Tylozyna (Tylosin, Tylosine) to antybiotyk makrolidowy, wytwarzany przez Streptomyces fradiae. Ma postać białego lub żółtego proszku. Działa głownie na bakterie Gram-dodatnie, hamuje rozwój niektórych bakterii Gram-ujemnych. Do wrażliwych na tylozynę bakterii należą: Streptococcus, Stapylococcus, Diplococcus, Micrococcus, Corynebacterium, Clostridium, Erysipelothrix, Moraxella bovis, Leptospira, Bacteriodes, Spherophorus, Baordetella bronchiseptica, Haemophilus, Pasteurella et Chalmydia spp. Stosowany profilaktycznie i leczniczo w intensywnej hodowli zwierząt. Tylozyna pod nazwą Tylan była stosowana jako stymulator wzrostu dla trzody: 100 g/tonę paszy (prosięta), 40 g/tonę paszy (świnie do 18 kg), 20 g (świnie do 45 kg), 10 g tonę paszy (świnie powyżej 45 kg). Tylozyna, podobnie jak wirginiamcyna zapobiegała dezynterii u świń. Często kojarzono tylozynę z sulfonamidami w celach profilaktycznych, aby uniknąć nosoryjówki, salmonnelozy, czy pasterelozy.<br><br>Wirginiamycyna jest to antybiotyk peptydowy wytwarzany przez Streptomyces virginiae. Działa na bakterie Gram-dodatnie i niektóre Gram-ujemne, hamując czynności rybosomów. Do wrażliwych bakterii na wirginiamycynę należą Staphylococcus aureus, Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Neissseria gonorrhoeae, Listeria monocytogenes. Wirginiamycyna należy do streptogramin (grupa antybiotyków), obok pristinamycyny II, chinupristyny i daflopristyny. W produkcji zwierzęcej stosowana była jako antybiotykowy stymulator wzrostu. Wirginiamycyna w tym celu była stosowana w dawce 10 (grower) &
|