Indeks witryny Indeks witryny


terraexim

a-one 50

terraexim


agrol
zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 16 wrz 2021, 18:44

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna
Autor Wiadomo┼Ť─ç
Post: sobota 19 lut 2011, 22:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
Posty: 525
Lokalizacja: Biała Podlaska
Piszcie co robicie albo jakie macie pomys┼éy na firm─Ö ┼╝eby dorobi─ç do gospodarstwa .Mo┼╝e kto┼Ť znajdzie co┼Ť dla siebie .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 19 lut 2011, 22:51 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4419
Lokalizacja: kuj-pom
kombajny buraczane plus czyszczarka plus transport plus stala umowa z polskim cukrem i sukces murowany


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 19 lut 2011, 22:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
arek ale to potezne koszty na start :/ bardzo potezne


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 19 lut 2011, 22:55 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4419
Lokalizacja: kuj-pom
nie wi─Öksze ni┼╝ budowa nowej chlewni na kilkaset sztuk


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 19 lut 2011, 23:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
kombajn do burakow 1,5 mln zlotych minium!!!!!

doczyszczarka 2 mln !!!!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: sobota 19 lut 2011, 23:24 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Posty: 813
Lokalizacja: Lubelskie
maciek* pisze:
kombajn do burakow 1,5 mln zlotych minium!!!!!

doczyszczarka 2 mln !!!!


Jeszcze ci─ůgnik i przyczepa do zwo┼╝enia na pryzm─Ö..


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 01:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
Przyda┼éby sie kto┼Ť z kombajnem. W tym roku b─Öd─Ö mia┼é 1,5 ha burak├│w, tyle ┼╝e ─çwik┼éowych (o ile pogoda pozwoli).


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 10:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
Cwikla raczej nie do zbioru maszynowego 1,5 ha cwikly to moze byc i anwet 150 ton
co ty chcesz z tym zrobic ?:)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 11:52 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Posty: 813
Lokalizacja: Lubelskie
MAsz kontraktacje na ćwikłe?? Ja dostałem ofertę 25gr to odpusciłem sobie..


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 12:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
A┼╝ tyle nie b─Ödzie, wi─Ökszo┼Ť─ç wysiej─Ö poplonowo po j─Öczmieniu ozimym, wiec za g─Östo nie b─Öd─ů mog┼éy by─ç i samo to czy zasiej─Ö b─Ödzie zale┼╝a┼éo od przebiegu pogody. w zesz┼éym roku troch─Ö za p├│┼║no ju┼╝ zasia┼éem, bo by┼é juz chyba 15 lipca i na pocz─ůtku susza, potem prawi p┼éywa┼éy i generalnie troch─Ö z...ba┼éem, a i tak troch─Ö by┼éo i mam kopiec kiszonki z li┼Ťci i mia┼éem kopiec wyt┼éok├│w, wszystko dla byd┼éa oczywi┼Ťcie.
Kontrakt
w zeszlym roku płacili 18 gr+vat zakład jest 8 km ode mnie, w tym jak będzie jeszcze nie wiem
Jak sie da to jest jeszcze co┼Ť takiego jak detal


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 12:27 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4419
Lokalizacja: kuj-pom
bobo 25 groszy to ┼║le przy wydajno┼Ťci 60 ton z ha to chyba dobra kasa a pisz─ů tu o wydajno┼Ťci 100 ton


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 12:54 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
─ćwik┼éa to takie dziadostwo ┼╝e musisz ka┼╝d─ů sztuk─Ö wzi─ů─ç do r─Öki i tu robi─ů si─Ö koszty .Handlowy p┼éukany sprzedawa┼éem 60-90 gr/kg ,tylko te┼╝ nie nasiejesz Bug wie ile bo musisz mie─ç zapewniony zbyt .Prawo rynku : Jak idzie to idzie a jak klapa to tylko spych .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 14:04 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4419
Lokalizacja: kuj-pom
co┼Ť ostatnio KASI I PAW┼üA nie ma na forum wkurzyli si─Ö czy jak


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 14:12 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3561
arek pisze:
co┼Ť ostatnio KASI I PAW┼üA nie ma na forum wkurzyli si─Ö czy jak


licz─ů zyski


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 14:14 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4419
Lokalizacja: kuj-pom
albo pr─ůd odci─Öli


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 14:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
MA mo┼╝e kto┼Ť jaki┼Ť pomys┼é na mechanizacj─Ö uprawy ─çwik┼éowego?.

Co do biznesu to mo┼╝e przednie napedy do ci─ůgnik├│w :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 14:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
Posty: 525
Lokalizacja: Biała Podlaska
robak pisze:
MA mo┼╝e kto┼Ť jaki┼Ť pomys┼é na mechanizacj─Ö uprawy ─çwik┼éowego?.

Co do biznesu to mo┼╝e przednie napedy do ci─ůgnik├│w :lol:

Mo┼╝esz rozwin─ů─ç ?Pytam bo nieraz spotka┼éem ch─Ötnych do za┼éo┼╝enia w c 360 .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 14:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1852 ... -do-c-360/

W tygodniku rolniczym, chyba tydzeiń temu, był też na ten temat artykół.
W sumie to jest dla hobbyst├│w, ale takich nie brakuje.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 15:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Temat przedniego napedu by┼é ostatnio opisany w Tygodniku rolniczym facet za┼éozy┼é do 60 nap─Öd od robura tylko trzeba zwezic bo rozstaw k├│l jest inny przystawka pod skrzynie i inne pierdo┼éy go┼Ť─ç wyliczy┼é koszt na 7000 z┼é :wink:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 15:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
Posty: 525
Lokalizacja: Biała Podlaska
No to sprzeda─ç sze┼Ť─çdziesi─ůtk─Ö i kupi─ç np.zetora 5745 .Mniej zachodu i orygina┼é .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 17:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
Ale jak zauwa┼╝yle┼Ť ludzie pytaj─ů sie o przodek do 360, czyli jest zapotrzebowanie.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 17:41 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Posty: 813
Lokalizacja: Lubelskie
No nie wiem czy osi─ůgne plon 100 ton sprzedaj─ůc ma┼éego takiego do 8cm, i najgorsze w┼éa┼Ťnie ┼╝e wszystko trzeba przez r─Öce pu┼Ťci─ç bo nawet u mnie na wsi nie mam zbytniego dost─Öpu do kombajnu ziemniaczanego.. Jakby byl kombajn co od razu og┼éawia to bez zastanowienia bym sia┼é.. Robak a do przetw├│rni sprzedawa┼ée┼Ť?? Ile ton z hektara mia┼ées??


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 20:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
Posty: 525
Lokalizacja: Biała Podlaska
robak pisze:
Ale jak zauwa┼╝yle┼Ť ludzie pytaj─ů sie o przodek do 360, czyli jest zapotrzebowanie.

Masz racj─Ö ┼╝e jest zapotrzebowanie tylko jak zaczynamy rozmawia─ç i licz─Ö ┼╝e nap─Öd tyle , wspomaganie tyle , inne pierdo┼éy i robota to ludziom si─Ö otwieraj─ů oczy i rzeczywi┼Ťcie zaczynaj─ů si─Ö sk┼éania─ç ku starszym modelom zetora .Ostatni znalaz┼éem 5745 z przodem czyli takiego jak c 360 za 12000 z┼é , troch─Ö obdziadzia┼éy i wymaga┼é kosmetyki ale my┼Ťl─Ö ┼╝e za 17000 ze wszystkim wyszed┼éby ┼éadny sprz─Öt wi─Öc chyba nie warto bawi─ç si─Ö w zak┼éadanie nap─Öd├│w do c 360 .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 22:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2006
Lokalizacja: północne mazowsze
to może do c 330 zakładać czeskiego odpowiednika napewno nie będzie :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 20 lut 2011, 22:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
Posty: 525
Lokalizacja: Biała Podlaska
Z tego co pami─Ötam z lekcji mechanizacji to by┼éy przyczepy jednoosiowe z nap─Ödem od wom "zale┼╝nego" .W c 330 mo┼╝na by to wykorzysta─ç .Tylko ┼╝e to chyba tyczy┼éo starszych modeli trzydziestek bo nowsze mia┼éy tylko wom "niezale┼╝ny ".Mo┼╝e kto┼Ť co┼Ť wie na ten temat ?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 21 lut 2011, 10:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2006
Lokalizacja: północne mazowsze
zgadza się ale w skrzyni pozostało wszystko bez zmian wystarczy tylko tryb założyć i masz zależne


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 21 lut 2011, 10:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
Posty: 525
Lokalizacja: Biała Podlaska
brzydal pisze:
zgadza się ale w skrzyni pozostało wszystko bez zmian wystarczy tylko tryb założyć i masz zależne

Skoro tak to wystarczy┼éo by tylko dobra─ç odpowiedni przedni nap─Öd i zrobi─ç c 330 4x4 .My┼Ťl─Ö ┼╝e po drobnych przer├│bkach i wzmocnieniu hydrauliki by┼éby to super sprz─Öt np.do kurnika . Ma┼éy , zwrotny , trwa┼éy , cz─Ö┼Ťci typowe i dost─Öpne w ka┼╝dym sklepie .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 21 lut 2011, 13:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56
Posty: 678
Paleciak z c-330


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 21 lut 2011, 20:14 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
a korzysta┼é kto┼Ť z Was z dofinansowania na dzia┼éalno┼Ť─ç pozarolnicz─ů, podobno w drugim p├│┼éroczu b─Ödzie mo┼╝na sk┼éada─ç wnioski...
Pytam bardziej o do┼Ťwiadczenia ni┼╝ wymagania bo to mo┼╝na znale┼║─ç...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 21 lut 2011, 21:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 22:31
Posty: 215
Lokalizacja: ┼Ťl─ůskie
W Œlaskim na pewno przyjmš Młodego rolnika,Bugsik ja korzystałem z "Różnicowania....... i wielu u nas rolników złożyło wnioski na ten program w wiosce ok 7, nie taki diabeł straszny jak go malujš :D


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 21 lut 2011, 21:34 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
ale chodzi mi o to czy ┼éatwo otrzyma─ç takie dofinansowanie, czy nie robi─ů problem├│w, nie wymy┼Ťlaj─ů ┼╝adnych g┼éupot?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 23 lut 2011, 21:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 22:31
Posty: 215
Lokalizacja: ┼Ťl─ůskie
Do kol. Bugsik: W ┬ťl┼ískim nie by┼éo problemu otrzyma─ç dofinasowanie na firme i wiele os├│b z┼éo┼╝y┼éo wnioski nawet zapobiegawczo gdyby si─Ö nie za┼éapali na modernizacje,wiele os├│b z┼éo┼╝y┼éo wnioski ze wzgl─Ödu na to ┼╝e ich gospodarstwo nie spe┼énia┼éo wymaga┼ä do modernizacji a przy "R├│┼╝nicowaniu im mniejsze gospodarstwo tym lepiej. Ja skorzysta┼éem z tego programu ju┼╝ w SPO 2005roku,moja ┼╝ona w "Sapardzie 2004rok i ju┼╝ zako┼äczyli┬ťmy pi─Öcioletni okres rozliczeniowy (bu┼éka z mas┼éem). Jak masz gospodarstwo w Vacie to jeszcze lepiej bo wystawiasz faktury i odliczysz sobie vat przy zakupie


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 27 lut 2011, 20:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 18:05
Posty: 228
Lokalizacja: małopolskie
TJ nie mieszaj vat w gospodarstwie z vat-em we firmie ,bo tak─ů musisz za┼éo┼╝yc ┼╝eby skorzystac z :r├│┼╝nicowania .Przecie┼╝ nie musi byc to firma zwi─ůzana z rolnictwem


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 27 lut 2011, 22:38 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
w┼éa┼Ťnie o to mi chodzi, je┼Ťli za┼éo┼╝─Ö dzia┼éalno┼Ť─ç w jaki spos├│b rozliczam si─Ö z dochod├│w z gospodarstwa? czy pozostaje to bez zmian czy jak bior─Ö dofinansowanie na r├│┼╝nicowanie to musz─Ö to jako┼Ť po┼é─ůczy─ç?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 27 lut 2011, 22:45 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2775
o


Ostatnio zmieniony poniedzia┼éek 13 kwie 2015, 16:02 przez nemezis, ┼é─ůcznie zmieniany 2 razy

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: niedziela 27 lut 2011, 22:46 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3561
TJ pisze:
W �laskim na pewno przyjm┼í M┼éodego rolnika,Bugsik ja korzysta┼éem z "R├│┼╝nicowania....... i wielu u nas rolnik├│w z┼éo┼╝y┼éo wnioski na ten program w wiosce ok 7, nie taki diabe┼é straszny jak go maluj┼í :D


Ile wynosi Krus wtedy?? Ja z┼éo┼╝y┼éem teraz dwa wnioski na r├│┼╝nicowanie, rozpatrywane maj─ů by─ç niby w marcu ale zastanawiam si─Ö jeszcze czy korzysta─ç czy da─ç sobie spok├│j z w┼éasnym sprz─Ötem bo i grupa producencka ma go coraz wi─Öcej i us┼éugi coraz bardziej dost─Öpne, a przy mniejszych area┼éach swoje si─Ö nie kalkuluje a poza tym czasu na to coraz mniej jak si─Ö chce samemu wszystko zrobi─ç a ┼Ťwinek od groma a dopilnowa─ç trzeba


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 09:39 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
nemezis pisze:
ty sie lepiej dowiedz czy nie musisz odrolnic kawa┼éka ziemi a jak masz dobr─ů klase to ci oczy wyjda takie pojebane polskie prawo


dlaczego mam odrolni─ç ziemi─Ö? w chwili obecnej oficjalnie u┼╝yczam cz─Ö┼Ť─ç gara┼╝u na dzia┼éce rolnej pod dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcz─ů i p┼éac─Ö za t─Ö cz─Ö┼Ť─ç oraz grunt pod i na dojazd, podatek od nieruchomo┼Ťci, nie musia┼éem nic odralnia─ç... chc─Ö jednak przepisa─ç wszystko na siebie, ┼╝eby dosta─ç dofinansowanie, tylko pytam bardziej do┼Ťwiadczonych koleg├│w, kt├│rzy korzystali z r├│┼╝nicowania, jak to wszystko wygl─ůda...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 20:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 01 lis 2009, 00:35
Posty: 110
Lokalizacja: małopolska
Niecew 8 je┼╝eli jeste┼Ť vatowcem w rolnictwie i za┼éo┼╝ysz dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcz─ů jako osoba fizyczna to VAT rozliczasz razem, rolnictwo + dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcza. Podatek dochodowy rozliczasz tylko z dzia┼éalno┼Ťci gospodarczej .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 20:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 18:05
Posty: 228
Lokalizacja: małopolskie
Zak┼éadasz firme oczywi┼Ťcie po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku,je┼╝eli jest to zwi─ůzane z rolnictwem np us┼éugi dla gospodarstw rol. mo┼╝esz miec firme i byc vat-owcem a gospodarstwo na rycza┼écie to s─ů dwie r├│┼╝ne sprawy .Od swoich dochod├│w p┼éacisz podatek dochodowy np.18% zale┼╝y co wybierzesz .P┼éacisz podw├│jny KRUS,chyba ┼╝e podatek kt├│ry odprowadzisz do u. skarbowego przekroczy 2600 z┼é(mog─Ö si─Ö tu mylic)przechodzisz do ZUS ,TO TAK W NAJWI─śKSZYM SKR├ôCIE.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 20:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 18:05
Posty: 228
Lokalizacja: małopolskie
dziadek51 pisze:
Niecew 8 je┼╝eli jeste┼Ť vatowcem w rolnictwie i za┼éo┼╝ysz dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcz─ů jako osoba fizyczna to VAT rozliczasz razem, rolnictwo + dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcza. Podatek dochodowy rozliczasz tylko z dzia┼éalno┼Ťci gospodarczej .

Masz racj─Ö Dziadku!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 20:41 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2775
z


Ostatnio zmieniony poniedzia┼éek 13 kwie 2015, 16:02 przez nemezis, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 22:17 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4610
Lokalizacja: mazowieckie
Niema konieczno┼Ťci odralniania je┼Ťli si─Ö chce prowadzi─ç dzia┼éalno┼Ť─ç pozarolnicz─ů, chyba ┼╝e zajdzie potrzeba budowy nowych obiekt├│w przemys┼éowych dla kt├│rych potrzeba uzyskac pozwolenie na budow─Ö.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 22:29 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
niecew8 pisze:
P┼éacisz podw├│jny KRUS,chyba ┼╝e podatek kt├│ry odprowadzisz do u. skarbowego przekroczy 2600 z┼é(mog─Ö si─Ö tu mylic)przechodzisz do ZUS ,TO TAK W NAJWI─śKSZYM SKR├ôCIE.


dlaczego p┼éac─Ö podw├│jny KRUS? jeden z rolnictwa jeden z dzia┼éalno┼Ťci?
moja dzia┼éalno┼Ť─ç nie jest zwi─ůzana z rolnictwem, czy w├│wczas r├│wnie┼╝ mog─Ö razem rozlicza─ç vat?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 22:37 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4419
Lokalizacja: kuj-pom
a podpowiedzcie czy na r├│┼╝nicowanie trzeba prowadzi─ç dzia┼éalno┼Ť─ç przez pi─Ö─ç lat bez przerw czy tylko podczas ┼╝niw zg┼éaszam dzia┼éalno┼Ť─ç jak chce kupi─ç kombajn


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 22:57 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2775
ie


Ostatnio zmieniony poniedzia┼éek 13 kwie 2015, 16:02 przez nemezis, ┼é─ůcznie zmieniany 1 raz

Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 23:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 18:05
Posty: 228
Lokalizacja: małopolskie
arek pisze:
a podpowiedzcie czy na r├│┼╝nicowanie trzeba prowadzi─ç dzia┼éalno┼Ť─ç przez pi─Ö─ç lat bez przerw czy tylko podczas ┼╝niw zg┼éaszam dzia┼éalno┼Ť─ç jak chce kupi─ç kombajn

Przez 5 lat


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: poniedzia┼éek 28 lut 2011, 23:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 18:05
Posty: 228
Lokalizacja: małopolskie
Bugsik p┼éacisz podw├│jny KRUS dlatego ┼╝e masz dzia┼éalno┼Ťc a nie jeden na dzia┼éalno┼Ťc a drugi na rolnictwo a je┼╝eli przekroczysz obroty pow 40 ty┼Ť (ty si─Ö mog─Ö mylic ile dok┼éadnie to jest) wypier...do ZUS I wtedy 8 st├│wek co miesi─ůc.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 01 mar 2011, 10:53 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
no i dlatego zastanawiam si─Ö czy warto bra─ç to dofinansowanie...
a je┼Ťli przejd─Ö na ZUS to co w tedy z gospodarstwem? czy wchodzi wtedy w sk┼éad firmy je┼Ťli prowadz─Ö jednoosobow─ů dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcz─ů?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: ┼Ťroda 02 mar 2011, 21:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 18:05
Posty: 228
Lokalizacja: małopolskie
Jako┼Ť to mo┼╝esz powi─ůzac u nas tacy co przekroczyli doch├│d i s─ů na ZUS-ie ,zasuwaj─ů prawie 24 na dob─Ö,zimowe utrzymanie dr├│g ,us┼éugi kopark─ů i inne transport,i jeszcze gospodarka i najcz─Ö┼Ťciej ┼╝ona jeszcze pracuje wcale im nie za zdroszcze ,z ┼╝ycia to nie maj─ů nic tylko ROBOTA!


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: czwartek 03 mar 2011, 22:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 22:31
Posty: 215
Lokalizacja: ┼Ťl─ůskie
Je┬ťli gospodarstwo jest na rycza┼écie to firma mo┼╝e by─ç w Vacie lub nie niezale┼╝nie z czym jest zwi┼ízana, ale je┬ťli gospodarstwo jest w Vacie to i firma zwi┼ízana z us┼éugami rolniczymi musi by─ç w Vacie,a firma niezwi┼ízana z gospodarstwem np.zak┼éad fryzjerski nie musi by─ç w Vacie. Mam dzia┼éalno┬ť─ç od 8lat inie musia┼éem odralnia─ç ┼╝adnego kawa┼éka ziemi ani te┼╝ nie musz─Ö p┼éaci─ç podatku do UG za zajmowane metry gdy┼╝ ci┼ígnik lub inne maszyny mog┼í sta─ç pod chmurk┼í,ale je┬ťli zg┼éosicie w UG ┼╝e maszyna lub urz┼ídzenie b─Ödzie sta─ç w gara┼╝u to juz nalezy p┼éaci─ç podatek do UG. Krus jest podw├│jny i je┬ťli w roku kalendarzowym przekrocz─Ö nale┼╝ny zrycza┼étowany podatek dochodowy (w 2010 by┼éo ok 2830,co roku jest inna stawka) to automatycznie w nast─Öpnym roku przenosz┼í ci─Ö do ZUS. w 2010 sko┼äczy┼éem sko┼äczy┼éem r├│┼╝nicowanie z SPO i z┼éo┼╝y┼éem nowy wniosek warto i nie straszcie si─Ö nawzajem ,by┼éo u Mnie tyle kontroli( ARiMR,US,UG) i ┼╝yje


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejd┼║ na stron─Ö 1, 2  Nast─Öpna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 2 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB