Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - produkcja pasz
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 mar 2024, 11:39

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: produkcja pasz
Post: niedziela 03 sty 2010, 16:25 
Offline

Rejestracja: środa 30 gru 2009, 17:47
Posty: 9
Lokalizacja: RYPIN
kto zna proporcje mieszanek zboz i koncentratow.aby uzyskac dobre przyrosty trzody.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 03 sty 2010, 16:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
Zywieniowec :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 03 sty 2010, 17:41 
Offline

Rejestracja: środa 30 gru 2009, 17:47
Posty: 9
Lokalizacja: RYPIN
tak.zuzycia paszy do masy ciala.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 03 sty 2010, 18:53 
Offline

Rejestracja: sobota 28 mar 2009, 20:49
Posty: 241
do tego jest specjalny program... nie da sie od tak ulozyc poprawnych dawek


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 03 sty 2010, 20:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Należy dać zbadać zboża.Potem należy zaprosić kilku żywieniowców z różnych firm najlepiej osobno żeby nie skoczyli sobie do gardeł.Zobaczycie wtedy jakie będą mieli kompromitujące wydruki analiz, komputerowe pasz.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 03 sty 2010, 20:59 
Offline

Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Posty: 308
Lokalizacja: kuj-pom
w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 04 sty 2010, 12:33 
Offline
Site Admin

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Posty: 462
Lokalizacja: Poznań
jarki pisze:
w trzecz firmach badałem zboże i zgadnijcie jakie wyniki :?:
oczywiste inne :lol:


Co to znaczy: inne?
Ile wynosiły różnice i w jakich parametrach?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 04 sty 2010, 19:59 
Offline

Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Posty: 308
Lokalizacja: kuj-pom
Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 04 sty 2010, 20:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56
Posty: 108
Panowie spotkał sie ktoś z was z zakwaszaczami do pasz firmy brenntag jeśłi tak to proszę o opinie. worek 25 kg cena ok 130 zł


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 04 sty 2010, 21:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 kwie 2009, 22:25
Posty: 140
Lokalizacja: Wielkopolska
Brenntag to firma handlowa - jedna z większych. Za tą cenę dostaniesz jedynie co najwyżej konserwant który zadziała na krótkim odcinku jelita, lepiej kup coś lepiej działającego dobry zakwaszacz to koszt minimum 6-7 zł. Polecam mrówczan wapnia (Adimix).


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 04 sty 2010, 23:06 
Offline
Site Admin

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Posty: 462
Lokalizacja: Poznań
jarki pisze:
Różnice :!: to białko bo dwie firmy paszowe a trzecia to młyn i tu białko było środkowe :) więc tak dotyczy to pszenicy w pierwszej paszarni białko 11,1% w drugiej 12,7% a w młynie 12%białka{pozostałe moge podać}

W jęczmieniu ozimym było mniej ciekawie 12% i 11,6% obie z paszarni.


Witam!
Åšrednia wynosi (11,1 + 12,7 + 12)/3 = 11,93 %
Jeśli błąd analizy jest równy 5%, to różnice od średniej mogą wynosić +/- 0,60%,
czyli zawartość białka w badanych próbach może się wahać od 11,33 % do 12,53%.
Niestety...
A do tego każda laborantka może mieć lepszy lub gorszy dzień!!

Aby uzyskać najbardziej prawdopodobny wynik, trzeba zrobić analizę kilku próbek tego samego zboża pobranych z różnych miejsc i oznaczyć te próbki kolejnymi numerami (1, 2, 3 itd.) lub literami (A, B, C itd.) i oddać je do jednego tylko laboratorium. Potwierdza to analiza jęczmienia w paszarni.
Wynik analizy jednej tylko próbki to może być czysty przypadek!


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 05 sty 2010, 09:19 
Offline

Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Posty: 308
Lokalizacja: kuj-pom
Jęczmień badały dwie paszarnie.
Z pobraniem kilku próbek jest problem bo ziarno w silosie :?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 05 sty 2010, 13:50 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Trzeba użyć specjalnego narzędzia do pobierania próbek!!!
Należy jeszcze miec świadomość że białko oblicza sie na podstawie zawartości azotu używając odpowiedniego przelicznika, w ziarnie pochodzącym z upraw intensywnie nawożonych zazwyczaj jest sporo azotu który nie wchodzi w skład białek i w rzeczywistości zawartośc białka jest dużo niższa niz wynikało by to z analizy.
Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by robienie analiz na wyjściu, tzn badanie odchodów na zawartość azotu i na tej podstawie korygowanie receptury paszy, potrzebna jest tylko odpowiednia metodyka, taka by każdy rolnik mógł wykonywac testy na bieżaco w swojej chlewni, ograniczyło by to niepotrzebne wydatki na drogie białko które często i tak jest nieproduktywnie wydalane przez zwierzęta pogarszając jednoczesnie jakość powietrza w budynku.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 05 sty 2010, 16:03 
Offline

Rejestracja: środa 30 gru 2009, 17:47
Posty: 9
Lokalizacja: RYPIN
jakie sa programy do ukladania dawek pokarmowych dla trzody


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 05 sty 2010, 18:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Posty: 634
Lokalizacja: --SUBKOWY
win pasze mroczki poszukaj w necie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 05 sty 2010, 20:57 
Offline

Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Posty: 308
Lokalizacja: kuj-pom
@baraki :!: właśnie przy bardzo wysokim białku{azot} jest mniej aminokwasów niżby się wydawało i jak piszesz strasznie odchody smierdzą przerobiłem to na pewnej firmie z Osie..ka :evil: a problemów było więcej :!:
Moje niskie białko to mój błąd bo nie dałem ostatniej dawki saletry{miała być susza} :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB