Indeks witryny Indeks witryny



a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest poniedziałek 13 lip 2020, 23:14

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna
Autor Wiadomo┼Ť─ç
Post: sobota 05 wrz 2009, 00:36 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
Witam

Zajmuje si─Ö chodowl─ů tucznika ,warchlaki sprowadzam z Danii za po┼Ťrednictwem firm kt├│re si─Ö tym zajmuj─ů. Niestety mam pewien problem/pytanie ,mianowicie na jakiej podstawie ustalany jest tam Status Zdrowotny ┼Ťwi┼ä oraz mo┼╝liwie dok┼éadnie jego obja┼Ťnienie ??

Z g├│ry dzi─Ökuje za pomoc
Kamil


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 10:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
status zdrwotny okreslany jest badaniami krwi (test elisa) pobieraja krew pozniej wysylaja do instytutu i dostajesz pisemny wynik


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 05 wrz 2009, 11:01 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
To wiem .... tylko chodzi mi o kryteria nadawania tego statusu zdrowotnego ,poniewa┼╝ za ka┼╝dym razem dostawca dostarcza mi status ,na kt├│rym widnieje "wysoki status zdrowotny" ,a np. teraz przysz┼éy ┼Ťwinie na antybiotykach ,kt├│re przesta┼éy dzia┼éa─ç i teraz leczenie jest na mojej g┼éowie ,tak┼╝e raczej ich status zdrowotny najwi─Ökszy nie by┼é.

Kamil


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 11:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
kazdy moze p[owiedziec ze ma wysoki status zdrowotny - nie slyszalem o tym zeby byly jakies kryteria okreslajace wysoki status zdrowotny


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 14:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2007, 20:44
Posty: 487
Lokalizacja: Wikp.
Z Danii powinny przyjecha─ç prosi─Öta z badaniami i powinien status zdrowotny by─ç okre┼Ťlony . Z stada wolnego od chor├│b powinno by─ç napisane SPF a dgy wystepuje jaka┼Ť choroba SPF + np Mhp lub APP lub PRRS. W Danii nie wykazuje si─Ö adenomatozy - bo to rzecz powszednia, tak wi─Öc mozesz mie─ç prosi─Öta za stada SPF ale z adenomatoz─ů


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 18:29 
Offline

Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Posty: 368
Lokalizacja: Podkarpacie
Jakub ma oczywi┼Ťcie racj─Ö ,w papierach nie znajdziesz te┼╝ wzmianki o streptokokozie czy Glaserze ,nie wiem te┼╝ jak traktuj─ů spraw─Ö cirkoirozy w aspekcie chocia┼╝by PMWS !
Generalnie z du┼äskimi SPF jest duzo mniej problem├│w zdrowotnych za to s─ů du┼╝o dro┼╝sze niz inne ,jednak┼╝e to nie daje gwarancji ┼╝e poprowadzisz tucz bez antybiotyk├│w albo nie zaliczysz wpadki od czasu do czasu !
Jesli duzo tuczysz to pr├│buj dogadac si─Ö z firm─ů aby wozili ci z tych samych ferm kt├│re masz juz sprawdzone ,wtedy unikniesz przykrych niespodzianek !


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 18:40 
Offline

Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Posty: 368
Lokalizacja: Podkarpacie
Tak przy okazji pomy┼Ťla┼éem ┼╝e mo┼╝e dobrym pomys┼éem by┼éoby podawa─ç na forum np. nr gospodarstw z kt├│rych pochodz─ů warchlaki du┼äskie czy holenderskie je┼Ťli s─ů z nimi powa┼╝ne k┼éopoty zdrowotne, ci kt├│rzy si─Ö przejechali mogliby ostrzec innych , wtedy firmy importuj─ůce mia┼éyby ┼Ťwiadomo┼Ť─ç tego co kupuj─ů i omija┼éyby takie gospodarstwa szerokim ┼éukiem ! Uwa┼╝am ┼╝e byloby to z korzy┼Ťci─ů dla wszystkich !


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 19:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
raczej lepiej nie podawac numerow gospodarstw z ktorymi nie wyszlo tylko z tych z ktorymi wyszlo - zeby nie bylo ze pomowienia


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 wrz 2009, 19:59 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4606
Lokalizacja: mazowieckie
Robek jak─ů mo┼╝na mie─ç pewno┼Ť─ç ┼╝e problemy s─ů przyczyn─ů z┼éego statusu zdrowotnego w gospodarstwie pochodzenia? Kiedy np prosiaki pochodz─ů z gie┼édy albo w transporcie jest kilka numer├│w to nawet najzdrowszy warchlak mo┼╝e mie─ç p├│┼║niej problemy jeszcze wi─Öksze ni┼╝ ten kt├│ry go zarazi┼é!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é: Dzi─Ökuje
Post: niedziela 06 wrz 2009, 00:03 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
Dzi─Ökuje Panowie za wyczerpuj─ůce informacje ,moje maj─ů mykoplazmoze i staram si─Ö wywalczy─ç chocia┼╝by cz─Ö┼Ťciowe pokrycie koszt├│w leczenia.

Temat jak dla mnie zakończony
Pozdrawiam
Kamil


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 06 wrz 2009, 15:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2007, 21:23
Posty: 474
Lokalizacja: niemcy
Kamil_g!!!! Nie masz co dziekowac bo nie dostales odpowiedzi.Swinie SPF to sa prosieta otrzymywane droga cesarskiego ciecia od macior.One sa odchowywane w specjalistycznach gosp. sa b.drogie i takich nie otrzymasz.Jezeli na swiadectwie pisze ze swinie sa np.szczepione p.Myco.PRRS,APP to znaczy ze pochodza one z gospodarstw zakazonych tymi drobnoustrojami.Jezeli w danym gosp.nie ma okreslonych zarazkow to jest napisane ze gosg.jest WOLNE!!! od tych bakteri czy wirusow/np.PRRS free/.Najwazniejsze nie mieszac swin dunskich z polskimi bo bedzie katastrofa.Jezeli juz kupowac takie swinie to nie wchodzac w szczegoly:
-swinie pochodza od jednego hodowcy
-sa szczepione minimum p.mycoplazmie i circo
-jest optymalnie jak jest jeszcze szczep.p.PRRS


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 06 wrz 2009, 20:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Posty: 629
Lokalizacja: wlkp
wpisz nr kolczyka i dowiesz si─Ö adres gospodarstwa z kt├│rego pochodz─ů oraz informacje odnosnie zdrowotno┼Ťci
http://www.spfsus.dk/sus/en-GB/Health+S ... ch+CHR.htm


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 06 wrz 2009, 22:32 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
Gdyby jeszcze kto┼Ť pom├│g┼é mi rozszyfrowa─ç :

Health Status: Blå SPF+Myc+Ap2+Ap6+Ap12+Nys+DK+Vac
Conditional Health Status: No

Myc domy┼Ťlam si─Ö ┼╝e mykoplazmoza ,ale reszta jest tajemnic─ů


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 07 wrz 2009, 16:50 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 17 cze 2009, 12:13
Posty: 54
mykoplazma + pleuropneumonia(Ap-r├│┼╝ne serotypy)+reszta niestety nie wiem moze jakie┼Ť leczenie albo szczepienia


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 07 wrz 2009, 19:33 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
przesyłam link do ciekawej strony od forumowicza Roberta

http://www.polnex.com.pl/oferta.php?lan ... 9&parent=3


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 07 wrz 2009, 19:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Posty: 629
Lokalizacja: wlkp
oprócz mykoplazmy i app na fermie jest też prrs szczep zarówno europejski jak i amerykański oraz nosoryjówka.
Napisz z jakiej firmy brałes prosie, kiedy, i jak cenowo Cie to wyszło


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 07 wrz 2009, 21:28 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
Taki obiekt to nadaje sie do depopulacji
a nie dalszego handlu.

poz


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 07 wrz 2009, 21:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
ze pozwalaja takie cos przywiesc do naszego kraju - tylko braknie zeby aujeszke mialy


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é: Witajcie
Post: wtorek 08 wrz 2009, 07:15 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
Teraz podaję Amoxy + jedna sztuka pojechała do Puław na badania ,bo już mi pomysłów brakło na leczenie :/

Pozdrawiam
Kamil


Ostatnio zmieniony ┼Ťroda 09 wrz 2009, 07:14 przez Kamil_g, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 08 wrz 2009, 08:53 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
to jak przez animex to i na pewno Jarosław Tarka z Osowej Sieni.

To niech to zabierze z powrotem.

poz


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é: Tarka
Post: wtorek 08 wrz 2009, 09:07 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
Nie nie :) to nie Pan Tarka ,jemu za współprace podziękowałem już bardzo dawno temu ,po pierwszym nastawieniu :)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 12 sty 2010, 23:20 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 25 gru 2009, 19:38
Posty: 6
Witam! sprowadzi┼éem nie dawno prosiaki z Danii o statusie zdrowotnym: Blå SPF+Myc+Ap2, hcia┼é bym si─Ö dowiedzie─ç, czy s─ů dobre parametry zdrowotne czy te┼╝, jak opisuj─ů koledzy w portalu, jakie┼Ť ┼Ťmieci, za pomoc z g├│ry dzi─Ökuj─Ö, pozdrawiam wszystkich Trzodziarzy!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 12 sty 2010, 23:33 
Offline

Rejestracja: sobota 05 wrz 2009, 00:32
Posty: 8
Hej

· Myc :Mycoplasma hyopneumonia (Enzootic pneumonia) – enzootyczne zapalenie p┼éuc,
· Ap : Actinobacillus pleuroneumoniae (Pleuropneumonia) – serotypy1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 oraz 12,

SPF ( Specific Patogen Free ) – wolne od specyficznych patogen├│w, to zamkni─Öty system produkcji z zachowaniem zasad dotycz─ůcych zdrowia dla stad ┼Ťwi┼ä obj─Ötych ustalonymi regu┼éami kontroli infekcji, (zaka┼╝e┼ä i zara┼╝e┼ä), stanu zdrowia (zdrowotno┼Ťci), a tak┼╝e sposobu transportowania zwierz─ůt ( mi─Ödzy stadami, skierowanymi do ubojni itp.

Zapalenie p┼éuc maj─ů praktycznie wszystkie (bol─ůczka bez┼Ťci├│┼ékowych chlewni) ,pleuropneumonia r├│wnie┼╝ jest popularn─ů chorob─ů

Ja mia┼éem : SPF+Myc+Ap2+Ap6+Ap12+Nys+DK+Vac i to faktycznie by┼éa lipa ,ale jako┼Ť wysz┼éo ,co prawda leczenie ~20z┼é/szt :/ + leki do paszy


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 12 sty 2010, 23:52 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 25 gru 2009, 19:38
Posty: 6
Kamil_g Jak dobrze rozumiem to nie s─ů te parametry takie ostatnie? bo jeszcze zapomnia┼éem dopisa─ç:Conditional Health Status: APP -co to oznacza?, jak by┼Ť co┼Ť podpowiedzia┼é,jakimi symbolami oznacza si─Ö hybrydowe warchlaki?, i o jakich parametrach najlepiej sprowadzi─ç warchlaka do tuczarni, np. g┼é─Öboka ┼Ťciu┼éka, za pomoc z g├│ry dzi─Ökuj─Ö, pozdrawiam!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 10 gru 2010, 10:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 lis 2010, 14:18
Posty: 10
witam, jestem nowy, moglby ktos objasnic np. taki łancuch:

SPF+Myc+Ap6+Ap12+(PRRS DK type+Vac)

chodzi mi o to w nawiasie.. czy to sa choroby tych prosiakow, czy szczepionki ktore posiadaja?

i drugie pytanie o Conditional Health Status.. czasem jest NO, a czasem APP, co one oznaczaja?

dziekuje z gory za pomoc


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 11 gru 2010, 11:07 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2007, 19:31
Posty: 2117
DK= PRRS

VAC- amerykanski wirus

Nys- ryjowka


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 11 gru 2010, 11:10 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2007, 19:31
Posty: 2117
Kielc pisze:
witam, jestem nowy, moglby ktos objasnic np. taki łancuch:

SPF+Myc+Ap6+Ap12+(PRRS DK type+Vac)

chodzi mi o to w nawiasie.. czy to sa choroby tych prosiakow, czy szczepionki ktore posiadaja?

i drugie pytanie o Conditional Health Status.. czasem jest NO, a czasem APP, co one oznaczaja?

dziekuje z gory za pomoc


czyli:
Prosiaki maja: Mycoplazme+ Pleuroleumonie ty 6 i 12+ PRRS+ amerykanski wirus.
Nie sa szczepione na powyzsze!

jesli chodzi o drugie pytanie to mysle, ze
NO- moze tutaj oznaczac status nieznany
no a APP oznacza pleuro, jak juz wspomnialam


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 14 gru 2010, 10:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 lis 2010, 14:18
Posty: 10
monikaa pisze:
DK= PRRS

VAC- amerykanski wirus

Nys- ryjowka


dziekuje, a mozesz rozwinac DK=PRRS=? , co to za choroba
i druga sprawa co to jest to pleuro (APP) ?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 14 gru 2010, 10:28 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2007, 19:31
Posty: 2117
symbol DK oznacza PRRS


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 14 gru 2010, 13:03 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4606
Lokalizacja: mazowieckie
Wytlumacze ci to z polskiegop na nasze:
PRRS = (porcine reproductive respiratory syndrom) zesp├│┼é rozrodczo oddechowy, powoduje problemy w rozrodzie (poronienia) oraz wywo┼éuje zapalenie p┼éuc, obni┼╝a tak┼╝e odporno┼Ťc na inne choroby
APP= bakteryjne zapalenie p┼éuc objawiajace sie atakami duszno┼Ťci i krwotokiem z nosa na kr├│tko przed ┼Ťmierci─ů

Myc+Ap6+Ap12+(PRRS DK type+Vac) a taka kombinacja (zw┼éaszcza przy braku szczepie┼ä czy intensywnego traktowania antybiotykami )oznacza tylko jedno: du┼╝o upadk├│w i totalna wtop─Ö finansow─ů[/list][/list]


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 17 sty 2011, 12:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 lis 2010, 14:18
Posty: 10
dziekuje, a status zdrowia: Ukendt
co to znaczy?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 17 sty 2011, 17:37 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 17 sty 2011, 17:28
Posty: 131
Lokalizacja: ┼Ťrodek
nieznany


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 05 lut 2011, 20:35 
Offline

Rejestracja: sobota 05 lut 2011, 20:28
Posty: 1
Witam ! Jestem tutaj nowy i mam takie pytanie z g├│ry dzi─Ökuj─Ö za pomoc ! Co oznacza ni┼╝ej zamieszczony status zdrowotny du┼äskich warchlak├│w: Blå SPF+Ap2+Vac. i czy po s┼éowie Spf jak jest wi─Öcej skr├│t├│w to lepiej czy gorzej?? czy w moim przypadku ten status oznacza odporno┼Ť─ç warchlak├│ na te skr├│ty czy mo┼╝e s─ů nimi zagro┼╝one???


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 22 sty 2012, 16:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 cze 2010, 22:34
Posty: 12
Lokalizacja: lubelskie
Rafal 3640 pisze:
Witam ! Jestem tutaj nowy i mam takie pytanie z g├│ry dzi─Ökuj─Ö za pomoc ! Co oznacza ni┼╝ej zamieszczony status zdrowotny du┼äskich warchlak├│w: Blå SPF+Ap2+Vac. i czy po s┼éowie Spf jak jest wi─Öcej skr├│t├│w to lepiej czy gorzej?? czy w moim przypadku ten status oznacza odporno┼Ť─ç warchlak├│ na te skr├│ty czy mo┼╝e s─ů nimi zagro┼╝one???



Po skr├│cie SPF im mniej tym lepiej. Wi─Öcej informacji - prosz─Ö przeczyta─ç wcze┼Ťniejsze posty. Do┼Ť─ç przyst─Öpnie i wyczerpuj─ůco przedm├│wcy si─Ö wyrazili.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 13 gru 2012, 19:30 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 12 sie 2011, 10:30
Posty: 816
Jak s─ůdzicie- czy warto dop┼é─ůci─ç 12z┼é ┼╝eby warchlak by┼é czysty (blau +myco) czy lepiej sprobowa─ç z tanszym ale z prrsem (blau+myco+dk)?? Ceny s─ů zab├│jcze wiec liczy sie kazda zlot├│wka, a r├│┼╝nica tylko na tym prrs-ise w papierach przynajmniej.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 13 gru 2012, 19:48 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
prrs to wieksze upadki i ilosc lek├│w jakie potrzebujesz
to jest nieprzewidywalne


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 13 gru 2012, 19:56 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2588
No to poszli Dunczycy do przodu genetycznie nie tylko swinie mutanyy ale i prrs tez.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é: ...
Post: czwartek 13 gru 2012, 20:25 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 12 sie 2011, 10:30
Posty: 816
Nemesis - bez przesady- nie ma co dramatyzowac. Dramat to jest jak warchlaki maj─ů: SPF+Myc+Ap2+Ap6+Ap12+Nys+DK+Vac
a jak maj─ů SPF+Myc+AP12 - to jest jeszcze luxus. Oczywi┼Ťcie najlepiej ┼╝eby nic nie by┼éo po SPF, ale ci─Ö┼╝ko sie wstrzeli─ç w taki numer a jak sie uda to wcale nie musi oznacza─ç ┼╝e b─Öd─ů lepsze od tych z myc+ap12.

Ja z do┼Ťwiadczenia wiem ┼╝e nie warto bra─ç z ap2. z DK jeszcze nigdy nie mialem i tak sie zastanawiam w┼éasnie :)
PRRS to jest ryzyko szczegolnie teraz- zim─ů - jest wi─Öksza szansa ┼╝e sie ujawni. Z drugiej strony za te 12 zeta to mo┼╝na do┼Ť─ç mocno je podleczy─ç..


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 13 gru 2012, 22:15 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
Te warchlaki jeszcze podrożały ????
co┼Ť mi si─Ö zdaje ┼╝e tu psychiatra by nie zaszkodzi┼é :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 13 gru 2012, 22:34 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
stan odpowiedz mi na pytanie
ile w Polsce gospodarstw produkuj─ůcych prosi─Öta na sprzeda┼╝ ma oznaczony status stada, a ile ma cho─çby podstawowe badania p├│┼éroczne zrobione.
I tak patrzy na siebie na p├│┼║niej m├│wmy o kim┼Ť innym.

Ja sam mimo że ma tucz otwarty na badania wydałem 3000zł
i wiem jak─ů ma stabilno┼Ť─ç bakteryjna i paso┼╝yty
a najwa┼╝niejsze jakie antybiotyki zastosowa─ç.

I tak Szanowni Państwo do pracy.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 13 gru 2012, 23:53 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
Muchozol - moja odpowied┼╝ jest baaardzo prosta
producent prosi─ůt jak jest wi─Ökszy , bo o takim mowa ma swoje choroby i na to szczepi
sprzedaj─ůc prosi─Öta pasowa┼éoby zaszczepi─ç jeszcze na to z czym ma problem tuczasz
i robi si─Ö problem , bo koszty rosn─ů a p┼éaci─ç nie ma komu :lol:
co do oznaczania statusu jak jest stały odbiorca to się powinni obaj dogadać i badania zbędne
jak kupiec z doskoku to o czym tu gada─ç bierze wybi├│rki i wi─Öcej nie przychodzi :lol:
mi si─Ö we ┼ébie nie mie┼Ťci jak mo┼╝na tak drogo p┼éaci─ç za importa ,robi─ç jeszcze badania , pakowa─ç w niego antybiotyki :shock:
powiesz ┼╝e dobra genetyka :lol: ale co mi z genetyki jak na tym nie idzie zarobi─ç :wink:
ja zu┼╝uwam w roku 2 eneroxile i kilka flakon├│w z ┼╝elazem z tym ┼╝e polowa si─Ö zmarnuje ,na robaki co 2 lata zastrzyk i to jeszcze wtedy kiedy sztuk najmniej ,do paszy po odstawie prosi─ůt przez tydzien antybiotyk i ery parwo locha na rok raz i to mi si─Ö za duzo widzi :lol:
a jak słysze jak Wy pchacie w tucznika antbiotyki to mi Was szkoda


