Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - Kastracja dużych tuczników
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 mar 2024, 15:42

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 17 mar 2013, 21:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Nie prysnęło Ci nic po oczach i twarzy? Kiedyś wet przy kastracji mówił, ż dobra robota bo się nie kurzy. Ale zaraz dodawał, że po oczach chlapie.
Knura czuć od urodzenia.
Chociaż dla niektórych do powabny zapach. Mój dentysta jak się spryskał to pachniał identycznie jak knur. Na panie to może działało?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 17 mar 2013, 22:01 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Krzywy uzupełnij wiedze na temat zapachu knura, co się na niego skłąda i jak powstaje i kiedy bo widze że jestes mało zorientowany w temacie.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 17 mar 2013, 22:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Oj, Baraki przypuszczam, że trochę więcej miałem do czynienia z knurkami i nie tylko niż Ty. Wiedzę i doświadczenie też jakieś mam.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 17 mar 2013, 22:39 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Przy kastracji to śmierdzi mocz , a nie zapach knurzy

ludzie mają przykazania i zapachy :lol: :lol: a zwierzęta same zapachy tylko mocniejsze :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 00:33 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Tak masz trochę racji Stan, jak prosiaki na sciółce lub pół ruszcie to rece śmierdza moczem bo prosiaki w nim utaplane.

Krzywy trzeba zaczac od tego że zapach knura nie powstaje w jądrach a juz stwierdzanie owego zapachu u 3 dniowych prosiaków to tylko efekt wyobraźni i autosugestii.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 09:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 10:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
nie każdy bedzie śmierdział i nie każdemu bedzie smierdział kiedyś czytałem wyniki doświadczenia podawano kilku ludziom mięso z knura niektórzy stwierdzili od razu że śmierdzi nieda sie jeść kolejna grupa nie wyczuła różnicy a następni powiedzieli że było smaczne


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 10:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
tak się dobrze składa że mam knura na sprzedaż, także zainteresowanych smakoszy zapraszam...mięso podobno smaczne ,no i cena atrakcyjna.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 10:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
mieso sprzedaj bo wiele od tucznika sie nie różni tylko jądra zostaw w niektórych kulturach to jest przysmak


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 13:36 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
staś76 pisze:
tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.

Trafiłeś w sedno.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 17:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Posty: 1295
Lokalizacja: wlkp
Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 18 mar 2013, 18:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Zaznacz go, żebyś przypadkiem nie poczuł go na talerzu lub wcześniej w garnku albo na patelni. Wietrzenie kuchni będzie konieczne. Przeżyłem kiedyś coś takiego.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 15:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Posty: 1295
Lokalizacja: wlkp
krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 16:12 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Falco pisze:
krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?
Nie wiesz co będzie ????????
tucznika ludzie zjedzÄ…
a Tobie zapłacą za jądro :lol: :lol: :lol:
no chyba że na żywą pójdzie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 16:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23
Posty: 1857
Falco nawet nie jesteś świadom ile razy jadłeś ze sklepu takiego z jądrami .. :lol:
Jeżeli dłużej handlujesz z zakładem , przed załadunkiem mówisz że jest taki np z jednym jądrem i po problemie .


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6025
[quote="Falco"]Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno[/quote

..... tylko 1 na tysiÄ…c tucznik z takÄ… skazÄ…(jÄ…derkiem) powoduje zapach po uboju .
Zapewne za kilka lat i u nas w Polszcze będzie zaniechana kastracja - no oczywiście ze względów ekonomicznych , bo prawdę mówiąc tylko w tym temacie jest jeszcze jakaś rezerwa oszczędnościowa dla hodowcy.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 20:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Posty: 637
Lokalizacja: wlkp
Te 2 knurki od krórych zacząłem ten temat poszły z resztą na wbc i były normalnie sklasyfikowane.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 21:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Don, w niektórych ZM nie obniżają ceny, obniżają wagę. A tego nie zauważysz. Jak zapłata za wnętra o 30% niższa, to lepiej go ubić po porodzi, niż przy nim chodzić i jeszcze dołożyć przy sprzedaży.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 19 mar 2013, 22:18 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Posty: 767
Lokalizacja: Lubelskie
Don pisze:
Te 2 knurki od krórych zacząłem ten temat poszły z resztą na wbc i były normalnie sklasyfikowane.

Jest problem jak się trafi przy uboju własnym albo dla znajomych niezbyt przyjemna sprawa


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 20 mar 2013, 18:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Posty: 1295
Lokalizacja: wlkp
Ja się bałem czy w razie w mi takiego nie zutylizują :wink: Ale mnie uspokoiliście


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 20 mar 2013, 18:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
U mnie co jakiś czas się taki trafia. Przy kastracji nacinam ucho, żebym przez przepadek nie poczuł go na talerzu.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 20 mar 2013, 20:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23
Posty: 1857
Trzeba żeńską płeć ubijać , lepsza wydajność i bez niespodzianek .


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 20 mar 2013, 20:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Masz rację Vicia. Po jednej niemiłej niespodziance właśnie tak robię.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: czwartek 21 mar 2013, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
Posty: 222
Lokalizacja: WLKP
Świnka chyba jest chudsza ale jak ma ruje to mięso też nie jest takie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: czwartek 21 mar 2013, 22:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Zetor, to też jest prawdą. Musisz szukać dalej.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 31 mar 2013, 15:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 mar 2013, 14:35
Posty: 2
Lokalizacja: mazowieckie
Dzięki panowie za odpowiedzi właśnie się tego obawiałem że nie bedę mógł tego mięska przełknąć wiec tydzień temu lekarz ciapnął mu co trzeba pierwsze dwie doby były naprawdę nie ciekawe balem się bo nie chciał wstać ale teraz jest ok.ja nie kupuje mięsa w sklepie od jakiegoś roku pewnego tygodnia wyrzuciłem ze trzy razy kanapki bo zjeść się nie dało pozdrawiam


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB