Trzoda-Chlewna - Forum
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/

Kastracja dużych tuczników
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=3&t=2666
Strona 1 z 1

Autor:  krzywy [ niedziela 17 mar 2013, 21:58 ]
Tytuł: 

Nie prysnęło Ci nic po oczach i twarzy? Kiedyś wet przy kastracji mówił, ż dobra robota bo się nie kurzy. Ale zaraz dodawał, że po oczach chlapie.
Knura czuć od urodzenia.
Chociaż dla niektórych do powabny zapach. Mój dentysta jak się spryskał to pachniał identycznie jak knur. Na panie to może działało?

Autor:  baraki [ niedziela 17 mar 2013, 22:01 ]
Tytuł: 

Krzywy uzupełnij wiedze na temat zapachu knura, co się na niego skłąda i jak powstaje i kiedy bo widze że jestes mało zorientowany w temacie.

Autor:  krzywy [ niedziela 17 mar 2013, 22:05 ]
Tytuł: 

Oj, Baraki przypuszczam, że trochę więcej miałem do czynienia z knurkami i nie tylko niż Ty. Wiedzę i doświadczenie też jakieś mam.

Autor:  stan1069@o2.pl [ niedziela 17 mar 2013, 22:39 ]
Tytuł: 

Przy kastracji to śmierdzi mocz , a nie zapach knurzy

ludzie mają przykazania i zapachy :lol: :lol: a zwierzęta same zapachy tylko mocniejsze :lol:

Autor:  baraki [ poniedziałek 18 mar 2013, 00:33 ]
Tytuł: 

Tak masz trochę racji Stan, jak prosiaki na sciółce lub pół ruszcie to rece śmierdza moczem bo prosiaki w nim utaplane.

Krzywy trzeba zaczac od tego że zapach knura nie powstaje w jądrach a juz stwierdzanie owego zapachu u 3 dniowych prosiaków to tylko efekt wyobraźni i autosugestii.

Autor:  staś76 [ poniedziałek 18 mar 2013, 09:47 ]
Tytuł: 

tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.

Autor:  brzydal [ poniedziałek 18 mar 2013, 10:20 ]
Tytuł: 

nie każdy bedzie śmierdział i nie każdemu bedzie smierdział kiedyś czytałem wyniki doświadczenia podawano kilku ludziom mięso z knura niektórzy stwierdzili od razu że śmierdzi nieda sie jeść kolejna grupa nie wyczuła różnicy a następni powiedzieli że było smaczne

Autor:  staś76 [ poniedziałek 18 mar 2013, 10:41 ]
Tytuł: 

tak się dobrze składa że mam knura na sprzedaż, także zainteresowanych smakoszy zapraszam...mięso podobno smaczne ,no i cena atrakcyjna.

Autor:  brzydal [ poniedziałek 18 mar 2013, 10:44 ]
Tytuł: 

mieso sprzedaj bo wiele od tucznika sie nie różni tylko jądra zostaw w niektórych kulturach to jest przysmak

Autor:  krzywy [ poniedziałek 18 mar 2013, 13:36 ]
Tytuł: 

staś76 pisze:
tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.

Trafiłeś w sedno.

Autor:  Falco [ poniedziałek 18 mar 2013, 17:07 ]
Tytuł: 

Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno

Autor:  krzywy [ poniedziałek 18 mar 2013, 18:48 ]
Tytuł: 

Zaznacz go, żebyś przypadkiem nie poczuł go na talerzu lub wcześniej w garnku albo na patelni. Wietrzenie kuchni będzie konieczne. Przeżyłem kiedyś coś takiego.

Autor:  Falco [ wtorek 19 mar 2013, 15:54 ]
Tytuł: 

krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?

Autor:  stan1069@o2.pl [ wtorek 19 mar 2013, 16:12 ]
Tytuł: 

Falco pisze:
krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?
Nie wiesz co będzie ????????
tucznika ludzie zjedzą
a Tobie zapłacą za jądro :lol: :lol: :lol:
no chyba że na żywą pójdzie

Autor:  vicia1223 [ wtorek 19 mar 2013, 16:52 ]
Tytuł: 

Falco nawet nie jesteś świadom ile razy jadłeś ze sklepu takiego z jądrami .. :lol:
Jeżeli dłużej handlujesz z zakładem , przed załadunkiem mówisz że jest taki np z jednym jądrem i po problemie .

Autor:  mytotoksyna1 [ wtorek 19 mar 2013, 20:06 ]
Tytuł: 

[quote="Falco"]Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno[/quote

..... tylko 1 na tysiąc tucznik z taką skazą(jąderkiem) powoduje zapach po uboju .
Zapewne za kilka lat i u nas w Polszcze będzie zaniechana kastracja - no oczywiście ze względów ekonomicznych , bo prawdę mówiąc tylko w tym temacie jest jeszcze jakaś rezerwa oszczędnościowa dla hodowcy.

Autor:  Don [ wtorek 19 mar 2013, 20:56 ]
Tytuł: 

Te 2 knurki od krórych zacząłem ten temat poszły z resztą na wbc i były normalnie sklasyfikowane.

Autor:  krzywy [ wtorek 19 mar 2013, 21:45 ]
Tytuł: 

Don, w niektórych ZM nie obniżają ceny, obniżają wagę. A tego nie zauważysz. Jak zapłata za wnętra o 30% niższa, to lepiej go ubić po porodzi, niż przy nim chodzić i jeszcze dołożyć przy sprzedaży.

Autor:  SA [ wtorek 19 mar 2013, 22:18 ]
Tytuł: 

Don pisze:
Te 2 knurki od krórych zacząłem ten temat poszły z resztą na wbc i były normalnie sklasyfikowane.

Jest problem jak się trafi przy uboju własnym albo dla znajomych niezbyt przyjemna sprawa

Autor:  Falco [ środa 20 mar 2013, 18:05 ]
Tytuł: 

Ja się bałem czy w razie w mi takiego nie zutylizują :wink: Ale mnie uspokoiliście

Autor:  krzywy [ środa 20 mar 2013, 18:16 ]
Tytuł: 

U mnie co jakiś czas się taki trafia. Przy kastracji nacinam ucho, żebym przez przepadek nie poczuł go na talerzu.

Autor:  vicia1223 [ środa 20 mar 2013, 20:16 ]
Tytuł: 

Trzeba żeńską płeć ubijać , lepsza wydajność i bez niespodzianek .

Autor:  krzywy [ środa 20 mar 2013, 20:56 ]
Tytuł: 

Masz rację Vicia. Po jednej niemiłej niespodziance właśnie tak robię.

Autor:  zzetor11441 [ czwartek 21 mar 2013, 22:18 ]
Tytuł: 

Świnka chyba jest chudsza ale jak ma ruje to mięso też nie jest takie

Autor:  krzywy [ czwartek 21 mar 2013, 22:48 ]
Tytuł: 

Zetor, to też jest prawdą. Musisz szukać dalej.

Autor:  robert983 [ niedziela 31 mar 2013, 15:39 ]
Tytuł: 

Dzięki panowie za odpowiedzi właśnie się tego obawiałem że nie bedę mógł tego mięska przełknąć wiec tydzień temu lekarz ciapnął mu co trzeba pierwsze dwie doby były naprawdę nie ciekawe balem się bo nie chciał wstać ale teraz jest ok.ja nie kupuje mięsa w sklepie od jakiegoś roku pewnego tygodnia wyrzuciłem ze trzy razy kanapki bo zjeść się nie dało pozdrawiam

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/