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 05:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
Jak ty stan liczysz ze prosiak z importu jest drogi skoro polski wychodzi jeszcze dro┼╝ej


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 08:10 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Co┼Ť mi si─Ö wydaje ┼╝e tuczniki s─ů jeszcze za drogie , skoro prosiaki id─ů jak woda .
Zawsze tak było , jest i będzie ; Drogi prosiak , tani tucznik i na odwrót .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 10:21 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1600
Lokalizacja: wlkp
Chyba troche zbyt wyhamowa┼é bo sms├│w kilka dosta┼éem z ofert─ů. A krajowe dro┼╝sze ni┼╝ sprowadzane, te┼╝ Mietek du┼äczyka tuczy i chlewnie nawet powi─Öksza w zwi─ůzku z t─ů nisk─ů op┼éacalno┼Ťci─ů.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 10:58 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
ziutek pisze:
Jak ty stan liczysz ze prosiak z importu jest drogi skoro polski wychodzi jeszcze dro┼╝ej
Kolego jak polski 20 kilowy prosiak kosztuje okolo 200 to jak policzysz mu ┼╝arcie po cenach rynkowych to w najlepszym wariancie hodowcy zostaje na cukierki :lol:
a jak policzysz mu żarcie po kosztach produkcji z uwzglednieniem dopłat i masz go swojego tzn. zdrowego to się w 100 zmiescisz :lol:
to samo jest z tucznikiem :lol: a dodatkowe plusy to stabilno┼Ť─ç cenowa tucznika

no ale jak Wy tylko chcecie paszy nasypa─ç i zarabia─ç miliony to SZCZE┼Ü─ć BO┼╗E


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 11:07 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
mietko75 pisze:
Co┼Ť mi si─Ö wydaje ┼╝e tuczniki s─ů jeszcze za drogie , skoro prosiaki id─ů jak woda .
Zawsze tak było , jest i będzie ; Drogi prosiak , tani tucznik i na odwrót .
Mietek moze tak już było jak jeszcze polskiego prosiaka troche było
teraz drogi prosiak to ju┼╝ zawsze b─Ödzie :roll:
jak obecnie prosiak idzie jak woda to i ten co go bierze popłynie jak woda :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 11:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
Zapomnia┼ée┼Ť doda─ç ze 200 ale netto plus 4 z┼é za km to se policz dro┼╝ej wychodzi jak du┼äski. Przy tej cenie tucznika warchlak powinien kosztowa─ç 8z┼é kg


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 11:37 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
Taaaaaaaaaaa a dunczyk jest bez watu i je┼╝dzi na sankach :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 11:38 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Jak zrobi dobrego nura , to mo┼╝e ju┼╝ nie wyp┼éyn─ů─ç . :oops:
P├│jdzie woda na p┼éuca i po k─ůpieli . :cry:
Pablo fajny z Ciebie chłopak , ale nie pokazuj nigdy całego tyłka . :wink:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: pi─ůtek 14 gru 2012, 11:47 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5638
Lokalizacja: Malopolska
S─ů firmy co go wyci─ůgn─ů z wody i odratuj─ů :lol: za┼éo┼╝─ů ci─Ö┼╝kie gumofilce i dadz─ů prace w g─Ö┼Ťciejszej masie , a w niej si─Ö nie utopi :roll:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 2 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB