Trzoda-Chlewna - Forum • WyÅ›wietl temat - Soja
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one baner


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest czwartek 28 mar 2024, 10:35

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: Soja
Post: wtorek 17 lis 2009, 21:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 17 lis 2009, 23:03 
Offline
Site Admin

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Posty: 462
Lokalizacja: Poznań
Witam!
Na czym polega ta tragedia?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚: Re: Soja
Post: Å›roda 18 lis 2009, 19:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 17 kwie 2008, 20:26
Posty: 246
Lokalizacja: War-Maz Lubawa
KRZYSZTOF11 pisze:
Czy trafiła wam się partia soji o poziomie białka 42%? Mówię wam ,tragedia .



:shock: no mi sie jeszcze tak nie zdarzyło:) ja trzymam poziom 46%+- a jaka cena ile dałeś..? p.s co prawda sa dwa rodzaje jedna około 46% a druga około 37,38% :D


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 18 lis 2009, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Posty: 711
Lokalizacja: ÅšlÄ…skie
a tak wogóle to po ile teraz kupujecie soje 46% :?: :?:
pośrutowaną w workach dodam... :)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 18 lis 2009, 21:09 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Soja haj pro ma 46% a moja ma 42% podobno w porcie cały czas jest dostępna.Ja płacę 1480za tonę.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 18 lis 2009, 21:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:28
Posty: 489
Lokalizacja: kujawsko pomorskie
mi gościu przywozi soje w cenie 1300zł ale coś za tanio i dałem do analizy na białko ostnio to sporo kombinatoruw jest trzeba sprawdzac,,,,,,,,


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 18 lis 2009, 21:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Jest ładna żółta ale przyswajalność musi mieć słabą .Widzę to po świniach bo coś im brak.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 18 lis 2009, 22:53 
Offline
Site Admin

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Posty: 462
Lokalizacja: Poznań
Witam!

Warto wiedzieć, że (patrz strona: http://tiny.pl/hxwkw ):

Jedynym wskaźnikiem stosowanym przy klasyfikacji poekstrakcyjnej śruty sojowej jako low-pro (ziarno nie łuskane) lub high-pro (ziarno łuskane) jest zawartość włókna w śrucie. Jeśli średnia zawartość włókna surowego w śrucie wynosi maksymalnie 4 % lub mniej, to śruta jest traktowana jako high-pro, natomiast jeśli zawartość włókna przekracza 4 %, to śruta jest traktowana jako low-pro. Przy czym zawartość włókna w śrucie low-pro nie jest ograniczona żadną normą...

A teraz zagadka dla bardziej dociekliwych:
Gdzie trafia łuska z ziaren soi po ich obłuszczeniu i wyprodukowaniu śruty sojowej high-pro?

O innych ciekawostkach zwiÄ…zanych z „uszlachetnianiem” Å›ruty sojowej przy innej okazji...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: Å›roda 18 lis 2009, 23:18 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: czwartek 19 lis 2009, 08:49 
Offline

Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Posty: 308
Lokalizacja: kuj-pom
baraki pisze:
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...

nawet F16 :!: cud techniki leciał tydzień z Ameryki :lol: :lol:


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: czwartek 19 lis 2009, 10:00 
Offline
Site Admin

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Posty: 462
Lokalizacja: Poznań
baraki pisze:
Tak, tak z USA wszystko jest najlepsze...


Ja nie powiedziałem, że wszystko, co jest z Ameryki, jest najlepsze...
W tabeli na stronie internetowej podanej przeze mnie są wyniki analizy śrut sojowych wyprodukowanych w różnych krajach (USA, Argentyna, Brazylia, Indie, UE).

Natomiast przetłumaczyłem fragment informacji (akapit pod tabelą), z której jasno wynika, na co należy zwracać uwagę kupując śrutę sojową.

W myśl zasady:
nie zawsze to, co wygląda na śrutę sojową, jest tylko śrutą sojową

Zresztą świnie wiedzą o tym najlepiej (patrz post wyżej Krzysztofa11)


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: piÄ…tek 20 lis 2009, 21:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Wiedziałem że ktoś z fachowców zabierze głos w tej sprawie.Po mojej analizie rozpętało się istne piekło w tej sprawie.W internecie już pisze o tej partii soji , która nie utrzymuje żadnych parametrów.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 21 lis 2009, 20:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Posty: 605
Lokalizacja: woj. lodzkie
W moich rejonach saja 78 zł worek 50 kg albo jak kto woli 1560 zł tona :D


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 21 lis 2009, 21:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
1540 !!!!


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 21 lis 2009, 22:45 
Offline

Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Posty: 308
Lokalizacja: kuj-pom
maciek* pisze:
1540 !!!!

tak samo :?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 23 lis 2009, 20:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Posty: 637
Lokalizacja: wlkp
Panowie dajcie jakiś namiar na laboratorium w którym mogę zawiesc/wysłać próbkę soji aby mi okreslili poziom białka/ tylko rzetelnie!
najlepiej poznań /okolice


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 23 lis 2009, 20:58 
Offline

Rejestracja: piÄ…tek 01 cze 2007, 23:58
Posty: 4698
Lokalizacja: kuj-pom
w firmie paszowej sano w sekowie powinni tobie zrobić takie badanie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 23 lis 2009, 22:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
wiekszosc firm skupujacych zboza ma juz takie laboratorium w ktorym mozna okreslic poziom bialka


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 23 mar 2010, 22:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 mar 2009, 22:04
Posty: 375
jeśli na worku jest napisane zawartość białka ogólnego powyżej 46% to jąka wartość brać pod uwagę przy układaniu dawek pokarmowych tą z norm żywieniowych która mówi że zawartość białka w tej soi wynosi 43% czy 46%?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 23 mar 2010, 23:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
46%


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 23 mar 2010, 23:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 mar 2009, 22:04
Posty: 375
to czemu normy podajÄ… 43% ?


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 23 mar 2010, 23:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
pisalem wyzej juz 43% jest to sruta LOW-PRO raczej juz nie dostepna w sprzedazy !!!! 46% śruta HI-PRO !!!! i napewno taka posiadasz


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: sobota 27 mar 2010, 22:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Posty: 164
Jest jeszcze w sprzedaży susz kukurydziany po gorzelniany może ktoś ze specjalistów zabierze tu głos wiem tylko że jest bardzo podobny do soi.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: niedziela 28 mar 2010, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Posty: 634
Lokalizacja: --SUBKOWY
piszesz DDGS suszony wywar kukurydziany albo pszenny to plusy i minusy ostatnio dużo sie otym pisze w prasie rolniczej np.w Hoduj z Głową


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 10:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Posty: 711
Lokalizacja: ÅšlÄ…skie
Wie ktoś moze gdzie by można kupić soje nie śrutowaną?? Bo tak pomyślałem ze bez problemu mógłbym ją samemu pośrutować...


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 12:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Posty: 2331
Lokalizacja: szamotuły
z tego co mi wiadomo soja ktora przplywa do polski jest poekstratkcyjna sruta sojowa wiec jest poddawana jakiejsc obrubce i nie sadze zeby udalo sie ja kupic nie "srutowana" - Oni chyba tlocza z tego olej


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 13 kwie 2010, 16:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 mar 2009, 22:04
Posty: 375
tak tłoczą olej spójsz sobie na zawrtość białka i tłuszczu w soji a wjej śrucie


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: poniedziaÅ‚ek 19 kwie 2010, 10:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 kwie 2009, 22:25
Posty: 140
Lokalizacja: Wielkopolska
Zwracam honor jest w ofercie nie tylko śruta 48% ale także śruta sojowa 52%. 48% jest to głównie śruta ze stanów. Brazylijska i Argentyńska jest uboższa w białko. Ja obecnie posiadam 48% z tym że jest ona bardziej pylista. Ale białko potwierdzałem w dwóch laboratoriach.


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
 TytuÅ‚:
Post: wtorek 23 lis 2010, 15:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 lis 2010, 15:37
Posty: 29
zainteresowanych paszami, prestarterami, dodatkami śrutą sojową itp. zapraszam 608 500 699


Na górę
 WyÅ›wietl profil  
 
WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
TechnologiÄ™ dostarcza phpBB