Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




 

Piotr Nowak

Katedra Żywienia Zwierząt

Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

 

 

Jak zmiana kosztów surowcowych pasz wpływa na opłacalność chowu trzody chlewnej w Polsce?

 

 

Ostatnie miesiące na rynku żywca wieprzowego to prawdziwa huśtawka cen. W omawianym okresie cena żywca wieprzowego kształtowała się w przedziale 3-6 złotych za kilogram.

 

Na różnice w cenach wpływa region sprzedaży świń, ich liczba przygotowana do jednorazowego odbioru, a także jakość uzyskiwanych półtusz. Hodowcy sprzedający większą liczbę tuczników otrzymywali zazwyczaj wyższe ceny. Dodatkowo na osiągane przez nich zyski wpływały niższe koszty produkcji niż u mniejszych hodowców. W poniższym artykule zostaną przedstawione koszty żywienia zarówno w cyklu zamkniętym, jak i otwartym, oparte na różnych przykładach. Być może będzie on odpowiedzią na pytanie: Jaką minimalną cenę producenci powinni otrzymywać za prosięta czy tuczniki, żeby biznes ten był opłacalny?

 

Ostatnie dwa lata w sektorze trzody chlewnej to prawdziwy rollercoaster. Głównym wykładnikiem wzrostu lub spadku cen żywca w Polsce są notowania na niemieckiej giełdzie VEZG. Odwołując się do danych ze wspomnianej giełdy, od początku roku 2019 nastąpił wzrost cen z poziomu 1,36 euro/kg żywca w klasie E do ponad 2 euro w grudniu 2019 i lutym 2020 roku. Początkiem spadku cen było wystąpienie pandemii COVID-19 w Polsce oraz rozpowszechnianie się jej w Europie i na świecie. Na wielu płaszczyznach pojawiała się niepewność, co będzie dalej. Dotknęło to również rynek trzody chlewnej, gdzie nastąpił drastyczny spadek cen żywca. Plusem było, że spadały z tak wysokiego pułapu. Niestety spadały systematycznie do bardzo niskiego poziomu 1,19 euro w listopadzie ubiegłego roku, czyli o około 40%. W tym momencie było to sporo poniżej kosztów opłacalności…

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy