Trzoda-Chlewna - Forum https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/ |
|
produkcja pasz https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=6&t=1607 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | sztuka90 [ niedziela 03 sty 2010, 16:25 ] |
Tytuł: | produkcja pasz |
kto zna proporcje mieszanek zboz i koncentratow.aby uzyskac dobre przyrosty trzody. |
Autor: | Blazej [ niedziela 03 sty 2010, 16:58 ] |
Tytuł: | |
Zywieniowec |
Autor: | sztuka90 [ niedziela 03 sty 2010, 17:41 ] |
Tytuł: | |
tak.zuzycia paszy do masy ciala. |
Autor: | gratka [ niedziela 03 sty 2010, 18:53 ] |
Tytuł: | |
do tego jest specjalny program... nie da sie od tak ulozyc poprawnych dawek |
Autor: | KRZYSZTOF11 [ niedziela 03 sty 2010, 20:33 ] |
Tytuł: | |
Należy dać zbadać zboża.Potem należy zaprosić kilku żywieniowców z różnych firm najlepiej osobno żeby nie skoczyli sobie do gardeł.Zobaczycie wtedy jakie będą mieli kompromitujące wydruki analiz, komputerowe pasz. |
Autor: | jarki [ niedziela 03 sty 2010, 20:59 ] |
Tytuł: | |
w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki oczywiste inne |
Autor: | ACONAR [ poniedziałek 04 sty 2010, 12:33 ] |
Tytuł: | |
jarki pisze: w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki
oczywiste inne Co to znaczy: inne? Ile wynosiły różnice i w jakich parametrach? |
Autor: | jarki [ poniedziałek 04 sty 2010, 19:59 ] |
Tytuł: | |
Różnice to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać} W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni. |
Autor: | tomek majos [ poniedziałek 04 sty 2010, 20:23 ] |
Tytuł: | |
Panowie spotkał sie ktoś z was z zakwaszaczami do pasz firmy brenntag jeśłi tak to proszę o opinie. worek 25 kg cena ok 130 zł |
Autor: | mcrobb [ poniedziałek 04 sty 2010, 21:12 ] |
Tytuł: | |
Brenntag to firma handlowa - jedna z większych. Za tą cenę dostaniesz jedynie co najwyżej konserwant który zadziała na krótkim odcinku jelita, lepiej kup coś lepiej działającego dobry zakwaszacz to koszt minimum 6-7 zł. Polecam mrówczan wapnia (Adimix). |
Autor: | ACONAR [ poniedziałek 04 sty 2010, 23:06 ] |
Tytuł: | |
jarki pisze: Różnice to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}
W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni. Witam! Średnia wynosi (11,1 + 12,7 + 12)/3 = 11,93 % Jeśli błąd analizy jest równy 5%, to różnice od średniej mogą wynosić +/- 0,60%, czyli zawartość białka w badanych próbach może się wahać od 11,33 % do 12,53%. Niestety... A do tego każda laborantka może mieć lepszy lub gorszy dzień!! Aby uzyskać najbardziej prawdopodobny wynik, trzeba zrobić analizę kilku próbek tego samego zboża pobranych z różnych miejsc i oznaczyć te próbki kolejnymi numerami (1, 2, 3 itd.) lub literami (A, B, C itd.) i oddać je do jednego tylko laboratorium. Potwierdza to analiza jęczmienia w paszarni. Wynik analizy jednej tylko próbki to może być czysty przypadek! |
Autor: | jarki [ wtorek 05 sty 2010, 09:19 ] |
Tytuł: | |
Jęczmień badały dwie paszarnie. Z pobraniem kilku próbek jest problem bo ziarno w silosie |
Autor: | baraki [ wtorek 05 sty 2010, 13:50 ] |
Tytuł: | |
Trzeba użyć specjalnego narzędzia do pobierania próbek!!! Należy jeszcze miec świadomość że białko oblicza sie na podstawie zawartości azotu używając odpowiedniego przelicznika, w ziarnie pochodzącym z upraw intensywnie nawożonych zazwyczaj jest sporo azotu który nie wchodzi w skład białek i w rzeczywistości zawartośc białka jest dużo niższa niz wynikało by to z analizy. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by robienie analiz na wyjściu, tzn badanie odchodów na zawartość azotu i na tej podstawie korygowanie receptury paszy, potrzebna jest tylko odpowiednia metodyka, taka by każdy rolnik mógł wykonywac testy na bieżaco w swojej chlewni, ograniczyło by to niepotrzebne wydatki na drogie białko które często i tak jest nieproduktywnie wydalane przez zwierzęta pogarszając jednoczesnie jakość powietrza w budynku. |
Autor: | sztuka90 [ wtorek 05 sty 2010, 16:03 ] |
Tytuł: | |
jakie sa programy do ukladania dawek pokarmowych dla trzody |
Autor: | marek mokwa [ wtorek 05 sty 2010, 18:47 ] |
Tytuł: | |
win pasze mroczki poszukaj w necie |
Autor: | jarki [ wtorek 05 sty 2010, 20:57 ] |
Tytuł: | |
@baraki właśnie przy bardzo wysokim białku{azot} jest mniej aminokwasów niżby się wydawało i jak piszesz strasznie odchody smierdzą przerobiłem to na pewnej firmie z Osie..ka a problemów było więcej Moje niskie białko to mój błąd bo nie dałem ostatniej dawki saletry{miała być susza} |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+2godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |