Indeks witryny Indeks witryny


terraexim

a-one

terraexim

zuromin zuromin Allcid kongres
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest poniedziałek 27 cze 2022, 10:15

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 
Autor Wiadomo┼Ť─ç
Post: niedziela 20 gru 2015, 00:25 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Rozwa┼╝am przestawienie sie z trzody na opasy, prosze o rad─Ö osoby kt├│re si─Ö na tym znaj─ů.
Mam 70ha w┼éasnego pola i okolo 20 dzierzawy, klasa g┼é├│wnie 5, troche 4 i niewielkie ilo┼Ťci 3, w tym oko┼éo 10ha ┼éak nadrzecznych, i kilka ha lasu.
Zastanawiam si─Ö jakiej wielkosci stado moge wyzywi─ç na tym areale ┼╝eby objeto┼Ťciowki starczy┼éo z w┼éasnego pola?
Normy podaj─ů 10kg kiszonki z kukurydzy + bia┼éko, wi─Öc teoretycznie powinno starczy─ç na 500szt. A jak to jest w praktyce?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 01:01 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4531
Lokalizacja: kuj-pom
nie daleko mnie jest taki rolnik kt├│ry ma co┼Ť ponad 60 ha gleby podobno ma 190 sztuk opas├│w i powiem tobie ze wyslotki s┼éom─Ö i jeszcze inne wynalazki zwozi chyba z polowy powiatu


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 13:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 sty 2013, 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: wlkp
Arek trzy opasy na hektar i jeszcze dokupuje to chyba same nieu┼╝ytki. Je┼Ťli bys mia┼é na ruszcie to du┼╝o. S─ůsiad ma 10 ha i 60szt trzyma s┼éomy jedynie co mu brakuje.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 20:31 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5762
Lokalizacja: Malopolska
Baraki !!! jak masz 70 ha swojego pola i 20 dzier┼╝awy to Tobie do szcz─Ö┼Ťcia potrzeba dwa d┼éugopisy [ jeden czerwony a drugi niebieski ] i linijka :lol: :lol: :lol: tym bardziej ┼╝e masz do czynienia ze s┼éab─ů ziemi─ů i bujn─ů wyobra┼╝ni─ů :lol: :lol: :lol:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 21:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
zanim zaczniesz zarabia─ç na opasach min─ů dwa lata a przez ten czas mo┼╝e si─Ö na trzodzie poprawi─ç. Ju┼╝ lepiej o drobiu pomy┼Ťle─ç, jak chcesz co┼Ť bardziej w zgodzie z natur─ů i masz pastwiska mo┼╝na by si─Ö nad g─Ösi─ůo wsian─ů zastanowi─ç tylko kokos├│w te┼╝ z tego nie ma


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 22:16 
Offline

Rejestracja: sobota 30 pa┼║ 2010, 13:00
Posty: 811
Lokalizacja: wielkopolska
Przy takim areale to szkoda się pchać w ten interes przerabiać budynki kupować maszyny i nastawiać gospodarstwo tylko na jeden kierunek produkcji , sprzedać plony z pola ,dotacje z unii skasować i spokój ,przy słabym roku to może być problem wyżywić tyle sztuk nawet z tylu hektarów ,no chyba ,że się łaszczysz na te 69 euro dotacji do sztuki :)


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 22:51 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Budynk├│w nie mam zamiaru przerabia─ç tylko raczej postawi┼é bym now─ů obor─Ö, pod byd┼éo opasowe to nie potrzeba cud├│w, byle os┼éona od wiatru i deszczu. Zreszta p├│ki co trzoda mo┼╝e zostac na wypadek jako drugi kierunek. Ze sprzetu to potrzebowa┼é bym chyba tylko paszow├│z bo reszt─ů wystarczy to co mam.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 20 gru 2015, 22:59 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 6026
baraki pisze:
Budynk├│w nie mam zamiaru przerabia─ç tylko raczej postawi┼é bym now─ů obor─Ö, pod byd┼éo opasowe to nie potrzeba cud├│w, byle os┼éona od wiatru i deszczu. Zreszta p├│ki co trzoda mo┼╝e zostac na wypadek jako drugi kierunek. Ze sprzetu to potrzebowa┼é bym chyba tylko paszow├│z bo reszt─ů wystarczy to co mam.

Masz lekkie ziemie to za kartofle i ┼╝ytko .
..nie kombinuj..


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 17:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Posty: 875
Lokalizacja: Wlkp
A mnie ciekawi o ile spadnie cena jak to bydło zacznie dorastać i zrobi się go dużo w skupach.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 18:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Posty: 1442
Lokalizacja: podlasie
bydlo nie spadnie tam jest inny kierunek cen. cena nie pasi to nie sprzedajesz to nie kaban ze przetrzymac nie idzie


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 20:35 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4531
Lokalizacja: kuj-pom
i nie ma tyle ogranicze┼ä chorobowych aby nie mog┼éy wyjecha─ç w ┼Ťwiat
BARAKI pamiętaj ze za bydło aby dostać wysoka cenę nie może mieć więcej jak 24 miechy w chwili sprzedaży do uboju


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 20:49 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 6026
arek pisze:
i nie ma tyle ogranicze┼ä chorobowych aby nie mog┼éy wyjecha─ç w ┼Ťwiat
BARAKI pamiętaj ze za bydło aby dostać wysoka cenę nie może mieć więcej jak 24 miechy w chwili sprzedaży do uboju

:D :D Słusznie jak byk ,jałówka ma tylko cztery zęby to dziadek ,albo babka i poza wyborem idzie 4,5 zł.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 23:09 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
dzis to juz w zeby nikt nie zaglada tylko na paszport patrzy...
2 lata tez nie trzeba czekac, mam sasiada co kupuje odchowane miesne sztuki po 2 tys. zł trzyma ok rok max 1,5 i sprzedaje.
sprzedaz z zeszlego tyg 8,20 zł/kg netto srednia z 15 sztuk 970kg, wystarczy policzyc...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 23:13 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4531
Lokalizacja: kuj-pom
Bugsik tyle ze ten za 2 tys tez ju┼╝ jaki┼Ť czas na tym ┼Ťwiecie jest tu nie chodzi o czas pobytu w gospodarstwie tylko o wiek zwierz─Öcia


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: poniedzia┼éek 21 gru 2015, 23:33 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
to chyba oczywiste, chodziło mi o to, ze nie trzeba kupowac kilkudniowych cielakow i czekac 2 lata na kase za niego, tylko mozna szybciej kupujac odchowane, szybszy obrot, a nie jak brzydal napisal, ze zaczniesz zarabiac po 2 latach...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 00:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Posty: 875
Lokalizacja: Wlkp
i co liczycie ze jak na rynku pojawi si─Ö 2-3 razy tyle towaru to cwaniaki nie spr├│buj─ů tego wykorzysta─ç do zbici ceny???


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 20:32 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5762
Lokalizacja: Malopolska
Ludzie !!! a co Wy my┼Ťlicie ┼╝e odsadkowi kt├│ry ssa┼é matk─Ö nakosicie trawy na wale i b─Ödzie r├│s┼é jak na dro┼╝d┼╝ach ????????? ┼╝eby zanim z─Öby mleczne zrzuci wa┼╝y┼é tone :lol: :lol: :lol: musi spa─ç w paszy i popija─ç mocznik ┼╝eby zarobi─ç na siebie :mrgreen:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: wtorek 22 gru 2015, 21:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
stan to zupełnie tak jak ty :mrgreen:


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 11:11 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Posiada kt├│ry┼Ť z szanownych forumowicz├│w ras─Ö pu┼éawsk─ů?
Jak wygl─ůdaj─ů tam przyrosty i zdrowotnosc?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 16:56 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Posty: 753
Lokalizacja: Lubelskie
Chief pisze:
Posiada kt├│ry┼Ť z szanownych forumowicz├│w ras─Ö pu┼éawsk─ů?
Jak wygl─ůdaj─ů tam przyrosty i zdrowotnosc?

Pu┼éawska przyrosty ni┼╝sze odporniejsze ale te┼╝ choruj─ů mi─Ösno┼Ť─ç s┼éabsza ale nie wszystkie s─ů wyj─ůtki wszystko zale┼╝y od hodowcy co si─Ö zakupi.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 21:03 
Offline
Awatar u┼╝ytkownika

Rejestracja: czwartek 15 pa┼║ 2009, 11:45
Posty: 6026
Z Puław to znam saletrę i mocznik (nawozy mineralne )
...nie powiem całkiem dobre .


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 21:42 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Toksyna dzieciaku jak nie masz nic tresciwego do powiedzenia to stul wagine bo zasmiecasz tylko forum
Co do loch to chyba jednak wr├│c─Ö do pbz


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 09:19 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 829
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Chief pisze:
Toksyna dzieciaku jak nie masz nic tresciwego do powiedzenia to stul wagine bo zasmiecasz tylko forum
Co do loch to chyba jednak wr├│c─Ö do pbz

Dobre mia┼ée┼Ť wyniki na tych PBZ? Bo ja wlasnie si─Ö zastanawiam czy nie zmieni─ç PBZ na co┼Ť innego. Mo┼╝e jak─ů┼Ť hybryde.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 10:00 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Chief przestawiasz si─Ö na maciory???
Produkcja prosi─ůt czy w zamknietym?


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 10:56 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Raczej nie przestawiam tylko wracam
Kieds kiedy żył moj ojciec miał blisko 60loch wszystko w cyklu zamkniętym
I teraz z bratem zamierzamy wr├│ci─ç do zamkni─Ötego tyle ze stado podstawowe chcemy zwiekszy─ç do 120-140loch
Je┼╝eli chodzi o wyniki pbz to mieli┼Ťmy bardzo dobre pod wzgl─Ödem zdrowotnosci oraz mi─Ösno┼Ťci
Zastanawiam sie jeszcze nad F1 cho─ç niekt├│rzy narzekaj─ů...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 10:58 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 829
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
Chief pisze:
Raczej nie przestawiam tylko wracam
Kieds kiedy żył moj ojciec miał blisko 60loch wszystko w cyklu zamkniętym
I teraz z bratem zamierzamy wr├│ci─ç do zamkni─Ötego tyle ze stado podstawowe chcemy zwiekszy─ç do 120-140loch
Je┼╝eli chodzi o wyniki pbz to mieli┼Ťmy bardzo dobre pod wzgl─Ödem zdrowotnosci oraz mi─Ösno┼Ťci
Zastanawiam sie jeszcze nad F1 cho─ç niekt├│rzy narzekaj─ů...

Na mi─Ösno┼Ť─ç i zdrowotnosc te┼╝ nie mog─Ö narzeka─ç, gorzej jesli chodzi o przyrosty.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 11:28 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Jakiego masz knura?
Ja chce w wi─Ökszo┼Ťci kry─ç pietrainem


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 13:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
przyrost├│w dziennych po 1 kg z pbz x pietrain napewno nie b─Ödzie chyba ┼╝e masz kogo┼Ť ┼╝e b─Ödzie ci lepiej p┼éaci┼é za tuczniki bo innego uzasadnienia w doborze akurat tych dw├│ch ras nie widze.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 19:09 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 829
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
brzydal pisze:
przyrost├│w dziennych po 1 kg z pbz x pietrain napewno nie b─Ödzie chyba ┼╝e masz kogo┼Ť ┼╝e b─Ödzie ci lepiej p┼éaci┼é za tuczniki bo innego uzasadnienia w doborze akurat tych dw├│ch ras nie widze.

Mam swoje dwa knury rasy Piertain, ale dodatkowo sztucznie kryje te┼╝ Necarem, ale to te┼╝ bez sza┼éu wychodzi. Najlepsze rezultaty mam jak na razie po P76, ale to tylko tak na oko, bo ┼Ťwiniaki po tym knurze jeszcze rosn─ů i tucznik├│w nie sprzeda┼éem.
Zastanawiam sie czy to nie wina paszy, bo jad─Ö na premiksach z Cargill i zbilansowana jest podobno dobrze, ale czy rzeczywi┼Ťcie...


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 20:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
Chief napewno od pbz b─Ödzie lepsza F1 efekt heterozji i tucznik po f1 ro┼Ťnie lepiej w wi─Ökszych wagach bo po pbz wy┼╝ej jak do 110 kg raczej tuczy─ç sie nie op┼éaca, zobaczcie du┼äczycy jako matki tucznik├│w maj─ů tylko F1, i to jest inna bajka ni┼╝ polska F1 niestety ... . krzysieko 71 spr├│buj durocem pokry─ç lochy powinny sie poprawi─ç przyrosty nie wiem jak to jest w por├│wnaniu do p76 ale do pietraina i jego krzy┼╝├│wek napewno duroc daje lepsze przyrosty


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 20:30 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 829
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
brzydal pisze:
Chief napewno od pbz b─Ödzie lepsza F1 efekt heterozji i tucznik po f1 ro┼Ťnie lepiej w wi─Ökszych wagach bo po pbz wy┼╝ej jak do 110 kg raczej tuczy─ç sie nie op┼éaca, zobaczcie du┼äczycy jako matki tucznik├│w maj─ů tylko F1, i to jest inna bajka ni┼╝ polska F1 niestety ... . krzysieko 71 spr├│buj durocem pokry─ç lochy powinny sie poprawi─ç przyrosty nie wiem jak to jest w por├│wnaniu do p76 ale do pietraina i jego krzy┼╝├│wek napewno duroc daje lepsze przyrosty

Masz racje, po durocu przyrosty prawdopodobnie b─Öd─ů lepsze, ale boje si─Ö, ┼╝e mi─Ösno┼Ť─ç znacznie spadnie. Chocia┼╝ spr├│bowa─ç warto.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 20:41 
Offline

Rejestracja: ┼Ťroda 29 pa┼║ 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Po pietrainie to tylko prosiak ┼éadnie wygl─ůda i ro┼Ťnie w miare ┼éadnie tak do 80 kg a potem dos┼éownie staje w miejscu, jedyny spos├│b zeby to tuczy─ç to super mocna pasza na ka┼╝dym etapie ┼╝eby zd─ů┼╝y┼é urosn─ůc zanim zastopuje i sprzeda┼╝ w wadze max 110kg.
Po necarze tych problem├│w niema, mo┼╝na tuczyc do wi─Ökszej wagi przy dobrym przyro┼Ťcie i mi─Ösno┼Ťci, po P76 z kolei u mnie by┼éa s┼éaba mi─Ösno┼Ť─ç chocia┼╝ dawno nim nie kry┼éem i mo┼╝liwe ze teraz jest lepiej.
Durocem tez kryłem i bynajmniej u mnie w porównaniu z neckarem rosły marnie, ale nasienie brałem ze schiuz czyli genetyka polsus, prawdopodobnie po dobrym durocku było by lepiej.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 21:07 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Zobacze jeszcze jaka rasa bedzie dominuj─ůca,
Narazie odbudowanie ca┼éo┼Ťci to okres do 5lat
Odbiorca ┼╝ywca raczej bedzie tylko jeden bo pod niego chce produkowa─ç, zreszta ubija tylko i wy┼é─ůcznie polskiego ┼Ťwiniaka w wadze max 120kg i je┼╝eli chodzi o cene to naprawd─Ö ma ca┼ékiem duzo wy┼╝sza ni┼╝ zwyk┼éa rynkowa


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 21:15 
Offline

Rejestracja: pi─ůtek 23 pa┼║ 2015, 19:33
Posty: 829
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
baraki pisze:
Po pietrainie to tylko prosiak ┼éadnie wygl─ůda i ro┼Ťnie w miare ┼éadnie tak do 80 kg a potem dos┼éownie staje w miejscu, jedyny spos├│b zeby to tuczy─ç to super mocna pasza na ka┼╝dym etapie ┼╝eby zd─ů┼╝y┼é urosn─ůc zanim zastopuje i sprzeda┼╝ w wadze max 110kg.
Po necarze tych problem├│w niema, mo┼╝na tuczyc do wi─Ökszej wagi przy dobrym przyro┼Ťcie i mi─Ösno┼Ťci, po P76 z kolei u mnie by┼éa s┼éaba mi─Ösno┼Ť─ç chocia┼╝ dawno nim nie kry┼éem i mo┼╝liwe ze teraz jest lepiej.
Durocem tez kryłem i bynajmniej u mnie w porównaniu z neckarem rosły marnie, ale nasienie brałem ze schiuz czyli genetyka polsus, prawdopodobnie po dobrym durocku było by lepiej.

Baraki ile masz swoich loch i jakiej rasy? Knury masz te┼╝ swoje czy kryjesz tylko sztucznie? Ile ┼Ťrednio ro┼Ťnie Twoj tucznik do sprzeda┼╝y +- 125kg? Je┼Ťli mo┼╝na wiedzie─ç oczywi┼Ťcie.


Na g├│r─Ö
 Wy┼Ťwietl profil  
 
Wy┼Ťwietl posty nie starsze ni┼╝:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

U┼╝ytkownicy przegl─ůdaj─ůcy to forum: Obecnie na forum nie ma ┼╝adnego zarejestrowanego u┼╝ytkownika i 3 go┼Ťci


Nie mo┼╝esz tworzy─ç nowych temat├│w
Nie mo┼╝esz odpowiada─ç w tematach
Nie mo┼╝esz zmienia─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz usuwa─ç swoich post├│w
Nie mo┼╝esz dodawa─ç za┼é─ůcznik├│w

Szukaj:
Przejd┼║ do:  
Technologi─Ö dostarcza phpBB