Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - Makuch rzepakowy - jakie efekty tuczu?
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 mar 2024, 13:56

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 09 paź 2008, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
Witam

Stosuje ktoś makuch rzepakowy w robionych przez siebie paszach? Ja przez rok stosowałem, ogólnie nieźle, ale w odchodach da się zauważyć słabo strawione resztki. Jakie sa wasze opinie?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 10 paź 2008, 13:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 lut 2008, 23:05
Posty: 108
Powinieneś uważać czy nie występuje adenomatoza, makuch czasami przyczynia się do powstawania tego problemu. Ja nie stosuję.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 15 paź 2008, 10:13 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2008, 10:03
Posty: 3
Witam!
Powinniście stosować tylko makuch ekstrudowany, ponieważ jest super strawny a w odchodach nie ma wogole włókien, białko jest wysoko przyswajalne jeśli chodzi o tucz to rewelacja dorównuje śrucie sojowej,stosowanie makuchow ekstrudowanych obniża koszty paszy i skraca okres tuczu


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 15 paź 2008, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
Ja stosowałem makuch z Bielmaru (wytwórca olei i margryn)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: czwartek 16 paź 2008, 20:38 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 16 maja 2008, 20:52
Posty: 73
Wilmar a gdzie można go kupić?
i ile kosztuje w tej chwili????


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 17 paź 2008, 11:14 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2008, 10:03
Posty: 3
Można go kupić w firmie Wilmar

TÅ‚ocznia oleju rzepakowego (producent)

071 31 65 272

info@wilmar-oils.pl


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 17 paź 2008, 11:24 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2008, 10:03
Posty: 3
To nie jest taki makuch jak w bielmarze
my mamy innÄ… technologiÄ™ -ekstruzjÄ™
włókno jest rozerwane co powoduje że jest całkowicie strawny i białko przyswajalne zawiera więcej witamin i mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych od soi . z powodzeniem stosowany przy skarmianiu wszystkich zwierząt gospodarskich


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 05 lis 2008, 13:40 
Offline

Rejestracja: środa 05 lis 2008, 13:38
Posty: 1
polecam makuchy rzepakowe ekstrudowane z firmy PRS Rutkowski z woj. kujawsko-pomorskiego, mogę podać bliże namiary jeżeli ktoś będzie zainteresowany.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 05 lis 2008, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
to ja poproszę namiary na GG. Mój numer to: 1156265. Od Pan Wilmara tez poproszę :D


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 23 kwie 2010, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3752
Odświeżam temat. Stosuje ktoś makuch ekstrudowany?? ew śrutę sojoą ekstr. ?? Jakie efekty?? Czy warto??


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 23 kwie 2010, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04
Posty: 3752
lukas1982 pisze:
Odświeżam temat. Stosuje ktoś makuch ekstrudowany?? ew śrutę sojoą ekstr. ?? Jakie efekty?? Czy warto??


Odświerzam ( chyba lepiej??)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 23 kwie 2010, 22:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 lis 2008, 23:28
Posty: 303
Lokalizacja: łódzkie
lukas1982 pisze:
lukas1982 pisze:
Odświeżam temat. Stosuje ktoś makuch ekstrudowany?? ew śrutę sojoą ekstr. ?? Jakie efekty?? Czy warto??


Odświerzam ( chyba lepiej??)


akurat poprawiłeś z błędem :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 03 maja 2010, 20:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 01 lis 2009, 00:35
Posty: 110
Lokalizacja: małopolska
czy stosował ktoś śrutowane nasiona rzepaku w żywieniu tuczników


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 03 maja 2010, 22:15 
Offline

Rejestracja: sobota 27 wrz 2008, 22:40
Posty: 451
Lokalizacja: near Szamotuły Poznań
a kto sprzedaje ekstrudowana soje oprócz firmy LIRA czy ekstrudowany makuch dajecie już po odsadzeniówce czy wczesniej


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 04 maja 2010, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Posty: 711
Lokalizacja: ÅšlÄ…skie
a czy ten makuch rzepakowy nie powoduje obniżenia spożycia paszy przez tuczniki co w efekcie zmniejsza przyrosty...??


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 04 maja 2010, 20:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
Wojtku masz racje makuch jest gorzki !!!! ale w granicach rozsÄ…dku nie wplynie na smakowitosc paszy


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 05 maja 2010, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Posty: 711
Lokalizacja: ÅšlÄ…skie
maciek* pisze:
Wojtku masz racje makuch jest gorzki !!!! ale w granicach rozsÄ…dku nie wplynie na smakowitosc paszy

To jakie sa te granice?? 5%??


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 05 maja 2010, 19:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
no ja bym wiecej sie nie zdecydowal dodac !!!!! gora 7 %


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 24 lip 2013, 13:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 30 gru 2007, 17:23
Posty: 17
To ile go można dodać zależy od wieku zwierząt oraz od tego czy w paszy są już jakieś niesmaczne rzeczy. Jeżeli dodasz jakiś smakołyk to możesz ich trochę oszukać deko więcej sypnąć.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: Å›roda 27 sie 2014, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
Posty: 222
Lokalizacja: WLKP
Mam pytanie co jest lepsze do trzody powyżej 60 kg makuch czy śruta rzepakowa udział w paszy miał by byc około 3%. Kolega mi mówił ze tylko śruta bo makuch sie nie nadaje a ja znowu myślałem ze jest odwrotnie.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 28 sie 2014, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
Posty: 222
Lokalizacja: WLKP
Odpoczywacie po żniwach czy na wakacjach?????? Wypowie się ktoś na ten temat.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: czwartek 28 sie 2014, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3582
Lokalizacja: łódzkie
Stosowałem... Ciężko mi się wypowiedzieć na temat jakiś widocznych efektów tuczu. Makuch bardziej dla bydła, dla świń lepiej śruta.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 31 sie 2014, 12:04 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 29 lis 2013, 19:44
Posty: 46
Czy ja wiem czy tak dla bydła. Z tłuszczem trzeba uważać.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 31 sie 2014, 12:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
łuskę z sezamu stosowaliście ? ciężko znaleźć informacje na ten temat


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 01 wrz 2014, 13:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 lut 2014, 13:07
Posty: 20
przy rozdrabnianiu makuchu rzepakowego elementy śrutownika duzo szybciej sie zuzywaja niz przy zbożach.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 12 wrz 2014, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
Posty: 222
Lokalizacja: WLKP
xfarmerx pisze:
przy rozdrabnianiu makuchu rzepakowego elementy śrutownika duzo szybciej sie zuzywaja niz przy zbożach.

No nie wiem jak ja śrutuje wysłodki buraczane peletowane grube i długie jak palec to dopiero śrutownik dostaje w dupe.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 12 wrz 2014, 21:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01
Posty: 971
Dlatego ja rozdrabniam te grube wysłodki oddzielnie na bąku. Szkoda bijakowego z drobnymi sitami.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 12 wrz 2014, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
Posty: 222
Lokalizacja: WLKP
krzywy pisze:
Dlatego ja rozdrabniam te grube wysłodki oddzielnie na bąku. Szkoda bijakowego z drobnymi sitami.

No tak myślałem że to trochę rozdrobnić no ale nie mam bąka ani czegoś podobnego, a właśnie szkoda śrutownika, mam gniotownik ale czy to pomoże coś bym musiał patrzeć.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 14 wrz 2014, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
Posty: 222
Lokalizacja: WLKP
Nie próbujcie przez gniotownik bo to tylko niepotrzebna robota te odtykanie :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 14 wrz 2014, 21:33 
Offline

Rejestracja: środa 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3302
rzepak ziarno bardzo ladnie sie rozgniata lepiej niz zboze 2 do 3% w paszy


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 15 wrz 2014, 08:42 
Offline

Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1614
Lokalizacja: wlkp
Stanisław z tego co pisałeś o mięsności swoich świń to nie za bardzo u Ciebie po tym rzepaku.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 15 wrz 2014, 12:27 
Offline

Rejestracja: środa 18 sty 2012, 21:57
Posty: 3302
to nie wina rzepaku ale pewnej firmy ktora oszukiwala koncentrat Przez 4 miesiace miesnosc podniosla sie o 5% a bedzie lepiej . Tylko po co ,za 4,5zl


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: poniedziaÅ‚ek 15 wrz 2014, 20:10 
Offline

Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Posty: 1614
Lokalizacja: wlkp
A z czym oszukiwali, że aż taka różnica? Może po to żeby po cztery nie dostać?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: piÄ…tek 15 maja 2015, 17:50 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 20 lis 2009, 18:36
Posty: 661
Lokalizacja: wlkp
mam pytanie jaka jest różnica w składzie miedzy śrutą rzepakową a makuchem rzepakowym ,które bardziej strawne
i który olej rzepakowy bardziej strawny ten wyciskany na zimno czy pod temperaturą


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 17 maja 2015, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6025
kaluÅ› pisze:
mam pytanie jaka jest różnica w składzie miedzy śrutą rzepakową a makuchem rzepakowym ,które bardziej strawne
i który olej rzepakowy bardziej strawny ten wyciskany na zimno czy pod temperaturą


przestaw się na śrutę sojową ,lepsza ,lepsza.lepsza.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 17 maja 2015, 19:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Posty: 1295
Lokalizacja: wlkp
Z makuchem jak z żytem w paszy. Teoretycznie można dać 50% (dodatków białkowych), wszyscy żywieniowcy powtarzają żeby udział żadnego ze składników nie przekraczał 50%, ale w praktyce jak z żytem, 20%, albo do 20% wręcz pożądane, powyżej zaczyna się zjazd w dół. Soja lepsza ale droższa...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
Post: niedziela 17 maja 2015, 19:54 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 04 lut 2011, 18:37
Posty: 2899
Każdemu z żywieniowców z takim tekstem............. żeby udział żadnego ze składników nie przekraczał 50% ,..................... na dzień dzisiejszy możesz najmocniej zapierdol....i..............ć kopa w dupeeee i wysłać do szkoły ponieważ widać jasno że napewno się w szkole nie uczył.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB