Indeks witryny Indeks witryny


a-one

zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest wtorek 26 sty 2021, 00:36

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: budowa chlewni
Post: niedziela 07 maja 2017, 13:26 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
Witam szukałem na forum odp ale nie znalazłem mam takie pytanie i proszę o pomoc i radę
chciał bym z PROW wybudować nowa chlewnię na 70 szt macior
mam pytanie czy lepiej i szybciej będzie budować na działce na której obecnie znajduje się gospodarstwo? jakie trzeba mieć pozwolenia jak to zacząć?
czy lepiej gdzieś w polu pod lasem żeby sąsiadowi nie śmierdziało? jakie trzeba mieć pozwolenie
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 16:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lut 2011, 19:43
Posty: 470
Lokalizacja: Wlkp
https://www.topagrar.pl/articles/info/p ... e-chlewni/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 maja 2017, 12:19
Posty: 14
Na początek radzę na parę miesięcy zatrudnić się na kilku fermach i zobaczyć różne standardy i metody pracy. Chyba że masz duże doświadczenie w trzodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 maja 2017, 14:28 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
dzięki farmerB bardzo mi pomogłeś
:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 cze 2017, 14:33 
Offline

Rejestracja: piątek 09 cze 2017, 23:17
Posty: 16
Powiedzcie czy znacie jakąś sprawdzoną firmę, która wykona tego typu budowę? Chodzi o główny budynek gospodarczy z ogrodzeniem. Akurat z ogrodzeniem nie będzie problemu, bo mam znajomego, którego firma zajmuje się budową placów zabaw, także ogrodzenie będę mieć. Chodzi własnie o postawienie takiego głównego budynku gospodarczego z ociepleniem i zadaszeniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 cze 2017, 20:30 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4401
Lokalizacja: kuj-pom
BARAKI
ruszyłeś już z budowa nawego obiektu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 cze 2017, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5826
...zacznijta budować wędzarnie ,mały koszt , a dużo zdrowia. 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 19:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2659
Lokalizacja: lubelskie
Ekipy można zamawiać na przyszły rok


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 22:28 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Panowie, co polecacie do szybkiego załadunku bin-ów? Myślę o żmijce skośnej fi 180, 15m. Silosy 60, 130t.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 19:20 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
czy w takiej chlewni wolno stojącej na terenie gospodarstwa musi być pomieszczenie socjalne, mam na oku projekt chlewni niby spełnia warunki UE ale nie posiada WC i izolatki czy może tak być? gdzieś czytałem że musi być social i izolatka więc teraz nie wiem, proszę o radę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 20:09 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Młody Hodowca pisze:
czy w takiej chlewni wolno stojącej na terenie gospodarstwa musi być pomieszczenie socjalne, mam na oku projekt chlewni niby spełnia warunki UE ale nie posiada WC i izolatki czy może tak być? gdzieś czytałem że musi być social i izolatka więc teraz nie wiem, proszę o radę

Nie musi być żadnych pomieszczeń socjalnych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 20:33 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
fajnie :) ktoś mi mówił że muszą... jesteś pewien?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 22:07 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
https://www.youtube.com/watch?v=Y72umaw ... e=youtu.be
sorry za jakość, ale nagrywane słabym telefonem.
ps. 0909 to moja jak to mówiłeś " wirtualna chlewnia "


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 22:23 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4401
Lokalizacja: kuj-pom
myślę ze co niektórzy powinni przeprosić krzysieko


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 22:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 608
Lokalizacja: podlaskie
Kawał dobrej roboty!! Tym bardziej, że jeszcze prow wymęczyłeś dodatkowo!!
Gratulacje!!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 22:43 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
daniel0 pisze:
Kawał dobrej roboty!! Tym bardziej, że jeszcze prow wymęczyłeś dodatkowo!!
Gratulacje!!

Daniel bierz się za modernizację i za rok Twój filmik będziemy oglądać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 23:17 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
super chlewnia :) moje marzenie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 23:26 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Też tak mówiłem o podobnych chlewniach dwa lata temu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 23:34 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
to szybko zrealizowałeś inwestycję a jest czego się bać? ja chcę składać wniosek w tym roku, ale nie wiem czy zdążę mam nie dopracowany wniosek nie ma w budynku miejsca na wc porażka a niby przystosowany do standardów ue


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sty 2018, 23:48 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Młody Hodowca pisze:
to szybko zrealizowałeś inwestycję a jest czego się bać? ja chcę składać wniosek w tym roku, ale nie wiem czy zdążę mam nie dopracowany wniosek nie ma w budynku miejsca na wc porażka a niby przystosowany do standardów ue

Ja w projekcie miałem całe zaplecze socjalne. No jest trochę pilnowania i dogladania na budwie, ale przede wszystkim godziny w agencji i różnych biurach z zalatwianiem papierów, pozwoleń, raportów itp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 10:51 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
zdaje sobie sprawę przed mną długa droga ale myślę że warto :) u mnie w projekcie jest laboratorium z umywalką i pomieszczenie gospodarcze z umywalką ale nie ma wc i teraz znowu zmiana projektu i znowu koszt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 11:29 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
też mam laboratorium , kotłownie itp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 21:43 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4401
Lokalizacja: kuj-pom
te budynki robione na jedno kopyto najgorsze to jest usuwanie padliny chodzi mi o padnięta lochę czasami tak się zdarza ze coś zdycha


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 sty 2018, 22:35 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Dlatego mam trochę szersze korytarze, ale rzeczywiście czasami trzeba do lochy 3 ludzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 13:13 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5665
Lokalizacja: Malopolska
:D


Ostatnio zmieniony niedziela 07 sty 2018, 23:44 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 13:26 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4401
Lokalizacja: kuj-pom
stan masz racje takie jest dzisiaj życie farmera nie tylko tego co dziś coś wybudował


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 13:41 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5665
Lokalizacja: Malopolska
,


Ostatnio zmieniony niedziela 07 sty 2018, 23:45 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 13:53 
Offline

Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4401
Lokalizacja: kuj-pom
z tego co ja obserwuje to wygląd gospodarstwa zależy od rolnika jedni maja kasę a z błota wyjść nie mogą bo tak zawsze było a są i tacy co stodoły pod strzecha jeszcze maja a słomki nie znajdziesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 17:20 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
stan1069@o2.pl pisze:
A jednak nie wirtualna :lol: :lol: teraz jeszcze bańke na zasiedlenie w pełnej obsadzie , druga na pierdoły [bioasekuracja ogrodzenia utwardzenia terenu itd . ] na zewnątrz i można spokojnie produkować po 3,50 i to jest w tym wszystkim najgorsze :shock: i jeszcze trzeba słuchać komunikatów GIW co tam w niedalekiej odległościach się dzieje no ale miejmy nadzieje że będzie bardziej optymistycznie z cenami i komunikaty pozytywne .

Pełna obsada jest, ogrodzenie też, trzeba tylko utwardzic teren.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 17:34 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5665
Lokalizacja: Malopolska
,


Ostatnio zmieniony niedziela 07 sty 2018, 23:46 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5826
[quote="krzysieko71"]https://www.youtube.com/watch?v=Y72umawnPlo&feature=youtu.be
sorry za jakość, ale nagrywane słabym telefonem.
ps. 0909 to moja jak to mówiłeś " wirtualna chlewnia "[/quo

Teraz to już przepadłeś , zje cię ten chlew.
Trza było zamiast budować chlew pobudować 4 tunele foliowe i uprawiać paprykę .
Koszt tuneli niewielki (trochę drewnianych żerdzi , gwoździ i folia..)
Jakiś stary dostawczak i z papryką na hurt !! 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 19:57 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
stan1069@o2.pl pisze:
Oglądałem filmik i trochę tam mało tych blondynek było !! no ale skoro tak twierdzisz to pewnie wszystkiego nie dowidziałem :lol: :lol: bo chyba jeszcze przezroczystych świn nie ma

Jakbyś miał taką chlewnie to wiedział byś, że po umyciu porodowki muszą wyschnac, dopiero wtedy wprowadzane są kolejne lochy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 21:03 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5665
Lokalizacja: Malopolska
,


Ostatnio zmieniony niedziela 07 sty 2018, 23:43 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 21:15 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
stan1069@o2.pl pisze:
Krzysiu może zakończmy ten cyrk :lol: :lol: ja wiem że jak się myje to musi wyschnąc tylko problem w tym że przed myciem z kazdej porodówki trzeba wygonić po 100 prosiąt , a Ty wymyłeś 3 a pokazałeś na filmie kilka prosiąt , być może je masz nie przeczę ale ja ich nie widziałem , a te co pokazałeś ładne tylko one mają za lużno i stąd się domyśliłem że się rozkręcasz . Nie pamiętam ktoś tu pisał że jak się dobra locha oprosi to nogi nie ma gdzie wstawić do kojca :lol: :lol: podobnie na odchowalni się dzieje , a tu widzę że by poleżał :lol: .Tutaj od farmerów się dowiedziałem że 1 stanowisko porodowe tyle warte co przeciętne auto i musi być maksymalnie wykorzystywane żeby na siebie zarabiało , widzę że puste to myślałem że dopiero kompletujesz grupy , bo chlewnia niedawno otwarta .

Jesteś kur..a jakims debilem. Mam 6 porodowek, 3 pełne, 3 puste po myciu. Na filmie prosieta są po porodzie, a kojce duże dlatego dużo miejsca, ale co ty możesz wiedzieć o swiniach mamejo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 21:50 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
mytotoksyna1 może sam załóż sobie tunele foliowe i produkuj paprykę, ktoś chce hodować świnie a ktoś paprykę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:13 
Offline

Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Posty: 3588
Lokalizacja: łódzkie
Byłem ciekaw kiedy i tu ten "mędrzec " zacznie się wymądrzać :lol: :lol: :lol: Wszystko o hodowli wie , bo na tylnym siedzeniu Poloneza swoją produkcję wywoził :lol: :lol: :lol: Szkoda tylko że nie ma komu przekazać tego czego w życiu się dorobił :cry: :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 608
Lokalizacja: podlaskie
Krzysiek produkujesz w cyklu 3 tygodniowym?
Dlaczego rozbiłes porodówki i odchowalnie na mniejsze podgrupy? Logistycznie masz dużo więcej roboty w takim układzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5826
Młody Hodowca pisze:
super chlewnia :) moje marzenie...


...w owym filmiku najlepsza jest scena z ostatnich sekund.
Gdy drzwi otwierają się na zewnątrz.

..normalnie scena z westernu - "W samo południe" 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:26 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
mytotoksyna1 no i ??? pokaż swoje podwórko jak jesteś taki mądry jak dla mnie jesteś zwykłym cieciem który nabija posty na tym forum nic więcej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:30 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
daniel0 pisze:
Krzysiek produkujesz w cyklu 3 tygodniowym?
Dlaczego rozbiłes porodówki i odchowalnie na mniejsze podgrupy? Logistycznie masz dużo więcej roboty w takim układzie

Choroba tak nie hula jak są mniejsze komory. Poza tym łatwo teraz przejść w cykl tygodniowy. Dla mnie wygodniej w każdej komorze po 8 loch. Jednego dnia prosi się jeden pokój, drugiego drugi, a trzeciego reszta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Posty: 608
Lokalizacja: podlaskie
W tyg cyklu masa roboty więcej przy tylu lochach wg mnie a korzyści niewiele.
Masz centralną myjkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:03 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
daniel0 pisze:
W tyg cyklu masa roboty więcej przy tylu lochach wg mnie a korzyści niewiele.
Masz centralną myjkę?

Tak, ale w razie czego mogę przejść na tygodniowy, choć teraz jest ok, zrobiłem w końcu grupy w 3tygodniwym i jest spoko. Mam myjkę centralną i to jedna z najlepszych rzeczy w budynku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:23 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
zna ktoś firmę Wesstron ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 5826
..przy maciorach i maciorkach jednym z najważniejszych przedmiotów hodowlanych jest zwykły zeszyt szesnastokartkowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:31 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Młody Hodowca pisze:
zna ktoś firmę Wesstron ???

Większość hodowców zna, jedna z większych firm wyposazeniowych w Polsce, za tym idą długie terminy realizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:46 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
krzysieko71 a kto Tobie wyposażał chlewnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 23:53 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Młody Hodowca pisze:
krzysieko71 a kto Tobie wyposażał chlewnie?

Firma Hodowca.agro polecam z czystym sumieniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 07:59 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
[quote krzysieko71
Firma Hodowca.agro polecam z czystym sumieniem.[/quote]
a kto budował?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 09:36 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 771
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Lokalna firma, która specjalizuje się w budynkach inwentarskich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 sty 2018, 15:50 
Offline

Rejestracja: środa 06 maja 2009, 12:56
Posty: 69
Lokalizacja: pomorskie
już na wstępie mam dobre wrażenie o hodowcy agro zobaczymy dalej co będzie, widać że chcą nowych klientów a ile Ci krzysieko71 wyszedł cenowo tak około jeden kojec porodowy??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB