Trzoda-Chlewna - Forum https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/ |
|
Soja https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=6&t=1548 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | KRZYSZTOF11 [ wtorek 17 lis 2009, 21:44 ] |
Tytuł: | Soja |
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia . |
Autor: | ACONAR [ wtorek 17 lis 2009, 23:03 ] |
Tytuł: | |
Witam! Na czym polega ta tragedia? |
Autor: | Adrian [ środa 18 lis 2009, 19:12 ] |
Tytuł: | Re: Soja |
KRZYSZTOF11 pisze: Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .
no mi sie jeszcze tak nie zdarzyło:) ja trzymam poziom 46%+- a jaka cena ile dałeś..? p.s co prawda sa dwa rodzaje jedna około 46% a druga około 37,38% |
Autor: | WOJCIECH1236 [ środa 18 lis 2009, 20:16 ] |
Tytuł: | |
a tak wogóle to po ile teraz kupujecie soje 46% pośrutowaną w workach dodam... |
Autor: | KRZYSZTOF11 [ środa 18 lis 2009, 21:09 ] |
Tytuł: | |
Soja haj pro ma 46% a moja ma 42% podobno w porcie cały czas jest dostępna.Ja płacę 1480za tonę. |
Autor: | dani [ środa 18 lis 2009, 21:41 ] |
Tytuł: | |
mi gościu przywozi soje w cenie 1300zł ale coś za tanio i dałem do analizy na białko ostnio to sporo kombinatoruw jest trzeba sprawdzac,,,,,,,, |
Autor: | KRZYSZTOF11 [ środa 18 lis 2009, 21:51 ] |
Tytuł: | |
Jest ładna żółta ale przyswajalność musi mieć słabą .Widzę to po świniach bo coś im brak. |
Autor: | ACONAR [ środa 18 lis 2009, 22:53 ] |
Tytuł: | |
Witam! Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ): Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą... A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych: Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro? O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji... |
Autor: | baraki [ środa 18 lis 2009, 23:18 ] |
Tytuł: | |
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze... |
Autor: | jarki [ czwartek 19 lis 2009, 08:49 ] |
Tytuł: | |
baraki pisze: Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
nawet F16 cud techniki leciał tydzień z Ameryki |
Autor: | ACONAR [ czwartek 19 lis 2009, 10:00 ] |
Tytuł: | |
baraki pisze: Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...
Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze... W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE). Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową. W myśl zasady: nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11) |
Autor: | KRZYSZTOF11 [ piątek 20 lis 2009, 21:24 ] |
Tytuł: | |
Wiedziałem że ktoś z fachowców zabierze głos w tej sprawie.Po mojej analizie rozpętało się istne piekło w tej sprawie.W internecie już pisze o tej partii soji , która nie utrzymuje żadnych parametrów. |
Autor: | Blazej [ sobota 21 lis 2009, 20:13 ] |
Tytuł: | |
W moich rejonach saja 78 zł worek 50 kg albo jak kto woli 1560 zł tona |
Autor: | maciek* [ sobota 21 lis 2009, 21:25 ] |
Tytuł: | |
1540 !!!! |
Autor: | jarki [ sobota 21 lis 2009, 22:45 ] |
Tytuł: | |
maciek* pisze: 1540 !!!!
tak samo |
Autor: | Don [ poniedziałek 23 lis 2009, 20:19 ] |
Tytuł: | |
Panowie dajcie jakiś namiar na laboratorium w którym mogę zawiesc/wysłać próbkę soji aby mi okreslili poziom białka/ tylko rzetelnie! najlepiej poznań /okolice |
Autor: | arek [ poniedziałek 23 lis 2009, 20:58 ] |
Tytuł: | |
w firmie paszowej sano w sekowie powinni tobie zrobić takie badanie |
Autor: | maciek* [ poniedziałek 23 lis 2009, 22:28 ] |
Tytuł: | |
wiekszosc firm skupujacych zboza ma juz takie laboratorium w ktorym mozna okreslic poziom bialka |
Autor: | Arek39 [ wtorek 23 mar 2010, 22:45 ] |
Tytuł: | |
jeśli na worku jest napisane zawartość białka ogólnego powyżej 46% to jąka wartość brać pod uwagę przy układaniu dawek pokarmowych tą z norm żywieniowych która mówi że zawartość białka w tej soi wynosi 43% czy 46%? |
Autor: | maciek* [ wtorek 23 mar 2010, 23:00 ] |
Tytuł: | |
46% |
Autor: | Arek39 [ wtorek 23 mar 2010, 23:02 ] |
Tytuł: | |
to czemu normy podają 43% ? |
Autor: | maciek* [ wtorek 23 mar 2010, 23:24 ] |
Tytuł: | |
pisalem wyzej juz 43% jest to sruta LOW-PRO raczej juz nie dostepna w sprzedazy !!!! 46% śruta HI-PRO !!!! i napewno taka posiadasz |
Autor: | KRZYSZTOF11 [ sobota 27 mar 2010, 22:52 ] |
Tytuł: | |
Jest jeszcze w sprzedaży susz kukurydziany po gorzelniany może ktoś ze specjalistów zabierze tu głos wiem tylko że jest bardzo podobny do soi. |
Autor: | marek mokwa [ niedziela 28 mar 2010, 20:36 ] |
Tytuł: | |
piszesz DDGS suszony wywar kukurydziany albo pszenny to plusy i minusy ostatnio dużo sie otym pisze w prasie rolniczej np.w Hoduj z Głową |
Autor: | WOJCIECH1236 [ wtorek 13 kwie 2010, 10:09 ] |
Tytuł: | |
Wie ktoś moze gdzie by można kupić soje nie śrutowaną?? Bo tak pomyślałem ze bez problemu mógłbym ją samemu pośrutować... |
Autor: | maciek* [ wtorek 13 kwie 2010, 12:04 ] |
Tytuł: | |
z tego co mi wiadomo soja ktora przplywa do polski jest poekstratkcyjna sruta sojowa wiec jest poddawana jakiejsc obrubce i nie sadze zeby udalo sie ja kupic nie "srutowana" - Oni chyba tlocza z tego olej |
Autor: | Arek39 [ wtorek 13 kwie 2010, 16:00 ] |
Tytuł: | |
tak tłoczą olej spójsz sobie na zawrtość białka i tłuszczu w soji a wjej śrucie |
Autor: | mcrobb [ poniedziałek 19 kwie 2010, 10:42 ] |
Tytuł: | |
Zwracam honor jest w ofercie nie tylko śruta 48% ale także śruta sojowa 52%. 48% jest to głównie śruta ze stanów. Brazylijska i Argentyńska jest uboższa w białko. Ja obecnie posiadam 48% z tym że jest ona bardziej pylista. Ale białko potwierdzałem w dwóch laboratoriach. |
Autor: | $$$$$ [ wtorek 23 lis 2010, 15:42 ] |
Tytuł: | |
zainteresowanych paszami, prestarterami, dodatkami śrutą sojową itp. zapraszam 608 500 699 |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+2godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |