketing, zorganizować kilka ferm do multiplikacji i liczyc kasiorkę.
A n apisz jeszcze ile odsadzasz średnio od lochy oraz jakie wykorzystanie paszy w tuczu? Jak da rady odsadzić 13 prosiaków to ja juz dzisiaj zamawiam 100szt loszek na poczatek :D


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 14:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
No niestety mięsność 56% tylko żywieniowiec kazał mi soi dorzucić ale nie skorzystałem w tym roku podobno zboża mało białka mają co do plenności to za ostatni rok 29 odsadzonych tyle że nie liczę tych które niee były prośne jak to robi Lukas zużycie paszy 2,6 wyszło niedorostów nie zostawiam moim zdaniem nie warto się w to bawić idą jako pozaklasowe jak kiedyś zostawiłem i policzyłem ile paszy zjadły to włos mi Dęba stanęły


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 14:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
nemezis pisze:
Jeśli tanim kosztem i w E to dobrze ,można to poprawić ale czy się opłaci to indywidualna sprawa każdego z osobna.
Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????

Ja odliczam 3 % bo jak na żywą bym sprzedał też tyle odliczają to wychodzi 79-80% są tacy co zamykają karmniki wieczorem ale poco się samemu oszukiwać


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 16:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1428
Lokalizacja: podlasie
i od razu widac kto liczy i wazy a kto bajki pisze te 114 kg w 140 dni raczej prawdopodobne ale zastanawiam sie czy to pojedyncza grupa czy roczna norma i czy to np 7 sztuk czy raczej 150 na grupÄ™ osobiscie wyliczenia lukasa uwazam za najblizsze prawdzie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 18:38 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
F1- wprowadź do żywienia finiszer2 od wagi kiele 100 wzwyż podniesiesz mięsność.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 21:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
danielski813 pisze:
i od razu widac kto liczy i wazy a kto bajki pisze te 114 kg w 140 dni raczej prawdopodobne ale zastanawiam sie czy to pojedyncza grupa czy roczna norma i czy to np 7 sztuk czy raczej 150 na grupÄ™ osobiscie wyliczenia lukasa uwazam za najblizsze prawdzie

Hm 30 sztuk dla jednych to grupa dla innych pojedyncze sztuki ja tam Lukasa wyliczeń nie podważam szanuję go choć nie ze wszystkim co pisze się zgadzam ma wiedzę i doświadczenie ale kto z nas błędów nie popełnia przy tych cenach to trudno dziś się cieszyć z wyników


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 22:15 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
nemezis pisze:
F1- wprowadź do żywienia finiszer2 od wagi kiele 100 wzwyż podniesiesz mięsność.

Mięsnośc to sie kształtuje jak tucznik jest jeszcze prosiakiem, od 100kg w zwyz to już mięsności nie poprawi choc i pogorszyć ja tez juz trudno w tej wadze.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 29 kwie 2015, 22:19 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
F1 a te niedorosty tez uwzględniasz jak liczysz średnią czy nie liczysz podobnie jak te nie prośne lochy?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 30 kwie 2015, 09:23 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
baraki pisze:
nemezis pisze:
F1- wprowadź do żywienia finiszer2 od wagi kiele 100 wzwyż podniesiesz mięsność.

Mięsnośc to sie kształtuje jak tucznik jest jeszcze prosiakiem, od 100kg w zwyz to już mięsności nie poprawi choc i pogorszyć ja tez juz trudno w tej wadze.
Inaczej -pobaw się parametrami paszy w końcowym okresie tuczu w celu niepotrzebnego odtłuszczania się ogonów w najbardziej podatnym na to okresie ich życia. Teraz pasuje??????????????


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 30 kwie 2015, 09:33 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Mięsność kształtuje się już dzień po :lol: :lol: ta zależna od genetyki , a ta która zależy od żywienia trzeba sterować paszą o ile ma za to kto zapłacić i o ile się da na tym zarobić .


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 30 kwie 2015, 10:05 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Masz rację, z tym że na dziś genetyka w każdym kateterze bezproblemowo pozwala na uzyskanie klasy E.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 30 kwie 2015, 13:02 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Zapomniałem napisać że żywieniem to co genetycy ulepszyli to można popsuć :roll:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 30 kwie 2015, 19:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
nemezis pisze:
I to zwykły pbz 58-59 mięsności :D :D :D :D Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.
nemezis pisze:
Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????

No właśnie tylko poco 61%?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje 8)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 30 kwie 2015, 22:26 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 01 maja 2015, 08:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Ostatnio to średnia bardziej zależy od tego co mierzy niż od tuczników niejeden z nas na pewno się o tym przekonał :wink: oddane do dwuch zakładów a w każdym inna mięsność w R to trudno sztuki dziś już spotkać nawet w dużej wadze


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 01 maja 2015, 09:22 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
baraki pisze:
Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.
Możesz mi matematycznie uzasadnić ,jakim wzorem wyliczyłeś te 30-40 gr .U mnie różnica pomiędzy klasą E a U wynosi 20gr na wbc co w przeliczeniu na żywą [razy 78%] daje kiele 15 gr. na żw. plus jakaś pojedyncza sztuka w R -no max 20gr, co zresztą i tak uważam za niepotrzebną stratę ,łatwą do odzyskania jeszcze do potęgi.


Ostatnio zmieniony niedziela 03 maja 2015, 18:49 przez nemezis, Å‚Ä…cznie zmieniany 2 razy

Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 01 maja 2015, 15:05 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
F1 pisze:
nemezis pisze:
I to zwykły pbz 58-59 mięsności :D :D :D :D Normalnie dun wymięka.
Pbz razy p76 podnosi mięsność do 61 ale tucz się wydłuża o lekko 14-20 dni
tyle z mojego podwórka.
Zywieniowca pogoń za te kilogramy w 10 tyg możesz śmiało mu gumów po garbie nakłaść a jak to jeszcze na paszy za 3 tys podpal ...h...ja.
nemezis pisze:
Ja ponowie pytanie, jak u was wygląda wybojowość [%?????] ogony bez żadnej głodówki i waga brutto w gospodarstwie?????

No właśnie tylko poco 61%?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje 8)
W moim przypadku strata ok.25 zeta na każdej sztuce.Zysk dla firmy paszowej i dla ZM w postaci większej ilości schabu i szynki.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 03 maja 2015, 19:04 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
nemezis pisze:
baraki pisze:
Teoretycznie wystarczy minimum 55 że by mieć dobra cene na wbc ale żeby wszystkie sztuki były powyżej 55 to średnia musi być ponad 59 i wtedy masz na fakturze cenę za E Przy średniej 56 trzeba od ceny za E odjąć minimum 30-40gr bo 40% będzie w U i R więc w zasadzie pozostaje tylko sprzedaż na wage żywą ewentualnie hak ale to juz mocno zawęża ilośc potencjalnych kupców.
Możesz mi matematycznie uzasadnić ,jakim wzorem wyliczyłeś te 30-40 gr .U mnie różnica pomiędzy klasą E a U wynosi 20gr na wbc co w przeliczeniu na żywą [razy 78%] daje kiele 15 gr. na żw. plus jakaś pojedyncza sztuka w R -no max 20gr, co zresztą i tak uważam za niepotrzebną stratę ,łatwą do odzyskania jeszcze do potęgi.
K..rwa pierdol...em się -strata tych 15 gr na okoł 30% sprzedanych po podzieleniu na wszystkie daje średnio 5gr/kg/szt Z drugiej strony skrócony tucz min 15 dni. 15 dni razy skromnie ok.2,5kg paszy dziennie daje ok 38 kg paszy razy 1000 =38 zeta
38zł minus średnia strata na mięsności 5zł na szt daje lekko 30 zł oszczędności na sztuce. F1 masz racje.
F1 pisze:
?Mięsność jest słabo premiowana moim zdaniem lepiej niech tucznik szybciej przyrasta te dodatkowe dni tuczu mięsność nie zrekompensuje 8)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 03 maja 2015, 20:53 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Na skróceniu okresu tuczu zaoszczędzimy paszę która jest zużywana na potrzeby bytowe , a te 2,5 które liczysz to chyba całkowite pobranie paszy które oprócz zużycia na potrzeby bytowe również idzie na przyrost


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 01 cze 2015, 19:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 lis 2014, 14:46
Posty: 47
wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 01 cze 2015, 23:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 00:15
Posty: 655
seba098 pisze:
wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke

to pierwszy kwietnia czy czerwca ?
to po co ludziom kontrakty ?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 07 cze 2015, 11:19 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
seba098 pisze:
wstawione 13 marca waga 29.37 dzis sprzedane 121.51 srednia waga 80 dni tuczu pasza na poziomie 241 kg paszy gotowej na sztuke


bardzo ladny wynik
raz mialem takie swiniaki ktore rosly jak na drozdzach
ja wstawilem 20 lutego 32,50kg sprzedane 20maja 121,31/szt paszy nie liczylem jeszcze


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 07 cze 2015, 19:21 
Offline

Rejestracja: środa 04 gru 2013, 11:40
Posty: 361
dlaczego sprzedajecie takie po 120kg??? ja ciagne do 130-135 i wtedy dopiero cos zostaje warchlak to glowny koszt. na 2 tyg przed sprzedaza daje polowe soij i premisu


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2015, 16:50 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Chinczyk pisze:
dlaczego sprzedajecie takie po 120kg??? ja ciagne do 130-135 i wtedy dopiero cos zostaje warchlak to glowny koszt. na 2 tyg przed sprzedaza daje polowe soij i premisu
incz

chinczyk wszystko zalezy jakiego masz odbiorce


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 88 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB