Trzoda-Chlewna - Forum • Wyświetl temat - Ubój usługowy
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest sobota 27 kwie 2024, 20:49

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ubój usługowy
Post: niedziela 03 lut 2008, 23:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Czy orientujecie się jakie są koszty uboju usługowego w rzeźni? Myślę, że przy dzisiejszych cenach żywca, sprzedaż mięsa bezpośrednio do klienta pozwoli podreperować budżet. A zlecając to ubojni klient ma pewność ze mięso jest zdrowe. Może wtedy dałoby się wejść z ofertą do mniejszych sklepów. Co myślicie o takim pomyśle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 04 lut 2008, 00:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2007, 01:14
Posty: 463
Lokalizacja: radomskie
Bardzo dobry pomysł. Szkoda, że na krótką metę. Po jakimś czasie rzeźnik skasuje uboje usługowe bo będziesz jego konkurencją. Normalnie ubój na małej rzeźni kosztuje 45-52 złote. Powiedzmy bijesz świnkę 110 kg, półtusze ważą razem 88kg, sprzedajesz po 5,5 za kg. 88*5,5=484,00-52.0 ubój to zostaje ci 432,00 podzielić na 110 to za żywą masz 3,92. Oczywiście nie liczyłem transportu, schłodzenia tusz i pewnie kilku innych kosztów. Ale sam pomysł jest bardzo dobry. Powodzenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 04 lut 2008, 10:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
dokladnie leon dobrze kombinujesz!!!!! u nas mala lokalna rzeznia za ubicie i rozbiór bierze 50 zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 04 lut 2008, 17:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Dzięki. Właśnie o takie konkrety mi chodziło. Poza tym jeśli zlecę ubój z rozbiorem to za wyręby można skasować więcej niż 5,5. Konsument będzie miał dużoooooooo taniej niż w sklepie. Mój pomysł może być wprowadzony tylko w niewielkich gospodarstwach. Mam ok 150 tuczników.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 mar 2008, 15:52 
Offline

Rejestracja: piątek 07 mar 2008, 22:54
Posty: 29
Lokalizacja: kaliskie
Leonie w naszym rejonie dużo rolnków tak kombinuje i dobrze na tym wychodzą przerabiają tucznika na kiełbaskę i sprzedawają po15zł/kg a kazankępo6zł/kg rzeżik kasuje od przerobu120złod/szt więc sobie przelicz jedyym minusem tego jest to że jak życzliwy sąsiad to kara może przewyższyć dochód


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 mar 2008, 19:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Małgorzato, jeśli będą korzystać z usług rzeźni i sprzedawać to w cywilizowanych warunkach to nikt się nie powinien doczepić. Miałem na myśli sprzedaż głównie świeżego mięsa, w sklepiku przy gospodarstwie, spełniającym wszelkie wymogi sanitarne. Żeby nie poświęcać na to całego czasu lub nie zatrudniać dodatkowego pracownika taki sklep mógłby być czynny np raz w tygodniu. Co o tym myślicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 mar 2008, 19:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 cze 2007, 17:34
Posty: 121
Lokalizacja: mazowieckie
myślę że pomysł jest bardzo dobry w dani wiele gospodarstw ma takie sklepiki przy gospodarstwie
tylko niewiem jak z wymogami u nas upadają te maleńkie zakładziki bo nie spełniają norm sanitarnych
ale handlarzyki którzy handluja mięsem na targu mają się dobrze

powodzenia i czekam na info o postępach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2008, 23:02 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Posty: 813
Lokalizacja: Lubelskie
Albo poltusze sprzedwac duzo wiekszym zakładam... nie bawic sie w sklepiki przydomowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: ubój usługowy
Post: poniedziałek 17 mar 2008, 22:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 mar 2008, 21:59
Posty: 3
Legalnie można zarejstrować działalność polegającą na rozbiorze tusz i przerobie mięsa na wędliny przy zaniżonych standartach sanitarnych. Ministerstwo wydało jakiś czas temu rozporządzenie o sprzedaży bezpośredniej które zezwala na przerób w gospodarstwie. Wydaje mi się że jest to ok. 4 tony tygodniowo , ale po precyzyjne informacje odsyłam do rozporządzenia. Powodzenia .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 mar 2008, 22:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie na razie jestem na etapie tworzenia biznes planu. jak go skończę to się podzielę wnioskami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 mar 2008, 22:36 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
leos oby sie tobie udalo to bedziemy do ciebie swinki gnali w porzadnej cenie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: ubój usługowy
Post: poniedziałek 17 mar 2008, 23:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 mar 2008, 21:59
Posty: 3
Niestety można przerabiać tylko swoje zwierzęta . Jest jeszcze inna możliwośc , możesz wynająć sklep w mieście wywozić zwierzęta do rzeżni i zlecać im rozbiór i przerób . Na początek jest to jakieś rozwiązanie , ale w dalszym etapie koszty przerobu usługowego zaczynają zjadać zyski.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: ubój usługowy
Post: poniedziałek 17 mar 2008, 23:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 mar 2008, 21:59
Posty: 3
Ja robiłem właśnie w taki sposób. Jest jeszcze jeden problem mianowicie nie sprzedane elementy. Przy przerobie usługowym panowie z masarni chcą za kilogram przerobu ok.2,5-3,5zł. do kilograma wędliny. Gdy masz własny przerób jedziesz za ułamek tej kwoty .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 mar 2008, 15:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Jestem realistą i wiem, że stworzenie od podstaw masarni jest prawie że nie do zrealizowania. Później pojawią się problemy z pracownikami. a zlecając to ZM zarabiam mniej ale mam spokojną głowę. Poza tym na opolszczyźnie jest trochę niewielkich zakładów mięsnych, więc jak nie ten to inny, a każdy chce się rozwijać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 mar 2008, 15:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Witam !

Zainteresował mnie ten temat, jestem współwłaścicielem średniego zakładu mięsnego.
Czy warto inwestować tylko 90 tyś zł w ten biznes. Spróbuje Ci pomóc odpowiedzieć na to pytanie.

Musimy od czegoś zacząć a więc chcesz aby pracowała u Ciebie rodzina zakładamy że 4 osoby.
Każdy z was chce zarobić pieniądze myślę że 2 tyś na rękę jak zarobicie to będzie sukces wielki.
W związku z tym masz już na samym początku po pierwszym miesiącu koszt w wysokości 8 tyś wypłaty i ok 3600 zus razem 11600zł
wynajem zakładu mięsnego dla 4 osób to 200 m2 powinno wystarczyć ok 2000 zł. Koszty prądu i wody to min 3000 zł, wywóz odpadów, ścieków, księgowości,banki razem ok 2000 zł .
razem koszt to 18 600 zł

aby na to zarobić musisz miesięcznie sprzedać 3720 kg wyrobu gotowego zarabiając aż 5 zł na kg sprawdźmy czy to jest możliwe?

3720 dzielimy przez 20 dni wychodzi 186 kg dziennie .
to przy 3 zaprzyjaźnionych sklepach muszą sprzedać 62 kg dziennie twojego wyrobu
przy 4 osobach to
1 zajmuje się księgowością zamówieniami HACCPem i innymi papierkowymi sprawami.
2 zajmuje się transportem dostawą towaru środkami transportu itd
3-4 produkcją

czyli w dwie osoby musicie wyprodukować 186 kg dobrego wyrobu dziennie ( jest to możliwe )

załóżmy że produkujesz wysokiej jakości wędliny 6 rodzajów

4 rodzaje wędzonki
2 rodzaje kiełbas

wędzonki proponuje najbardziej popularne jak

1 polędwica sopocka
2 szynka
3 baleron
4 boczek

kiełbasy

1 swojska
2 chłopska


mięso proponuje kupić w rozbieralni bo z półtuszami miałbyś kłopot 40% to odpad ( skóra,kości, tłuszcz) jeżeli chciałbyś sprawdzić ceny proponuje stronę http://www.rolpetrol.com.pl/?JOB=notowania&SECT=m


wyliczmy teraz w jakich cenach musiałbyś sprzedawać abyś zarobił 5 zł na kg

polędwica sopocka :

kupujesz schab b/k zagraniczny 13,60 kg nasz polski 14,50

zakładamy że kupujesz polski 14,50 cenna netto skoro chcesz robić dobre wyroby musisz go dobrze obrobić (ściąć warkocz itd.) odpada ok 10 % czyli podraża nam koszt o 1,45 więc do produkcji mamy schab po 15,95 zł nie chcesz go nastrzykiwać i masować ( błąd schab jest suchy ) więc go tylko solisz po 6 dniach dajesz do wędzenia i ubytek przy wędzeniu parzeniu to ok 15 do 20 % zakładamy najgorsze 20 % poszło w powietrze a więc 2,90 musimy dobić do ceny 15,95 więc nasza już polędwica kosztuje 18,85 zł
koszt soli i sznurka to ok 0,30 gr do kg więc nasza polędwica kosztuje po procesie produkcyjnym 19,15 zł netto doliczamy nasze pozostałe koszty czyli transport myślę że 1 zł do kg powinno być ok, i już polędwica kosztuje 20,15 plus nasz zarobek 5 zł i mamy 25,15 zł netto w takiej cenie możemy nasz wyrób sprzedać . Czy ktoś go kupi ? odpowiedź tak .

teraz kiełbasa

aby robić dobrą kiełbasę nie możesz przekroczyć 30% tłuszczu

np receptura taka

65 kg wieprz z łopatki
35 kg wieprzowiny z boczku

łopatka b/k koszt 8,00 zł
boczek z/ k 5.00 zł - 30% skóra i kości to 6,50

65x8=520
35x6,5=227,5
ubytek przy pieczeniu 20 %
razem 747,5/0,80=934.4
przyprawa + osłonka 10% wartości ceny czyli 93 zł

razem koszt 1027,4

czyli 1 kg naszej kiełbasy koszt produkcji 10,27 zł plus koszt transportu 1 zł = 11,27 plus nasze 5zł to 16,27 netto ( duża cena ale klient powinien zapłacić bo kiełbasa będzie super)

Myślę że można założoną kwotę 2tyś na osobę zarobić tym bardziej że produkcja jest mała i można to sprzedać.

Teraz jest problem z masarnią
jeżeli będziesz chciał dzierżawić to tylko dostosowaną do wymogów unii europejskiej ( sprawdź u powiatowego lekarza weterynarii z nim będziesz musiał żyć w zgodzie bo od niego będzie zależał los twojego interesu.)

Taki zakład jaki byłby Ci potrzebny to musi mieć następujące pomieszczenia:

1. szatnia przelotowa dla 2 pracowników ( 4 małe pomieszczenia 1 odzież zewnętrzna 2 prysznic 3 odzież wewnętrzna 4 kibel)
2. śluza ( myjka butów koszt 1000zł, fartuchów 1000zł, umywalka na kolano lub fotokomórka, dozowniki na papier mydło środek dezynfekujący ręce 2500zł. suszarka fartuchów 500 zł, suszarka butów 500zł)
3. Pomieszczenie produkcyjne ( stół dwu stanowiskowy do klasowania mięsa(koszt ok 3000), sterylizator na noże i stalki(koszt 1000) , umywalka na kolano lub fotokomórkę i dozowniki(2500zł) , wilk 130 ( używany z 12000 nowy cena zabójcza) , mieszałka (mieszarka na 100 kg używana ok 12000 nowa cena zabójcza, pojemniki euro 20 szt x 13zł = 260zł)
4. przyjęcie towaru z fartuchem koszt 3000zł chłodnia 12 m2 powinna wystarczyć na tą produkcje ok 20 tyś z agregatem nowym
5. wędzarnia ( wędzok koszt 3000 zł kocioł 2000 zł)
6. magazyn wyrobów gotowych chłodnia 12 m2 cena 20 tyś
7. wydawka ( waga 1500zł) metkownica ( 4 tyś )niekonieczne przy takiej produkcji zrobisz parę metek ręcznie
8. biuro (komputer,drukarka telefon fax itd inne biurowe rzeczy 4000zł )
acha musisz mieć jeszcze monitoring temperatur na chłodni i w komorze wędzarniczej oraz na hali produkcyjnej jeżeli jest tam rozbiór w tym układzie koszt to ok 5000 zł jeżeli wykorzystasz komputer w biurze ale może lekarz powiatowy pozwolić na ręczne spisywanie temperatur dużo tańszy koszt zeszyt i długopis ok 20 zł.:)
rozwóz towarów :
samochód na 500 kg wystarczy koszt 15 tyś netto używany nowy 70 tyś

Przy tak wielkich nakładach zarobek możesz mieć 2000 zł jeżeli będziesz chciał zarobić więcej i więcej będziesz produkował dojdą kłopoty z zakupem towarów (gotówka ) sprzedażą towarów większa liczba punktów więcej samochodów więcej ludzi .
Ludzie to największy koszt dobry pracownik chce zarobić ponad 2tyś nie inwestując nic i w każdej chwili powie że chce więcej bo pojedzie na zachód.
Przemyśl sprawę i sam musisz zdecydować czy warto?

Życzę powodzenia

To jest wypowiedź z biznesforum - ile kosztuje własna masarnia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 mar 2008, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 14 gru 2007, 00:15
Posty: 369
zapomniałes o jednym dodatku :


http://librapolska.pl/strona/products.php?category=28

p.s nie pamietam ceny ale jakby ktos dzwonił do tej firmy to cene nalezy podzielic przez 10 bo z 1kg masz 10kg wiecej!!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 mar 2008, 17:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Brak słów! Później się dziwimy że świn pełne skupy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 mar 2008, 19:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
ta jak z jednej zrobią dwie po dodaniu tego świństwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 92 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB