Trzoda-Chlewna - Forum https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/ |
|
jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze? https://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=6&t=2598 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Don [ piątek 14 wrz 2012, 19:51 ] |
Tytuł: | jakie rozdrobnienie paszy jest najlepsze? |
u siebie w srutownikach mam sita 2 mm i 4mm to drugie wydaje mi się za duże szczególnie śruta jęczmienna zawiera dużo połowek ziaren i łusek , tak chyba nie powinno być ale przed zmiana sita na mniejsze chce zasięgnąć waszej opini |
Autor: | Gerda [ piątek 14 wrz 2012, 20:05 ] |
Tytuł: | |
nie mam takiego srutownika bijakowego tylko walcowy. wedlug mnie powinienes zerknac co swiniaki z siebie wyrzucaja. jak nie ma tam niestrawionych resztek paszy to wszystko wporzadku. a jesli znajdziesz jeczmien to moze pkus sie z miane na te mniejsze sita |
Autor: | Muchozolali [ piątek 14 wrz 2012, 20:21 ] |
Tytuł: | |
pijesz i walcem jezdzisz |
Autor: | Don [ piątek 14 wrz 2012, 20:27 ] |
Tytuł: | |
znalazłem dwa artykuły z których wynika ze lepsze sita 2mm jak 4mm www.ibmer.waw.pl/pir/2007/pelne_1a/romaniuk_wplyw_p.pdf ir.ptir.org/artykuly/pl/103/IR(103)_2203_pl.pdf |
Autor: | mediastore [ piątek 14 wrz 2012, 20:51 ] |
Tytuł: | |
Don piszesz o okrągłych - to 3 już są małe , dużo zalezy też od szybkości młotków , a więc im wolniej poleci ziarno mniej kg/minutę na tych samych sitach będziesz miał drobniejszy śrut , jak masz szczelinowe to zawsze trafisz połówki , jak masz okrągłe to sprawdź czy wszystko jest szczelne i ładnie dolega - sito do obudowy. Kukurydzę , pszenżyto , przenicę , groch powiedziałbym 4 albo gnieść , jęczmień, owies 3 i bedzie ok . Jak wszystko puścisz przez 3 to bedziesz miał w pionowym mieszalniku zawsze na dnie mąkę tak 10% objetości . Na 3 jak dasz więcej jak 1% oleju to bedą problemy w zsypywaniem paszy w normalnych tubomatach . ale ja kocham 3 bo nrc zalecaja takie właśnie. jak znajdę artykół to dam linka. ja mam okragłe 3 ale staram się prawie duśić śrutownik 11kw idzie koło 16-20 amperów , tak żeby było 3 ale najgrubsze jak sie da , nowymi młotkami - bijakami i tak poleci mąka. http://msucares.com/livestock/swine/particle.html http://www.ksre.ksu.edu/library/grsci2/mf2050.pdf generalnie 700 mikronów rozdrobnienie i 1/8 do 3/16 cala dla sit cal 25,4 mm czyli 3,17mm do 4,7mm otwór w sitach 3,5 mm byłoby idealne no ale ciężko takie kupić naj naj lepsze rozwiązanie to ześrutowac na 3 i potem zgranulować lub kruszonka jeśli idzie o tubomaty - no a najtańsze to na mokro maruchy i jeszcze żdrożdżować i zagotować (oj drogo do 45-50 stopi) i gitara |
Autor: | stan1069@o2.pl [ piątek 14 wrz 2012, 21:39 ] |
Tytuł: | |
Od wilgotności zboża też dużo zależy wilgotniejsze to grubiej sie śrutuje zajrzyj sobie do sita , bo w miejscu w którym wpada zboże na sito może być dziura tam bardziej intensywnie pracuje moze wpadł kamień albo śrubka od kombajnu a chyba wiesz jak się po śrubie pracuje za drobne wrzody i duże zapylenie , a za grube to straty |
Autor: | navaho13 [ niedziela 16 wrz 2012, 09:13 ] |
Tytuł: | |
A ja mam 3mm, wziąłem wiertarkę i 4mm wiertłem przewierciłem co drugą dziurkę i jest fajnie. |
Autor: | Muchozolali [ niedziela 16 wrz 2012, 10:13 ] |
Tytuł: | |
bardzo ciekawe sito jak wiertarką ujechales |
Autor: | vicia1223 [ niedziela 16 wrz 2012, 10:40 ] |
Tytuł: | |
navaho nie prościej było założyć jedno 3 a drugie 4 mm ?? Że też chciało się przewiercać |
Autor: | Muchozolali [ niedziela 16 wrz 2012, 10:47 ] |
Tytuł: | |
duma rozpiera ze sobie powiercił |
Autor: | arek [ niedziela 16 wrz 2012, 13:47 ] |
Tytuł: | |
vicia gorzej jak ma jedno sito to sobie nie zaloży |
Autor: | Don [ niedziela 16 wrz 2012, 18:10 ] |
Tytuł: | |
zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html |
Autor: | nemezis [ niedziela 16 wrz 2012, 18:52 ] |
Tytuł: | |
A jaki ty masz srutownik ssaco tłoczacy???? |
Autor: | andre [ niedziela 16 wrz 2012, 19:56 ] |
Tytuł: | |
Don pisze: zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac? osobiście jadę cały czas na 2 szczelinówka ,to po 4 jest ewidentnie za "grube" ale tak jak było pisane wyżej zbyt miałkie może powodowac powstawanie wrzodów
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html |
Autor: | stan1069@o2.pl [ niedziela 16 wrz 2012, 21:59 ] |
Tytuł: | |
Don pisze: zrobiłem fotkę mojej paszy z lewej 2mm z prawej 4mm i co zmieniac? Zrób jeszcze fotke całego jęczmienia ,bo ta śruta wygląda tak jakbyś plewy śrutował
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a21e063a60c58ed.html na 2 powinien być bielszy kolor |
Autor: | andrzej-guzik [ poniedziałek 17 wrz 2012, 09:02 ] |
Tytuł: | |
Ja jadę na 4 i wygląda tak jak twoja 2. A przypadkiem ziarna tego jęczmienia nie są małe i przelatują za szybko. |
Autor: | Don [ poniedziałek 17 wrz 2012, 20:38 ] |
Tytuł: | |
śrutownik bijakowy ,sita bez dziur, ten 2mm to z niemiec ma 15kw albo 17kw a ten 4mm to 7,5kw z polski z firmy akwizytor i dzis byłem u nich po sita 2mm ale maja tylko 3mm i 4mm i wziałem te mniejsze 2metry czyli na 2 razy za całe 34zł |
Autor: | Adrian [ niedziela 30 wrz 2012, 09:42 ] |
Tytuł: | |
jest pewien mały problem w jednej firmie paszowej optymalny rozmiar cząsteczek to 0,5-0,8mm( Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż powinny mieścić się w przedziale 500-800 µm czyli 0,5-0,8 mm) a w drugiej Przestrzegając terminu uboju zwiększa się wydajność rzeźna. Rozdrobnienie paszy ma także wpływ na mięsność. Jeśli śruta jest zbyt duża, zmniejszają się przyrosty dzienne i pogarsza się wykorzystanie paszy. Jeśli śruta jest zbyt drobna, powstają wrzody żołądka. Należy zadbać, aby drobne cząstki paszy (wielkości < 1mm) stanowiły mniej niż 40 % paszy. Stopień rozdrobnienia paszy należy regularnie kontrolować. Jeśli pasza zawiera za dużo drobnych cząstek, należy skontrolować zużycie części śrutownika. Zalecana wielkość śruty to 3,5 do 4 mm.) dodam ze pierwsza to de heus a druga sano. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+2godz. |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |