Trzoda-Chlewna - Forum • Wyświetl temat - Cena Prosiaka
Indeks witryny Indeks witryny



terraexim

a-one


zuromin
Regulamin FORUM >>
Dzisiaj jest niedziela 10 lis 2024, 21:47

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2798 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 lip 2016, 15:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 sty 2008, 00:09
Posty: 31
Kupię JUŻ 250szt /21-25 kg/ chętnie holendry , ale niekoniecznie .Oferty SMS 513020493 .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 lip 2016, 16:32 
Offline

Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 22:32
Posty: 76
Lokalizacja: wadowice,małopolska
miał ktoś prosiaka od tego gościa -GOSPODARSTWO ROLNE DŁUGOSZ,świętokrzyskie/jędrzejowski
Klimontówek 50
28-340 Sędziszó,jakieś opinie proszę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 lip 2016, 16:59 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
kornik9876 pisze:
miał ktoś prosiaka od tego gościa -GOSPODARSTWO ROLNE DŁUGOSZ,świętokrzyskie/jędrzejowski
Klimontówek 50
28-340 Sędziszó,jakieś opinie proszę


Kuzyn kupuje od niego
Co do mięsności to nie powiem nic bo handluje na wż ale chwali sobie prosiaka ze dobry towar produkuje
Z ciekawości zapytam ile ci tam Krzysiu zaśpiewał za dwudziestkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 lip 2016, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Posty: 3339
kornik9876 pisze:
miał ktoś prosiaka od tego gościa -GOSPODARSTWO ROLNE DŁUGOSZ,świętokrzyskie/jędrzejowski
Klimontówek 50
28-340 Sędziszó,jakieś opinie proszę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lip 2016, 19:50 
Offline

Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 22:32
Posty: 76
Lokalizacja: wadowice,małopolska
207zł za 20 kg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 lip 2016, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6024
kornik9876 pisze:
207zł za 20 kg

...przy takiej cenie nabyć do chowu od osób drugich to już jest ryzyko.
..przypominam ,że rynek trzody chwieje się jak stare drzewo lipy 9 listopada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 lip 2016, 08:25 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
kornik9876 pisze:
207zł za 20 kg

matko jak on wylicza te cene....
nie wiem jaka ilość chcesz tam kupic od niego ale wiem ze w srode szly po 200pln


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3583
Lokalizacja: łódzkie
tymczasem dobry dun do 315, do końca roku wszystko sprzedane...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 11:22 
Offline

Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Posty: 789
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Peron pisze:
tymczasem dobry dun do 315, do końca roku wszystko sprzedane...

Od kogo bierzesz?
Ja mam poniżej 300 UNKED ale badania zrobione i nawet dobrze mi wyszły


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 11:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Peron pisze:
tymczasem dobry dun do 315, do końca roku wszystko sprzedane...

Jak się nie chce przy maciorach chodzić to trzeba płacić i kwiczyć wolę trzymać 30 % tego co w otwartym i masz tyle samo zysku 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 11:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3583
Lokalizacja: łódzkie
Pewnie tak, ale jakby było tak super z tymi maciorami, to by w Polsce nie było ani jednej chlewni z cyklem otwartym i cena warchlaka duńskiego nie powinna nikogo obchodzić...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 12:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
No fakt :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 21:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 sie 2016, 12:30
Posty: 312
Lokalizacja: wschodnie mazowsze
w cyklu zamkniętym na pewno jest lepiej, ale jest kilka razy więcej roboty, więcej pilnowania, dużo więcej powodów, żeby coś się nie udało, i na koniec, żeby było mniej roboty duża kasa na wyposażenie budynku

większość wychodzi z założenia, że lepiej sprzedać trzy razy więcej sztuk świń, z mniejszym zyskiem jednostkowym, ale też dużo mniejszym ryzykiem że coś nie wyjdzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Posty: 656
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
czy to takie mniejsze ryzyko to bym polemizowal, jesli akurat cena poleci w dól jak caly rzut sprzedajesz i jestes w plecy tak, ze
Cie nie stac na kolejny lub jesli masz pechac to dwa rzuty z rzedu... w zamknietym jakos to przetrwasz w otwartym niekoniecznie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 22:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3583
Lokalizacja: łódzkie
ok, dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 23:00 
Offline

Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Posty: 839
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie
mi się jednak wydaje, że to w zamkniętym mniejsze ryzyko jest, częstsze sprzedaże i raz na plusie, raz na minusie. Sam sprzedaje tuczniki praktycznie co tydzień i raz trafie lepiej, raz gorzej, ale suma sumarum zawsze na +.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 00:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 10:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6024
Kazik pisze:
Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..


Kazmierz -tylko nie przeholuj ,bo świnie karmione kukurydzą mają żółtą słoninę!
Widzę ,że idziesz w kierunku wielkiego biznesu , możesz upaść... 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 11:57 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Kazik pisze:
Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Głupie to to wcale nie jest , ale zasada całe pelne , całe puste jest nie zachowana i dopóki kupujesz ten sam status to jest ok. ale jak coś sie wpieprzy to się obudzisz z ............. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 17:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
mytotoksyna1 pisze:
Kazik pisze:
Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..


Kazmierz -tylko nie przeholuj ,bo świnie karmione kukurydzą mają żółtą słoninę!
Widzę ,że idziesz w kierunku wielkiego biznesu , możesz upaść... 8)


Żółtą słoninę, to świnie mają podobno ale po suchej kukurydzy, a nie mokrej... Do tej pory żaden zakład nie wspominał o tym ani słowem..

stan1069@o2.pl pisze:
Kazik pisze:
Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Głupie to to wcale nie jest , ale zasada całe pelne , całe puste jest nie zachowana i dopóki kupujesz ten sam status to jest ok. ale jak coś sie wpieprzy to się obudzisz z ............. :roll:



Otóż stan, zasada ta będzie zachowana bo nowa tuczarnia podzielona jest na 4 niezależne komory (łącznie z kanałami gnojowymi, wentylacją itp), z czego wstawiał będę po dwie komory naraz.. Czyli masz 2 niezależne wstawienia, a trzecie będzie w dotychczasowych budynkach, więc styczności 3 grupy nie będą miały ze sobą...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 17:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38
Posty: 196
Ja stosuje 30 % kukurydzy suchej od poczatku do konca tuczu efektow ubocznych o ktorych wszyscy mowia nie ma ani nie pogarsza sie miesnosc ani sloniny zoltej brak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 17:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Posty: 1428
Lokalizacja: podlasie
Jedyny minus to to że białko drogie a qq w porównaniu do reszty zbóż cienko w białku wypada


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 17:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Nie wiem jak to jest, ale moja kukurydza ma 10,85% białka przy wilgotności 25%...
Na 16% białka w paszy potrzeba 15% soi...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 18:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38
Posty: 196
A moja sucha ma 9.1 bialka kazik moze w suchej masie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 18:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
i gdzie leży prawda?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 18:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38
Posty: 196
Nie mam pojecia Kazmierz badaly mi dwie firmy paszowe i wynik podobny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 11:09 
Offline

Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Posty: 4618
Lokalizacja: mazowieckie
Tu się niema czemu dziwować, kiszenie poprawia strawność białka i gotowej paszy. Bakterie które ten cały proces kiszenia realizuja to jest prawie czyste białko i to lepsze od soi, ale to nie wszystko bo dochodzi jeszcze działanie probiotyczne, bakterie hulają w przewodzie pokarmowym (w takim jelicie grubym 80% masy kału to bakterie) pomagają w rozkładaniu pokarmu a jak zemrą sa same rozkładane i wchłaniane. Badanie zawaratości białka to jest tylko pomiar poziomu azotu w danej próbce i przemnożenie tego poziomu przez współczynnik 6,25. I teraz już można mówić o pewnych przekłamaniach bo jak głębiej podrążyc temat to okazuje się że ten współczynnik dla kukurydzy wynosi 6, dla pszenicy, żyta pszenżyta 5,7 a dla soi 5,5 ale jesli mowa o kukurydzy kiszonej to współczynnik będzie jeszce wyższy gdyż bakterie absorbują azot niebiałkowy (którego tez pewne ilości się w ziarnie znajduja) i zamieniają na białko. Także pasza która na papierze wyglada słabo w praktyce okazuje si znacznie lepszą niz się by to mogło wydawać. W badaniach strawnosci okazuje się ze kiszenie ziarna poprawia strawność od 5 do 10% natowmiast suszenie pogarsza od 5 do 10 tak wiec w skrajnych przypadkach pomimo mniejszej zawartosci suchej masy kiszone ziarno może mieć nawet wyższą wartosć pokarmowa niż suszone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 18:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Ile dzis dun stanial?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3583
Lokalizacja: łódzkie
Podobno staniał o okrągłą kwotę. Czyli o 0.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 21:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 lis 2009, 17:26
Posty: 335
Lokalizacja: łódzkie
nic nie stanieje a nawet będzie drożał aż do maja
na obecną chwile występuje ogromne ssanie na zakup warchlonów :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 24 gru 2016, 10:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Co racja to racja..
Podobno W Danii już wszystko zamówione do końca roku od kilku tygodni..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 17:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Tuczył ktoś kastrata?
Jakie wyniki można na nim zrobic.. Oczywiście mówię o Blue..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 17:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Ja tuczę f1 i150 dni od urodzenia waga śrgrupa 39 sztuk 120 kg status Beeee :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 18:45 
Offline

Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 22:12
Posty: 359
Lokalizacja: Polska
Kazik pisze:
Tuczył ktoś kastrata?
Jakie wyniki można na nim zrobic.. Oczywiście mówię o Blue..





Kastrat to Rod a nie Blue a mięsność zależny od żywienia i kolczyka ja miałem na kastracie ok 57 % zużycie paszy na pewno większe i bardziej agresywne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 18:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Może i Rod, nie wiem, dopiero się przymierzam do wstawienia kastrata...
57% mięsności na kastracie to chyba rewelacyjny wynik?
Zużycie większe, ale za to przyrosty zapewne też większe?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Posty: 3583
Lokalizacja: łódzkie
miałem, bardzo nierówne przyjechały, rosły szybko, sprzedaż rozciągnięta w czasie, niespokojne, podgryzały się prawie przez cały czas, chociaż ogonów na szczęście nie gryzły...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Posty: 6024
Peron pisze:
miałem, bardzo nierówne przyjechały, rosły szybko, sprzedaż rozciągnięta w czasie, niespokojne, podgryzały się prawie przez cały czas, chociaż ogonów na szczęście nie gryzły...



..to chociaż troche życia mieli w sobie. 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 21:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
przyrosty na kastracie będą słabsze bo kastrat to nie towarówka tylko produkt uboczny od produkcji loszek hodowlanych jak ktoś was zapewnia że jest inaczej to znaczy że nie jest uczciwy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 21:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Nie zgodzlbym się z tym że gorszy produkcja loszek to nie jakaś produkcja uboczna a hodowla jak każda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 23:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
inny jest cel hodowlany przy produkcji loszek a inny przy krzyżowaniu towarowym F1xduroc duński albo jakiś inny szybkorosnący mięsny mieszaniec na pewno będzie lepszym tucznikiem niż PBZ czy WBP nawet duński


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 01:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2836
Lokalizacja: lubelskie
Niech wszyscy sobie odpowiedzą na pytanie dlaczego jest 30-40 zl tańszy kastrat


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 10:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Bo mięsność jest gorsza z reguły i popyt z tego powodu jest mniejszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 10:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Aby dobiła do 56% i będzie gitara... A 40 zł przy 1500 szt/rok w moim przypadku to zostaje już w kieszeni trochę..
A z resztą jak jest poniżej 56% mięsność to Ełk obcina max 10 gr z haka, więc przy 100 kg mięsa wychodzi 10 zł mniej, czyli 30 zł na czysto... Tylko ta agresja mnie niepokoi.... Bo jak zamiast 1-2% upadków będzie 4-5% to nici z oszczędności...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 10:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Kastrat powinien być spokojniejszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 10:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
F1 pisze:
Kastrat powinien być spokojniejszy


:shock: ? A to dlaczego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 10:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Posty: 2093
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Co knura w życiu nie miałeś? 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 11:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31
Posty: 2264
Miałem, ale zawsze jednego :)
A jak będzie 50 takich napaleńców w komorze to myślisz że też będą takie spokojne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 11:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Posty: 2013
Lokalizacja: północne mazowsze
kaziu po kastracji tez byś był spokojniejszy :lol: do tej różnicy w kosztach dolicz też nieco dłuższy tucz i gorsze wykorzystanie paszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 11:49 
Offline

Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Posty: 5786
Lokalizacja: Malopolska
Te kastraty to wcale nie muszą być osobniki płci męskiej ze stad produkujących loszki . Kastraty mają gorsze jakościowo wyręby są tańsze i jadą do Polski :lol: :lol: bo polskiego tuczarza pomału nie stać na warchlaka i niedługo tylko na przepuklaki będzie go stać :lol: :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 12:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Posty: 2836
Lokalizacja: lubelskie
Zużycie paszy ok 20 kg większe na szt, mięsność na ostatnim kastracie wyszla mi 58, aż się z kierownikiem dziwiliśmy ze tak dobrze, wybicie tragedia, na slomie dają rade, na ruszcie kanibalizm może wystąpić bo towarzystwo raczej nie spokojne, jak roznica 40 zl to można próbować, jak mniejsza wg mnie bez sensu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2798 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB