Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - "Polska soja"
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest piÄ…tek 19 kwie 2024, 20:54

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: "Polska soja"
Post: niedziela 20 lip 2008, 00:05 
Offline

Rejestracja: środa 16 kwie 2008, 17:28
Posty: 12
Lokalizacja: Wielkopolska
:)


Ostatnio zmieniony piÄ…tek 18 cze 2010, 21:29 przez SZYMEK, Å‚Ä…cznie zmieniany 1 raz

Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 20 lip 2008, 09:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
niewiem czy wystepuje taka soja !!!! kiedys w top agrar byl artykul o uprawie soi w polsce
mloci sie ja pod koniec wrzesnia poczatek pazdziernik , trezba ja dosuszac i ma mniej bialka niz importowana !!!


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 20 lip 2008, 11:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Posty: 875
Lokalizacja: Wlkp
Ja słyszałem że to urośnie tylko trzeba konkretnie nawozić azotem bo u nas nie ma bakterii które z nią w symbiozie żyją i azot dostarczają.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚: Pozdrawiam
Post: niedziela 20 lip 2008, 13:35 
Offline

Rejestracja: środa 16 kwie 2008, 17:28
Posty: 12
Lokalizacja: Wielkopolska
:D


Ostatnio zmieniony piÄ…tek 18 cze 2010, 21:31 przez SZYMEK, Å‚Ä…cznie zmieniany 1 raz

Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 20 lip 2008, 15:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
no to o co tobie chodzi ?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 06 sie 2008, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
polska soja
to jest bobik

poz


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 06 sie 2008, 22:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Posty: 637
Lokalizacja: wlkp
Panowie przecież jemu o mączke chodzi :lol:

Jak masz dojście do fabryki i dużą chodowle to możesz sobie wannami zamawiać za grosze a jak przez pośredników to zapłacisz kilka razy więcej! Czy warto w takim wypadku?! Druga sprawa to jakość która zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia(włosy, kawałki kości)
Po trzecie Ryzyko duże - dasz tego 10% w paszy to badać nie potrzebują bo wyczują ją idąc obok chlewni :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: czwartek 07 sie 2008, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3752
tylko po pierwsze po chlewni nikt nie chodzi,
po drugie niemiecka jest w super wyglądzie, super białkowa i nie śmierdzi
po 3 i nawet 18 % można dawać bez problemu
po 4 cena 750 zł łał
po 5 na 20 dni przed sprzedażą przejdż na droższą paszę (soja po 1300zł ;))


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 08 sie 2008, 09:40 
Offline

Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Posty: 368
Lokalizacja: Podkarpacie
lukas1982 pisze:
tylko po pierwsze po chlewni nikt nie chodzi,
po drugie niemiecka jest w super wyglądzie, super białkowa i nie śmierdzi
po 3 i nawet 18 % można dawać bez problemu
po 4 cena 750 zł łał
po 5 na 20 dni przed sprzedażą przejdż na droższą paszę (soja po 1300zł ;))

Po pierwsze póki co jest to prawnie zabronione !
Po drugie w przpadku stwierdzenia mączki w paszy, powiatowy weterynarz może przeznaczyć na śmietnik cała partię tuczników odstawionych do rzeźni !
po 3 zakłady produkujące mączkę nie mają obowiązku standaryzacji tego produktu (nie wiesz co kupujesz) ani zabezpieczania antyutleniaczem ,mączka szybko jełczeje stając sie trucizną !
po 4 mączka w tym wydaniu moze być żródłem poważnych chorób,sam słyszałem o potwierdzonych przypadkach zawleczenia salmonelozy i choroby Aujeszki w związku z nielegalnym stosowaniem mączki!
po 5 obecnie produkowana mączka jest nawozem(alternatywa dla bardzo drogich obecnie nawozów sztucznych),pamiętaj że jesteś producentem żywności ! Pisząc bzdury ,straszysz potencjalnego konsumenta ,który odwraca sie od wieprzowiny a potem narzekasz że nadprodukcja i nie ma gdzie sprzedać tucznika !!


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 09 sie 2008, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3752
Robek większość twoich odpowiedzi to bzdury]

Widzisz wszystkie wielkie fermy jadą na tym do samego końca i śmieją się z nas miłośników prawa, bo my jesteśmy w dużo gorszym dołku finansowym niż oni

Więc nie gadaj mi o zakazach prawnych bo gdybym się do nich nie stosował mój budżet nie wyglądał by aż tak tragicznie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 10 sie 2008, 11:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Posty: 875
Lokalizacja: Wlkp
No nie wiem czy to takie bzdury prawnie jest to zabronione, a to że wieeeelkie fermy to stosują świadczy o braku kontroli nad nimi lub o układach na jakie małych producentów trzody nie stać. Jak sobie ktoś to normalnie zastosuje ktoś podkabluje to będzie syf.

A jeszcze dodam że to czym się tak chwalicie na forum (np. stosowanie mączki) można łatwo wykorzystać, namierzyć wasze IP określić gdzie mieszkacie, sprawdzić które wypowiedzi są czyje wysłać kontrolę i dokopać że tak że z butów wyskoczycie, i to wszystko bez większego problemu.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 10 sie 2008, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3752
No dobrze Andrzej, tylko dlaczego my stosujemy siÄ™ do prawa a Fermy nie muszÄ…??
Przez brak kontroli kg wytworzenia tucznika przez ferme jest 40gr niższy !!


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 10 sie 2008, 15:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2007, 01:14
Posty: 463
Lokalizacja: radomskie
To przecież wiadomo dlaczego! Jak masz się czym podzielić z "resztą" to żadna kontrola ci nie straszna. Takie jest prawo rynku, a niestety rynek to dżungla i tam decyduje prawo "pięści"! I nikt kto, żyje chociaż kilka lat nie zaprzeczy, że tak jest! Pozdrowienia. Nie łudźcie się, że jest inaczej.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 10 sie 2008, 18:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Posty: 875
Lokalizacja: Wlkp
Dokładnie tak duży (kasiasty) może dużo więcej :)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚: Odp do Robek
Post: sobota 31 sty 2009, 22:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 gru 2008, 13:15
Posty: 20
Lokalizacja: wielkopolska
Robek – ciekawe jak byÅ› poodkÅ‚adaÅ‚ po 100zÅ‚ do tucznika przez kilka miesiÄ™cy i zabrakÅ‚by by ci w kieszeni pieniÄ™dzy na chleb dla dzieci czy ci konsumenci, o których tak siÄ™ troszczysz by ci pomogli i siÄ™ tym przejÄ™li???? Raczej mieli by to gdzieÅ› i nadal tak jak kupujÄ… kupowaliby w marketach np. kieÅ‚basÄ™ po 7zÅ‚/kg nie myÅ›lÄ…c jak to możliwe, gdy realny koszt produkcji tej kieÅ‚basy wynosi 10zÅ‚. To dopiero smaczne i zdrowe!


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 06 lip 2009, 21:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2009, 20:50
Posty: 1
Ja stosuje soje od jakiegoś czasu i dają ją tylko tuczowi końcowemu. Świniaki chowają się o wiele lepiej niż na samych koncetratach :D


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 08 sie 2009, 23:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Nasza żywność jest najzdrowsza .My na małych gospodarstwach nie mamy pieniędzy żeby w takie coś wejść.Za duże ryzyko ciągłe kontrole inspekcji powiatowych stad zarodowych uniemożliwiają produkowanie paszy niezgodnej z prawem.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB