Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - Kwasy Huminowe w żywieniu trzody chlewnej
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 mar 2024, 16:50

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziaÅ‚ek 27 lip 2015, 12:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 13 lip 2015, 09:42
Posty: 5
Szperając po internecie wyszukałem dodatek paszowy oparty o kwasy huminowe. Wrzucę tutaj opis tego produktu i działanie tego produktu.
Artykuł napisał specjalista ze Słowacji. Poniżej wkleję cały artykuł.
Żywienie i hodowla prosiąt – istotne aspekty wpływu składników karmy
HUMAC Natur AFM na hodowlÄ™ trzody chlewnej

Trzoda chlewna - maciory
1. Przed oprosieniem się 1 -2 miesięcy podawać HUMAC Natur AFM w dawce 5-7 kg / tonę paszy – poprawi się ogólny stan zdrowia, zoptymalizuje się struktura mikroorganizmów w ciele matki, będzie uzyskana lepsza jakość mleka i wyższa zawartość immunoglobulin w mleku, większe spożycie karmy – większa produkcja mleka, lepsze wykorzystanie preparatów odżywczych do odżywiania matki i potomstwa, wyższa odporność u matki i nowo narodzonych prosiąt, ochrona organów wewnętrznych przed działaniem endo- i exo- toksyn, poprawa wskaźników reprodukcji, mniejsza śmiertelność prosiąt po urodzeniu, lepsza odporność prosiąt na infekcje jelitowe i streptokokowe.
2. W przybliżeniu 1 tydzień przed oprosieniem się dodać do karmy dla macior otręby – 0,5 kg / KD
3. Problem nieinfekcyjnej MMA u macior: Przy produkcji mleka dojdzie do wyraźnej resorpcji wody z jelita grubego ( głównie przy koncentratach KD), co powoduje zwolnienie ruchu karmy w jelicie i zmniejszenie ilości mikroorganizmów. Przez pękanie komórek mikroorganizmów ich zawartość (białko) przedostanie się do treści jelit, co spowoduje wzrost pH i tworzenie się histaminy, która następnie powoduje alergiczną reakcję zapalną – MMA ( zapalenie macicy, gruczołów mlecznych, a następnie spadek produkcji mleka)
4. Błonnik z otrąb jest dobrze strawialny, dobrze wiąże wodę i dobrze jest rozkładany przez mikroorganizmy w jelitach.
Maciory – wyrównanie stada.
1. Jeżeli nie ma właściwego bilansu środków odżywczych podczas ciąży – głównie w czasie 2-3 miesiąca ciąży – wynikiem będzie źle wyrównany miot
2. Substancje odżywcze dla młodych znajdujących się w środkowej części macicy są dostarczane lepiej, niż dla tych, które znajdują się w narożach tego organu
3. Niedostateczna mleczność macior – gorączka głodowa +- najpierw nieinfekcyjna, a potem infekcyjna - E-coli i Clostridia – biegunki – duża śmiertelność. Do 90 % biegunek w okresie po porodzie jest spowodowanych gorączką głodową
4. Rezultatem nierównomiernego miotu słabsze prosięta są odpychane przez silniejsze przy ssaniu

5. Ważne jest aby po porodzie najpierw 1-2 razy przystawić do gruczołów mlecznych słabsze osobniki, a potem silniejsze tak, aby dostały niezbędną porcję mleka ( szkodliwe konkurowanie o mleko).
6. Przy pobieraniu startera po 1 tygodniu po odstawieniu może powstać taka sytuacja, że silniejsze prosięta, które miały pod dostatkiem mleka (więcej) nie będą pobierać startera ( w odróżnieniu od słabszych, które są głodne i przyjmują starter bez problemów) i w jelitach zmniejszy się tworzenie enzymu α-amylaza.
7. Silniejsze osobniki po około 24 godzinach zaczną odczuwać głód i zjedzą więcej startera- więcej skrobi, niż mają możliwość wykorzystania enzymu - α-amylazy. Następnie dojdzie do rozmnożenia patogenicznych bakterii (niestrawiona skrobia jest pożywką dla bakterii), głównie E-coli, a następnie do biegunki i nawet śmierci (straty, spadku ciężaru, zatrzymania wzrostu, złego przyswajania substancji odżywczych, itp.).


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 27 lip 2015, 12:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 13 lip 2015, 09:42
Posty: 5
Żywienie i hodowla prosiąt – istotne aspekty wpływu składników karmy
HUMAC Natur AFM na hodowlÄ™ trzody chlewnej

Trzoda chlewna - maciory
1. Przed oprosieniem się 1 -2 miesięcy podawać HUMAC Natur AFM w dawce 5-7 kg / tonę paszy – poprawi się ogólny stan zdrowia, zoptymalizuje się struktura mikroorganizmów w ciele matki, będzie uzyskana lepsza jakość mleka i wyższa zawartość immunoglobulin w mleku, większe spożycie karmy – większa produkcja mleka, lepsze wykorzystanie preparatów odżywczych do odżywiania matki i potomstwa, wyższa odporność u matki i nowo narodzonych prosiąt, ochrona organów wewnętrznych przed działaniem endo- i exo- toksyn, poprawa wskaźników reprodukcji, mniejsza śmiertelność prosiąt po urodzeniu, lepsza odporność prosiąt na infekcje jelitowe i streptokokowe.
2. W przybliżeniu 1 tydzień przed oprosieniem się dodać do karmy dla macior otręby – 0,5 kg / KD
3. Problem nieinfekcyjnej MMA u macior: Przy produkcji mleka dojdzie do wyraźnej resorpcji wody z jelita grubego ( głównie przy koncentratach KD), co powoduje zwolnienie ruchu karmy w jelicie i zmniejszenie ilości mikroorganizmów. Przez pękanie komórek mikroorganizmów ich zawartość (białko) przedostanie się do treści jelit, co spowoduje wzrost pH i tworzenie się histaminy, która następnie powoduje alergiczną reakcję zapalną – MMA ( zapalenie macicy, gruczołów mlecznych, a następnie spadek produkcji mleka)
4. Błonnik z otrąb jest dobrze strawialny, dobrze wiąże wodę i dobrze jest rozkładany przez mikroorganizmy w jelitach.
Maciory – wyrównanie stada.
1. Jeżeli nie ma właściwego bilansu środków odżywczych podczas ciąży – głównie w czasie 2-3 miesiąca ciąży – wynikiem będzie źle wyrównany miot
2. Substancje odżywcze dla młodych znajdujących się w środkowej części macicy są dostarczane lepiej, niż dla tych, które znajdują się w narożach tego organu
3. Niedostateczna mleczność macior – gorączka głodowa +- najpierw nieinfekcyjna, a potem infekcyjna - E-coli i Clostridia – biegunki – duża śmiertelność. Do 90 % biegunek w okresie po porodzie jest spowodowanych gorączką głodową
4. Rezultatem nierównomiernego miotu słabsze prosięta są odpychane przez silniejsze przy ssaniu

5. Ważne jest aby po porodzie najpierw 1-2 razy przystawić do gruczołów mlecznych słabsze osobniki, a potem silniejsze tak, aby dostały niezbędną porcję mleka ( szkodliwe konkurowanie o mleko).
6. Przy pobieraniu startera po 1 tygodniu po odstawieniu może powstać taka sytuacja, że silniejsze prosięta, które miały pod dostatkiem mleka (więcej) nie będą pobierać startera ( w odróżnieniu od słabszych, które są głodne i przyjmują starter bez problemów) i w jelitach zmniejszy się tworzenie enzymu α-amylaza.
7. Silniejsze osobniki po około 24 godzinach zaczną odczuwać głód i zjedzą więcej startera- więcej skrobi, niż mają możliwość wykorzystania enzymu - α-amylazy. Następnie dojdzie do rozmnożenia patogenicznych bakterii (niestrawiona skrobia jest pożywką dla bakterii), głównie E-coli, a następnie do biegunki i nawet śmierci (straty, spadku ciężaru, zatrzymania wzrostu, złego przyswajania substancji odżywczych, itp.).


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 27 lip 2015, 12:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 13 lip 2015, 09:42
Posty: 5
Zapobieganie chorobom u prosiÄ…t:
1. Dodatek Cynku z jednej strony zabija patogeniczne mikroorganizmy (chroni zwierzę w okresie możliwego zachorowania, ale jednocześnie uszkadza ścianki jelit, co powoduje zwiększoną wrażliwość na różne patogeniczne mikroorganizmy. Równocześnie z uszkodzeniem jelit maleje absorpcja składników odżywczych.
2. Humac NATUR AFM razem z zakwaszaczami i laktobacilami obniżają pH utrzymując go na poziomie fizjologicznym, co zapewnia resorpcję substancji toksycznych znajdujących się w układzie pokarmowym i utrzymanie wymaganych struktur symbiotycznych, zdrowie pożytecznych mikroorganizmów i zapobiega wzrostowi i mnożeniu się patogenicznej mikroflory.
3. Jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na stan zdrowia prosiąt w okresie odstawienia jest fakt, że w wieku 28-35 dni nie jest w pełni rozwinięty ich układ trawienia. Żołądek zdrowych prosiąt ssących ma pH od 5 do 3,5. Utrzymywanie pH w żołądku prosiąt zapewnia kwas mlekowy, który tworzą laktobacile. Są to bakterie z naturalnej mikroflory, które występują i chronią śluzówkę całego jelita cienkiego przed adherencją – przyczepianiem się patogenicznych mikroorganizmów i ich dalszym rozmnażaniem się. Laktobacile występują w śluzówce całego systemu trawienia już przy narodzeniu i przechodzeniu przez drogi rodne, a później przy ssaniu ze zdrowych sutków, których śluzówka również zawiera naturalną laktoflorę. Dlatego stan zdrowia matki i obecność laktoflory w jej układzie pokarmowym, na śluzówce organów płciowych i w gruczołach mlecznych jest niezwykle ważna dla zdrowia młodych. Niech to będzie jednym z powodów podania preparatu HUAMC Natur AFM maciorom przed oprosieniem – zapewnienie dostatecznego zakresu i ilości laktoflory w ich układzie pokarmowym, na śluzówce organów płciowych i gruczołów mlecznych.
4. W utrzymywaniu niskiego pH w żołądku uczestniczy ponadto kwas solny (HCl), który jednak w czasie odstawiania jest wytwarzany w niedostatecznej ilości. Pełnowartościowe wytwarzanie HCl rozpoczyna się od 5 tygodnia od urodzenia. Powyższe jest szczególnie ważne po 21 dniu, kiedy patogeny mają już zdolność do przyczepiania się do ścianek jelit. Optymalne pH utrzymuje się za pomocą regulatorów kwasowości razem z dodatkiem HUAMC Natur AFM, który ma wyraźne własności buforujące i utrzymuje fizjologiczny poziom pH nie tylko jelit, ale i całego organizmu. Jednocześnie wpływa on na wytworzenie naturalnej struktury jelita, które jest najważniejszym organem immunologicznym. Kwasy huminowe, które znajdują się w preparacie HUMAC Natur AFM mają działanie przeciwzapalne, które polega na tym, że tłumią one wydzielanie cytokin sprzyjających zapaleniom. Jednocześnie wspomagają one wydzielanie cytokin przeciwzapalnych, czym wspierają zdolności obronne organizmu. Dostarczają mikroelementów, które są potrzebne do tworzenia różnych enzymów i substancji uczestniczących w metabolizmie substancji odżywczych oraz do reakcji detoksykacji. Mają dużą zdolność do wiązania wolnych rodników, które powstają przy detoksykacji różnych substancji obcego pochodzenia oraz przy zapaleniach i infekcjach. Są bardzo skutecznymi buforami i utrzymują pH na wymaganym poziomie. W ten sposób tłumaczy się ich pozytywny wpływ na biegunki wywoływane bakteriami gnilnymi (na przykład E. coli, Clostridia, itp.), które pojawiają się przy zwiększeniu pH jelit. Wiążą one z sobą gazy zwierzęce (jelitowe), czym poprawiają mikroklimat (zapach zwierząt hodowlanych), przez co mniej są narażone ich drogi oddechowe, co wpływa na zmniejszenie zachorowań oddechowych. Dość często przyczyną biegunek i innych chorób są wirusy. Badania wykazują, że kwasy huminowe wiążą niektóre wirusy, co zapobiega ich przenikaniu do organizmu, a w przypadku innych typów wirusów wstrzymuje ich rozmnażanie.
5. Jedną z możliwości ograniczenia biegunki wśród prosiąt jest powierzchniowe wprowadzenie antybiotyków w czasie odstawiania, jeszcze przed pojawieniem się objawów klinicznych biegunki. W ten sposób profilaktyka wstrzymuje wzrost inicjatorów biegunek, ale dochodzi przy tym również do zmniejszenia się, tzw. „korzystnej“ mikroflory i do zwiększenia pH w systemie pokarmowym. Po czasie, kiedy antybiotyki przestaną już działać w jelicie z niedostateczną ilością bakterii kwasu mlekowego, ponownie rozmnażają się bakterie patogeniczne i biegunka może się powtórzyć. Można więc powiedzieć, że podawanie antybiotyku w celu zapobiegania biegunkom u świń nie leczy prawdziwej przyczyny biegunki. Problemem jest też systematycznie rosnąca odporność na antybiotyki i konieczność zastępowania ich coraz droższymi preparatami.
6. Od odstawienia przez czas minimum 10 dni ( idealnie przez cały czas chowu) dodaje się do karmy HUMAC Natur AMF, którego zadaniem jest, dzięki jego zdolności adsorpcyjnej, eliminowanie toksyn, które produkują enterotoksygenne bakterie E. coli. Oprócz tego po odstawieniu w czasie 5 dni podaje się do wody preparat z zawartością pepsyny i bufora fosforanowo - cytrynianowego. Jest on przeznaczony do kompensowania braku pepsyny, który powoduje zwiększenie pH w żołądku spowodowane niedostatecznym tworzeniem się kwasu mlekowego i HCl. W praktyce zostało potwierdzone i uzasadnione podawanie preparatu HUAMC Natur AFM przez cały czas chowu i karmienia z wyraźnym skutkiem ekonomicznym, dzięki któremu:
 Poprawiamy stan zdrowia i zapewniamy wyrównanie narodzonych młodych
 Ograniczamy występowanie biegunek u młodych
 Poprawiamy przyrosty i przyswajanie składników odżywczych ( 7-8%)
 Zapewniamy, aby podczas wzrostu nie doszło do zatrzymania wzrostu i rozwoju prosiąt
 Zmniejszamy śmiertelność ( nawet o 40%)
 Prewencyjnie usuwamy główne przyczyny biegunek, a wyrównując stado wspólnie z przyswajaniem składników odżywczych skracamy czas karmienia o 6 -10 dni, co jest szczególnie ważne w ostatniej fazie karmienia, kiedy przyswajanie jest najgorsze i wzrasta koszt hodowli prosiąt.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 27 lip 2015, 12:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 13 lip 2015, 09:42
Posty: 5
Program leczenia – zapobieganie biegunkom :
Przejście na alternatywny sposób zapobiegania biegunkom zaczynamy od diagnozowania. Laboratoryjne badanie nieżywych sztuk i wymazów z odbytu stwierdzi obecność enterotoksygennych szczepów E. coli. Kolejnym, nie mniej ważnym problemem w hodowli może być zwiększone występowanie bezmleczności padania, zapalenie sutka, zapalenie macicy i chorób układu rozrodczego. Program leczenia powinien wyglądać następująco:
Praktyczny wynik alternatywnego programu leczenia bez korzystania z antybiotyków.
1. Maciory na 30 -50 dni przed porodem i przez cały czas karmienia otrzymują w karmie produkt HUMAC Natur AFM i preparat probiotyczny z zawartością bakterii kwasu mlekowego. To powoduje, że waga urodzeniowa prosiąt przy urodzeniu wzrasta z 1 kg do 1,3 kg, a zużycie KZ u macior zmniejszyło się. Około 1 tydzień przed oprosieniem należy dodawać otręby do karmy dla macior – 0,5 kg / dawkę karmy.

2. Prosięta zaraz po urodzeniu otrzymują do pyszczka preparat probiotyczny zawierający bakterie kwasu mlekowego.
3. Od 3 dnia podaje się im mieszankę pokarmową bez antybiotyków i bez cynku, ale z preparatem probiotycznym zawierającym bakterie kwasu mlekowego. Mieszanka paszowa zawiera HUAMC Natur AFM 0,5%.
4. 5 dni przed odstawieniem przechodzi się na dietetyczną ČOS 1, w której zmniejszona jest zawartość preparatów azotowych, ale utrzymana zawartość aminokwasów.
5. Od odstawienia w czasie minimum 10 dni (idealnie przez cały czas) do karmy dodaje się produkt HUMAC Natur AFM, którego zadaniem jest dzięki zdolności adsorpcyjnej, eliminowanie toksyn, które produkują enterotoksygenne szczepy E. coli.
6. Oprócz tego po odstawieniu w czasie 5 dni podaje się do wody preparat z zawartością pepsyny i bufora fosforanowo - cytrynianowego. Jest on przeznaczony do kompensowania braku pepsyny, który powoduje zwiększenie pH w żołądku spowodowane niedostatecznym tworzeniem się kwasu mlekowego i HCl. Oprócz tego taki bufor zmniejsza pH i utrzymuje go na poziomie fizjologicznym.
7. Po około 10 dniach, jeszcze przez 2-3 dni podaje się dietetyczną ČOS 1, a potem systematycznie przechodzi się na ČOS2, która nie ma już ograniczonej zawartości związków azotu. Do ČOS2 jest również dodawany preparat probiotyczny z zawartością bakterii kwasu mlekowego. Cały czas dodajemy HUMAC Natur AMF.
8. Po ČOS2 płynnie i powoli przechodzimy na A1 + HUMAC Natur AFM
9. Jednocześnie w hodowli utrzymuje się ściśle cykl hodowlany, przestrzega starannej dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji, programu zapobiegającego pojawieniu się pasożytów, szczepień, itp.


Ogólne parametry dotyczące ciężaru i przyrostów w hodowli trzody chlewnej
Wiek prosiąt (dni) Waga ciała (kg) Przyrost wagi ciała (g)
od urodzenia 1,4
21 6,3 233
35 9,5 226
90 32,5 417
150 77,3 746
180 99,7 748
194 110 753

Košice, 13.02.2015


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 27 lip 2015, 21:14 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Rafał B pisze:
Zapobieganie chorobom u prosiÄ…t:
1. Dodatek Cynku z jednej strony zabija patogeniczne mikroorganizmy (chroni zwierzę w okresie możliwego zachorowania, ale jednocześnie uszkadza ścianki jelit, co powoduje zwiększoną wrażliwość na różne patogeniczne mikroorganizmy. Równocześnie z uszkodzeniem jelit maleje absorpcja składników odżywczych.
2.
Tzn. przy jakiej dawce i po jakim czasie stosowania jest szkodliwy dodatek cynku???????????? Czy ty w ogóle masz jakie kolwiek pojęcie o czym piszesz ????????????????


Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 lip 2015, 21:41 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 27 lip 2015, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6025
..nie gloryfikowałbym roli cynku w żywieniu prosiąt ,umiar w paszy zadawanej maluchom , obserwacja .


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: wtorek 28 lip 2015, 09:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 13 lip 2015, 09:42
Posty: 5
Ja tylko cytowałem artykuł Paja Jaroslava Karahuty ze Słowacji.
A wracając do tlenku cynku. To ilości które są zawarte w paszach pełno porcjowych jest ok.
Ale jeśli mowa o szkodliwości cynku to na innym portalu znalazłem też ciekawy artykuł na ten temat poniżej wklejam link.
http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-trz ... -w-paszach


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB