
Wpływ żywienia na zdrowie świń
Mycie i dezynfekcja – wykorzystanie luminometru do weryfikacji jakości mycia i dezynfekcji chlewni
Postęp w rozwoju technologii produkcji szczepionek i strategiach ich stosowania w aspekcie konieczności ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej
EKONOMIA
|
12
|
Inflacja - przyczyna czy skutek? |
M. Kozera-Kowalska
|
HODOWLA
|
16
|
Świat bez rzeźni i ze śladem węglowym
|
A. Hammermeister
|
18
|
Wyniki oceny knurków i loszek w programach hodowlanych POLSUS
|
M. Marciniak, M. Tyra
|
ŻYWIENIE
|
20
|
Tłuszcz w żywieniu świń |
K. Lipiński
|
25
|
Wpływ żywienia na zdrowie świń |
M. Soszka
|
31
|
Czy warto stosować organiczne źródła mikroelementów?
|
P. Nowak
|
34
|
Zdrowie prosiąt warunkiem uzyskania wysokich wyników produkcyjnych
|
A. Urbańczyk
|
39
|
Potencjał owadów jako źródła białka i tłuszczu dla świń
|
D. Franek i in.
|
TECHNIKA
|
43
|
Dziś koryto nie znaczy to samo co dawniej – czyli automaty paszowe, autokarmniki przeznaczone do grupowego żywienia trzody paszami suchymi
|
W. Wardal
|
46
|
Wentylacji chlewni nie warto lekceważyć
|
R. Szulc
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
52
|
Zwalczanie much w chlewniach
|
S. Ignatowicz
|
56
|
Mycie i dezynfekcja – wykorzystanie luminometru do weryfikacji jakości mycia i dezynfekcji chlewni |
K. Maciorowska
|
WETERYNARIA
|
66
|
Postęp w rozwoju technologii produkcji szczepionek i strategiach ich stosowania w aspekcie konieczności ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej
|
Z. Pejsak
|
73
|
Zespół chorobowy układu oddechowego świń (PRDC) oraz interakcje pomiędzy głównymi patogenami powodującymi chorobę u świń
|
G. Woźniakowski
|
|
5
|
NOTOWANIA
|
|
7,18,60,65
|
Z KRAJU
|
|
10
|
KONTAKT Z CZYTELNIKIEM
|
|
11
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
61
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
63
|
ZE ŚWIATA
|
|
Fot. na okładce: Topigs Norsvin
Autor: Silvio Avila