Trzoda-Chlewna - Forum • Wyświetl temat - Tempo wzrostu
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest sobota 20 kwie 2024, 05:58

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tempo wzrostu
Post: niedziela 14 lut 2010, 15:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3752
Interesuje mnie mnie jakie macie wyniki na waszych fermach

1- przyrost dzienny (od urodz do sprzedaży tucznika)
2 - przyrost w tuczu
3 - waga i wiek prosiaka wegnanego na tucz.
4 - liczba prosiąt odsadzonych/ rok ( szczególnie na PbzxWbp i odwrotnie)

U mnie za rok 2009 wygląda to nast.

1- 690gram
2 - 890
3 - 67 dni - 28 kilo
4 - 22,8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 14 lut 2010, 15:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
u mnie jesli chodzi o przyrost od urodzenia to tylko jest mierzony u loszek i wyniósł 698 g
w tuczu nie mam pojecia
prosiaki z odchowalni na tuczarnie przewoze w wadze ok 25-30 kg
prosiat odsadzonych 24,2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 16 lut 2010, 18:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
?


Ostatnio zmieniony wtorek 02 lip 2013, 00:00 przez robak, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 22 mar 2010, 17:04 
Offline

Rejestracja: piątek 19 mar 2010, 13:05
Posty: 1
ile srednio wychodzi wam na utuczenie prosiaka 20kg do wagi 115kg dzieki za odp. pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 16:15 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Muchozolali prosił mnie o wklejenie poniższych zdjęć, na jego prośbe potwierdzam tez fakturę zakupu z 14 listopada w średniej wadze 31,88.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 16:21 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
z tych zdjęć to nie wiele widać a nawet pokosiłbym sie ze to rożne tuczniki z rożnych chlewni ale na pewno się mylę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 16:29 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
ja mam takie wyniki za 2011 rok
1 690 gram
2 780 gram
3 60- 26kg
4 23 prosiak
5 zużycie paszy na kg przyrostu bez stada podstawowego 2,65 kg
6 ze stadem podstawowym 3,45 i ten wynik najbardziej mnie nerwi
lochy PBZ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 16:54 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
U mnie życiówka wychodzi śednio około 750 na własnoręcznie robionej paszy. Na gotowcach to było 650 albo i mniej, dlatego jestem bardzo zadziwiony że muchozolali ma dobre przyrosty na pełnoporcjówce (dawałem to samo), albo duńczyki sa takie super że rosna nawet na otrębach albo jakośc pasz uległa znacznej poprawie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 16:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
6) u mnie przy tuczu do 115kg ze stadem podstawym na kg przyrostu wychodzi 3,23kg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 19:38 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
baraki pisze:
Muchozolali prosił mnie o wklejenie poniższych zdjęć, na jego prośbe potwierdzam tez fakturę zakupu z 14 listopada w średniej wadze 31,88.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Te u góry sierściate jak z lasu
a te na dole to na jarmak za małe
a fotograf na dwa lata do kolni karnej .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 21:37 
Offline

Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Ten klient na drugim zdjęciu stojący przodem to on ma krzywy ryj czy mi się wydaje????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 21:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
rzeczywiście. klasyczna nosoryjówka...chyba że fotomontarz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 21:49 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
nemezis pisze:
Ten klient na drugim zdjęciu stojący przodem to on ma krzywy ryj czy mi się wydaje????
Tak k....a rośnie że jedna szczeka nienadąża za drugą .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 23 sty 2012, 23:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
30 bedziecie wyniki ubojowe widzili
a co do siersci to one juz tak mają
ja mówie ze to owce
na penarlan to były praktycznie lyse


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 08:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
zimą świnia jak każde zwierzę włosa nabiera. Siemię lniane w diecie efekt hippisa potęguje. A ryje nieważne. Najważniejsze za ile się kupiło, wsadziło, wyjęło. Dla kasy je trzymamy. W Hiszpanii producent przy fermie konika posiadał, aby wrażeń estetycznych nie zatracić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 11:17 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Muchozolali pisze:
30 bedziecie wyniki ubojowe widzili
a co do siersci to one juz tak mają
ja mówie ze to owce
na penarlan to były praktycznie lyse


słuchaj jak wróce za godzine z obejscia wrzuce moje zdjecia i porównamy moje do Twoich
niby kupiłem tydzien po Tobie bo 19 lis ale wydaje mi sie ze bardzo sie nie róznią


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 13:19 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
JAK OBIECAŁEM TAK WSTAWIAM ZDJECIA

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Ostatnio zmieniony wtorek 24 sty 2012, 19:39 przez Chief, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 13:26 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
moze powinienem dodac to zdjecie w choroby ale wrzuce tu i opisze po krotce o co chodzi a mianowicie:

śwnia która jest na zdjeciu zakupiona była 10 września (częśc partii zeszła przed świetami BN a cześc 5 stycznia) owy swiniak stanoł poprostu w miejscu
nażre sie i raz jak zajde do niego to jest całkowicie napompowany a na drugi dzien chudy ze ledwo sie w nim duch placze
pierwszy raz w zyciu spotkałem sie z czyms takim i pomału mnie nerwica łapie i chyba zabije go i zakope bo raczej zadnego pozytku z niego nie bedzie
moze ktoś z was miał podobny przypadek i wie jak pomóc?

A OTO NIESZCZĘŚNIK O KTÓRYM MOWA !

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 13:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
zabij dziadostwo !!!! co do przyczyn sprawdzales czy ma odbyt ????? tylko jesli go nie ma to juz dawno powinnien zdechnąc , skręt jelit tak samo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 13:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
i pytanie techniczne : jaki wymiar kojca i ile tam sztuk wchodzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 13:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
a ten kaban to z zimowa czy letnia opona :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 13:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
ładne świnie ,ale paszociąg by ci się przydał...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 14:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 17:56
Posty: 78
Lokalizacja: Świetokrzyskie
Też proponuje zabić tego świniaka, bo u wujka był podobny nie wiem co sądzicie, ale u niego z 8 sztuk było takich co odbyt wychodził i wolał sam w swoim zakresie zaszyć je, zdarzały się u was takie przypadki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 14:29 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Kto wpadł na taki genialny pomysł aby automaty zamontować w środku przegrody a nie przy korytarzu paszowym ? To wspaniały trening przed mistrzostwami lekkoatletycznymi . Tylko dla hodowcy katorga .
Moje chlewnie mają identyczny układ , tylko automaty są przy korytarzu , czterdzieści cm przegrody i automat .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 14:49 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Mietko pomysł jest bardzo dobry tylko paszociągów brak
po co ma świnia iść do żarcia całą długość kojca ?
i kiedy ona dojdzie jak będzie duża obsada ?
musi iść wierzchem i po drodze denerwować towarzyszy z boksu ,a jak będzie z niższego szczebla hierarchi to jej się może żarcia odechcieć .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 14:59 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
wymiary 7x4 sztuk to w okresie letnim 32 zima 40

jezeli chodzi o paszociag to tylko kwestia czsu a narazie nie przeszkadza mi zadawanie paszy

a co do opony to ciezko teraz okreslic bo bieznik zjadły heheh :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 15:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
świntuszek ( owieczka) wygląda że kichy ma scharatane nie leczoną adenomatozą. Dłuuuugo będzie żyć. Wyleczyć raczej problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 15:45 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Toż oczywiście że to klasyczny przypadek adenomatozy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
w 2008r takie ternowałem chyba 3
i 2 po powenym czsie zaczely rosnoc normalnie
a jeden padł tam jest problem z watrobą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 17:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
żelazo mu pomoże, doczaszkowo oczywiscie, szkoda sie meczyc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 24 sty 2012, 23:31 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sty 2009, 23:58
Posty: 507
U mnie też się takie pojawiały kiedyś. Mówiłem na nie garbusy:)
Raz na jakiś czas się wysra i zgubi brzuch, ale po tyg znowu mu się taki zrobi.
Wady garbusów:
1. Je jak za dwóch
2. Nic nie rośnie
3. Za każdym razem jak zgubi brzuch daje nadzieje że wyzdrowieje
4. Długo żyje

Zalety:
Brak

Pozbądź się go jak najszybciej.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 25 sty 2012, 01:43 
Offline

Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1614
Lokalizacja: wlkp
Daj mu popiołu takiego z pieca. Tylko zimnego co by chlewnia z dymem nie poszła. Takie grubsze nie przepały. Może pomoże, może nie. Najlepiej to go zutylizuj jak inni radzą, bo to nie wiadomo do końca co za zaraze rozsiewa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 25 sty 2012, 09:41 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Chief pisze:
JAK OBIECAŁEM TAK WSTAWIAM ZDJECIA

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przypatrzcie się wszyscy na tą chlewnie , to jest moim zdaniem przyszłość . Jeden cały budynek a nie 5 czy 6 komór . Dojdzie do tego że przy chowie świń trzeba będzie robić przerwy między cyklami w CAŁYM budynku , tak jak to jest w kurnikach i wtedy Baraki musiał byś wszystko znów przerabiać .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 31 sty 2012, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
| Klasa|Ilośc| Waga | % |%SEUROP|
| | | |ogółu | |
----------------------------------------
| S | 59 | 4.895,6 |28,35 | 28,35 |
----------------------------------------
| E | 131 |11.577,3 |67,04 | 67,04 |
----------------------------------------
| U | 7 | 686,2 | 3,97 | 3,97 |
----------------------------------------
| R | 1 | 109,0 | 0,63 | 0,63 |
----------------------------------------
| O | 0 | 0,0 | 0,00 | 0,00 |
----------------------------------------
| P | 0 | 0,0 | 0,00 | 0,00 |
----------------------------------------
|SEUROP| 198 |17268,100 |99,99 | 100,0 |
----------------------------------------
| Poz. | 0 | 0,0 | 0,00 |
--------------------------------
|Razem | 198 |17268,100 |100,0 |

|Limit wagowy|Ilośc| Waga | % |%SEUROP|
| | | |ogółu | |
---------------------------------------------
|60-64,9 kg | 1 | 63,0 | 0,36 | 0,36 |
---------------------------------------------
|65-78,9 kg | 31 | 2.327,3 |13,48 | 13,48 |
---------------------------------------------
|79 - 85,9 kg| 58 | 4.774,5 |27,65 | 27,65 |
---------------------------------------------
|86 - 97,9 kg| 88 | 8.042,2 |46,57 | 46,57 |
---------------------------------------------
|98 - 109,9 k| 18 | 1.833,2 |10,62 | 10,62 |
---------------------------------------------
|110 - 120 kg| 2 | 227,9 | 1,32 | 1,32 |
---------------------------------------------
| SEUROP | 198 |17268,100|100,00|100,0 |
---------------------------------------------
| Poz. | 0 | 0 | 0,00 |
-------------------------------------
| Razem | 198 |17268,100|100,0 |

|Podsumowanie | Śr. Dopłata |
| | 1 Kg. mtc |
-------------------------------------------------------
|Ilość(szt): 198 | |
|Waga(mtc-stand.) : 17268,1| |
|Śr. waga (mtc) : 87,2 | |
|Śr. waga (mtc) SEUROP : 87,213 | |
|waga żywa : 0,0 | |
|Wydajność poubojowa (%): 0,0 | |
|Średnia mięsność (%): 58,737 | |
|Konfiskaty (kg): 0,00 | |
|Cena podstawowa SEU*: 6,14 | |
|Cena podstawowa SEUROP*: 6,14 | |
|Cena podstawowa ogółem**: 6,14 | |
|Dop. kontrakt SEUROP: 5301,36| 0,307 |
|Dop. za mięsność SEUROP: 4641,73| 0,269 |
|Dop. za wagę SEUROP: 477,45 | 0,028 |
|Dop. za transport : 0,00 | 0,000 |
|Wartość dopłat : 10420,54 | 0,603 |
|Śr. cena SEUROP : 6,74 | |
|Cena ostateczna: 6,74 | |
|Wartość netto ogółem: 116446,71| |
-------------------------------------------------------
--------------------------------
waga żywa 111,3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 31 sty 2012, 21:29 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Widziałem rozliczenie i potwierdzam autentyczność.
U mnie rozliczenie naima*neckar wychodzi podobnie (delikatnie lepiej) przy znacznie wyższej wadze ubojowej.
Ale co do przyrostów to ten duńczyk wypada tragicznie! Z grubsza zakładając że Muchozolali kupił prosięta 13 tyg to sprzedał w wadze 110 kg w 168 dniu życia co daje średni przyrost dzienny na poziomie 0,65kg ( i do tego Muchozolali wybrał około 60% najcieższych sztuk, znaczy reszcie jeszcze sporo brakuje!
Jak dla mnie porażka, spodziewałem się czegoś lepszego po duńskim prosiaku, choc pewnie pasza również mała w tej porażce znaczący udział!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 09:07 
Offline

Rejestracja: piątek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Zapewne na gotowcu leciał to nie ma sie co dziwic


Ostatnio zmieniony środa 01 lut 2012, 19:29 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 10:19 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
muchozol lepiej napisz czy zarobiłeś bo za wyniki to zaraz cie zlinczują


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 13:12 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
a ja mam takie pytanie do Muchozolali:
jezeli to nie tajemnica to mogłbys podac nr kolczyka tych swin. nawet na PW jak nie chcesz podawac na forum.
średnia miesnosc u mnie wynosi 60% tez duńczyk
i cos słabo masz wybojowosc, bo u mnie ostatnio tuczniki poszły prosto z pasnika i tez osiagnołem 78,4 takze cos mogli cie oszukac na zakładzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 22:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33
Posty: 2491
wybojowość normalna jeśli ważone w gospodarstwie a ubój następnego dnia i jeszcze na dodatek pewnie w porządnym czystym zakładzie typu sokołów, łuków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 10:07 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sty 2009, 23:58
Posty: 507
77 dni tuczu, średni przyrost 1,038kg/dzień przy 60% stada to jest dobry wynik co wy chcecie? Chyba że u was 1,5 kg dziennie tyją:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 10:48 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Przyszedłem przed chwilą od robienia paszy , bo nóżki zmarzły . Zastanawiam się czy świnie teraz w ogóle przyrastają . Prawie każdy zadaje paszę prosto z zewnątrz w temperaturze mocno minusowej .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 11:04 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
magier pisze:
77 dni tuczu, średni przyrost 1,038kg/dzień przy 60% stada to jest dobry wynik co wy chcecie? Chyba że u was 1,5 kg dziennie tyją:)

Tak magier, to jest dobry wynik ale nic nadzwyczajnego co stawiało by duńczyka nad polskim prosiakiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 15:40 
Offline

Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1614
Lokalizacja: wlkp
Baraki, a co Muchozala obchodzi ile te świnie miały wieku i jaki miał wpływ na przyrosty w dani? U niego urosły dobrze tak jak magier wyliczył. A Ty taki patriota a material genetyczny nie z polskiej zarodówki bierzesz? Bo chyba pen ar lana za rodzimą firme nie uznajesz. Mi czasami wolniej rośnie i tragedii nie ma. Tylko ja często dużo różnych odpadów skarmiam które ciężko zbilansować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 16:17 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
przyrosty ponad 1 kg.są możliwe ale dotyczą kilkudziesięciu %
a średnio licząc kolejne odstawy + izba przyjęć to z 0.8 kg.może być problem .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 16:21 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Pablo starałem się tutaj bronić polskiego prosiaka bo z opowieści co niektórych szczęsliwych nabywców można było wyciągnac wnioski jakoby rósł conajmiej 2x szybciej od polskiego a rzeczywistosc jest całkiem inna.
A loszki biorę z polskiej chlewni od polskiego rolnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 16:30 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
a ze ten rolnik ma PCI to już inna rzecz idąc tym tokiem myślenia to prosiąt z zachodu wcale nie ma bo przeca to polskie firmy je sprzedają czyż nie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 16:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
mialem polskiego hybrda miesnosc srednia 56.8 zuzycie paszy 3kg. dunski miesnosc podobna zuzycie paszy okolo 28.5kg niemiec tak samo jak polski. pierwsze sprzedarze nastepuja po 2-2.5 miesiacach. czyli jendopraktycznie i to samo wychodzi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 16:52 
Offline

Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1614
Lokalizacja: wlkp
To się z Tobą zgodze że polskie osiągają porównywalne wyniki ale w tuczu zamkniętym naogół. A na sprzedaż to sa często oszczędności na szczepieniach, niedopatrzenie i opinia w świat idzie. Mało na razie też jest dużych gospodarstw które mogą zaproponować w miarę jednolity towar w większych ilościach. A wiekszość hodowców chce produkować w systemie pusto pełno z wiadomych powodów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 18:27 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
arek pisze:
a ze ten rolnik ma PCI to już inna rzecz idąc tym tokiem myślenia to prosiąt z zachodu wcale nie ma bo przeca to polskie firmy je sprzedają czyż nie

Nie wrzucaj wszystkiego do jednego toku myślenia, import prosiąt a import genetyki to 2 różne sprawy i dobrze o tym wiesz bo sam pewnie sprowadzałeś (lub twoi koledzy z polsusa) knury żeby tą polskagenetykę poprawić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 23:13 
Offline

Rejestracja: sobota 10 sty 2009, 23:58
Posty: 507
A miało być o tempie wzrostu:)
Jak już wcześniej pisałem ja mam na polskich 1,05kg (pośpiechy) przez 930gr drugie i na 870g kończąc - od 20kg. A to że mam polskie procentuje tym, że o ile płaciłem za nie więcej o jakieś 20 zł rok temu (w porównaniu do Duna) to teraz 80zł mniej. Także ja też jestem za wspieraniem polskiej produkcji ale jak zwykle niestety teraz wszyscy będą chcieli polskiego prosiaka do puki duńczyko-holender będzie drogi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB