Trzoda-Chlewna - Forum • Wyświetl temat - Budowa chlewni
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest piątek 19 kwie 2024, 08:23

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 17 sty 2013, 08:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
baraki pisze:
Ok. ale w takim razie po co pytasz skoro jak mówisz nie jestes laikiem i sam umiesz policzyć? przeciez to proste nie? Koszt zakupu loszek, pasza na cały rok z góry, dla 200 macior + tucznik i masz odpowiedź. Tyle że nikt z was tego nie policzył i nie podał, tylko pytania umiecie zadawać i wyśmiewać sie jak ktos odpowie. Ja podałem kwotę która mi wystarczy na zasiedlenie, i moge tego dowieść, ale najpierw podajcie swoje kwoty a nie tylko pytania i wyśmiewanie.


baraki nie unoś się
pewnie że umiem to policzyć i to bez żadnych arkuszy, chciałem tylko sprawdzić wiedzę inwestora ,zapytałem o podstawę?!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 sty 2013, 13:20 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
turbogrocho49 pisze:
z 200 loch to 5 000 tucznika wyjdzie
Mowa jest o 1 i 2 miocie więc 4 000 wydaje się być bardziej realne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 sty 2013, 20:11 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Kurna mać , ale to prost w tych 200 tyś się zmieścić . Jako paszę Baraki użyje śnieg i kalkulacją nas zaskoczy . :lol: :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 06:38 
Offline

Rejestracja: piątek 18 sty 2013, 06:23
Posty: 6
Lokalizacja: ok. Olsztyna
Siemanko wszystkim to mój pierwszy post ale wydaje mi się że te 200 tys nie starczy na 10-12 mies ponieważ

200 szt loch x 3 kg paszy średnio na dobę - 600 kg
600 kg x 365 dni - 219 ton rocznie zeżrą
219 ton x cena pewnie ok 1400 zł = 306 600 zł
koszt kupienia macior 1300 x 200 ( tak podajecie za tego danreda ) - 260 000 zł

Same maciory zeżrą ponad 300 tys. a dodaj do tego prosiaki i tucznika

policzmy te 12 od lochy x 200 = 2400 sztuk zakładajac wyproszenie w styczniu pierwszych prosiaków to pewnien sprzedamy w tym roku ok 1800 sztuk

1800 sztuk x 300 kg paszy /sztuka = 540 ton x 1000 zł - 540 000 zł

razem
540 tys = 260 tys =306 tys wychodzi -1 106 000 zł i do 200 tys troche daleko ;)

Jak sie mahnąłem to poprawcie mnie bo ciężko mi obracać takimi suamami :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 11:42 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Jak wy liczycie 1300 za loszkę przy zakupie 200 sztuk na zasiedlenie chlewni to widac jakie macie rozeznanie. Wydaje wam się że wszystko wiecie a nie macie pojęcia o podstawowych sprawach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 11:56 
Offline

Rejestracja: piątek 18 sty 2013, 06:23
Posty: 6
Lokalizacja: ok. Olsztyna
Ja staram się odniesć do danych autora tematu wiec całożyłem że każda sztuka do 1300 zł. jak jest praktycznie nie wiem
Ale nawet mając lochy za darmo to i tak koszty paszy to duża kasa, spróbuje napisać do kolegi falona ile naprawde zapłacił za te lochy bo na forum nie widać go


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 12:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 lut 2011, 20:01
Posty: 364
My wiemy ,że wchodzenie w rym (nie ważne jaki 1,2,3,tyG ) trwa ok 150 dni ,i nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuję jednorazowo ,całej parti (chyba że z rozbiciem wagowym ,to sie zgodzę np105-35 kg <cena inna ,ale paszą nadrobisz>,co niektóre hybrydy oferują) ,co nie zmienia faktu ,że koszt całkowity zakupu stada trzeba ponieść przed 1-ymi porodami


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 12:19 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Wreszcie jakas sensowna wypowiedź, a ja tez nie zkładam że zapłacę za te loszki czy pasze gotówką, 30 dniowy termin to jest bez żadnego proszenia na dziń dobry a w przypadku zasiedlania nowej chlewni i perspektyw dalszej długotrwałej współpracy to można wynegocjować i dobra cene na loszki i dogodne warunki płatności. Jak ktos myśli że ci co buduja nowe chlewnie płaca za wszystko od reki gotówką to tylko fantazji pogratulowac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 13:27 
Offline

Rejestracja: piątek 18 sty 2013, 06:23
Posty: 6
Lokalizacja: ok. Olsztyna
Nie bardzo chciał powiedzieć falon jak to wygląda ale jakoś się udało ;)
Za 210 loch zapłacił 240 tys. netto loszki są rozłozone na jakieś 7 grup techologicznych czy jakos tak sie to nazywa.
Loszki w wieku 12,14,17,20,22,24,26 tygodni. ceny nie można negocjować gdyż mają cholrny zbyt na te świnie podobno, ale istnieje możliwość kredytowania zakupu na 9 % przez BGZ ( on nie korzystał ) ale wtedy sprzedawać trzeba do Sokołowa tuczniki. 30 dni na fakturze do zapłacenia

Takie rozbicie wiekowe to jak bym nie dał rady zrobić żeby to jakoś zgrać bo zakładam ze mają prosic się co 3 tyg i inne zabiegi także co 3 tyg się wykonuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 13:54 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Baraki , człowieku weż trochę myśl co piszesz . Staś nie pytał, ile pieniędzy od razu nie musimy wykładać ? Głupot na wypisywałeś i teraz przekręcasz fakty , aby jakoś się wybronić . To samo zrobiłeś przed chwilą na stronie z ceną tucznika . W poście który cytowałeś była ilość 80 000 a Ty się przyczepiłeś do 800 000 i udowadniaż swą' mądrość " . Przeczytaj raz jeszcze obydwa posty i długo pomyśl :!: :!: :idea: :idea:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 14:10 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Masz racje, przyznaje sie do błedu, nie zrozumiałem pytania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 14:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Posty: 1221
Lokalizacja: CLI
. :idea:


Ostatnio zmieniony piątek 18 sty 2013, 15:56 przez staś76, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 15:18 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
staś76 pisze:
jak można nie rozumieć prostego pytania?
ile pieniędzy trzeba wyłożyć na 200 loch ,ich żywienie , obsługę,żywienie prosiąt i tuczników ,do momętu uzyskania pierwszych pieniędzy ,z sprzedaży tuczników, z pokrytej pierwszej grupy macior???

jakbyś jeszcze nie rozumiał, ile trzeba zabezbieczyś pieniędzy , na 10 m-czną zabawę z takim stadem?

koszt budynków mnie nie obchodzi.

Wyrazenia których użyłeś:
"ile pieniędzy trzeba wyłożyć "
"ile trzeba zabezpieczyć pieniędzy"
to nie to samo co koszt , cena.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 16:35 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Baraki walniesz jakąś głupotke i starając się z tego wybronić jeszcze po drodze głupiego szukasz :lol: :lol:
przecież każdy może się pomylić :lol:
pofantazjować też można , a nawet trzeba :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 19:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 22:00
Posty: 39
Niektóre typy tak już mają ,nic nie da się zmienic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 sty 2013, 20:34 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Śmie twierdzić że przyczyną pomyłek Barakiego , jest jego ciepły garaż . Jak by był nieogrzewany , to by z niego uciekał do domu i miałby sporo czasu na dokładne przeczytanie i zastanowienie się nad odpowiedzią . Wywal Chłopie piecyk z garażu i na chłodno do wszystkiego podchodz .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2013, 21:10 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Jaka wysokośc pod rusztem plastikowym na warchlakarni jest potrzebna, aby prosiaka po odsadzeniu odchowac do 30-35 kg? Mam do wykorzystania budynek 16,5 x 5,0 m o wysokosci 3,1 m. Dałoby radę coś z tego zrobic? Dodam, że budynek jest po nieużywanej już pieczarkarni, dookoła ścian pozostały jeszcze rury od ogrzewania i wentylacja. W tej chwili ściany zewnętrzne bez żadnych okien, tylko drzwi. Więc mogę to swobodnie (teoretycznie) aranżowac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2013, 22:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
ja mam do górnej krawędzi rusztu 60 cm i jak trzymam do 30 kg gnojowicy jest około 40- 50 cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 cze 2013, 07:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 21:09
Posty: 21
im głębszy kanał tym lepiej
widziałem przypadki gdzie wysokość od ruszt do sufitu była 2 metry
tylko wtedy dobra wentylacja dajesz zapasu na wentylacje z 10% i starczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 cze 2013, 14:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 691
Lokalizacja: podlaskie
Teraz zależy czy gnojowica będzie wybierana bezpośrednio z kanałów, czy systemem rur odprowadzana do zbiornika głównego.
Ważne jest też czy po każdym rzucie będziesz dokładnie czyścił kanał czy tylko tyle ile samo zejdzie.
Latem przy poidłach smoczkowych świnie robią sobie prysznic także to też trzeba brać pod uwagę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 cze 2013, 18:47 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Wolałbym wybierac bezpośrednio z kanałów, choc pewnie jest to rozwiązanie gorsze z racji warunków dla zwierząt? Pewna rezerwa w wysokości musi byc, wiadomo, że różne sytuacje się w chlewni zdażają. Nie mam doświadczenia z rusztem, stąd moje pytania. Kolejny ważny problem to niezbyt duża odległośc tego budynku od budynku mieszkalnego. Zastanawi mnie jeszcze czy z tym nie będzie kłopotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 cze 2013, 21:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 691
Lokalizacja: podlaskie
Osobiście mam wszędzie wyłącznie wanny i rurami odprowadzam to wszystko do zbiorników głównych.
W razie awarii typu pęknięta rura z wodą czy brak możliwości wylania gnojowicy na pole istnieje możliwość gromadzenia ścieków przez dłuższy czas.
Na pewno będziesz miał problemy z wymieszaniem i dokładnym oczyszczeniem takiego kanału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 cze 2013, 21:31 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Czyli jakie rozwiązanie byłoby optymalne w mojej sytuacji?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 cze 2013, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
jarek a moze warto reaktywowac produkcje pieczarki? Bawiłes się kiedys w to?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 cze 2013, 15:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
ja się bawiłem, pieczarkarnię też przerabiam na ruszt, u mnie robię 110cm kanału, wanny pod zbiornikiem, mysle ze z gnojowica nie bedzie problemu jak sie dobre mieszadło zamontuje, wysokość od rusztu do sufitu u mnie 250 cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 cze 2013, 22:36 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Peron pisze:
jarek a moze warto reaktywowac produkcje pieczarki? Bawiłes się kiedys w to?

W pieczarki bawili się rodzice, ale to już było dośc dawno. Nakład potrzebny na pieczarki, aby w tej chwili ruszyc praktycznie od zera, jest przypuszczam dwa razy taki, jak przerobienie tego na warchlakarnie. Teraz odbiorcy są wymagający i byle czego nikt nie kupi, a żeby pieczarka była "ładna", to w zasadzie hale powinny byc klimatyzowane. Potrzebna jest określona temperatura i wilgotnośc, do tego wszystkiego jak wpadnie jakaś choroba to może zostac tylko gnój na pole. Poza tym, przy małej skali produkcji pewnie nie dużo ponad kreską zostaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 cze 2013, 22:45 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4700
Lokalizacja: kuj-pom
sąsiad bawi się w pieczarki warunki ma raczej spartańskie z 8 ton grzybni wyciąga nie cale 3 tony grzyba sprzedaje na dziś po 4,50 zostaje z tego na czysto 1500 zeta podzielić przez 6 tygodnie bo tyle trwa cala operacja to sami oceńcie czy się opłaca powierzchnia uprawy około 100m2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 cze 2013, 22:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
ja uprawiałem jeszcze ubiegłej zimy, plony miałem przyzwoite bo cisnęłem na starym obiekcie po 25 kg z m2, wszystko szło na moskwę, ale na pieczarkę cena jest dwa razy w roku na boze narodzenie i na marca i wtedy da się dobrze zarobić. Ja zrezygnowałem ze względu na braki podłoża pod uprawę, po prostu firmy produkujące podłoża, nie chcą za bardzo obsługiwać małych obiektów. A jak mi przywioza podłoże dwa tygodnie po planowanym terminie założenia uprawy, np. jak grzyb wyjdzie po 10 stycznia, to d..pa mokra. jak zakładać to cały czas, i jak ma się grzyb codziennie przez 365 dni w roku to można szukać dobrych odbiorców. Na dzień dzisiejszy jak się w to bawić to obiekt min. 6 hal, aby była ciągłość produkcji i zatrudnienia dla ludzi. Reasumując wole świnie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 cze 2013, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
Mam taki budynek w centrum wsi i sie zastanawiam nad przekszatcłeniem go w pieczarkarnię, ale jak się zagłębiłem w temat, to nie jest tak prosto. Docelowo mogłoby być 8-12 hal po 240m2 uprawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 cze 2013, 16:22 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Posty: 767
Lokalizacja: Lubelskie
U mnie jest wany 50 cm od rusztu pod wanną jest rura a w niej korek i jak jest potrzeba to się otwiera korek i się spuszcza po wymieszaniu. Tak jest od 6 lat i jest dobrze ale po co te 100 cm to tylko więcej smrodu w chlewni, przecież można zawsze upuścić nawet przy świniach jak dłużej są takie rozwiązanie jest dobre gnojowica powinna być magazynowana w szambie a nie w chlewni


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 cze 2013, 16:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
jak u mnie szamba nie wykopie, bo zamiast gnojowicy bedzie tam woda, musiałbym robić zbiornik na powierzchni a to wszystko koszty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 cze 2013, 16:58 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Posty: 767
Lokalizacja: Lubelskie
turbogrocho49 pisze:
jak u mnie szamba nie wykopie, bo zamiast gnojowicy bedzie tam woda, musiałbym robić zbiornik na powierzchni a to wszystko koszty

No pewnie że koszty ale warto ale gnojowica z zbiornika na pole pod zboże to jest to ale bezpośrednio z chlewni to nie to samo a po drugie mniej smrodu w chlewni i wentylacje można zmniejszyć. Policz tylko ile na nawozach zaoszczędzisz no i spuszczasz kiedy chcesz a zdrowotność w chlewni też będzie lepsza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2013, 11:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
byłem na fermach po 2000 szt tucznika, i zbiorniki były pod spodem zrobione na cały rok, i jakoś nie było gorszych warunków niż na fermach z wannami i korkami, chociaż też wydaje mi się że twoje rozwiązanie jest lepsze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2013, 14:21 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2009, 20:55
Posty: 399
Lokalizacja: Łódzkie
Peron pisze:
Mam taki budynek w centrum wsi i sie zastanawiam nad przekszatcłeniem go w pieczarkarnię, ale jak się zagłębiłem w temat, to nie jest tak prosto. Docelowo mogłoby być 8-12 hal po 240m2 uprawy.


Peron, bardzo duży musi byc ten budynek, poza powierzchnią do uprawy potrzebne jest też odpowiednie zaplecze.
Mam pod nosem dużego producenta pieczarek, 12 dużych hal, wykonanych podobnie do tuneli foliowych. Odbiór grzyba codziennie, w ilościach pewnie tonowych. Widac teraz ogromne pieniądze, które tam "krążą", ale dochodzenie do tego stanu trwa od około 20 lat. Przez drugą miedzę, śmierdzący zakład produkcji podłoża do uprawy pieczarek. Aż do obrzydzenia, wszędzie pieczarki :mrgreen: pewnie dla tego nie brałem pod uwagę reaktywacji produkcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 cze 2013, 15:16 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
turbogrocho49 pisze:
byłem na fermach po 2000 szt tucznika, i zbiorniki były pod spodem zrobione na cały rok, i jakoś nie było gorszych warunków niż na fermach z wannami i korkami, chociaż też wydaje mi się że twoje rozwiązanie jest lepsze

Bo pewnie wentylacja była spod ruszt , albo zamiast ścian słupki i szmata w razie przeciągu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 cze 2013, 09:46 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
poszukuje pompy najlepiej elektrycznej do gnojowicy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 cze 2013, 09:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
stan1069@o2.pl pisze:
turbogrocho49 pisze:
byłem na fermach po 2000 szt tucznika, i zbiorniki były pod spodem zrobione na cały rok, i jakoś nie było gorszych warunków niż na fermach z wannami i korkami, chociaż też wydaje mi się że twoje rozwiązanie jest lepsze

Bo pewnie wentylacja była spod ruszt , albo zamiast ścian słupki i szmata w razie przeciągu

nie wentylacja była standardowa, wloty w scianach wyciągi w dachu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 cze 2013, 10:15 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Ja zakupilem cos takiego i bardzo ładnie chodzi:
http://allegro.pl/pompa-do-szamba-noz-t ... 42654.html
Dobrze się też sprawdza jako mieszadło, oczywiście jak nie potrzeba dużych wydajnosci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 17 cze 2013, 14:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
baraki jaka osiaga wydajność to cudo przy gnojowicy potrzebuje pompy aby z małego szamba przelewać gnojowicę która zchodzi z kanałów do małego szamba i z tego małego przelewać do dużego 2,5 m wyżej chyba cos wiekszego musi być szukam używanej z zachodu ale nic mi dobrego nie wpadło a moze ta by sie nadawała http://allegro.pl/pompa-walowa-do-gnojo ... 40739.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2013, 21:06 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 lut 2011, 20:01
Posty: 364
Podepnę się pod temat , a mianowicie - ktoś z was panie i panowie ma filtry powietrza w chlewni bądż rozważa je zamontować
celem ograniczenia odoru na posesji .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lip 2013, 22:56 
Offline

Rejestracja: piątek 20 lis 2009, 18:36
Posty: 661
Lokalizacja: wlkp
ja się zastanawiałem koszt około 40 tyś euro [big dutchman ]ale mówią że to się nie zwróci , jest jeszcze system holenderski sorben ale w polsce ich nie ma ale moge się mylić :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lip 2013, 00:26 
Offline

Rejestracja: środa 18 sie 2010, 21:34
Posty: 636
Lokalizacja: Świętokrzyskie
N rozważa ale się zastanawiam bo mie wiem jak to może być a opinie są różne ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lip 2013, 12:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Posty: 875
Lokalizacja: Wlkp
marek99a pisze:
Podepnę się pod temat , a mianowicie - ktoś z was panie i panowie ma filtry powietrza w chlewni bądż rozważa je zamontować
celem ograniczenia odoru na posesji .


Ja żeby mniej śmierdziało stosowałem Emy i działało jak masz ruszta to wlać na początku do pustych wanien i co jakiś czas z opryskiwaczem przejechać a jak ściółkę to co usuwanie obornika trzeba rozpylić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lip 2013, 13:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 lut 2011, 20:01
Posty: 364
Dzięki Andrzej-ale mógłbyś podać instrukcję obsługi tych EM tzn. ile litrów na metr sześcienny kanału ,co ile pryskać ,koszt jednostkowy, o ile redukuje % smrodu twoim zdaniem .
Z góry dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2013, 08:30 
Offline
Site Admin

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Posty: 462
Lokalizacja: Poznań
marek99a pisze:
Dzięki Andrzej-ale mógłbyś podać instrukcję obsługi tych EM tzn. ile litrów na metr sześcienny kanału ,co ile pryskać ,koszt jednostkowy, o ile redukuje % smrodu twoim zdaniem .
Z góry dzięki.


Poczytaj na ten temat w internecie, np.:
http://emgreen.pl/hodowla-trzody-chlewnej,144.html
http://www.roik.pl/technologia-uotemuot ... -chlewnej/
http://www.apokalipsa.info.pl/przepisy/ ... zmy_em.htm
http://www.eko-idea.com/?technologia-em ... swiecie,57


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2013, 22:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
Posty: 137
Panowie znalazlem w necie poradnik Obrazek
mysle ze warto kupic.
Podaje adres ksiegarni internetowej skad bede zamawial na allegro tez widzialemm zreszta pewnie gdzie indziej tez mozna kupic
http://www.agroswiat.pl/p,pl,4429,tuczarnie+na+medal.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2013, 23:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
zakupiłem, ale powiem szczerze że więcej wiedzy przed czytaniem niż po


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 sie 2013, 07:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Również zakupiłem. Jeśli ktoś prenumeruje TopAgrar Polska, to 3/4 artykułów jest już opisanych w tym magazynie rolniczym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 wrz 2013, 12:28 
Offline

Rejestracja: środa 31 paź 2012, 22:57
Posty: 223
Lokalizacja: Łódzkie
Podepnę się pod temat: jaką tuczarnie można wybudować za 200tyś netto? oczywiście musi być na pełnym ruszcie. Chodzi mi o wielkość (pojemność szt) i jakieś ogólnikowe wytyczne i rozwiązania. dzięki za odp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 wrz 2013, 15:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2835
Lokalizacja: lubelskie
ja teraz buduję tuczarnie na pełnym ruszcie, zbiorniki pod rusztem, sciany z silikatu, docieplenie styropian, dach płyta warstwowa, konstrukcja to podciągi betonowe do piodciągów łaty ocynkowane. Koszty u każdego będą inne, a i jak sobie policzysz koszty to dołóż do tego +30% i powinieneś się w tej kwocie wyrobić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB