- Szczegóły
-
Utworzono: wtorek, 08, listopad 2016 12:57
NOWE PROGNOZY FAO DLA ŚWIATOWEGO RYNKU WIEPRZOWINY
Według październikowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny nieznacznie obniży się – o 0,6% do 116,5 mln ton, co oznacza stagnację już drugi rok z rzędu. Podobnie jak w roku ubiegłym, główną przyczyną spowolnienia w skali globu jest spadek produkcji w Chinach, które mają prawie połowę udziału w światowym poziomie wytwarzania. Niekorzystne relacje cen pasz do cen żywca w tym kraju oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska spowodowały redukcję stada loch przez rolników. W 2016 r. chińska produkcja wieprzowiny wyniesie ok. 54 mln ton i będzie o 2,5% niższa niż w 2015 r. Unijna produkcja prawie nie zmieni się (+0,1% 23,4 mln ton), co będzie konsekwencją ograniczenia pogłowia loch w odpowiedzi na niskie ceny żywca w 2015 r. i pierwszej połowie br. Inni ważni producenci zanotują wzrosty poziomu wytwarzania. W USA produkcja wzrośnie podobnie jak przed rokiem (+1,9% do 11,3 mln ton), co świadczy o szybszej od spodziewanej odbudowie po stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) w 2014 r. Odbuduje się również produkcja w Meksyku (+5% do 1,4 mln ton). Ekspansji produkcji w obu krajach, a także w Kanadzie i Brazylii, sprzyjać będą niższe ceny pasz oraz zwiększony popyt z rynków zagranicznych. Tempo wzrostu produkcji w Rosji może zostać spowolnione (+2,3% do 3,1 mln ton) w wyniku niskich cen na rynku krajowym oraz konkurencji ze strony importu. Wzrośnie również produkcja m.in. w Wietnamie, Korei Płd., Japonii i na Filipinach, gdzie odbuduje się pogłowie prosiąt po dwóch latach spadku spowodowanego PED. W 2016 r. światowy eksport wieprzowiny wzrośnie gwałtownie, o ok. 11% do rekordowych 8 mln ton. Głównym motorem wzrostu jest wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie ze strony Chin, które zaimportują ponad jedną trzecią więcej wieprzowiny niż przed rokiem. Większość pozostałych światowych importerów również zwiększy w tym roku poziomy przywozu – w tym m.in. Japonia, Meksyk, Rosja, a także USA i Wietnam. Zmniejszą zakupy prawdopodobnie Korea Płd., Kanada i Australia. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie, w 2016 r. wysyłki zwiększy większość światowych eksporterów wieprzowiny. Prym będą wiodły UE, Brazylia i Kanada, natomiast USA zwiększą sprzedaż w niewielkim stopniu. Unijni eksporterzy zdołali dostosować się do sytuacji związanej z rosyjskim embargiem importowym z 2014 r. i poszukiwali alternatywnych rynków zbytu, głównie w Azji, a w szczególności w Chinach. Unijny wywóz wieprzowiny może wzrosnąć w tym roku o ponad 20%. Od stycznia do sierpnia wysyłki wieprzowiny z UE do Chin wzrosły dwukrotnie, zwiększyła się również sprzedaż na inne rynki azjatyckie – do Hongkongu, Japonii i na Filipiny, a także do USA. Brazylijski eksport wieprzowiny może wzrosnąć w tym roku o jedną czwartą, głównie do Chin i Hongkongu, a także do Chile, Argentyny i Urugwaju. Wysyłki do Chin zwiększa również Kanada, która w pierwszym półroczu br. skierowała na ten rynek o 150% więcej wieprzowiny niż przed rokiem. Kanadyjski eksport na inne rynki zbytu natomiast zmalał. Podobna sytuacja miała również miejsce w przypadku USA, które w pierwszej połowie roku podwoiły wywóz do Chin, zmniejszając wysyłki do innych odbiorców.
Światowy bilans wieprzowiny (tys. ton)
|
2015-S
|
2016-P
|
zmiana %
|
|
2015-S
|
2016-P
|
zmiana %
|
|
Produkcja
|
|
Eksport
|
Chiny
|
55 380
|
53 994
|
-2,5%
|
UE
|
2 416
|
2 957
|
22,4%
|
UE
|
23 349
|
23 384
|
0,1%
|
USA
|
2 192
|
2 203
|
0,5%
|
USA
|
11 121
|
11 334
|
1,9%
|
Kanada
|
1 191
|
1 281
|
7,6%
|
Brazylia
|
3 519
|
3 609
|
2,6%
|
Brazylia
|
691
|
870
|
25,9%
|
Wietnam
|
3 354
|
3 388
|
1,0%
|
Chile
|
169
|
161
|
-4,7%
|
Rosja
|
3 069
|
3 139
|
2,3%
|
Meksyk
|
137
|
147
|
7,3%
|
Ogółem
|
117 223
|
116 499
|
-0,6%
|
Ogółem
|
7 241
|
8 023
|
10,8%
|
|
Spożycie
|
|
Import
|
Chiny
|
56 930
|
55 882
|
-1,8%
|
Chiny
|
1 447
|
1 948
|
34,6%
|
UE
|
20 946
|
20 440
|
-2,4%
|
Japonia
|
1 286
|
1 390
|
8,1%
|
USA
|
9 482
|
9 765
|
3,0%
|
Meksyk
|
845
|
870
|
3,0%
|
Rosja
|
3 450
|
3 618
|
4,9%
|
USA
|
605
|
622
|
2,8%
|
Wietnam
|
3 440
|
3 497
|
1,7%
|
Korea Płd.
|
606
|
598
|
-1,3%
|
Japonia
|
2 545
|
2 665
|
4,7%
|
Rosja
|
415
|
520
|
25,3%
|
Ogółem
|
117 228
|
116 354
|
-0,7%
|
Ogółem
|
7 052
|
7 821
|
10,9%
|
Źródło: FAO Food Outlook, październik 2016 r.; S-szacunek, P-prognoza