Trzoda-Chlewna - Forum
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/

produkcja pasz
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=6&t=1607
Strona 1 z 1

Autor:  sztuka90 [ niedziela 03 sty 2010, 16:25 ]
Tytuł:  produkcja pasz

kto zna proporcje mieszanek zboz i koncentratow.aby uzyskac dobre przyrosty trzody.

Autor:  Blazej [ niedziela 03 sty 2010, 16:58 ]
Tytuł: 

Zywieniowec :lol:

Autor:  sztuka90 [ niedziela 03 sty 2010, 17:41 ]
Tytuł: 

tak.zuzycia paszy do masy ciala.

Autor:  gratka [ niedziela 03 sty 2010, 18:53 ]
Tytuł: 

do tego jest specjalny program... nie da sie od tak ulozyc poprawnych dawek

Autor:  KRZYSZTOF11 [ niedziela 03 sty 2010, 20:33 ]
Tytuł: 

Należy dać zbadać zboża.Potem należy zaprosić kilku żywieniowców z różnych firm najlepiej osobno żeby nie skoczyli sobie do gardeł.Zobaczycie wtedy jakie będą mieli kompromitujące wydruki analiz, komputerowe pasz.

Autor:  jarki [ niedziela 03 sty 2010, 20:59 ]
Tytuł: 

w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:

Autor:  ACONAR [ poniedziałek 04 sty 2010, 12:33 ]
Tytuł: 

jarki pisze:
w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:


Co to znaczy: inne?
Ile wynosiły różnice i w jakich parametrach?

Autor:  jarki [ poniedziałek 04 sty 2010, 19:59 ]
Tytuł: 

Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.

Autor:  tomek majos [ poniedziałek 04 sty 2010, 20:23 ]
Tytuł: 

Panowie spotkał sie ktoś z was z zakwaszaczami do pasz firmy brenntag jeśłi tak to proszę o opinie. worek 25 kg cena ok 130 zł

Autor:  mcrobb [ poniedziałek 04 sty 2010, 21:12 ]
Tytuł: 

Brenntag to firma handlowa - jedna z większych. Za tą cenę dostaniesz jedynie co najwyżej konserwant który zadziała na krótkim odcinku jelita, lepiej kup coś lepiej działającego dobry zakwaszacz to koszt minimum 6-7 zł. Polecam mrówczan wapnia (Adimix).

Autor:  ACONAR [ poniedziałek 04 sty 2010, 23:06 ]
Tytuł: 

jarki pisze:
Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.


Witam!
Średnia wynosi (11,1 + 12,7 + 12)/3 = 11,93 %
Jeśli błąd analizy jest równy 5%, to różnice od średniej mogą wynosić +/- 0,60%,
czyli zawartość białka w badanych próbach może się wahać od 11,33 % do 12,53%.
Niestety...
A do tego każda laborantka może mieć lepszy lub gorszy dzień!!

Aby uzyskać najbardziej prawdopodobny wynik, trzeba zrobić analizę kilku próbek tego samego zboża pobranych z różnych miejsc i oznaczyć te próbki kolejnymi numerami (1, 2, 3 itd.) lub literami (A, B, C itd.) i oddać je do jednego tylko laboratorium. Potwierdza to analiza jęczmienia w paszarni.
Wynik analizy jednej tylko próbki to może być czysty przypadek!

Autor:  jarki [ wtorek 05 sty 2010, 09:19 ]
Tytuł: 

Jęczmień badały dwie paszarnie.
Z pobraniem kilku próbek jest problem bo ziarno w silosie :?

Autor:  baraki [ wtorek 05 sty 2010, 13:50 ]
Tytuł: 

Trzeba użyć specjalnego narzędzia do pobierania próbek!!!
Należy jeszcze miec świadomość że białko oblicza sie na podstawie zawartości azotu używając odpowiedniego przelicznika, w ziarnie pochodzącym z upraw intensywnie nawożonych zazwyczaj jest sporo azotu który nie wchodzi w skład białek i w rzeczywistości zawartośc białka jest dużo niższa niz wynikało by to z analizy.
Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by robienie analiz na wyjściu, tzn badanie odchodów na zawartość azotu i na tej podstawie korygowanie receptury paszy, potrzebna jest tylko odpowiednia metodyka, taka by każdy rolnik mógł wykonywac testy na bieżaco w swojej chlewni, ograniczyło by to niepotrzebne wydatki na drogie białko które często i tak jest nieproduktywnie wydalane przez zwierzęta pogarszając jednoczesnie jakość powietrza w budynku.

Autor:  sztuka90 [ wtorek 05 sty 2010, 16:03 ]
Tytuł: 

jakie sa programy do ukladania dawek pokarmowych dla trzody

Autor:  marek mokwa [ wtorek 05 sty 2010, 18:47 ]
Tytuł: 

win pasze mroczki poszukaj w necie

Autor:  jarki [ wtorek 05 sty 2010, 20:57 ]
Tytuł: 

@baraki :!: właśnie przy bardzo wysokim białku{azot} jest mniej aminokwasów niżby się wydawało i jak piszesz strasznie odchody smierdzą przerobiłem to na pewnej firmie z Osie..ka :evil: a problemów było więcej :!:
Moje niskie białko to mój błąd bo nie dałem ostatniej dawki saletry{miała być susza} :lol:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/