![](/nowa/images/okladka/2022/trzoda_2022-04_okladka.jpg)
Długość laktacji a wielkość miotu
Pasze fermentowane w żywieniu świń
Poprawa zdrowia prosiąt i efektywności wykorzystania paszy poprzez wprowadzenie do żywienia pasz ekstrudowanych
EKONOMIA
|
12
|
Ekologizacja jako kierunek przyszłości dla produkcji zwierzęcej w UE?
|
M. Kozera-Kowalska
|
WYDARZENIA
|
15
|
Dzień Świni 2022 na Śląsku – walka z ASF, bezpieczeństwo biologiczne i bioasekuracja
|
A. Walasek
|
18
|
Czternasty webinar Feet First® Zinpro na temat trzody chlewnej
|
|
HODOWLA
|
20
|
Aplikacja internetowa dla hodowców „MojeStado”
|
A. Hammermeister
|
21
|
Wyniki oceny knurków i loszek w programach hodowlanych POLSUS
|
M. Marciniak, M. Tyra
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
22
|
Ksenotransplantacje – udane przeszczepy świńskich narządów
|
C. Klocek i wsp.
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
26
|
Długość laktacji a wielkość miotu
|
P. Nowak
|
ŻYWIENIE
|
30
|
Pasze fermentowane w żywieniu świń
|
K. Lipiński, M. Mazur-Kuśnirek
|
34
|
„Program Zero ZnO”, czyli podejście Phileo by Lesaffre do karmienia prosiąt bez udziału tlenku cynku – PERSPEKTYWY BRANŻOWE
|
|
37
|
Znaczenie zakwaszaczy (Cz. 1)
|
M. Soszka
|
42
|
DSM Mycotoxin Survey Poland
|
A. Nowak
|
46
|
Czy makuch z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa L.) ma przyszłość w żywieniu świń?
|
D. Franek i in.
|
REPORTAŻ
|
50
|
Pocztówka z Karaibów
|
P. Włódarczak
|
TECHNIKA
|
54
|
Transport pasz sypkich od silosów do koryta – paszociągi
|
W. Wardal
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
58
|
Chów bez antybiotyków i GMO – produkt z potencjałem
|
S. Paluszkiewicz
|
WETERYNARIA
|
61
|
Poprawa zdrowia prosiąt i efektywności wykorzystania paszy poprzez wprowadzenie do żywienia pasz ekstrudowanych
|
Z. Pejsak
|
66
|
Najczęstsze przyczyny zaburzeń układu pokarmowego u loch
|
G. Woźniakowski
|
|
5
|
NOTOWANIA
|
7
|
Z KRAJU
|
10
|
KONTAKT Z CZYTELNIKIEM
|
11
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
29,57
|
ZE ŚWIATA
|
Fot. na okładce: Inga Majer-Kleina