Trzoda-Chlewna - Forum
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/

Soja
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=6&t=1548
Strona 1 z 1

Autor:  KRZYSZTOF11 [ wtorek 17 lis 2009, 21:44 ]
Tytuł:  Soja

Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .

Autor:  ACONAR [ wtorek 17 lis 2009, 23:03 ]
Tytuł: 

Witam!
Na czym polega ta tragedia?

Autor:  Adrian [ środa 18 lis 2009, 19:12 ]
Tytuł:  Re: Soja

KRZYSZTOF11 pisze:
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .



:shock: no mi sie jeszcze tak nie zdarzyło:) ja trzymam poziom 46%+- a jaka cena ile dałeś..? p.s co prawda sa dwa rodzaje jedna około 46% a druga około 37,38% :D

Autor:  WOJCIECH1236 [ środa 18 lis 2009, 20:16 ]
Tytuł: 

a tak wogóle to po ile teraz kupujecie soje 46% :?: :?:
pośrutowaną w workach dodam... :)

Autor:  KRZYSZTOF11 [ środa 18 lis 2009, 21:09 ]
Tytuł: 

Soja haj pro ma 46% a moja ma 42% podobno w porcie cały czas jest dostępna.Ja płacę 1480za tonę.

Autor:  dani [ środa 18 lis 2009, 21:41 ]
Tytuł: 

mi gościu przywozi soje w cenie 1300zł ale coś za tanio i dałem do analizy na białko ostnio to sporo kombinatoruw jest trzeba sprawdzac,,,,,,,,

Autor:  KRZYSZTOF11 [ środa 18 lis 2009, 21:51 ]
Tytuł: 

Jest ładna żółta ale przyswajalność musi mieć słabą .Widzę to po świniach bo coś im brak.

Autor:  ACONAR [ środa 18 lis 2009, 22:53 ]
Tytuł: 

Witam!

Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ):

Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...

A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?

O innych ciekawostkach związanych z „uszlachetnianiem” śruty sojowej przy innej okazji...

Autor:  baraki [ środa 18 lis 2009, 23:18 ]
Tytuł: 

Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...

Autor:  jarki [ czwartek 19 lis 2009, 08:49 ]
Tytuł: 

baraki pisze:
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...

nawet F16 :!: cud techniki leciał tydzień z Ameryki :lol: :lol:

Autor:  ACONAR [ czwartek 19 lis 2009, 10:00 ]
Tytuł: 

baraki pisze:
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...


Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze...
W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE).

Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową.

W myśl zasady:
nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową

Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11)

Autor:  KRZYSZTOF11 [ piątek 20 lis 2009, 21:24 ]
Tytuł: 

Wiedziałem że ktoś z fachowców zabierze głos w tej sprawie.Po mojej analizie rozpętało się istne piekło w tej sprawie.W internecie już pisze o tej partii soji , która nie utrzymuje żadnych parametrów.

Autor:  Blazej [ sobota 21 lis 2009, 20:13 ]
Tytuł: 

W moich rejonach saja 78 zł worek 50 kg albo jak kto woli 1560 zł tona :D

Autor:  maciek* [ sobota 21 lis 2009, 21:25 ]
Tytuł: 

1540 !!!!

Autor:  jarki [ sobota 21 lis 2009, 22:45 ]
Tytuł: 

maciek* pisze:
1540 !!!!

tak samo :?

Autor:  Don [ poniedziałek 23 lis 2009, 20:19 ]
Tytuł: 

Panowie dajcie jakiś namiar na laboratorium w którym mogę zawiesc/wysłać próbkę soji aby mi okreslili poziom białka/ tylko rzetelnie!
najlepiej poznań /okolice

Autor:  arek [ poniedziałek 23 lis 2009, 20:58 ]
Tytuł: 

w firmie paszowej sano w sekowie powinni tobie zrobić takie badanie

Autor:  maciek* [ poniedziałek 23 lis 2009, 22:28 ]
Tytuł: 

wiekszosc firm skupujacych zboza ma juz takie laboratorium w ktorym mozna okreslic poziom bialka

Autor:  Arek39 [ wtorek 23 mar 2010, 22:45 ]
Tytuł: 

jeśli na worku jest napisane zawartość białka ogólnego powyżej 46% to jąka wartość brać pod uwagę przy układaniu dawek pokarmowych tą z norm żywieniowych która mówi że zawartość białka w tej soi wynosi 43% czy 46%?

Autor:  maciek* [ wtorek 23 mar 2010, 23:00 ]
Tytuł: 

46%

Autor:  Arek39 [ wtorek 23 mar 2010, 23:02 ]
Tytuł: 

to czemu normy podają 43% ?

Autor:  maciek* [ wtorek 23 mar 2010, 23:24 ]
Tytuł: 

pisalem wyzej juz 43% jest to sruta LOW-PRO raczej juz nie dostepna w sprzedazy !!!! 46% śruta HI-PRO !!!! i napewno taka posiadasz

Autor:  KRZYSZTOF11 [ sobota 27 mar 2010, 22:52 ]
Tytuł: 

Jest jeszcze w sprzedaży susz kukurydziany po gorzelniany może ktoś ze specjalistów zabierze tu głos wiem tylko że jest bardzo podobny do soi.

Autor:  marek mokwa [ niedziela 28 mar 2010, 20:36 ]
Tytuł: 

piszesz DDGS suszony wywar kukurydziany albo pszenny to plusy i minusy ostatnio dużo sie otym pisze w prasie rolniczej np.w Hoduj z Głową

Autor:  WOJCIECH1236 [ wtorek 13 kwie 2010, 10:09 ]
Tytuł: 

Wie ktoś moze gdzie by można kupić soje nie śrutowaną?? Bo tak pomyślałem ze bez problemu mógłbym ją samemu pośrutować...

Autor:  maciek* [ wtorek 13 kwie 2010, 12:04 ]
Tytuł: 

z tego co mi wiadomo soja ktora przplywa do polski jest poekstratkcyjna sruta sojowa wiec jest poddawana jakiejsc obrubce i nie sadze zeby udalo sie ja kupic nie "srutowana" - Oni chyba tlocza z tego olej

Autor:  Arek39 [ wtorek 13 kwie 2010, 16:00 ]
Tytuł: 

tak tłoczą olej spójsz sobie na zawrtość białka i tłuszczu w soji a wjej śrucie

Autor:  mcrobb [ poniedziałek 19 kwie 2010, 10:42 ]
Tytuł: 

Zwracam honor jest w ofercie nie tylko śruta 48% ale także śruta sojowa 52%. 48% jest to głównie śruta ze stanów. Brazylijska i Argentyńska jest uboższa w białko. Ja obecnie posiadam 48% z tym że jest ona bardziej pylista. Ale białko potwierdzałem w dwóch laboratoriach.

Autor:  $$$$$ [ wtorek 23 lis 2010, 15:42 ]
Tytuł: 

zainteresowanych paszami, prestarterami, dodatkami śrutą sojową itp. zapraszam 608 500 699

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/