Trzoda-Chlewna - Forum
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/

jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?
https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=6&t=2598
Strona 1 z 1

Autor:  Don [ piątek 14 wrz 2012, 19:51 ]
Tytuł:  jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze?

u siebie w srutownikach mam sita 2 mm i 4mm to drugie wydaje mi się za duże szczególnie śruta jęczmienna zawiera dużo połowek ziaren i łusek , tak chyba nie powinno być ale przed zmiana sita na mniejsze chce zasięgnąć waszej opini

Autor:  Gerda [ piątek 14 wrz 2012, 20:05 ]
Tytuł: 

nie mam takiego srutownika bijakowego tylko walcowy.
wedlug mnie powinienes zerknac co swiniaki z siebie wyrzucaja. jak nie ma tam niestrawionych resztek paszy to wszystko wporzadku. a jesli znajdziesz jeczmien to moze pkus sie z miane na te mniejsze sita

Autor:  Muchozolali [ piątek 14 wrz 2012, 20:21 ]
Tytuł: 

pijesz i walcem jezdzisz

Autor:  Don [ piątek 14 wrz 2012, 20:27 ]
Tytuł: 

znalazłem dwa artykuły z których wynika ze lepsze sita 2mm jak 4mm
www.ibmer.waw.pl/pir/2007/pelne_1a/romaniuk_wplyw_p.pdf
ir.ptir.org/artykuly/pl/103/IR(103)_2203_pl.pdf

Autor:  mediastore [ piątek 14 wrz 2012, 20:51 ]
Tytuł: 

Don piszesz o okrągłych - to 3 już są małe , dużo zalezy też od szybkości młotków , a więc im wolniej poleci ziarno mniej kg/minutę na tych samych sitach będziesz miał drobniejszy śrut , jak masz szczelinowe to zawsze trafisz połówki , jak masz okrągłe to sprawdź czy wszystko jest szczelne i ładnie dolega - sito do obudowy. Kukurydzę , pszenżyto , przenicę , groch powiedziałbym 4 albo gnieść , jęczmień, owies 3 i bedzie ok . Jak wszystko puścisz przez 3 to bedziesz miał w pionowym mieszalniku zawsze na dnie mąkę tak 10% objetości . Na 3 jak dasz więcej jak 1% oleju to bedą problemy w zsypywaniem paszy w normalnych tubomatach . ale ja kocham 3 bo nrc zalecaja takie właśnie. jak znajdę artykół to dam linka.

ja mam okragłe 3 ale staram się prawie duśić śrutownik 11kw idzie koło 16-20 amperów , tak żeby było 3 ale najgrubsze jak sie da , nowymi młotkami - bijakami i tak poleci mąka.

http://msucares.com/livestock/swine/particle.html
http://www.ksre.ksu.edu/library/grsci2/mf2050.pdf


generalnie 700 mikronów rozdrobnienie i 1/8 do 3/16 cala dla sit

cal 25,4 mm czyli 3,17mm do 4,7mm otwór w sitach
3,5 mm byłoby idealne no ale ciężko takie kupić

naj naj lepsze rozwiązanie to ześrutowac na 3 i potem zgranulować lub kruszonka jeśli idzie o tubomaty - no a najtańsze to na mokro maruchy i jeszcze żdrożdżować i zagotować (oj drogo do 45-50 stopi) i gitara

Autor:  stan1069@o2.pl [ piątek 14 wrz 2012, 21:39 ]
Tytuł: 

Od wilgotności zboża też dużo zależy
wilgotniejsze to grubiej sie śrutuje
zajrzyj sobie do sita , bo w miejscu w którym wpada zboże na sito może być dziura tam bardziej intensywnie pracuje
moze wpadł kamień albo śrubka od kombajnu
a chyba wiesz jak się po śrubie pracuje :lol: :lol: :lol:
za drobne wrzody i duże zapylenie , a za grube to straty

Autor:  navaho13 [ niedziela 16 wrz 2012, 09:13 ]
Tytuł: 

A ja mam 3mm, wziąłem wiertarkę i 4mm wiertłem przewierciłem co drugą dziurkę i jest fajnie.

Autor:  Muchozolali [ niedziela 16 wrz 2012, 10:13 ]
Tytuł: 

bardzo ciekawe sito jak wiertarką ujechales

Autor:  vicia1223 [ niedziela 16 wrz 2012, 10:40 ]
Tytuł: 

navaho nie prościej było założyć jedno 3 a drugie 4 mm ??

Że też chciało się przewiercać :lol: :lol:

Autor:  Muchozolali [ niedziela 16 wrz 2012, 10:47 ]
Tytuł: 

duma rozpiera ze sobie powiercił

Autor:  arek [ niedziela 16 wrz 2012, 13:47 ]
Tytuł: 

vicia gorzej jak ma jedno sito to sobie nie zaloży

Autor:  Don [ niedziela 16 wrz 2012, 18:10 ]
Tytuł: 

zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html

Autor:  nemezis [ niedziela 16 wrz 2012, 18:52 ]
Tytuł: 

A jaki ty masz srutownik ssaco tłoczacy????

Autor:  andre [ niedziela 16 wrz 2012, 19:56 ]
Tytuł: 

Don pisze:
zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html
osobiście jadę cały czas na 2 szczelinówka ,to po 4 jest ewidentnie za "grube" ale tak jak było pisane wyżej zbyt miałkie może powodowac powstawanie wrzodów

Autor:  stan1069@o2.pl [ niedziela 16 wrz 2012, 21:59 ]
Tytuł: 

Don pisze:
zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html
Zrób jeszcze fotke całego jęczmienia ,bo ta śruta wygląda tak jakbyś plewy śrutował
na 2 powinien być bielszy kolor

Autor:  andrzej-guzik [ poniedziałek 17 wrz 2012, 09:02 ]
Tytuł: 

Ja jadę na 4 i wygląda tak jak twoja 2. A przypadkiem ziarna tego jęczmienia nie są małe i przelatują za szybko.

Autor:  Don [ poniedziałek 17 wrz 2012, 20:38 ]
Tytuł: 

śrutownik bijakowy ,sita bez dziur, ten 2mm to z niemiec ma 15kw albo 17kw
a ten 4mm to 7,5kw z polski z firmy akwizytor i dzis byłem u nich po sita 2mm ale maja tylko 3mm i 4mm i wziałem te mniejsze 2metry czyli na 2 razy za całe 34zł

Autor:  Adrian [ niedziela 30 wrz 2012, 09:42 ]
Tytuł: 

jest pewien mały problem
w jednej firmie paszowej optymalny rozmiar cząsteczek to 0,5-0,8mm( Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż powinny mieścić się w przedziale 500-800 µm czyli 0,5-0,8 mm)
a w drugiej
Przestrzegając terminu uboju zwiększa się wydajność rzeźna. Rozdrobnienie paszy ma także wpływ na mięsność. Jeśli śruta jest zbyt duża, zmniejszają się przyrosty dzienne i pogarsza się wykorzystanie paszy. Jeśli śruta jest zbyt drobna, powstają wrzody żołądka. Należy zadbać, aby drobne cząstki paszy (wielkości < 1mm) stanowiły mniej niż 40 % paszy. Stopień rozdrobnienia paszy należy regularnie kontrolować. Jeśli pasza zawiera za dużo drobnych cząstek, należy skontrolować zużycie części śrutownika. Zalecana wielkość śruty to 3,5 do 4 mm.)
dodam ze pierwsza to de heus a druga sano. :D

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+2godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/