Indeks witryny Indeks witryny



a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 maja 2020, 09:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomo┼Ť─ç
Post: wtorek 24 maja 2011, 10:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1212
Lokalizacja: CLI
posiadam dwa silosy paszowe agritechu 11 t,do kt├│rych cysterna wdmuchuje , lecz ze ┼╝niw chce troch─Ö pojecha─ç na w┼éasnej paszy , i mam pytanie odno┼Ťnie sposobu za┼éadunku tego silosu , dodam ┼╝e zwyk┼é─ů dmuchaw─ů do zbo┼╝a ni─Ö da rady, bo idzie za du┼╝o powietrza.
jak wy sobie radzicie ? silosy maj─ů ok 6,5 metra


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 24 maja 2011, 16:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 mar 2009, 22:04
Posty: 375
┼╝mijka


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
 Tytu┼é:
Post: wtorek 24 maja 2011, 20:58 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Posty: 711
Lokalizacja: ┼Ül─ůskie
Ja tez ┼éaduje zmijk─ů silos na pasze 25 tonowy wysoki na 8,5 metra


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 01 gru 2013, 13:42 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 12 pa┼║ 2007, 23:01
Posty: 11
Najlepszym sposobem jest ┼╝mijka, bo dmuchawa du┼╝o kosztuje i ma ma┼é─ů wydajno┼Ť─ç. Ja ┼éaduje silosy zwyk┼é─ů ┼╝mijk─ů fi150. Ale widzia┼éem na www.fermo.pl ┼╝e s─ů takie ┼╝mijki pionowe. To jest fajna sprawa i troch─Ö ta┼äsze od dmuchawy ss─ůcej.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 02 gru 2013, 17:24 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 09 pa┼║ 2008, 23:05
Posty: 3267
Lokalizacja: łódzkie
mam ┼╝mijk─Ö pionow─ů fi 150mm, wysoko┼Ť─ç oko┼éo 8m, roz┼éadowa┼éem 29 ton pszenicy w 1h40min.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 06 gru 2013, 08:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 mar 2008, 20:34
Posty: 238
Lokalizacja: kuj-pom.
pierwszy podmuch wieczorem i pokrywa z bina uczy┼éa si─Ö lata─ç :o , zerwa┼éo stalow─ů linke :!: . jak u was :?:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 06 gru 2013, 18:06 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Ja mam stodołę 42-12 kabrio .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 06 gru 2013, 20:20 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 29 sty 2010, 08:57
Posty: 1601
Lokalizacja: EPI
mnie sie bierze za chlewnie narazie kilka eternitow ale zalapanie juz jest


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: pi─ůtek 06 gru 2013, 20:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Jeszcze ze 2 dni trzeba wytrzyma─ç :?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2013, 10:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1212
Lokalizacja: CLI
ja robi─Ö to tak


Za┼é─ůczniki:
Zdj─Öcie0119.jpg
Zdj─Öcie0119.jpg [ 26.44 KiB | Przegl─ůdany 8721 razy ]
Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 21 gru 2013, 22:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 lut 2012, 19:55
Posty: 89
zauwa┼╝yles mo┼╝e jakies problemy z rozwarstwieniem paszy? nie ma gorszych przyrost├│w, ani tego typu historii ?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 11:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1212
Lokalizacja: CLI
rozwarstwienie to zauwa┼╝y┼éem jak kiedy┼Ť pasz─Ö chcia┼éem za┼éadowa─ç dmuchaw─ů :D , wszystkie wit. by┼éy w powietrzu a w silosie san ┼Ťrut ,tym sposobem jest ok.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 16:13 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: ┼Ťroda 19 mar 2008, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Wykorzystuj─ůc ┼╝mijki do nape┼éniania silos├│w sypk─ů pasz─ů nie da si─Ö unikn─ů─ç rozwarstwienia. U siebie nape┼éniam 16 - tonowy silos (8,2 m) pionow─ů ┼╝mijk─ů (10,2 m). Z praktyki zauwa┼╝y┼éem, ┼╝e najlepszym sposobem na minimalizowanie rozwarstwienia jest zape┼énienie ca┼éego silosu jednorazowo. P├│┼║niej podczas pobierania przez spiral─Ö paszy z silosu lekkie frakcje znajduj─ůce si─Ö na brzegach zbiornika znowu przemieszczaj─ů si─Ö do ┼Ťrodka powoduj─ůc korekt─Ö rozwarstwienia. Jednak ostatnia partia paszy (ok. 1 t - na pewno nie wi─Öcej) zawiera g┼é├│wnie py┼éy m─ůczne, plewy i grube granule soi.
Z wizualnych obserwacji nie zauwa┼╝y┼éem wp┼éywu na przyrosty. Podejrzewam jednak, ┼╝e gdyby pokusi─ç si─Ö o zrobienie do┼Ťwiadczenia by┼éyby ujemne skutki rozwarstwienia, cho─ç zapewne nie wiele znacz─ůce.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 16:41 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 1984
Lokalizacja: północne mazowsze
trzeba sypa─ç pasze nie przez w┼éaz kt├│ry jest na ┼Ťrodku silosa tylko zrobi─ç wsyp w pokrywie przy ┼Ťcianie i w silosie podpi─ů─ç od tego wsypu rynn─Ö a┼╝ do leja tak ┼╝eby ko┼äczy┼éa si─Ö na leju po przeciwnej stronie od wsypu, pasza bedzie wtedy spada┼éa po rynnie straci pr─Ödko┼Ť─ç i wysypie si─Ö na dno nawet wielkiego k├│rzu przy tym w ┼Ťrodku nie ma ja mam do zasypu paszociag spralny fi 90 i tak mi sie rozwarstwia┼éo ┼╝e konc├│wka nie chcia┼éa wylecie─ç z silosa szczeg├│lnie pasza dla loch pro┼Ťnych mam zamontowane r├│ry z powycinanymi od g├│rnej strony otworami ale my┼Ťle ┼╝e rynny b─Öd─ů lepsze


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 17:15 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: ┼Ťroda 19 mar 2008, 01:00
Posty: 89
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
brzydal, jakiej wysoko┼Ťci nape┼éniasz silosy?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 17:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 1984
Lokalizacja: północne mazowsze
mam 5 i 8 tonowe z micha┼éa i spirala idzie gdzie┼Ť z 80cm nad nimi czyli oko┼éo 5,5-6 metr├│w od ziemi


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 21:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 lut 2012, 19:55
Posty: 89
Panowie a stosujecie mo┼╝e p┼éynne zakwaszacze i olej paszowy; mo┼╝e 10 l oleju i wymagana ilo┼Ť─ç zakwaszacza zmniejszy┼éaby rozwarstwienie?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 22 gru 2013, 23:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 1984
Lokalizacja: północne mazowsze
olej niewiele zmieni nawet 20 litrów nie pomagało


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 23 gru 2013, 21:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 lut 2012, 19:55
Posty: 89
czyli wychodzi na to ze nic si─Ö nie da zrobi─ç ;/


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 24 gru 2013, 10:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 1984
Lokalizacja: północne mazowsze
jak to nic nie da się zrobić ? rynna o której pisałem załatwi sprawę w 100 %


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 2 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB